32214
Maya
-
hajrá gyerekek, hajrá :D -
Nos, az a helyzet, hogy úgy tűnik a cég harmadszor is a magyar virtusra szavaz bővítés ügyileg. Van elég visszamaradt CV az előző merítésből, de szerintem simán érdemes próbálkoznia bárkinek, mert sosem lehet tudni, és az itt lévők közül is páran produkáltak már olyat, amivel simán esélyesek lennének. Akit érdekel itt megnézheti, tulajdonképpen semmi nem változott: link
Kirkhammett ha esetleg erre jársz neked külön javasolnám a dolgot!
Amúgy máshova nem rakok/rakunk ki szerintem semmit, mert mint írtam van elég CV, de ez ne bátortalanítson el senkit, nincs favorit.
PS: MAX-osok is jöhetnek ha hajlandóak átülni Maya-ba, illetve annyit kérnék, hogy a helyes mailcímre küldjétek akit érdekel (az elején elk*tam a hirdetésben) és NE legyen magyar nyelvű a CV, ahogy írtam is. Ha elmotyogsz angolul, az már elég (az elején).
-
Nekem is tetszik, kis textura javítással még ütősebb lehetne! -
Midas #31090 jaja azt meg vagom :D -
mert a 3ds bináris, míg az obj teljesen karakteres (értsd ember által is olvasható) -
Midas #31088 ennyire en nem ertek hozza :D de valalhogy igy van olyan mintha egy group lenne emlekeim szerint es abban vannak a kulonbozo elemek. Az a bajom az obj-vel hogy eleg nagy file rendszerint a 3ds joval kiseb es sztem jobb vele mozgatni a filet ide oda. -
hát beolvasótól függ... mert ugye amíg mondjuk maya-ban lehet hogy egy objektként jön be a tartalom, és azt egy separate-tel lehet logikailag is különálló objektekké tenni, addig más progi lehet hogy egy lépésben megteszi... az biztos, hogy úgy van tárolva a modell, hogy van egy felsorolás a vertexekről, az élekről (hogy melyik vertexek között húzódik), és a face-ekről (melyik élek határolják... jah, és hogy melyik textúra koordináta melyik vertexhez tartozik...
ezekből jön, hogy tárolva van a külön objektumság (hisz adott vertexek simán csak nem érintkeznek), ugyanakkor beolvasás utáni feldolgozás kérdése, hogy mit kezdjünk az adatokkal... -
Midas #31086 koszi :)
Amugy valahogy ugy van ahogy irtad az obj is tudja kezelni a kulon allo elemeket regen mikor nem ment a texturazas meg en is mindent apro darabokra szedtem mert ugy konyebb volt. -
nice! -
Midas #31084 -
logikailag egy objekt lesz, de fizikailag ha jól tudom (és emlékszem amikor csináltam az obj viewer-emet) lehet külön, és akkor egy separate-tel szétválasztható elemeire... -
imp99 #31082 Obj nem képes külön objektumokat tárolni. Csak egy modellt és uv-t -
Szerintem tudom miért bár már semmi sem biztos.És neem,nem pici.10*4 egység méretű asszem.Kb..de lényeg,h nem kicsi..
De egyszerűen nem értem.Elvileg a vertexek pozíciójá kellene,h megjegyezze.Ha ennyire elterjed formátum,azt feltételezi az ember,hogy jó is..Tehát a modelleket külön is el tudja menteni,és vissza tudja adni a vertexeik helyét..mert SEMMI mást nemkell csinálnia,csak ezt.Meg még az UV-k helyét,shadereket,de az most mellékes.
Mi lehet ebben olyan nehéz?
Megcsináltam a dolgot egészben,beraktam mindent ami kell és mikor toltam egy export-importot,már az is eltűnt amivel eddig nem volt probléma..Aztán kipróbáltam más "főmodelle"(Aminek a legtöbb a polyszáma)..
Ez a modell,nem úgy mint az előző,több darabból állt.Lépegető volt..Azt meg beimportálta szépen,csak össze-vissza a normálok meg voltak fordulva..Jobb lába teljesen,bal keze teljesen,a csaraok bal oldalt..
A másik,meg,hogy mintha egészben importálna,tehát kombineolja a dolgokat.Azért nem is tudtam visszaforgatni a lépegető normáljait mert ha rányomtam a lábára kijelölte az egészet...Arra tudok csak gondolnih vmi boolean cucc,hogy ha szarul csinálja az ember,akkor eltűnik minden.Másra nem tudok gondolni..De hogy egy ilyen elterjedt kiterjesztés ilyen rohadt egyszerű dolgot nem tud megcsinálni,hogy a pontokat modellenként visszaadja,hát eszem megáll... -
montressor #31080 most lehet, h hulyeseget mondok, de amikor egyutt importalod a tobbivel, nem lehet, h olyan pici, h nem latod (v. kivul esik a clipping-en)? A object browserben sincs? -
wowowowowowowowwww....Szeretem az ilyet....
OBJ-t akarok exportálni,de egy moslék az egész....
Nem tudom,mi alapján csinálja meg az exportot de wow....
olyan alap dolgot nem importál be,mind egy kocka alakú vödör...
Ill. nem az,de ez egy jó megközelítés...
Fogok 4 facet...Extrude ki,extrude összeskáláz,extrude betol..Ennyi...És NINCS.OTT.IMPORTNÁL...Magában ott van,de ha több modellel együtt importálom NINCS.Hogy van ez?Egy egyszerű,noob, kis lófasz,semmi tudást nem igénylő modellt nem akar importálni nem értem....
Még csak össze se lehet barmolni akármit csinálok vele..Mert ezen kívül még igen,hozzányúltam.Adtam hozzá edge loopokat,hogy a széle éles maradjon.Ennyi..Mégsem jó.
1 hetem van megcsinálni,aztán leosztályozzák....Az ember azt gondolja,h összehajigál egy scenet a régi modelljeiből,átimportálja 20 progin át,hogy megérkezzen a célprogramba,render és mindenki happy,de neeeeeem.Neki muszáj még a hibátlan modellre is hibát generálni....
Na jó,most vmiért jó lett..Pedig semmit sem csináltam..nem értem. -
Hát igen..Rég Mayáztam.Látszik. :P -
miért használsz subd-t?
használd a maya beépített smooth mesh preview-t (1-2-3-as gombok) -
Elég noob kérdés,de miért van az,h fogok egy cilindert.poly cilindert..Subdivbe konvertálom,fasza minden.
Még akkor is,ha a felső és alsó faceket letörlöm..de mihelyst fogom az edgeket fent v lent tök mindegy..tolok rá egy extrudeot,beskálázom,h beljebb legyenek,aztán még egy extrudedal feltolom és úgy teszem át subdivbe,akkor ami eddig szép kerek volt,béna szögletes lett... -
imp99 #31075 Nagyon erdekes cikk azokrol akik a CG iparban dolgoznak vagy dolgozni szeretnenek.
katt ide -
imp99 #31074 Szerintem, ha nem animálod a testet kb pont mindegy milyen a topológia ha smooth-olva jól néz ki.
A topo felépítése akkor válik nagyon fontossá, ha riggelve lesz a test, mert ott ugye bizonyos pózokba több loop kell egyes helyekre. Illetve egyes részeket jobban lehet skinnelni, pontosabb deformálhatóságot kap a test egy jó topológiával.
Merev testnél nincs különösebb jelentősége, persze általában ezek a topók nem is szoktak kinézni smootholva valami jól...de a lényeg h állóképekre nem kell túlgörcsölni ezt a kwados dolgot. -
statikus meshnél teljesen mindegy, hogy 3szög, 4szög, vagy több. ha animálod, akkor érdemes quadra építeni, de ide oda nem látszó helyekre, kevéssé deformálódó részekre egyszerűsítés végett nem árt a 3szög.
Ha subd-t használsz, akkor 4szögnél többet sose tegyél, amúgy meg a subd automatikusan mindent 4szögesít. Ehhez amúgy sztem nem kell tutor, követni kell a forma vonalakat, animálandó meshnél a hajlási vonalakat aztán ennyi...
nézzél neten képeket wireframeről, és azokból lehet a legtöbbet tanulni. -
Rashen #31072 Tudtommal alap, hogy háromszögeket nem hagyunk topológiában. -
Vmi jó Topology tutort tudtok ajánlani?
Mit miért,hogy,hogy ne...
Pl. 4szögbe' modellezzé v 3szögbe',Ne variáljál,4nél többet sose csinálj ezért és ezért,itt ez a vmi,ez azért jó/nem jó,mert,itt ez a 2 különböző részletességű test,így tedd össze őket. -
Midas #31070 sztem nem epp az benne a lenyeg hogy kiserletezni kell en mindig ossze vissza szorakozom vele mig a vegen nem lesz belole egy epkezlab kep. -
JackMeadow #31069 Nagyon sokat filozok mostanában, azon h a kreativ területek melyikével szeretnék foglalkozni, leginkább a mozgókép foglalkoztat. Egy csomó ideig a 3d volt az etalon, hogy az majd nekem biztos jo lesz, el is kezdtem nyomni kb lassan 2 éve, és voltak is kisebb eredményeim aszem, de most valahogy azt érzem, hogy en nem tudnám azt csinalni hogy beülök egy studioba 8 órára és csak a gép előtt görnyedek. Ti akik már huzamosabb ideje csinljátok, nincs ilyen érzésetek? Ok h kreativ meló meg alkot az ember és azt csinalja amit szeret de nem válik egy idő után robotszerűvé az egész? Vagy hogy kéne egy ilyen munkakörülményt elképzelni? -
Én k*rva szerencsés vagyok, hogy ide kerültem Stuttgartba. Tilos is bent maradni későig, de még sosem kellett túlóráznom igazándiból. Időt is adnak mindenre, meg prémium körülményeket biztosítanak. Cserébe a 99% már nem elég jó, és csak egyszer vághatod el magad szakmailag. Plusz folyton figyelnek, a Merci design csapata kb 2*13 fő (interior/exterior), Mayasokból még ennél is kevesebben voltunk, egyből ment az info a grafikusok között, melyik modellező milyen, stb. Jó oldala, hogy névről ismernek utána, és ha párszor bizonyítasz, már előre "lefoglalnak" későbbi projektekre (júniusban megyek is ezért vissza hozzájuk). A Porschénál meg most totál egyedül vagyok a mérnök részlegen, ettől fostam kicsit az elején. Meetingek előtt van kisebb rohanás itt, de nem para.
A film-játék ipar más tészta, ott olvastam én is, adnak rendesen a dolgozónak. A cg-blogon régebben voltak ilyen elejtett megjegyzések idegösszeroppant, meg örökre nyugdíjazott emberekről néhány nagyobb projekt kapcsán. -
kedvencem, amikor azzal a "hatalmas" tapasztalatommal a hátam mögött, egy nagyrészt ismeretlen nyelven írt program átalakítása kapcsán kérdezi a főnök, hogy mikorra tudnám megcsinálni, mondjak egy időpontot, és ő úgy tervez... -
Én csak anynit szólnák a témába, hogy aki akar az véghezviszi amit eltervezett és nem csak a kifogásokat keresi.
IMP99 ebböl a szempontból tiszteletet érdemel tölem, mert még emlékszem mikor a 2000es évek elején készitette a stuka repülöt és ami finomam fogalmazva itt ott hagyott kivánni valót maga után,de ő azota jelentösen tovább fejlödött és arra a részre gyurt ami közelebb állt hozzá, viszont én azóta is megragadtam azon ahol akkor voltam.
De nem azért mert nem érdekelne,csak nem tudok a meló mellett anyni időt szánni rá mint szeretnék.
Pedig látom hova lehet fejlödni pár év alatt ha a szabadidöböl áldoz az ember .
IMP99 csak igy tovább ! -
imp99 #31065 Amugy meg mondj egy melot, amivel jol lehet keresni es nem kell odatenni magad.....:D Minden helyen amik szobakerultek megkovetelik... -
imp99 #31064 Eloszor is elegge valtozo, hatarido elott guri van, de nem hajnalokig max 1-2 oraval tobbet....ez ideiglenes, max 1 hetig szokott tartani. En speciel 8 ora munka utan szepen hazamegyek, nem tarthatnak bent. Ha meg kifizetik a tulorat akkor meg nem tok 8, 1-2 ora plussz?
Alapvetoen aki meg ezzel foglalkozik es a hobbija is az pont leszarja ha kicsit tobbet kell dolgozni....
En ugy fogom fel h van egy munkatempom, es mikor becslesre kerul, mi mennyi idot vesz igenybe egy kicsit folelovok, mert mindig vmi kaki beut. Ha meg irrealis idot mondanak ra, akkor megmodnom h ezt nem lehet ennyi ido alatt megcsinalni kesz kalap. -
Mi van akkor,ha nem sikerül határidőre megcsinálni?mondjuk kész a 68%-a..mi lesz azzal a 68%-kal?
Azt hallom,hogy az ilyen 3D-s körökben legyen az akármi,mindneki hajt,meg gürizik,alig alszik max 4-5 órát,meg késő éjjelig bent marad mert határidő...Minek?
Azért teszi tönkre magát feleslegesen, és aztán a végén mégse sikerül,mert olyan aberrált határidők vannak?
Akárhol belefutottam a határidő témába,minden esetben ez jött elő,h milyen gáz...VFX-es gyerek akit Redditen olvastam(LOTR-os),Diablo dev diary csak h két frisset mondjak.Így túlóráztunk,úgy nem aludtunk..Akkor jó ez,ha a)Mégse sikerül befejezni b)Írtó szar lesz...Kapkodva nem tudom,h lehet jót csinálni..Sehogy. -
imp99 #31062 En kb 10 eve tettem le az elso vertexet....kb 2-3 eve szakosodtam, mert nem lehet mindenben jo valaki. Valamennyire jo lehet, de soha nem lesz profi. En azt mondom valsszon mindenki kedvnek megfelelo teruletet es nagyon gyurja ki magat. Itt amikor megnezunk egy reel-t neszarjuk a koritest, a pozicio amire az emberke jelentkezett, annak megfelelo elbiralasban reszesul a video, es a szakik tudjak mit kell nezni.
Ergo ha egy animator egy sima playbastos videot kuld be az is lehet teljesen jo. A modellezos embereknek sem kell renderelt kep, max egy sima AO-val, de nem kell mert nem azt nezzuk. Modellezoknek eroteljesen a topologiavezetes, felepites a legnagyob kovetelmeny pl karaktereknel. Hiaba nez ki egy modell szepen ha szar a topologia, kuka.
Ez a szakma errol szol es a szakma RESZE, hogy egysegnyi ido alatt, hozd ki a legjobbat amit tudsz....itt azert meg eppen hogy teljesithetoek a hataridok, de latszik, hogy sok dolog lemarad, kimarad, pedig csak egy picivel kellett volna tobb ido.....de ez mindig errol fog szolni, verseny az idovel.
Amugy meg meg valami. Mindenki csak modellezik meg rederel, azert a 3D ennel joooval szelesebb korben mozog. Vannak am kompozitorok, vfx-es emberkek, technikai emberek, management emberek, riggerek, szimulalasokkal foglalkozoak es meg sorolhatnam. Mind-mind erdekes terulet, de mivel mindenki csak a forumon latottaknak akar megfelelni ezekrol elfeledkezik, holott hatalmas hiany van egyes teruletein a 3Dnek. -
Vers #31061 lesz egy pillanat amikor mar nem erzed ugy hogy szart gyartasz, de ez a pillanat csak akkor jon el, ha rengeteget tanulsz es gyakorolsz
vagy megmarad hobbynak es akkor sosem kell erte penzt kerned
nekem 6 ev kellett ahhoz hogy ne szart gyartsak
-
Midas #31060 igen de csak a kodben neznek ki ilyen jol :) amugy koszi. -
montressor #31059 nekem tetszik. A hajokat is te csinaltad? -
Midas #31058 mostanaban ugy nem nagyon sikerult semmi de ez ugy jobb lett :)
-
Rashen #31057 Maximum irigykedek csak, ha hozzászólhatok. :) Ami igazán inspirál szerintem, az a munkakörnyezet. Itthon, ahol nincs más akit érdekelne sokkal lassabban haladok bármibe is kezdek, mint ott ahol művészek és más hozzá értők között mozoghat az ember. Egymást töltik fel energiával....szerintem ez az ami nagyon meg tud mozgatni bárkit. -
engem pont hogy ösztönöz, ha látok egy vérprofi munkát, nem pedig letaglal :) -
persze letaglózó tud lenni, ha látod hogy mennyien jobbak nálad (pl máig nem tartom magam jó vagy tehetséges modellernek, pedig csináltam jó dolgokat, pl a templom, bár ma már csak nézek rá, hogy hogy voltam rá képes :D), de most pl a cég legrosszabb iPhone fejlesztője vagyok :D jó, hárman vagyunk, abból én vagyok a legkevesebb tapasztalattal, de hát valakinek hátrébb is kell lennie :D Lényeg hogy holnap próbálj mindig ugyanolyat vagy jobbat nyújtani, és így biztos jó irányba haladsz, legyen az program vagy modell...
amúgy Peet, marha jó dolgokat csinálsz, vérprofi vagy, és sose hibázol :) én ismerlek :D -
Berlinboy, tudod mit? Marhajó dolgokat csinálok, vér profi vagyok, sose hibázok. Olcsó órabérért vállalok tanítványt ;)