Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

rooney8
hát ez a viewport 2.0 nálam nagyon nem akar jól muzsikálni... állandóan lefagy és sír, hogy elfogyott a memória, miközben default rendernél simán van elég szufla
pedig jó lenne ez a 2.0, mert érezhetõen gyorsabb és szebb, de így hogy ilyen instabil kitörölhetem vele a hátsómat :D
(jó mondjuk 2gb ram van, az tényleg nem sok, sõt...)

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

rooney8
#31009 #31008
köszi mindkettõtöknek, végül az ambient color lett a befutó :)

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Köszi a segítséget, így meg lett...
SpotLamp
Sziasztok!

Csütörtök este volt egy kis online mayázás amit videóra vettem. A téma Bevezetés a MEL script világába. Ha érdekel és még kezdõ vagy ebben a témában akkor érdemes megnézned.

http://vimeo.com/39094238

Itt lehet róla beszélgetni és várom a véleményeteket.
http://www.facebook.com/pages/3Dsurvival/191292247619314

www.3dsurvival.hu

Hát, ha azt akarod, hogy a szeme világítson sötétben is, akkor ambient csak.
Ha azt akarod, hogy a körülötte levõ tárgyakra hatással legyen, akkor incandescance értékét állítsd minél magasabbra, fehérebbre és kapcsold be a final gathert.
Ha azt akarod, hogy úgy világítson mint egy zseblámpa, akkor tegyél a szem elé egy spotlightot, a szemnek meg vidd fel az incandescanca értékét.

Legalábbis én így indulnék ki.
ambient color de attol fenyes lesz inkabb. en ha hasonlot akarok akkor betennek vmi fenyt es adnek neki atlatszosagot szerintem.

the world is mine

rooney8
mental ray-ben hogy lehet megcsinálni, hogy egy tárgy valamilyen fényt bocsájtson ki?
konkrétan van egy robotom, és azt szeretném, hogy a "szeme" pirosan világítson.

Peetmaya
use background az egy maya natív shader, mûködik mr-rel is, de nemjó
mip_matteshadow van mayaban is, csak defaultban valamiért a production shader library hide-olva van, nemtom miért, pedig semmibe nem kerül elõszedni.
script editorban futtasd le ezt a scriptet, majd indítsd újra a maya-t és ott lesznek a mip shaderek
optionVar -intValue "MIP_SHD_EXPOSE" 1;

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

az a maxban van , neked mayaban a use background kell
Peet, én kerestem ezt a materialt (mip_matteshadow), de sajnos nem találtam meg.
Ez alapból benne kell hogy legyen (Maya2012)???
good luck :)

the world is mine

rooney8
uhh ez az ami kell nekem, köszi<#worship>

footage

igy probald footage stock greenlayer stb

the world is mine

Peetmaya
igen, lassacskán idõszerû lesz a maya 2013
amúgy amit én vp2-vel próbálgattam, az nagyon jó, tetszik a cucc, és fogom is használni, ha váltok 2013-ra, de jelen pillanatban 11-el dolgozom, ami alatt meg iszonyat fos még a vp2
igazából én már elégedett lennék most egy új feature listtel, mert baromi kíváncsi vagyok, hogy végre beindul-e a maya fejlesztés abba az irányba, amit a felhasználók évek óta nyögnek az autodesknek...

rooney8
hmm, az nagyon jó lenne
egy kis támpontot adhatnál, hogy milyen kulcsszóval keressek rá :)

neten szoktak lenni ilyesfele videok szerintem.

the world is mine

Garou
Nekem két hete szóltak, hogy megjött a Maya 2013 próbaverziója a céghez. Hogy ez mennyire hivatalos azt nem tudom, mi ilyen alfa premium platina akármiben vagyunk, aztán küldenek mindent.

Ránézni, hogy tényleg így van-e, nem tudok normálisan még egy darabig, júniusig most a Porschénál rontom a hangulatot. De a héten be akarok hozzájuk ugrani, ha sikerül odaülök egy gép elé utána nézek.

A vp2.0-t a Showcase mellett napi szinten használtuk prezentációkra. Szerintem ilyen pre-megtekintésekre teljesen jó. A fagyások terén szvsz meg a Maya a legbugosabb a világon. :) Ja igen, és nálam is nyolc maggal fél percet várakoztat, ha rányomok jobb egérrel az ojjektumra új shader csatolásának szándékával, és van kemény 10 shaderem raktáron.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

rooney8
köszi :)
szeretnék valamilyen nagyobb volumenû dolgot csinálni, csak nem tudom mivel felvenni, mert nincs normális kamerám

sztem tok jo nekem tetszik :)

the world is mine

rooney8
ja amúgy erre kellett az az árnyékos dolog
tudom nem lett szép, de eleve a forrás is rossz minõségû volt (egy elég régi fényképezõvel vettem fel) és amúgy is inkább csak teszt céllal készült a videó, majd erre lehet alapozni a késõbbiekben :)

http://www.youtube.com/v/8qRFuLN3MWY&version=3

Nem hiszem hogy hardware mert se elotte se azota nem fordult elo. Es mindig render kozben szalt el.

the world is mine

Peetmaya
hát a kékhalál valszeg nem maya, hanem win hiba, bár még hardware is lehet, sõt...
sima maya fagyás a maya hiba. abból a szempontból viszont sztem maya viszonylag a stabil progik közé tartozik, nekem nagyon ritkán van fagyás, de amúgy is, percenként mentek, meg olyan a munkamenetem, hogy több file-ban tartok mindent! a legrosszabb a winyó halál, úgyhogy backup emberek backup!!!!
alapvetõen a hypershade nekem tetszene, bár igazából kb az egy dolog, ami tetszik benne, hogy node rendszerû. legjobb az lenne, ami az xsi-ben van, vagy a max-ban ez a slate editor vagy mi, de állítólag valami hasonlót a 2012 sp1-be mayaba is tettek. még nem néztem meg.

de mi azert szeretjuk :) amugy hypershadet en sem tudtam megszokni soha. De a legjobb par hete volt elkeztem renderelni es kaptam egy kek halalt ok ujra elinditottam a gepet etc aztan meg kb ketszer ugyanaz. Ugyhogy kikapcsoltam a gepet vagy 1 napra aztan most egyelore ugy nez ki meggyogyult :D

the world is mine

Peetmaya
abszolút off:
basszus néha annyira hülyét tudok kapni a maya glitchektõl!
hypershade egyszerûen úgy ahogy van egy fos, annyira lassú, hogy az már fáj, ugyanúgy az attribute editor is (NÉGY MAGOS PROCIVAL BASSZUS ZSÍR ÚJ JELENETBEN AKAD!!!!!!)
aztán ott van még a hülye viewport is, vp2.0 olyan bugos, hogy használhatatlan, high quality nagyon lassú, sima viewport meg ócska. Ráadásul az ALAP MAYA shadereket se tudja hiba nélkül kezelni, egy egyszerû lambertnél, amit frissen csináltam nem tudom beállítani, hogy mit jelenítsen meg a viewportban a hardware shading résznél... egyszerûen nevetséges... állítólag maya 2010-nél újraírták az egész ui-t, hát nem használt semmit a dolog, mert még mindig szar!
szoktam keresgélni maya 2013-ról release infókat, csak kíváncsiságból, hogy mikor és mi. Találtam csomó fórumot, ahol ilyen wishlistek vannak az új release kapcsán (még semmit se tudni amúgy róla). és 80%-ban a hypershade és render globals gyorsítását kérik, maradék 17% új modellezési eszközök (am azt se értem, hogy a maxban minden tuti, modellezõ eszközök, UV cuccok, és még az UI is gyors, Maya ezzel szemben fos lassú, viszont baromi jól programozható, de azzal én meg sokra nem megyek:D mondjuk a referenciázás az istenkirály, 1-2 bugot leszámítva)
Na off vége, és elnézést!:D

hetvegi moka

the world is mine

rooney8
köszi, azt is majd kipróbálom, de most egyelõre elég a maya software :)

Peetmaya
ha mental ray-el renderelsz, akkor a mip_matteshadow materialt javaslom inkább, az sokkal többet tud.

whatever :D a lényeg h megvan

\"A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van\" (H. T. Loutrec) \"Nem tetszik a közeg? akkor ott a lovad, nyergeld fel, és takarodj\" (V. R. S. Démon)

rooney8
na egy kis guglizás után végre sikerült :D
végül is jól mondtad, materialt kellett, de itt az a neve, hogy "use background"

en maxos vagyok de keress egy olyan materialt aminek az a neve h "shadow matte" v matte shadow

\"A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van\" (H. T. Loutrec) \"Nem tetszik a közeg? akkor ott a lovad, nyergeld fel, és takarodj\" (V. R. S. Démon)

rooney8
hali
van egy poligon plane lerakva és azon van pár alap modell (gömb, kocka stb...)
azt szeretném, hogy renderelésnél maga a plane ne látszódjon, csak az árnyék, amiket a tárgyak vetnek (már be van világítva, meg minden, de azt szeretném, hogy a plane ne látszódjon, hanem csak az árnyék)
már mindenhol kerestem, de sehol se tudtam beállítani, csak annyit sikerült, hogy az egész plane-t tudtam eltüntetni :D

kb ugyanez en sem kimondottan utalom de nagyon sokaig tart ha vmi jobbat szeretnel :)

the world is mine

Köszi.
Én is, a legjobban azt utálok. Vagyis nem utálom. Csak nem szeretem.
utalok bevilagitani sokaig tart unalmas etc :P

the world is mine

30978 jopofa tetszik :)

30976 paszolom en csak siman motion path-ot hasznalok.

the world is mine

hali
láttam egyszer egy tutorialt amiben "spéci" motion path-t csinált a srác
adott egy nurbscurve és egy sima poly objektum
kezdetben összeköttöte õket motion path el , aztán ha jól rémlik a Hypergraphban kitörölt valami linket (a motionpath környékén )
ezután a polyokbjektumnak adott egy uj attributumot
connection editorban a motion path UValue ra rákötött valamit , talán ezt az uj attributumot
és így ezzel az atribitum értékével pozicionálta a poly objektumot a curve ön
legalábbis valahogy így rémlik ,de nem tudom megcsinállni
tudna segíteni ebben valaki
köszi
mai termes a boygos technikat tovabb vittem es nagyon tetszik.

the world is mine

igazabol en nem voltam vele elegedett csak azert raktam be hogy legyen valami a topikban.
Amugy a hatterben van egy plane arra vannak teve a csillagok van ket nagyobb gomb azokon van a kekes felho meg fekete a csillagot meg regebben krealtam. A bolygo pedig egy sima poly gomb amin egy specko material van matek alapu es az csinalta belole ezt a torott bolygot.

the world is mine

szép
hogy csináltad ? valami sciptel ?
háttér particle ?

the world is mine

szep munka :) jo lett

the world is mine

közben sikerült megoldni, kicsit feldobtam a legelsõ modelemet amit csináltam: http://www.youtube.com/v/-iJes4WSWxA&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

van ötletetek h mit kelene meg alitani vrayen h ne legyenek ilyen cafatosa ahurok?

fuszhi
szép

"A memória a tapasztalat terméke. Így a tudat visszahatás a tapasztalatok útján b?vül."

A fénybeállításról tudom, hogy kaki. A gépem teljes újrarakás elõtt áll, így inkább az összecsapott világítással csináltam "gyors" képet. Még a végén készen leszek a kocsival, elképesztõ :O

Köszi az még odébb lesz, mert kevés idõm van rá...