32214
Maya
-
Először is: gratz Garou, nagyon informatív és érdekes volt a tapasztalatod...
Sajna a netem még mindig nem jött meg, pedig meg lett rendelve már egy ideje, szóval csak hébe-hóba jutok sajna net elé... de legalább látszik, hogy nem vagyok annyira mégsem függő, semmi szemrángatózás, vagy hasonló, pedig kb 1 hete netet se láttam :D
Ez úton szeretném én is gyorsan megosztani az én tapasztalataimat:
Szóval egy multinak végeztünk egy munkát, látványtervezés témában. A művelet itt úgy zajlik (legalábbis úgy alakítottuk ki), hogy pesti székházba 11-re fel, majd ott a marketing igazgató és a projekt vezető előtt bemutattuk az épületet (nem render, hanem viewport). A bemutató előtti napon kaptam meg a notit, amit fel kellett készíteni a prezentációra (elég bika gép volt, és szerencsére már maya 2011-el). A prezi egy tárgyalóban zajlott, kaptunk egy projektort, amit gyorsan működésre bírtam, amíg a főnököm szépen szóval tartotta a vezetőséget... Az igazgató nő egyébként egy rendkívül attraktív 35-40 körüli nő volt, aki még emlékezett a nevemre egy évvel korábbról (ez bíztató volt :D) A főnököm szépen magyarázta a dolgokat, hol van hely, hova mit gondoltak, hova mehetne még plakát, dísz, stb... közben én szépen a főnök alá dolgoztam, mutogattam amire kíváncsiak voltak, méretet vettem, és gyorsan elhelyezgettem a kért elemeket, posztereket, színeket, stb... Ismét bevált a taktikánk, kissé többet költött a cég, mint eredetileg tervbe volt véve, ami nekünk persze csak jó volt :) Szóval megbeszéltünk változtatásokat, amiket most hajtok/hajtottam végre, és ezekről készül a render... Szóval a maya viewportott prezentációs szinten is felhasználtuk, bejártuk a területet, és mivel centi pontosságú volt minden, jól át tudtuk rendezni a terepet, ha épp úgy kellett... Ez tetszett a megrendelőknek...
Tudom, nem olyan informatív vagy érdekes, mint Garou-é, de kisebb cég vagyunk :D
Nah majd leszek valamikor megint :D Addig is Üdv
Magni :D -
montressor #28113 final gather only renderbeallitashoz mi szukseges, h legyen kepem, ne legyen tok sotet?
A render settingsben adtam egy image based lightning-ot, aminek a mentalrayIblShape1 tipusat texture-ra allitottam, es beallitottam az egszin keket, megis a renderem tok sotet...
-
montressor #28112 Dzsizasz! Ez igy eleg gaz, mert szerintem ehhez mar nagyon jo szemmertek kell, ami viszont teljesen mas mint a maya tudas vagy az erzek. Bar lehet, h beleszamit az erzekbe. Ez mar inkabb rajz tudas, h az ember jol lassa az aranyokat, tereket, mereteket. Persze ez mindig is kellett barmifele dizajnhoz. -
Igen, a hosszúság volt megadva plusz adatként, meg a kerékhez mértem, továbbá rengeteg kocsit nézegettem előtte a neten, és kb be tudtam lőni, hogy ha 4.5 m hosszú, akkor kb 1.8 széles, és 1.65 magas. Sok népszerű típust kívülről megtanultam a szállodában, hátha kell.
Ez volt az egyébként megkerestem, csak szép nagy méretben adták oda:
Nissan
A motorháztető két kiemelkedése, a lámpák íve, az első kiugró "arclemez" élei, a tető íve... ezeket nagyon megnézték, és ha úgy érezték, hogy kell, akkor tollal finoman belejavítottak a kinyomtatott print screenbe. A kocsinak a hátulja is fel volt skiccelve a rajz mellé ugyanígy féloldalasan, de azt is mondták, hogy ha valami nem világos, vagy jól lemérhető, akkor oldjam meg saját kútfőből. Aztán pislogtam, mikor a front nézeten mutogatták, hogy hol tér el 4 centivel a lámpa a kerékhez képest és tényleg...
Azt nem írtam, de a németek imádnak külsősöket alkalmazni, tehát ha valaki számlaképes és megfelel a mércén viszonylag könnyen kaphat távmunkát szerintem. Velük kapcsolatban mondták, hogy ha egy jelentkező túl magabiztos, és nagyképű akkor tesztmelónak vagy a klasszikus Porsche 911-et kapja, vagy a Lamborghini Reventont, mert azokba 90%, hogy beletörik a bicska. A Porschéra mondták, ha valamit egy picit is máshogy modellezel le rajta már nincs meg a feeling, a Reventonon pedig nincs egyenes vonal, hiába tűnik úgy, mindennek van egy leheletnyi íve, csak találd el... -
montressor #28110 Nem semmi Garou! Remelem -><-jon! Azt nem ertem, h a pers nezetbol, h merted le a mereteket? Rajta volt a rajzon? -
zenoka #28109 en kosz ezt a beszamolot! hasznos volt es erdekes! drukkolok hogy osszejojjon! -
Megjöttem a germánoktól múlt héten, de csak most kerültem normálisan gépközelbe. Akit érdekel annak leírom, miket tapasztaltam:
Szóval fizették a szállodát, küldtek taxit reggel. A nap rövid cégbemutatással kezdődött (nem kérdeztek semmit a szakmai múltammal kapcsolatban), majd megkaptam a próbafeladatot. Mivel koncept designban utaznak, egy Nissan perspektivikus konceptrajzból kellett front-side-top blueprintek vagy refkók nélkül modellt csinálnom, jutok ameddig jutok a nap végére. Nethasználat, vagy bármi egyéb segítség tilos volt. Mivel gondoltam, hogy kocsik terén nem vagyok full tapasztalt, ezért lesznek topológiai hibák, igyekeztem a sebesség terén villantani. Nap végére elkészültem a teljes autóval interior nélkül, de lámpák-emblémák-kerekek is kidolgozva (majd meghaltam annyira széthajtottam magam). Megnézték, nyomtattak róla print screeneket, majd kritikát mondtak róla. Az összkép pozitív, hibákat vétettem, döntés 2-3 hét múlva...
Általánosítani nem lehet persze a német cégekre, de amiket megjegyeztem:
Természetesen minden legális, bika gépek, 30 inch-es óriásmonitorok, super size tabletek (ja és görgető nélküli egér!!!), saját 3D scanner (kocsikra méretezve). Nincsenek anyagi gondjaik.
Az önéletrajz fontos, de nem érdekelte őket különösebben, a referenciák viszont minden eldönthetnek. Végzettség, papírok kutyát se...
Két dolog számított: sebesség, és az "érzék". A munkatempómat igencsak elismerték, ők kb 4-5 nap alatt csinálnak meg surface modellezéssel egy kocsit interior nélkül, de poly modellezésben is kb 2-3 nap/kaszni. Viszont a formaérzékben egy másik kategóriát képviseltek, 2-3 centis(!) eltéréseket a karosszérián simán a szék mögött állva szemmel kiszúrtak és könyörtelenül feljegyezték. Tudtam már előre, hogy kb ez lesz, de mivel nem sok kocsit csináltam eddig, ezért nem nagyon volt választásom. Lényeg: a kevesebb több lehet, ha kap a cég egy alap kidolgozatlan kocsimodellt, amin minden fő vonal precízen a helyén van, lehet, hogy jobban veszi ki magát, mintha minden kész, de nem tökéletes. A dolgot nehezíti, ha csak koncept rajzot kapsz, aztán mérd le, hogy mi mekkora...
Nagyon normálisak voltak, hoztak kaját-vizet, és napközben egyszer sem jöttek oda, hogy "na hogy állunk", hagytak nyugodtan dolgozni. Ebédszünetben is kicsiny országunkról érdeklődtek, nem a tesztmelóról. Utána 4-től 6-ig folytatódott az interjú, ez alatt közösen néztünk autómodelleket és a formatervezést kellett méltatnom/kritizálnom. Itt sikerült jó benyomást tennem, továbbá annyit tanítottak nekem eközben trükkökről, mit hogyan kell nézni, hogy megtaláld a formát utána meló közben, hogy már ezért "megérte". Mindenesetre az autómodellezést olyan szinten művelik, hogy az már egy külön osztály, és olyan dolgokat mutogattak nekem formatervezés terén különféle kocsikon, hogy csak néztem és jegyzeteltem fejben. Ja, és a főnök is ért hozzá, profi modellező, és olyan szintű autóbuzi, hogy majdnem le kellett lőni, mikor egy régi citroent kezdett kielemezni. Na ennyi, bocs ha hosszú volt. -
Maya 9 demo?? Őszintén? Hát azt bizony sehonnan, merthogy nem létezik. :)
Egyébiránt pedig, a programok vagy játékok demójáért tessék mindig felkeresni a gyártó honlapját. Az esetek 99 százalékában ott leledzenek.
Mindamellett pedig, ahogy itt már nagyon sokszor le lett írva, a Demo verziókat csak 30 napig tudod használni. Vagyis nem Demo, hanem inkább Shareware. Véleményem szerint egy ilyen komplett programnál nem elég ennyi idő egy kezdőnek, ha ki sem tudod használni az időt. (mondjuk két hét múlva elutaztok nyaralni) "Vagy ahogy említetted jövőre kapod meg" Ez esetben tegyél fel egy régebbi 8.5 Personal Learning Edition verziót, azt akármeddig használhatod, csak beletesz a renderedbe egy vízjelet.
A demó verziónak az az előnye hogy, ha később meglesz a program, akkor egyszerűen beletöltöd az ahhoz kapott kulcsot és már működik is.(mármint ha a verziószám vagy évszám egyezik) A PLE viszont egy külön program, amit le kell szedni és újra kell telepíteni a másik vízjel nélküli programot. -
aqa #28106 gondolom az autodesk honlapjárol. De nem linkelem be, majd használsz google-t.:) -
hello!
honnan lehet a maya 9-et letölteni??????
amugy jövőre megkapom a mayát és egy kicsit gyakorolni szeretnék a demo-n!
-
Sok oldalnyi böngészés után meglett a válasz. Ez a trágya csak az egyoldalú memóriákat tudja kezelni, és azért ismeri fel a másikat csak feleannyinak, mert annak mindkét oldalon vannak blokkok. Elvileg. Emez meg jó lesz a másik gépbe, csak annak még háza sincs. -
montressor #28103 tiltsd le az alaplapit, ha ugyis van benne masik -
Hát nem hiszem, mert agp-s kártya van benne. És az alaplapit eleve csak 32mb-ig lehet felrakni, de egyébként meg levettem nullára. Egy darabig most elvagyok vele. Jövő hónapban meg veszek mellé egy másik 400.as memót és kipróbálom azzal. -
montressor #28101 de az nem a meretet erinti. Inkabb nem lehet, h alaplapi vga vesz le 256MB-ot belole? -
Na beüzemeltem az 'új' használt masinát. Egy fokkal jobb, mint az előző. Ez tudja a 800 fsb procikat kezelni, és dual memóriákat. 15 ezrest megért proccal együtt. Momentán csak egy gondom van vele, hogy az 1giga ramot 768mb-nak ismeri fel. De írta a használati, hogy, ha a proci 800fsb-vel megy, akkor a 333 memóriákkal gebasz lehet.
De mennyit anyáztam mire rájöttem miért nincs hang. Gyártó oldaláról szedett legújabb driver fent, nem ütközik semmi, hang nem jön. Hát ezek a piszkok nem kispóroltak az alaplapról néhány jumpert?
-
áhh az fizikailag lehetetlen :) -
montressor #28098 kiveve, ami rosszabb :) -
celeronnál minden jobb :) -
Midas #28096 szerintem a pentium mindenkep jobb. -
Olcsón szereztem őket, melyikkel gyorsabb vajon a render? Gondolom a Pentium, csak hogy tutira menjek, mert nincs annyi pasztám.
Intel Celeron D 2,6Ghz 256 533fsb (nemtom '03 made in malay)
VS
Intel Pentium 2,6Ghz 512 800fsb (Northwood)
-
montressor #28094 Lehet hulyeseg a kerdes, de a cuda-t mennyire tudja/fogja tudni hasznosita egy maya? Tehat pl. lehet-e vele gpu render-t megvalositani. Magyaran erdemes-e maya miatt cuda-s nvidia kartyat venni a jovore nezve, mert kineztem egy 5750es radeont? -
Kakaduduka #28093 Sziasztok!
Filmhezéshez szeretném megtanulni a mayát. Előtte 3ds maxban "dolgoztam". Tudtok adni valami oldalt, leírást ahol a maya matchmoving részével foglalkoznak? tehát hogy a videókkal össze tudjam hozni az animált 3D-s cuccokat. A másik amatőr kérdésem: hogy lehet beállítani, hogy a face-ek közepén ott legyen az a kis pont? Vagyis már megtaláltam, csak nem tudom hogy kell menteni, mert minden alkalommal ezt be kell állítanom.
Köszi a segítséget! -
montressor #28092 a radeon 5750 esekkel ugye nincs gond? 64 bites win7 esen a maya 2009 hogy szuperal? eddig 32bitest haszanaltam xp-n, gond nelkul, es gepcsere miatt kerdezem...
koszi -
H all!
Hozzám tud vki vágni egy tutort,ami lehetőleg a lehető legrövidebb és elmondja h kell játékmodellt animálni?Kezet lábat,ujjakat mindent..CSak eg ykis egyszerű riggelés,amivel mindenét tudom mozgatni..Cod4-es modelleken akarnám lehet kipróbálni... -
twick #28090 hehe...bocs 3 Gb ram, bar most nem lettem szerintem sokkal jobb....
bocs meg egyszer -
twick #28089 szia
bocs a kesesert, csak nem voltam hetvegen.
szoval egy regi gepem van: p4 3GHz 2 Gb ram es egy agp-s Nvidia fx 5900 :(
de egyenlore meg boldogulok vele...:DD
koszi -
montressor #28088 gep vasarlas elott allok, es a kerdesem, h tudtok-e vm buktatot, h mit ne vegyek, videokartyara gondolok elsosorban...
koszi -
megoldható. Írnod kell egy pár soros mel expressiont az adott objektumra, vagy egy node tulajdonságára.
Itt egy kiinduló leírás hozzá, de javaslom ásd bele magad a mel-be, ha ilyesmiket akarsz. -
Heló! Tudjátok, hogy lehet random értéket megadni mayában? A Hypershade-ben szeretnék a 2d Placement Rotate Frame-jének minden képkockában véletlenszerű értéket adni. Megoltató ez? Előre is köszi! -
Midas #28085
-
kis off:
beugró feliratok
csináltam gyors egy lapot neki
mér asszem 31 van
majd rakok majás képetis
sokat offolok mostanában -
Köszönöm!
Igyekszek "közhasznú" dolgokat is megfigyelni (munkamorál, géppark, követelmények). Egy cégből persze nem lehet általánosítani, de ki tudja valamennyire biztosan tágítja a látókört, legalábbis az enyémet biztos. Megjöttem majd leírom, mik a tapasztalatok. -
chosen #28082 nem hiszem, hogy vga probléma lenne, mindenesetre írd meg milyen karid van!:) -
twick #28081 sziasztok
a maya uv-editorat szeretnem a kenyelmes unfold3d szoftverre cserelni.
a telepites utan a kepfrissitest nem real-time vegzi, hanem kis meret-nagy meret valtasa utan.
nem ismerheti fel a videokartyam??talalkozott vki hasonloval???
tudom, h nem kifejezetten maya a problemam, de megis remenykedem
koszonok minden segitseget:
twick
-
montressor #28080 A legjobbakat Garou! -
hajrá ember... drukkolunk ezerrel :) -
hmm... kijött az AMD új, belépőkategóriás opteron sorozata, a 4100-as... 99$-ért 4 darab 2,2GHz-es mag, vagy 6 mega cache-el... az msi ki is hozta gyorsan hozzá a MS-91F7 alaplapot, duál opteron foglalattal, 16x-os PCI-E foglalattal, és 8 db DDR3-1333-as hellyel... nem is rossz :) 200$-ért 8 mag :) -
Hát Peet jobban ért hozzá, mint én, de pár dolgot szerintem máshogy kéne csinálni.
Ha csökkentett renderidőt akarsz, akor használhatod "kiváltásra" az ao-t, de szerintem használj fg mappot, meg photon mappot (GI-nél), meg égesd bele akár a texturába az ao-t, és mindjárt gyorsabb lesz valamivel a render. Ahogy én megfigyeltem, inkább a sampling rate beállításai meg a filter beállítások adják a sok plusz órát a rendernek.
Úgy tűnik (biztos), hogy hétvégén indulok Stuttgart-ba egy "nagy autóvállalat"-nak 3D koncepteket gyártó céghez állásinterjúra. Hétfőn mindjárt próbanap is lesz. Fizetik a szállodát meg minden, ezzel együtt elég izgis kirándulásnak ígérkezik. A főnök fél órával a cv-m elküldése után írt, hogy menjek, meg a fizetési igényemre is hepciáskodás nélkül rábólintott. Epic fail lenne innét elszúrni, de én el tudom rontani a végén is. :) Mudbox meg Maya kell neki, a többire megtanítanak, ha beválok. Nagy helyzet, bár innét még bármi lehet...
Az mondjuk érdekel, hogy kint egy normális cég hogyan dolgozik. -
montressor #28076 Koszi Peet! Lenne egy kerdesem is. Mivel deritsem 'fenyre' az arnyekos reszeket? Area light-tal? Mert csak a directional light-tol az meg korom fekete marad, az ao-nak meg nincs szin tartalma. FG? vagy IR?
Mert vhol azt olvastam, h az AO ezek kivaltasara is hasznalhato, es akkor csokken a render ido, en meg ilyesmiben gondolkodtam. Persze elszurtam, mert ott area light-okat hasznaltak az IR/FG helyett, nem ambient-tet. Ha helyes az elkepzelesem es area light mukodhet, akkor kiprobalom azzal es utanna fg-vel is. Jol gondolom?
-
montressor szerintem az ott azért van, mert a felületed hajlik, és nem talál semmi olyan felületet megfelelő távolságban, ami elsötétítené. Igazából szerintem nem vészes az a rész, amire a nyilad mutat, ha ezt egy normális bevilágítással kötöd össze, akkor teljesen jó tud lenni, nem hiszem, hogy gondot okozna az a kis rész ott.
Imp, nekem sose tetszett a body paint, bár jó proginak tűnik, de mudbox valamiért jobban tetszik. illetve zbrush is. Mindkettőben van olyan, hogy beállítasz egy kameranézetet, kiexportál egy psd-t, és ps-ben tudsz projectáló textúrát festeni nagy felbontásban, amit végül zbrush/mudbox projectál rá a meshre. Szerintem ennél jobb módszer jelenleg nincsen. Mudbox textúrázás terén jóval előrébb jár, mint zbrush. Próbáld ki, sztem megéri.