32214
Maya
  • Magnificat
    hát tudtommal (bár nem tudom, mennyit változott azóta a világ) el szokták készíteni a széttört és az egyben lévő objektet is, külön külön (persze az egyikből indulhat a másik). mostanában jönnek azok az egy fokkal egyszerűbben szimulációs eszközök, amikkel pl ha alkatrészekből készítjük el pl az autót, akkor a szimuláció számol minden csavarodást, deformitást, stb... persze gondolom régebben is voltak ilyenek, de biztos bonyolultak lehettek... játékokban tudtommal legyártják a törött objekteket... a szétdaraboltnak vastagságot adnak, és mappolják-textúrázzák a törött felületet, amúgy meg az egyben lévő modell van a széttörés pillanatáig, ott cserélik le gyorsan egy darabokban lévőre...
    van azért pl APEX, DMM... utána kell nézni... nem foglalkoztam túl sokat a témával...
  • berlinboy6329
    Egyszerű kérdés:

Hogy lehet egy modellt széttöredezni?Csak annyi,hogy sok paramétert baszogatva tudjam variálni,hogy egy test fel legyen darabolva,amit aztán kiexportálhatok obj-be.

emlékszek,hogy van beépítve,de azt mikor próbáltam vhogy nem akart működni a DMM meg bonyolultnak tűnik így első ránézésre.

A másik ehhe tartozó.Lehetne olyat csinálni,hogy amit feltöredez modellt.Ott a törévonalak mentén,a darabok,amik nem látszanak,tehát a belső részek,azok külön materialt kapjanak?Tehát hogy ha majd egyszer szétesik a cucc,akkor ne ugyanúgy nézzen ki a belseje,ahol széttört,mint a külseje.Tehát,ha eltörök egy fadarabot,a belseje általában világosabb,mint a külseje.
  • rooney8
    most már nem kezdem előröl, de azért neked is köszi :)
  • rooney8
    köszi, így már kezdem érteni a dolgot :)
  • Magnificat
    jah, akkor már ide is... nem rossz :)

bővebben...
  • Magnificat
    még régebben csináltam a boolean-ekről képi tutort, de most előtúrtam, remélem sikerül belőle megcsinálnod:
    boolean tutor
  • KirkHammett
    Szerintem többféle képpen csinálhatod.
    Létrehozod a hengert és a téglatestet a kíván helyen és méretben, majd törlöd az elő oldali face-eket és ezután olvaszd (combine) össze a két testet. (érdemes leelllenőrizni a normals-ok irányát, és fontos hogy a e henger éleinek a száma és a téglatest éleinek a száma megegyező legyen az összekötésnél). Ezután már csak bridge vagy apend to polygon tools-al összekötöd az éleket. majd két oldalalt azokat a face-eket extrudálod, amit szeretnél, hogy kintebb legyen az elején.
    Másik megoldás ha csak egy hengerből indulsz ki, és az első oldal törlése után az éleket extrudálod...
    Vagy esetleg Nurbs-ből csinálod...
  • rooney8
    vagy persze jó a szöveg is, csak akkor pár képet mellékelhetnél a főbb lépésekhez :)

na mára lelőttem magam, már kicsit sok volt belőlem :P
  • rooney8
    de a videót még most is szívesen várom, persze csak ha ráérsz megcsinálni :)
  • rooney8
    bár mondjuk ez a kép sem jó, mert se nem combine-oltam őket és a végeredményben a kör sugarai sincsenek rajta a téglalapon... :D
  • rooney8
    persze a kép lemaradt... :D

• rooney8
    közbe sikerült egy megoldást találnom
    persze szerintem ez sem mondható teljesen profinak, de most így ilyen homemade dolognak elmegy :))

szóval ugye volt a téglalap plusz a henger
    a kép szerint hozzáadtam még vízszintes és függőleges éleket a hengerhez és a légtalphoz is, majd split tool-al a téglalpon a vízszintes és a függőleges élek közé beraktam a hengernek a karika részét. tehát konkrétan a henger alakját "ráraktam" a téglalapra. a hengert töröltem és így kaptam egy jó kis karikát a téglalapra :) gondolom topológiailag ez így nem túl jó, de hát most így semmi más nem jutott az eszembe.
  • bagi1992
    na majd ha lesz időm egyszer, csinálok róla egy gyors vidit!

Addig is itt lehet tud más is könyebb módszert, vagy jobb elmagyarázást :D
  • rooney8
    áhh nem sikerül sehogy sem. igazából nem is értem mire gondolsz, de hagyjuk is, nem akarom rabolni az idődet :)
  • bagi1992

Remélem most jó lesz a kép...
  • bagi1992

Töröld ki a henger face-eit is, mert addig valamiért nem engedi bridge-elni... ha megvagy, akkor csak simán extrudáld befele a henger edge-eit és merge to centerrel visszacsinálod a henger tetejét.
  • bagi1992
    neked most van függőleges irányban is 6 face felosztásod és vízszintesen is 6. 5-5 legyen. És az egész felőlünk lévő oldalát a téglatestnek, amiben ugye neked most van 6*6 face-ed, azaz mind a 36 face-t. De ugye javítod 5*5-ösre szóval mind a 25 face-t törölnöd kell.
  • rooney8
    eddig megvagyok, már combine-oltam őket, de most akkor melyik éleket jelöljem ki? már próbálgattam, de mindig ezt írta ki: "Error: line 0: Invalid selection : polyBridgeEdge requires equal number of border edges to be selected for source and target selection."

• Midas
    nem olyan rossz az en mar sok jo dolgot csinaltam vele.
  • bagi1992
    Én először is kivágnám a kört és utána mélyeszteném be. Szerintem azért nem működik a boolean, mert nincs elég edge függőlegesen és vízszintesen se. DE, van erre egy sokkal jobb, bevált módszer. Jelen esetben van neked egy 20 oldalú hengered. Oszd fel függőlegesen is és vízszintesen is 5, 5 oszlopra (5face, belül 4 edge+2 oldalós edge), majd ha ez megvan, törölj ki minden face-t arról az oldalról. Legyen a henger éle és a téglalap éle egy szintben. Ezután megjeleníted a display/poligon/face normals alatt a face-ek normálját, így látni fogod, hogy a henger face-ei kifele néznek. Nagyon fontos, jelöld ki az összes face-t a hengeren és nyomj egy normals/revere-t neki. A face-eknek befele kell nézni, különben nem működik a dolog. Ezután combine a két object-et. Kijelölöd a 20 élet a hengeren és a 20 élet a téglalapon is, majd edit mesh/bridge. Egy nagy katyvaszt fogsz látni (álltalában...) és ezen a bridge beállításai alatt (chennel box) kell állíítani a bridge offset-et. Addig állítsd, amíg helyre nem csavarodik az oldal, látni fogod hol jó. Ugyanitt a kiválaszthatod, hogy hány edge legyen az átmenetben. Így kapsz egy tökéletes kitöltést egy tökéletes mesh-el, és nem kell kötögetni. Ezután meg jöhet egy sima face kijelölés és bemélyesztés exrude-al. Kicsit hosszúnak és bonyolúltnak hangozhat elsőre, de megcsinálni rövidebb idő, mint elolvasni... és érdemes megtanulni ezt a módszert, szerintem nagyon sok helyen használható, percíz modellezési módszer. Remélem segítettem!
  • berlinboy6329
    Ezé' nem használja senki ezt a szart..LEgalábbis kurva ritkán.De hogy mire?Azt a lyukat neked el kéne kötni szépen.De nincs hova.Én nem értek ehhez a foshoz,de én úgy csinálnám,hogy ha kört akarsz,akkor fogsz egy kört,odateszed,fogod a nem tom mid van a split poly toolt v cut faces toolt v azt a cuccot ami az edgeket megfelezi...insert edge loop toolaz kell neked,csinálsz 3-at függőlegesen meg vízszintesen,oszt ott a lyukad,csak hozzásnappeled a pontokat a körhöz és kitörlöd a faceket.

Esetleg egyet függőlegesen középre,egyet vízszintbe,ez ad egy pontot,megkeresed a chamfer vertexet és kitörlöd a facet.Csak aztán kötögetni kell mert 4+ oldalú facet csinál.Amelyik tetszik, én így csinálnám.De biztosa,hogy nem booleannel,messziről kerülöm,mióta nekem is csak a bajom volt vele.
  • rooney8
    hát ezt így kicsit bonyolult elmagyarázni
    konkrétan a "működési elvét" sem tudom pontosan, így szerintem eleve rosszul alkalmazom

a kijelölt objektumból szeretném kivágni azt a karika részt, de sehogy sem sikerül. a helyzetet csak bonyolítja, hogy az objektumon még van egy bemélyedés is...

alatta található egy lyuk, azt sikerült megcsinálnom, de gondolom az sem jó.
    ha split tool-al próbálok új éleket csinálni, akkor random behúz magának még és teljesen szétbarmolja a modellt.

history-t, meg mindenféle törölhető dolgot töröltem de nem jó.

• bagi1992
    Egy képet dobhatnál róla fel, hogy mi is a probléma. De először is egy history törlés, másodszor van elég edge a felületen?
  • rooney8
    húú srácok, rendesen megszenvedek a booleans-al... :D
    sehogy sem sikerül kivágnom egyik tárgyból a másikat... egy két tipp, hogy működjön?
  • Rashen
    Oksa, köszönöm a javaslatokat, gyűröm is akkor tovább a beállításokat. :)
  • bagi1992
    vagy mégjobb, könnyű és szép eredményt lehet elérni a HDR studio light progival.

http://www.hdrlightstudio.com
  • Gis80s
    Szerintem sokkal jobb már a helyzet... :) A fehér valóban túl sokra sikerült...
    Én még régebben csináltam egy buszt, ahhoz ezt használtam képként:: link

Az eredmény pedig ez lett - nem egy nagy szám, de én szerettem :)

• bagi1992
    Én azt mondom, dobj alá először is egy plane-t, mint egy fotózáson a háttérvászon. Az sokat dob majd rajta, legyen az alap shader rajta. Plusz válassz egy olyan HDRI képet, amiben nincs ennyire sok fehér, kevés fehér legyen benne, vagy inkább világos szűrke. Mert így csomó helyen kiégeti a képet. És én egy picivel laposabb kameraszöget választanék, élethűbbé teszi!
  • Rashen

Nyo itt van a HDRI-s változat, legalább is amit sikerült összehozni. Tettem alá Amb. Occ. árnyékolást meg a normál árnyékokat. Köszönöm az eddigi véleményezéseket, várom a további hozzáfűzéseket ^_^ Szépen lassan csak megtanulom ezt a befényelést is a végén :)
  • rooney8
    hát én még elég amatőr vagyok, úgyhogy... :)

ja egyébként már elő is jött egy bug mac-en... egyszer csak fogta magát és megbolondult, eltűntek a számok és szövegek a chanel box-ban és szinte mindenhonnan, ha valamin változtattam, akkor nem csinált semmit... stb. kiléptem, visszatöltöttem a scene-t és 1 perc múlva újra előjött. még jó hogy eszembejutott, hogy már többen írták itt is, hogy volt valami problémája, és úgy oldotta meg, hogy kiexportálta a scene-t, majd egy újba beimportálta. szerencsére ez nekem is megoldotta.
  • bagi1992
    nincsmit, szívesen segítek amiben tudok, de nállam jóval okosabb emberek is vannak itt :) pl én most egy mini cooper kaszni modellezésben akadtam kicsit el, van egy sarok, amit nemnagyon bírok kisimítani, hogy szép legyen a felülete smooth-olás után...
  • rooney8
    húú köszi, már mióta keresek valami normális módszert erre :)
  • bagi1992
    Ezernyi módszer van erre, én a fenti kicsi oldallal kezdeném, aztán az oldalakat összekötném, mindezt bridge-el, vagy az append to polygon tool-al talán még egyszerűbb. De az extrude és a vertex-ek össze merge-elése is jó, csak először snapp-eld a jó helyre a vertexeket. Legalábbis ha jól értelmeztem a leírtadat.
  • rooney8
    amikor egy objektumból eltávolítok face-eket, akkor milyen módon lehet "szakszerűen" "összekötni" a megmaradt vertexeket?

itt egy kép, így talán érthetőbb
    szóval így olyan mintha nyitva lenne, de én azt akarom, hogy ne lehessen belelátni, minden oldalról fedve legyen. extrude-al már csináltam, de szerintem az nem a megfelelő módszer, mert akkor egy adott síkban 2 edge is lenne, ami szerintem nem jó.

• bagi1992
    Én nemtudom, magyarországon mindig is mac-et akartam, 2 évvel ezelőtt elcseréltem egy 300 ezres sony laptopot egy 13 colos alu macbook-ra, ami fele olyan teljesítményű volt.... de azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem bántam meg. Aztán idekint lehetőségem nyílt venni egy 4 magos 17-es macbook pro-t, kedvező áron és azóta is elen tanulgatok. Plusz azért, videó vágós szakma is közel áll hozzám és a melóhírdetésekben egy az egyben ottvan, hogy mac-en kell majd vágni. Nekem jobb érzés ezen a kezelőfelületen dolgozni, azóta teljesen kiismertem a rendszert, sőt, már olyan dolgokat, lehetőségeket fedezek fel benne, hogy majdnem hogy már saját operációs rendszeremnek érzem. Ez persze egyéni dolog. Mástól is hallottam, hogy mac-en plugin hátrányba leszek, de egyenlőre még nemsok plugint, scrip-et használok, amiket akartam, azokat mindet megtaláltam mac-re, kivéve egyet. Ne felejtsük el, mac-en elfut a win is, szóval ha nagyon kell valami, elindítom a win-es mayát és kész.
  • Garou
    Héló, álljunk meg! :D

Izé... én modellező vagyok! Szóval egyrészt nagyon hízelgő, hogy bárki is feltételezte rólam, hogy profi rigger lettem az utóbbi pár hónapban, de ez sajnos nem történt meg. :)

De ettől függetlenül gratula a srácnak aki csinálta, ez bárkitől emberes teljesítmény!

Legközelebb fűzök hozzá valami kommentet is, nem csak kirakom a nagyvilágba. :) Elnézést!
  • Rashen
    Jahm, a fényezéssel még eljátszom az tuti. Megyek és rápróbálok az oldalra is szépen, köszöntem szépen. Aztán ha van mutatható, megint jövök népet zaklatni :D
  • bnd42
    Durva a transformers, akarok majd csinálni egyet ha lesz időm baszkodni vele....

rooney8: próbáltam osx-en mayázni, hát nem lett a kedvencem, azóta se ajánlom senkinek, mondjuk nekem a legnagyobb gondom a plugin hiány volt, nagyon sok minden számomra fontos dolog nem készül el osx-re, meg ugye egy jobb mac árából évekig fejlesztem a pc-met az imac meg hamar elavul hardverileg és kuka...és az osx is ugyanúgy fagyogat mint a windows ha terheled.

Rashen: alakul a render, de tényleg fura a textúra, kicsit olyan bádog hatású...

most pont rendereltem hasonlót, tipikus gyors meló, vasárnap délben szólnak hogy hétfő reggelre kell, nem a legszebb de nem is a végleges, inkább csak preview az ügyfélnek...

itt valós méretű a model, fényeken physical_light node, kamerán mia_exposure_photographic lens és mi_car_paint_phen_x a kocsi anyaga...

• rooney8
    ja amúgy végre lett egy mac rendszerem, kíváncsi vagyok, hogy fog futni a maya
    win 7-en eléggé bugos volt, remélem itt jobb lesz :D
  • Midas
    nagyon brutal :) elso