Maya
  • Garou
    Megjöttem a germánoktól múlt héten, de csak most kerültem normálisan gépközelbe. Akit érdekel annak leírom, miket tapasztaltam:

Szóval fizették a szállodát, küldtek taxit reggel. A nap rövid cégbemutatással kezdődött (nem kérdeztek semmit a szakmai múltammal kapcsolatban), majd megkaptam a próbafeladatot. Mivel koncept designban utaznak, egy Nissan perspektivikus konceptrajzból kellett front-side-top blueprintek vagy refkók nélkül modellt csinálnom, jutok ameddig jutok a nap végére. Nethasználat, vagy bármi egyéb segítség tilos volt. Mivel gondoltam, hogy kocsik terén nem vagyok full tapasztalt, ezért lesznek topológiai hibák, igyekeztem a sebesség terén villantani. Nap végére elkészültem a teljes autóval interior nélkül, de lámpák-emblémák-kerekek is kidolgozva (majd meghaltam annyira széthajtottam magam). Megnézték, nyomtattak róla print screeneket, majd kritikát mondtak róla. Az összkép pozitív, hibákat vétettem, döntés 2-3 hét múlva...

Általánosítani nem lehet persze a német cégekre, de amiket megjegyeztem:

Természetesen minden legális, bika gépek, 30 inch-es óriásmonitorok, super size tabletek (ja és görgető nélküli egér!!!), saját 3D scanner (kocsikra méretezve). Nincsenek anyagi gondjaik.

Az önéletrajz fontos, de nem érdekelte őket különösebben, a referenciák viszont minden eldönthetnek. Végzettség, papírok kutyát se...

Két dolog számított: sebesség, és az "érzék". A munkatempómat igencsak elismerték, ők kb 4-5 nap alatt csinálnak meg surface modellezéssel egy kocsit interior nélkül, de poly modellezésben is kb 2-3 nap/kaszni. Viszont a formaérzékben egy másik kategóriát képviseltek, 2-3 centis(!) eltéréseket a karosszérián simán a szék mögött állva szemmel kiszúrtak és könyörtelenül feljegyezték. Tudtam már előre, hogy kb ez lesz, de mivel nem sok kocsit csináltam eddig, ezért nem nagyon volt választásom. Lényeg: a kevesebb több lehet, ha kap a cég egy alap kidolgozatlan kocsimodellt, amin minden fő vonal precízen a helyén van, lehet, hogy jobban veszi ki magát, mintha minden kész, de nem tökéletes. A dolgot nehezíti, ha csak koncept rajzot kapsz, aztán mérd le, hogy mi mekkora...

Nagyon normálisak voltak, hoztak kaját-vizet, és napközben egyszer sem jöttek oda, hogy "na hogy állunk", hagytak nyugodtan dolgozni. Ebédszünetben is kicsiny országunkról érdeklődtek, nem a tesztmelóról. Utána 4-től 6-ig folytatódott az interjú, ez alatt közösen néztünk autómodelleket és a formatervezést kellett méltatnom/kritizálnom. Itt sikerült jó benyomást tennem, továbbá annyit tanítottak nekem eközben trükkökről, mit hogyan kell nézni, hogy megtaláld a formát utána meló közben, hogy már ezért "megérte". Mindenesetre az autómodellezést olyan szinten művelik, hogy az már egy külön osztály, és olyan dolgokat mutogattak nekem formatervezés terén különféle kocsikon, hogy csak néztem és jegyzeteltem fejben. Ja, és a főnök is ért hozzá, profi modellező, és olyan szintű autóbuzi, hogy majdnem le kellett lőni, mikor egy régi citroent kezdett kielemezni. Na ennyi, bocs ha hosszú volt.