Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

az miert lehet hogy neha eltunik a mental ray a render optionok kozul?
nemreg csinaltam egy digital tutors tutorialt, abba mukodott
most csinalok egy masikat, nyilvan uj project, uj project fileok, es nincs ott a render option kozott a mental ray.
vmi beallitas letiltja vagy mi lehet?
gondoltam megnezem a plugin managerben, de nem talalom ott

"sajnos annyira nem értek a majához", nem ugy veszem eszre a repcsiden...
schorby
Nem szeretek oylat lemodellezni, ami már van, és elég lenne lefényképezni.
Ezértinkább egy alap valamit extrázok fel mindenfélével. Gépészmérnökként a legtöbbször reális, a valóságban is használható dolgokat próbálok felrakni (kivéve pl a hátsó hajtómûpár 😊)
másik elõnye, hogy sok szakszót tudok, ami alapján könnyebb gépekrõl, gépelemekrõl referencia képeket találni, sõt gyakran találkozok élõben is iylen eszközökkel, sõt tervezek is ilyeneket 😄
szóval ha nem kéne lemodellezni csak lefényképezhetném amit a fejembe látok, az nagyon állat lenne, sajnos annyira nem értek a majához, vagyis nem érzem annyira hogy mit mennyire szabad, hogy elég jó legyen ahhoz, hogy oylan legyen mint elképzelem.
Például nem tudom mennyi polit birna a gépem, így inkább spórolásra játszok.
ilyen okokból pl sose használok subdivet. minden szín poligon.
Ahogy most áll a repülõ 100k poliból van.
repvez
A blueprint a kulcsszó a 3 nézeti rajzokhoz , tömérgek olyan oldal van ahol abc vagy tipus szerint rendezve vannak a jármüvek, tárgyak stb...
Peetmaya
szerintem csomó kép csak hasonló, vagy ötletadó kép, és a 3/4-edét hozzákölti, hogy nagyjából úgy nézzen ki, mintha...

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Nagyon szép lesz a repcsid Schorby.
Szabadidõmben én is megpróbálgatnék modellezni ilyesmiket ,de egyszerûen nem találok hozzá elég referencia képet.
Nem is értem , el nem tudom képzelni hogy googleban rákeresel és találsz olyan képeket amirõl ilyen részletesen le tudod modellezni.
koszonom szepen Bnd42!!
Jelöld ki a plane-t és keresd a Make Paintable parancsot a rendering/Paint Effects menü alatt...

http://www.youtube.com/plastwerk

schorby
Rádobtam csomó idõt a motorra, és nem is látszik 😄
de azért csinálgatom:
repcsi
van egy nurbsbol krealt plane-em, ami egy talaj tul kep. Visorral szeretnek ra egy ket novenyt varazsolni, es hiaba live-olom, a painttel a gridra 'fest', nem a plane-re... Mi baja van?
koszi megvan a beallitas, csak valamiert ugy gondoltam, h a +x dirlight az x tengely +vegtelenje fele nez.
Szerintem a fenyek mar jok, mar csak azt nem ertem, h a renderen miert nem szep folytonos az atmenet... pl a bal oldali az egy gula es a szinek hatarai olyan bitesek..
Wearwolfff
szerintem rosszul nevezted a tengelyeket. Kezdõ állás, hogy a viewcube kockán a front feléd néz.

Alapvetõen pozitív tengely az, ami jobbra, vagy felül van. negatív ami, balra, vagy alul van. z-re ugyanez vonatkozik, ha topnézetbõl nézed, akkor a +z felül, -z alul.

Nálad +y jó helyen van, csak fordítva világít..
Az x tengely, ami jobbról balra megy +x jobbra, -x balra. (ha a front feléd néz), akkor nálad a két tengely fel van cserélve.
Az z tengely, ami hátulról elõre megy, + hátul, távolabb, -z, elöl, közelebb ( ha a front feléd néz), ez úgy néz ki jól van.

tehát, a képed alapján cseréld meg a két x tengelyen levõ lámpát, és az y lámpa iránya az origóba nézzen.
Az összes lámpa az origóba néz, és a colort, ne hsvben add meg, hanem a color choosert állítsd át 255RGB-be.

Ha nem megy beteszek egy képet, hogyan kell, de már most nem kellene itthon lennem, úgyhogy pár pillanat és megyek suliba.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

hatha erdekel valakit az elso 3d 'film' '72bol
wwolfff kiprobaltam a normal mapot, de mintha valami nem stimmelne
ilyen lett

valamiert nincs meg a folyamatos atmenet a szinek kozott. Mi lehet a baj?
Garou
Az igen!<#taps>

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

schorby
Töltöm évi rendes betegségemet, aztán oylan jó dolgokat látok itt, hogy kedvet kaptam egy kis majához, úgyhogy megadtam a fõ alakot a repcsimnek végre, a hajtómûvekkel.
repcsi
régebben én is modelleztem ilyes mi épületet, még a paintuphoz

\"A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van\" (H. T. Loutrec) \"Nem tetszik a közeg? akkor ott a lovad, nyergeld fel, és takarodj\" (V. R. S. Démon)

szep munka jol alakul 😊

the world is mine

Wearwolfff
Mármint a böngészõben nem látszik, de az irfanview kockásan jeleníti meg, mintha ez egy rázoomolt részlet lenne, és ezért pixeles. De csak normál méretben csinálja, ha már zoomolok valamerre, eltûnik.

Wearwolfff
Lassan kész a ház, már a csak a fõkapu feletti boltíves rész van hátra, aztán jöhet a mellette levõ épület. Ezen ugyan nem látszik de az erkélykilépõs emeleti ajtókat inkább ablakokra cserélem, és ezeket a korlátokat eltüntetem. A régebbi renderen itt látszik mirõl beszélek. Egyébként miért lett kockás a kép?

vegul is Peet tanacsara lemodellezem, de ki is szeretnem probalni, h kell csinalni, de sajna meg nem volt idom. Addig meg egy kerdes
ebben a leirasban a 3. oldalon a ciradasos displace mapnal miert csinalja a polyt olyan surure? Ha ugyis displace akkor nem eleg kissebb? Vagy nagyobb surusegu poly, kisebb displace beallitasokkal kevesebb memot hasznal?
Wearwolfff
Igen szoktam használni transfer mapot is komplexebb formáknál. De míg itt modellezek egy padlókõmintát, renderelek egy normal mapot és abból photoshop offset lehet csinálni tileable textúrát normal mappal. Szóval igen pár apró részletet psben rá lehet tenni a mapra, például, ahogy mondod szegek csavarok, így azokat nem kell modellezni, importálni meg duplikálgatni.

Ja igen, render elõtt biztos, ami biztos, a render settingsben a "use default lightot" ki kell lõni.

Peetmaya
úgyértem a render vége az egy plane lesz, amit ps-ben olyan uv-ra raksz, amilyenre akarsz.
transfer maps meg azt csinálja nagyjából mint zb, csak gyengébben, meg picit másképp is, hogy lowpoly object a target, high poly objectek a source meshek, és legenerálja a lowpoly uv-jára a highpolyhoz hasonló normal mapet.

Wearwolfff
Nem csak sima planere. a lényeg a, hogy csak planar map legyen rajta. Ha egy planet teleraksz félgömbökkel, nevezzük szegecseknek, akkor azt csak felülrõl látod jól, ha oldalt nézed, akkor ellaposodik. De ha a planet megtöröd három-hat-nyolcszögletû félgömb kitüremkedésekkel, és erre planar map felülrõl, akkor oldalról is látszik valamennyire a normal map, attól függõen hány polyt iktatsz be.

Peetmaya
Mag, ez a cucc, amit Wwolf mondott, olyan helyeken jó, amikor egy sima plane-re akarsz normal mapot csinálni, tehát ps-ben vágható normal részleteket akarsz használni. Pl csavarok, szögelések, vagy mondjuk egy nyák lap, simán el tudom képzelni... és valszeg gyorsabb sokkal, mint a transfer maps... Amúgy ilyen meggondolásból hasonló eljárással a disp is renderelhetõ, felülnézet zdepth alapján...😄

disppel nekem az a bajom, hogy mr nem kezeli túl jól. mondjuk ez is olyan, hogy az ember egyszer próbálja ki mit tud a renderman disp meg aa terén és utána már minden más szar. De ugyanakkor mr meg nagyon jó raytracer, úgyanúgy vray is, ha nem jobb.
Bár az alacsony sziluett kiélezõ disp+normal map megoldást még nem teszteltem sokat.

peet, wwolfff koszonom
Magnificat
hát talán a vector displacement map majd visszaállítja a kiábrándultakat, normál disp mapot én sem nagyon szoktam használni...

Normal mapból pedig én is csak a sima, pár kattintásos transfer maps cuccot ismertem. Ez a lenti szerintem olyan helyeken lehet jó, ahol még nincs ez a feature (maya 6 körül 😊 )

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Peetmaya
hehe ez jó, nem ismertem, de ügyes húzás.
amúgy van a mayanak a transfer maps nevû cucca, ami raycast módon csinl normal/disp/bump stb mapokat uv alapján.

Wearwolfff
Hasonló véleményen vagyok én is. Egyébként a normal map render nem olyan ördöngõsség:
Leteszel öt lámpát a grid fõ tengelyeire.

+x dirlight color: R255 G0 B0 intensity: 1
-x dirlight color: R255 G0 B0 intensity: -1
+z dirlight color: R0 G255 B0 intensity: 1
-z dirlight color: R0 G255 B0 intensity: -1
+y dirlight color: R0 G0 B255 intensity: 1

lambert: color: RGB128,128,128 incandescent: 128,128,128 diffuse:1

Rádobod a high polyra a lambertet, topnézetre váltasz rázoomolsz, hogy beleférjen és render. mayasoftware production quality. Letehetsz még egy plane lapot az aljára, ugyanezzel a lamberttel és akkor nem lesz fekete a széle. Ha viewportban ráböksz a use all lightra, akkor látod élõben is.

Ezzel a módszerrel tudsz készíteni tileable téglafalakat, padlóköveket, cserepeket. Meg tulajdonképpen bármit, amit planar mappolt low polyra rátehetsz.

Peetmaya
ha ilyen távolságból nézed, akkor modellezd le
ha háttérelem, akkor normal map.
én kezdek amúgy a displacementbõl kiábrándulni.
ja, és a mari egy istenkirály progi😄

Wwolfff: koszike, azt is megkoszonom
amugy ennek a tetejet probalom megcsinlani
Wearwolfff
Mindenképp displace map kell? Mert az néha nekem sem akart összejönni. De, ha tetõ és messzirõl látszik szerintem inkább normal mappal csináld. Az sokkal egyszerûbb szerintem. 5darab dirlight és egy fehér surface shader kell hozzá. Ha gondolod összedobhatok egy gyors how to videót.

valaki nem tud egy nagyon jo melyrehato displace map keszitesi leirast? ezt nezegettem es egy csereptetot szeretnek letrehozni, ugy h egy nagy cube-ra (teto) radobalom a cserepeket, de nem akar osszejonni...

Peetmaya
bnd, gratu, sztem tök jó lett!
bár alapvetõen nem az én stílusom a zene, de egészen emészthetõ volt számomra is!

Magnificat
sorry, de törlöm, mert a 8 megás kép így fórumba beszúrva "kissé erõs"... egy kisebb felbontású jpg-t szívesen látunk a késõbbiekben...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Sziasztok,

egy kis off, remélem nem haragszotok érte...

Nemrégiben elkészült zenekarunk a The Carbonfools legújabb videóklipje a Hippie Song címû dalra, a videó 3D, bár nem maya hanem max de szerintem érdemes megnézni...a KGB Studio kisfilmjéhez adtunk zenét és cserébe megkaptuk a filmet hogy vágjunk belõle egy klipet...

Gondoltam megmutatom nektek mert a zene és a videó is nagyon jó...

A film oldala: http://www.koosarpad.hu/babelmozi.html

http://www.youtube.com/plastwerk

ibor90
a bordák, a szegycsont (?) és a feje túl részlettelenek a többihez képest szerintem.
kis ZB vagy MB és okés lesz
ja meg még annyi hogy nekem kicsit nagynak is tûnik az a szegycsont
+ ha mese szerû karaktert szeretnél, egy picivel kevesebb izéke a szárnyra és egy picivel vastagabbak és meglesz a hatás

üdv,
ibor90

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Üdv.

Ezt most fedeztem fel, hasznos lehet néha, fõleg stúdióvilágításhoz.
Ha már ismertétek akkor bocs, csak nekem volt új...

HDR Light Studio
rooney8
ez nagyon baba 😄
elfogadnám

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
mintha nekem nem az lenne😄

Peetmaya
nem a wacomhoz viszonyítva borsos, hanem a saját pénztárcámhoz😄
nekem egy 20eft-os bamboom van és tökjó

Magnificat
200$? ~40k Ft-nak megfelelõ dollár? Az Intuous-okat, Cintiq-eket gyártó Wacomnál? azért olyan nagyon nem is magas 😊

Peetmaya
hehe aranyos cuccnak tûnik. mondjuk azért borsos ára van...

Magnificat

Peetmaya
na MEL tudorok!
Kéne egy kis help.
Hogyan lehet lekérdezni egy face-hez tartozó UV-k id számát körbejárási irány szerint sorrendbe rakva, hogy tudjam melyik edge után melyik jön?
Elõre is thx

Wearwolfff
Mostanában nekem sem sok idõm jut megnyitni a programot. De azért tutorialokat nézegetek rendesen. Minap ezt találtam: Remélem nem warez, semmi jelét nem láttam, hogy az volna. http://www.burgzergarcade.com/tutorials

rooney8
haha... találtam 1 képet egy ferrari f40-esrõl amit sikerült kihozni belõle 😄 (ez majdnem napra pontosan 2 éves... azóta nem sokat fejlõdtem, de sztem azért ennél már jobb vagyok) 😄
inkább csak linkben mert nem a legjobbak 😄
egyik
másik

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

rooney8
tök jó ilyenek olvasni, mikor valakinek sikerül bejutni ilyen nagyobb cégekhez, sikereket elérni dolgokban (nem csak feltétlen 3d-ben, hanem akármi másban)... ez olyan ösztönzõnek hat a többieknek, hogy ha másoknak sikerült, akkor akár nekünk is sikerülhet 😊
persze nekem közöm nincs ezekhez (maya és úgy összességében a 3d modellezés világában), én csak hobby szerûen maya-zok. most is pl. már nyár eleje óta meg se nyitottam. de néha kedvet kapok és olyankor elkezdek valamit alkotni 😄 legutóbb a szobámat modelleztem le (már másodszor, mert az elsõ verziót sikerült letörölnöm egy win reinstallal. a sors fintora, hogy ez a 2. verzió sincs már meg ugyan csak win reinstall miatt 😄). persze ezek tele vannak hibákkal és eléggé hiányosak is, de azért néha elszórakozgatok velük. múltkor a csapatom "stadionját" akartam modellezni, de hát nem sokáig jutottam. maga a pálya, körülötte a kerítés és a lelátónak a 0.01-es béta változata volt meg. még képet is tettem be róla (de amúgy ez is elveszett reinstall miatt... jó, tulajdonképpen már semmi kézzelfogható eredményem nincs, mert minden törölve lett 😄)
most ezt nem tudom miért írtam, csak úgy akartam jelezni, hogy én is itt vagyok, olvasom a topikot, csak inkább én a háttérben vagyok 😄

Garou
Imp is állásra jelentkezett szerintem a videoval, az Axis oldalán volt kint a hirdetés.

Úgyhogy vagy megnézed a cégek oldalait, vagy vannak álláskeresõ portálok. Én ott találtam, elküldtem. Írtak, hogy oks, akkor fizetik a szállodát (az útiköltséget nem), és menjek egy körre. Volt tesztelõs próbanap, végén másfél órás elbeszélgetés. Utána szóltak egy héttel, hogy felvettek, egyeztettük a pénzt, és intézték a vízumot, mert akkor még kellett a németekhez. Majd szóltak, hogy akkor okt 1-el mehetek kezdeni, a papírok az irodában várnak, remélik már van pecóm lakni.

Ebbõl következõen kellett pénz, hogy kint fizessem a lakást meg az indulást, amíg megjött az elsõ fizu, ezzel is kell kalkulálni.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Peetmaya
amúgy meg használták a nuke-ot final shotokhoz, konkrétan a floating mountain részhez, mikor elõször repülnek el a tree of souls felett a flux vortexben vagy hol a pöcsömben. fxguidetv-nek volt egy része, ami a nuke 3d avatar dolgokat mutogatta. végén a robot vs macska jake harcot is nukeban rakták össze.
amúgy meg Ward legutóbb azt mondta, hogy weta-nál nem használnak zbrusht, mert mudbox házi fejlesztés, ezért azt nyomják. Persze avataron sok cég dolgozott, rengedet hollywoody studio, ott tuti használtak zbrusht, amúgy meg pixologic oldalán volt is egy interview egy scott spencer nevû csókával, asszem õ, de aztán nemtom, lehet tévedek, aki mégcsak nem is weta-s, de zbrushban csinálta meg a scannelt fejek alapján a navi-sított arcokat.