32214
Maya
  • montressor
    hu de szepen szolottam :)
    na jo ejt mindekinek!
  • montressor
    "És mi lenne,ha mindenre azt gondolnád amit csinálsz,h szar?"
    Na ez az amit el kene felejteni! Inkabb forditsd meg a dolgot:
    Mi lenne, ha azt gondolnad, h Te is kepes vagy ra!

figyi, felejtsd mar el ezt a szar-ozast. Mindig vannak jobb es rosszabb munkak (tok mind1 h odakinn v. 'idebenn'). Ok se renderfarmmal a honuk alatt szulettek. Mindenki elkezdi valahol. Onmagadhoz nezd a tudasod es, h mennyit fejlodsz, elvezd, amit csinalsz, akiket meg nagyon jonak tartasz, azoktol meg lesd el a technikat, tudast, es lodd be magadnak, h idovel, (nem kapkodva, meg idegeskedve) Te is elered majd azt a szintet. Es akkor el is ered! A gyakorlat meghozza majd az eredmenyet. Hany eves is vagy? 20-30 kozott? Elotted az elet. Csinald ne sirankozz, es par honap mulva mulva majd visszanezel, h huha honnan is jottem... Es ezt is elertem, Es meg sokkal jobb leszek.
    Igen, nyilvan vannak akiknek nagyobb az affinitasuk egyes dolgokhoz, ettol fuggetlenul a gyakorlat meghozza a kivant eredmenyt. Kulonben is, ezek tanulhato dolgok. Amit mas meg tud tanulni azt Te is. Miert lennel kevesebb, mint mas? Kitartas!
    Es Peet hozzaszolasahoz meg annyit fuznek, h igen, nem szarnak kell latni a dolgokat, hanem meglatni a gyenge pontjait, amiben meg fejlodni kell. Es igen: kezdoknek illik es nem szegyen sokmindent gyenge pontnak latni, mert abbol tanulsz!
  • berlinboy6329
    És mi lenne,ha mindenre azt gondolnád amit csinálsz,h szar?

Mert miért vennék meg a te cuccodat,kérnének tőled akármit is,ha vannak odakint sookkal,de sookkkal jobbak,akik már régebb óta foglalkoznak vele,meg atomdurva dolgokat csinálnak...Te meg nem.Aztán ha meg kérnek vmit aszondod,h áhh ingyen megkapod,mer úgyis szar...azokhoz képest,amiket a neten lát az ember gyakran...Közelébe nem vagy....De nem is vagy olyan őrjítően fos,mint egyeseknek,akik felrakják a videójukat a netre és olyan ocsmány,béna,rossz,hogy sírsz tőle..

Azért nem csinálok én semmit pénzért,mert úgyis szar..Vannak nálam sokkal jobbak.Amíg olyanokat nem csinálok ,mint ők,addig csak szarokat csinálok....

Szarról jut eszembe..Hogy lehet szűkös határidőre jót csinálni?Csak szart lehet...film,játék..Akármi..Nem is értem,hogy tudnak úgy sietni..Jajj kifutunk a menetrendből..Kit érdekel a menetrend?Nem ráérnek?Minek kell úgy sietni?Nagy siettségben csomó jó dolog kimarad,nem úgy sikerül,lehetne sokkal,de SOKKAL jobb is..Dehát kapkodni kell....
  • Peetmaya
    hát az, hogy ki mennyit kér, azt cége válogatja, és még attól is függ, hogy hol. Magyarországon szerintem biztos nem kapnak ennyit seholse érte, max külföldi megrendelőktől.
    A sosem leszel magaddal elégedettet meg totál félreértetted. Nem úgy értem, hogy szerintem a munkám egy szar, hanem úgy, hogy mivel én csináltam, tudom hol a hiba benne, mi az, amit még ki kéne javítani rajta, vagy látom, hogy mi az, amiben még gyenge vagyok. Ettől függetlenül simán eladom a munkámat, sőt, különben felkopik az állam. Szart pedig végképp nem adok ki a kezemből.
  • montressor
    na jo reg voltam itt, meg reg is mayaztam mar, de azert most nagy pofaval fogom osztani az eszt :)
    szoval eloszor is: ne nezd le a munkadat! az altal fejlodsz, javulsz.
    Ha meg ugy latod, h nem eri el azt a szinvonalat amit meg szeretnel utni, megegyezhettek egy jelkepes osszegben is. Ez neked is osztonzo lehet legkozelebb. Egyszer pedig el fogod erni azt a szintet, amire azt mondod, 'nah ez jo mulatsag, ferfi munka volt' es akkor tolod feljebb az arat is.
    DE: NE MOND AZT, H FOS A MUNKAM
    mond inkabb azt: meg ra fer egy kis polirozas, van meg mit tanulnom stb
    csak pozitivan!
    udv
  • berlinboy6329
    De ha vki sose elégedett magával,akkor hogy akar akármihez is fogni?Dolgozni munkahelyen v éppen freelancerként klienseknek,ha egyszer sose elégedett azzal amit csinál..Hogy mer/tud azért pénzt kérni,amire azt mondja,h háát ez egy nagy fos...Szarért minek pénzt kérni?

Olvastam sok helyen olyat,h 3Dért,animációkért rohadt sokat kérnek,meg motion designokért is...20$/óra...Mint "standard rate"..Nem sok az?2 óra munkával meg tudok venni egy játékot eredetiben teljes áron...2 óra alatt meg ki az aki végezni tud akármivel is?És amit összeszarok magamnak,heteket elvagyok vele....Tolom 2-3 órát..Netezek...Tolom megint 2-3 órát...Aztán másnap megint..Elérek egy pontra,h kész..Hagyom a francba..Visszanézek rá,aztán folytatom javításokkal,ami nem tetszik...Most ha 5 nap*6 órát tolom,az 30*20 dolcsi...600...EGY vmiért,amiről azt gondolom,h szar...2$-se kérnék érte,nem még 600-at...

Hogy tudnak emberek ennyi pénzért csinálni vmiért?Ennyiért inkább megtanulom magamtól és csinálok magamnak,minthogy 100000-ket fizessek..Egyszer volt egy csávó,mondta csináljak neki vmit ad 15 €-t..Hát szaré' minek ad pénzt?Megcsináltam neki ingyé..Tény,h tényleg elég fos lett...Szarért meg minek fizessen.
  • Peetmaya
    szerintem ezt rosszul látod! Csak azért, mert lassú a gép, nem fog az ember jobban optimalizálni, hanem kevesebb lehetősége lesz általa. Minél jobb géped van, annál jobb, optimalizálni pedig mindig kell, mert mindig jön valami új dolog, amitől lehal a rendszer, mert annyira proci vagy memória igényes...
  • Wearwolfff
    Nekem a Mayát volt a legegyszerűbb megtanulni. Már a kezelését, meg hogy mi mit csinál modellezés terén. Lassan 3 éve foglalkozom vele, és még ma is tanulok új trükköket. És csak modellezni tudok, és textúrázni valamilyen szinten. Rigg- animációt még sose csináltam. Jó persze nem is vagyok minden nap elé ülök fanatikus. Lassan két hónapja, hogy el nem indítottam. A magam részéről én is azt mondom, hogy gyengébb gépen kell elkezdeni, mert akkor rá vagy kényszerülve az optimalizáció megtanulására. A elején nekem is 30 perc volt egy render, aztán leesett 10percre. (1.7cerka 1GB Ram). És én is csináltam rajta maszek házakat. Ha egyből megkapod a csúcs gépet, ezek felett átpillantasz. Nem foglalkozol, mert tökmindegy mit csinálsz, egy render 5 másodperc. Az 1GB ram/város tényleg nem mitosz. Mondjuk attól is függ mennyi poly. Bár biztos többmenetes render lehetett..
  • Peetmaya
    Sliders, abszolút jól látják a srácok a dolgot, sokan itt a fórumon sztem csak álmodoznak az i7-es gépről meg a 6gb ramról.
    Én most munkahelyemen egy i7-esen dolgozom 16gb rammal, és azt kell mondjam maaaaaan, thats something:D
    sokat dob a dolgon az ssd winyó is persze, de azért még mindig látszanak a maya alapvető bugjai, hibái.
    Ha sokat renderelsz, akkor sok memória, erős processzor (bár jelenleg i7nél jobbat nem nagyon tudsz venni, tesztek alapján már a xeonokat is verik)
    Modellezéshez, textúzáshoz viszon untig elég ami neked van, ha nagyon bővíteni akarsz, akkor a memóriához nyúlj hozzá, de egyelőre szerintem neked az is felesleges.
    Sokkal fontosabb, hogy nekiláss a munkának és gyakorolj, mert ez a szakma arról szól, hogy folyamatosan csak gyakorolsz, fejlődsz, és sose leszel elégedett magaddal:D Legalábbis nálam így van.
  • Midas
    Sztem megerte az arat de direkt nem is akartam erosebbet mivel nem akarok rajta ilyesmit hogy 3d. 280 font volt amugy. Mivel nekem kell a 42 inch :D meg hogy minden siman menjen. Ocsemnek van egy Toshiba Qosmio X770-11C laptopja de kb mint a diesel meg a benzines autok kozotti kulonbseg egy asztali gep joval gyorsabb legalabb is szerintem.
    Jol mutat a ket monitor amugy laza :)
  • Magnificat
    hát 3d-hez inkább a ram lesz akkor lehet kevés, de lényegtelen... a cégnél is vannak satellite 2-4 maggal és 8-16-24 giga ramokkal, elég jól bírják a mindennapi dolgokat...

egy gondolatig még visszatérve a monitorra:
    ilyen, ha egy magasságra van állítva
    ilyen, ha maxra van felemelve (akár egy ujjal is), ekkor pont szem elé esik, nem kell kicsit se lenézni
    ez pedig pivot módban (konkrétan a képen facebook van rajta, de bárhol ahol sok szöveg van egymás alatt, el lehet képzelni a hatást :) )

úgyhogy ha leülök elé, akkor kb ilyen érzés... :D :D :D :D :D
  • repvez
    Nekem is Toshiba- van de a satelite L750D-16K verzió ! 4mag ,4gb ram és 2VGA és nem volt drága ,de még nem teszteltem, hogy mit bir az asztalihoz képest.
    De a win7 élmény index nem sokkal marad el az asztalitól.
  • Midas
    ujonnan vetem igazabol 2 giga oszthato memoriaja van a grafikus kartyahoz szoval nem tudom hogy mit bir majd. tanulashoz vettem igazbol, nekem kell a nagy monitor a 3D hez :D
    Es akkor neked is bevalt a cucc :)
  • Magnificat
    nice noti, grafikához talán kissé gyengus a proci (no meg a vga, de horribilis összegbe kerülnek azok a notik, amiknél minden úgy ahogy elég :D). újonnan vagy használtan lett véve? amúgy a toshiba notik nálunk a cégnél remekül szuperálnak, bár nálunk ugye programozáshoz főként egy rakat ram kell, aztán jön egy közepes proci, és ennyi (vga nem kell erős)

amúgy nem gondoltam volna, hogy nem annak fogok a legjobban örülni, hogy forgatható a monitor, hanem hogy ebből fakadóan fel kell tudni jól emelni a kijelzőt (olyan az állványa, hogy kb 15-20 centi magasra fel lehet emelni az asztal síkjától), és ennek köszönhetően végre szemmagasságba került a kijelző, nem kell kissé lefele néznem (vagy alacsony székben ülnöm). imádom :)
  • Midas
    Amugy gg jol nez ki :) biztos jol lehet rajta dolgozni es egyebb :D
  • Midas
    Toshiba laptop

En most ebbe ruhaztam be nagyon jo kis gep :)
  • Magnificat
    megvan az új kicsikém és szemem fénye egy LG IPS231P-BN személyében :) IPS paneles, LED háttérvilágítás, 23", fullHD, pivotos (elforgatható 90 fokkal, hogy egy baromi magas, de keskeny képet kapjunk)

Még nézegetni kell a beállításokat, bár azt írják a hozzáértők meg azok, akik be is mérték, hogy a gyári állapot is meglehetősen profi, ami a színeket illeti... Hát az biztos, hogy brutálisan jobb és teltebb színei vannak a TN paneles samum mellett, ugyanakkor kissé sötétek a sötét elemek, de vélhetőleg csak a szemem szokott már nagyon hozzá a samu képéhez, amin ráadásul gyanítom elég magas gamma értékek is vannak (pontosan nem tudom, mert csak mode 1-2-3 néven van a samun említve a gamma, míg az lg-n 1.8 és 2.8 között állítható 2 tizedesenként, és most 2.0-2.2-n van). Szóval a feketék nagyon szép feketék, kissé túlságosan is (akár csak az amoledes telómon, bár annak az az erőssége, szóval lehet hogy mégis csak a tn panel szürke feketéjéhez szokott szemem mondatja azt velem, hogy túl sötét a sötét :D)

a pivot funkció meg fun, kódot elég jól át lehet látni vele, de akár egy sima total commanderben sem mindegy, hogy hány millió sort látok egyszerre :D Bár azért a legnagyobb fun az, amikor megnyitok egy 3DCreative magazint, és egy oldal van a képen (azaz hát 1 teli oldal, meg kb egy negyednyi a következőből, mert ez az 1920 magasság elég sok), és a teljesen megjelenített oldal nagyobb, mint egy A4-es lap (olyan 30-40%-kal :D)

szóval niiiiiice :D
  • Midas
    thks :)
  • Magnificat
    így van, ahogy Garou mester mondja, a géped már megvan, hogy megtanuld a programok csínját-bínját, már csak pár év kitartást kell biztosítani és soooook belefektetett munkaórát a tanulásba...

de te már voltál itt, nem egyszer, nem kétszer, szóval biztos tudod (vagy legalábbis tudnod kellene) ezeket a dolgokat... Én azért javaslom, hogy csak egy-egy területet nézz ki magadnak egyszerre, mert ha maya-ban egyszerre akarsz modellezni, animálni, renderelni és dinamikát, részecskerendszert programozni, akkor hamar arcon csapja a lelkesedésedet...

a legfontosabbról megfeledkezel: a gép csak egy eszköz. Egy jó festő az ujjával is tud jó képeket készíteni, de egy hozzá nem értő a legjobb ecsettel sem tud semmi jót... Nem az eszköz fog akadályozni a dolgok megtanulásában...
  • Garou
    Szia!

Bocs, tényleg, látszik lelkes vagy, de szerintem rosszul látod. Az 1GB Ram-al várost nem mítosz, hanem sokan így kezdtük, noha a példa kicsit sarkított. Ami géped most van, már bőven jó mindenhez. Gondolom azt szeretnéd, hogy minden száguldjon, meg egy óra egy render, de rossz helyen keresed a megoldást. A program megfelelő használatával (pl render normális belövése) lesz majd gyors a számolás, nem a 24-32 Giga Ram-tól. Kezdésnek jó a 6GB, nekem mondjuk 8 van, de ezelőtt fél évvel még 2 volt alap DualCore AMD 5 éves procival, aztán mégis ez a munkám, hogy Mayazok. Olyanod meg sosem lesz, ami minden "étvágyat" kielégít, mert arra renderfarmokat használnak. A több millió polys jeleneteket meg a mostani géped is lekezeli. Javaslom kezdjed el tanulni a szoftvert, aztán ráérsz fejleszteni később is, ha majd nem bírod ki, de az elején (amúgy később sem) a géped nem fog akadályozni.

A nagyjából mennyi idő kell személyfüggő. Látom mindenben képbe akarsz kerülni, ami kicsit sok így egyszerre. Z-Brush viszonylag gyors megtanulás terén, Vue is, RealFlow-hoz már kell kis rálátás, Maya tart a legtovább. A legtöbb helyen az ott dolgozó profik specializálódnak valamire, pl csak modellez, riggel, vagy renderel. Ha ehhez te még a kompozitot is profi szinten akarod csinálni, ám legyen.

Javaslom kezdjed a Mayaval, és vedd végig a legutóbb kiadott magyar könyvet+ tutorialokat a netről hozzá, utána folytasd ZBrush-al. Mire ezzel a kettővel végzel már látni fogod, mi merre hány óra. A szükséges rutint, érzéket a gyors, precíz munkához csak a gyakorlás és a tapasztalat fogja megadni, ami nem a processzorszámtól függ, hanem hónapok/évek folyamatos alkotói tevékenységétől.

Szerintem.
  • Sliders
    Hali!

Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy pontosan milyen gép is kellene egy igazán jó 3D-s munkakörnyezethez? Érdemes-e az Intel Sandy Bridge E 2011 socketes rendszerbe gondolkodni, esetlegesen dupla CPU-ban?
    Mennyi memória célszerű ha van a gépben? (őszintén, nem az érdekelne, hogy a haverom haverja lemodellezett egy várost 1GB rammal meg hasonló mítoszok)
    Érdemes-e a memóriából 24, 32 GB ram vagy ennél jóval magasabb memóriát igényló gépre van szükség?
    Szeretnék Experté válni a következő programokban: Maya, Zbrush, VUE, RealFlow illetve kompozitáló szoftverekben.
    Jelenleg Core i 7 1366-os rendszerem van 920-as procival. 6GB rammal. Illetve 2 db 30"-es monitorom, (nem TV). A kérdésem az, hogy ez mennyire és mire lesz elég? Érdemes-e a rendszert fejleszteni. Kérlek segítsetek, hogy az egyes programok étvágya mekkora! Ugyan még szigorúan kezdő vagyok de mégis csak érdekelne. Egy nagyja beli körképet tudnátok adni erről? Érdemes-e ameglévő rendszert fejleszteni vagy egy DP alapu XEON-os munkaállomást érdemes komoly céllal beújítani. Azért kérdezem, mert határozott szándékom hogy ezeket megtanuljam mivel szeretnék ezzel foglalkozni mint munka és nagyon sokat kell tanulnom, de odáig minél elöbb szeretnék eljutni, hogy egy ezzel foglalkozó céghez be tudjak kerülni gyakornoknak de ahhoz is kell már referencia. Segítségeteket kérem. Illetve az említett programok elsajátításához (tehát mikor már tudod mit hol keress) mennyi idő kell nagyjából?

Megfontolt részletes válaszotokkal nagyon sokat segítenétek!
  • kenyeresdaniel
    nice
  • Midas
  • Peetmaya
    Kellemes Húsvétot Mindenkinek így utólagosan is!:D
  • Peetmaya
    azt írja a title, hogy HD, de 480pnél nagyobbra nem tudom tenni a minőséget, és így eléggé élvezhetetlen sajna:(
    de amúgy fasza, gratu!:D
  • imp99
    Egy kis update és egy újabb projekt kifutott :)
    http://davidlantos.blogspot.com

Egy új játék 4 shot-ján dolgozhattam, Resident Evil: Raccoon tv spot. Az első és utolsó két shotban riggeltem a charactereket, a zombikat, a futó alakot és a nagy bengát. :)
    Enjoy! Click here for the link.
  • Magnificat
    What's new in Maya 2013
    számomra elég kiábrándító így elsőre, bár az új node editor (ami a max-ban nem új már :D) fancy... :)

What's new in Max 2013

hát idén nem erőltették meg érzésem szerint magukat az autodesk-es fiúk... legalábbis nem láttam semmi igazi wow dolgot sem max, maya vagy softimage területen... bár azért az active shade-be (gyk. viewport megjelenítési mód) injektált iray motor nem volt rossz, bár mozgásban is megnéztem volna...
    bár a sneak peak-ek jobbak voltak:
    max 2013 sneak peak massfx ragdoll

azért majd ha lesz sok időm, lehet hogy megnézem az autodesk 2013 product launch keynote-ot (Elég hosszú, csak az első rész 56 perc, és 6 részes... persze nem kell belőle minden, nem érdekelnek az autocad és hasonló feljelsztések (őrült nagy az Autodesk termékpalettája, gyakorlatilag pár adobe és pixologic cucc kivételével majd minden az övék, bár fejlődést egyre kevesebbet látni szvsz)
    link az első részre...
  • Magnificat
    ahogy látom, jönnek még dolgok... a softimage 2013 már kijött, úgyhogy összességében pár dolog, amiket tudnak majd a 2013-as progik:
    maya 2013 Dynamics: nHair, bullet bullet physics, alembic cache
    maya 2013 általános workflow változások
    maya 2013 ATOM Animation Transfer
    maya 2013 human ik változások
  • Magnificat
    nem tudom hogy volt-e foglalkozva vele, de ha nem, FYI:
    kijött a mudbox 2013

semmi nagyon extra, már amennyire meg tudom ítélni, bár ez a textúra level of detail cucc jónak tűnt...
  • Rashen
    Igen, azzal dolgozom és tanulom is éppen. A lightrigezés viszont kimaradt erősen, úgyhogy utána is nézek és meglátom meddig jutok, köszi a tippet!
  • Peetmaya
    Rashen ezt nehéz megmondani.
    használj mia_material_x-et nézz utána neten alap beállításoknak, esetleg index of refractionnek, aztán addig állítgatod a paramétereket, illetve a textúrákat, amíg szép nem lesz az eredmény. shadereknél nem csak a shader a fontos, hanem a bevilágítás is, úgyhogy előbb építs egy jó lightriget.
  • rooney8
    bár alapból nem tetszik a shader... nem sikerült jól :/
  • rooney8
    hát itt van... a szemet nem sikerült megcsinálni, mert már elkezdtem a rendert, miután megérkezett Peet válasza (ezúton szeretném megköszönni, mindenképp megcsinálom)
    youtube kicsit elsötétítette, de az alap render is elég sötét lett

• Rashen

Sziasztok!
    A kérdésem az lenne, hogyan tudom elérni, hogy bőrhatású legyen az anyag. Amit találtam neten beállítások végigzongoráztam, de egyik sem volt meggyőző. Van valami biztos tipp vagy amit "ki szoktak hagyni" a beállításoknál és én is elfelejthettem?
  • Peetmaya
    hát van a karaktered szem objektuma, ha több elemből áll, akkor nyilván mindegyikkel meg kell tenni.
    ligth linking az a rendering menuset, light -> light linking -> light centric
    itt connection editor szerű cucc jön elő, ki kell jelölgetni, hogy melyik objektumra van hatással a lámpa, defaultban mindegyikkel, úgyhogy ki kell szedni a szem geometriákat.
    jól számoltam? 48/8= 6 és 60/6 =10
    ergo 10 perc volt egy frame, és erre te azt mondod, hogy lassú?
    örülj, hogy csak ennyi!:D ja persze jó lenne tudni, hogy milyen géped van hozzá, de i7-en is jó lenne egy final kép rendere csak 10 perc:D
  • rooney8
    na most próbálgatom a szemet, de egy kicsit homályos ez a dolog:

"és a szem geo-val szüntesd meg a light linket a point light és a szem geo között."

ezt a geo-s dolgot nem igazán értem.

hát pedig nekem pont az egész modell tükröződik... na mindegy, akkor kivárom :D
  • Midas
    amugy a legutobbi render ez pl nekem is csilliard ido volt :D

• Midas
    probald kicsit levenni a minoseget esetleg neha szinte semmi kulonbseg. De altalaban a tukrozodo feluletek sokaig tartanak pl viz, de hasonloan lassu meg a kodos vagy felhos jelenetek legalabbis nekem ez a tapasztalatom.
  • rooney8
    valóban nem túl jó ez a shader-es megoldás, így valószínűleg a point light-os megoldást fogom alkalmazni, köszi :)

viszont most kicsit besokalltam, mert 48 képkockát sikerült kb. 8 óra alatt renderelnie... lehet bennem van a hiba, de én ezt nagyon soknak tartom (mármint időben sok:D), pedig kb. semmi nem volt a jelenetbe, csak egy modell és hdri megvilágítás... nincs vmi "trükk", amivel kicsit gyorsíthatnék a render időn?
  • Peetmaya
    ha blinn shadert használsz, akkor incandescence-be kell piros színt állítanod, és a value értékét akár 1 fölé is viheted, de final gatherrel borzalmasan magasra kell állítani az accuracy-t hogy értékelhető minőséget produkáljon, úgyhogy én azt javaslom, hogy adj neki valamilyen piros színt, tegyél be 1-1 point lightot a szeme közepére, és a szem geo-val szüntesd meg a light linket a point light és a szem geo között. Így teljes kontrollt kapsz a szem által bocsátott fény felett.
    Ha mia_material_x-et használsz, akkor pedig az advanced fül alatt van egy additional color, oda kell pirosat betenni, és érdemes a materialnál amúgy a diffúz értékeket sötétre levenni. Ez a blinnre is vonatkozik.