Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
kicsit késõbb kaptok wire-t, de nem kell szépre számítani :)
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
the world is mine
http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
http://magnificat.uw.hu/cathedral/temple_entrance_detailing01.jpg
http://magnificat.uw.hu/cathedral/temple_entrance_detailing02.jpg
http://magnificat.uw.hu/cathedral/temple_entrance_detailing03.jpg
lecserélõdött a homlokfalról az átvágott minta egy bonyolultabbra, de még a falat vastagítani kell befele, törés is lesz benne, mint az eddigieknél látszik oldalt, illetve lehet, hogy fal lesz a túlvégén, és nem teljesen átlátszó... esetleg bevel a körvonalán... a minta alatti boltívre peremet kell tennem...
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
the world is mine
the world is mine
the world is mine
A Maya 2010-emhez kaptam egy Toxik 2010-et, de valamiért nem indul el:
Bejön a Toxik logó, majd szépen alul látom hogy betölt mindent, jön az hogy "initializing user interface"
majd visszatér a desktopra és kiíírja hogy "Toxik quit unexpectedly", és vége.
Van valakinek ezzel tapasztalata? Tud nekem valaki valamit mondani? Nagyon hálás lennék :)
Mac mini-t használok, 2.0 Ghz, 1 Gb ram, 5 gb free disk space.
Köszi :)
nem tudok rajzolni.jpg :D
az elsõ, bal oldali kocka tablettel, de nyomásérzékenység nélkül készült, míg a jobb oldaliban a nyomástól függött a vonalvastagság... aláírásnál is a bal oldali végig ugyanolyan vonalvastagsággal megy, míg a jobb oldalinál nyomásfüggõ
középen a felsõ vonalnál egy adott méretû tollméret mellett nyomtam egyre jobban és jobban a tollat, míg a középsõ-alsónál nem a vonalvastagságot, hanem az átlátszóságot vezéreltem a nyomással... persze ha valaki tud rajzolni, meggyõzõbb érveket is nyújthatna mellette, de tõlem ennyi tellt :D
az 512-es érzékenység annyit takar, hogy a tábla képes érzékelni (elvileg 512 fokozatban), hogy milyen erõsen nyomod rá... az pedig, hogy mit fog ez vezérelni, rajtad múlik... ps-ben pl alapból a vonalvastagságot vezérli. tehát pl ha van egy 400 pixeles kör ecseted, akkor ha épphogy nyomod a táblához, szép vékony vonalat rajzolsz, míg ha egyre erõsebbet, úgy halad a vastagság a 400 felé... ha erõsen rányomod, akkor maximális vastagsággal rajzolja a vonalat... szóval egy vonással tudsz olyan vonalat rajzolni, aminek az eleje mondjuk vékony, és fokozatosan vastagodik, majd megint vékonyodik... lényeg, hogy a rajzodnak rajzolt külsõt kölcsönöz, ahol nem minden vonal ugyanolyan vastag, stb...
ugyanúgy hozzárendelheted ehelyett (vagy emellett is akár) pl átlátszósághoz... ha gyengén nyomod, alig fog, ha erõsebben, akkor erõsebben fog (opacity mondjuk 10 és 90% közt ingázik a nyomás erejétõl függõen). vagy mondjuk scatterhez is teheted, és pl ha egy pöttyöket rajzoló ecsetet használsz, minél jobban lenyomod a tollat, annál jobban "szóródik", kileng, míg ha alig nyomod, akkor nagyrészt követi a tollad nyomvonalát...
zbrush-ban legfõképp arra jó, hogy minél erõsebben nyomod a tollat, annál mélyebbre vágsz mondjuk a felületbe, vagy épp emelsz ki valami részletet...
modern tábláknál van emellett dõlésérzékelés is, tehát ha a tollat nem függõlegesen tartod, hanem mondjuk 20 fokos szögben, ahhoz is állíthatsz valamit (pl nyomásra a vonalvastagságot, döntésre pedig az átlátszóságot... )
Az egér nyomásérzékenysége 1 (van nyomás, vagy nincs nyomás). A tableteké 512-1024 általában...
egyébként ha van rá lehetõség, célszerû kipróbálni, milyen is egy tablet, elég gyorsan leesik az embernek minden kérdéses dolgára a válasz :D
Ezeket leszámítva csak PS-Mudbox-ZBrush-ban próbáltam/használtam még eddig (corelben szintén egér párti vagyok). Ezeken a helyeken sokkal jobb, mint az egér, természetesebb a mozgás, ösztönösebb, ráadásul ott a nyomásérzékenység is...
Nekem is A6-os bamboo-m van, és nagyon szeretem... a tabletnek két használati módja van: egér és tablet. elsõ esetben úgy viselkedik a toll, mint egy egér, tehát van valahol a kurzor, te a toll hegyét a tablet bármely része felett 2-3 mm-rel lebegtetve mozgatod a kurzort... ha ennél magasabbra emeled, és visszateszed a tábla más pontján, a kurzor a monitoron ugyanott marad, és folytathatod a mozgást... tehát ezzel pl elérheted azt, hogy a tablet felületén végighúzod a tollat, de a kurzor még csak a monitor felénél jár, ekkor elemeled a tollat, megint beteszed a tablet "elejére", és onnan folytatod a mozgást...
tablet módban a tablet aktív területe megfelel a monitorénak... tehát ami az aktív terület jobb alsó sarka, az a monitor jobb alsó sarka is lesz... ebbõl adódik, hogy ha elemeled a tollat, és az aktív terület más pontjára helyezed, akkor hirtelen odaugrik a kurzor, nem pedig az elõzõ helyrõl folytatja a mozgást... persze itt feljön a probléma, hogy A6-os méreten vezérelsz 1680x1050 pixelt pl... tapasztalatom szerint ez így is elég pontos (köszönhetõen a kb 2000 vonal per inch felbontásnak), de a nagyon aprólékos munkánál az ember úgyis zoomolja a képet is, mivel nem látja a pár pixelt, amit manipulálni akar... ha pedig zoomol, onnantól nincs is gond, hisz a kép kisebb részére jut nagyobb képernyõfelület, ezáltal a tableten is pontosabban célozhatsz... remélem érthetõ valami is abból, amit írtam :D
Nálam a tablet mód jött be a legjobban
összességében én nagyon elégedett vagyok az enyémmel (Peet is lehet megosztja a véleményét az új szerzeményével kapcsolatban :D), mivel eleve sokat zoomolok, így nem volt hátrány az a6-tal számomra, és mivel ps-ben is sok dolog hotkey-en van, így gyakorlatilag úgy csinálom szokszor, hogy:
d (zoom), tollal katt, katt (mondjuk 2x zoomolok le), majd q (hand tool, amivel mozgathatom a vásznat), katt nyomva tartva és mozgatom a tollat (megfelelõ helyre állok), majd a (brush tool), rajzolok... q és a gomb sokat váltogatva (rajzolok, mozgok, rajzolok, stb...).
egyedül ahol problémát találtam az A6-tal: szokni kell, és javulnia kell (fog) a kéz mozgásának biztonságának, hiszen egy mm-es kilengés a tablet felett 10-20 pixeles kilengés is lehet a monitoron... ebbõl adódik, hogy néha az ember amikor felkap valamit, hogy pl ps-ben rádobja azt egy rétegre, néha kissé mellé megy :) Másrészt pedig, ha mondjuk valamit rá akarsz dobni a kép jobb alsó sarkán egy ikonra, akkor néha elakad a toll (beleütközik az aktív terület szélébe). Ezek viszont szerintem bõven eltörpülnek az elõnyei mellett, amit 15-20k környékén egy tablet nyújthat
kerdezni szeretnek, h rajztablat a mayaban jol lehet-e hasznositani? Helyettesiti-e az egeret vagy mashol? A masik az, h beruhaznek egy a6-osra, akkor azzal lehet-e olyat, h nagyobb kepet szerkesztek, csak a kis merete miatt mindig egy adott reszre rajzolok belole es scrollozom a kepet, ahova epp rajzolni szeretnek?
koszi
koszi
the world is mine
én azt mondom, windowson nincs olyan mértékû erõforrás-túligénye a maya-nak, hogy az minket alapvetõen hátráltasson túl sok mindenben a mi szintünkön... régen csináltam én is olyan modelleket, amik az akkori gépemen halálra szaggatták magukat, pedig alig tartalmaztak valamit, mert minden függõséget bennhagytam, minden csupa generált nurbs, a generáláshoz használd dolgokat is bennhagytam, így minden függõben állt mindennel, és ölték egymást pl forgatásnál... Amióta tudok egy kicsit okosabban modellezni, azóta iszonyat sokat esett a "gépigény" :) a mostani 4000+-os X2-õmön (erõs belépõkategória, cirka 10k körül lehet max az ára, ha valahol kapni, de pl 13-ért kapni Athlon II X2 240-est, ami 2 GHz helyett 2,8-on megy, ergo sokkal keményebb).
Szóval ezen a 4000+-oson gond nélkül tudok dolgozni a katedrálisos modellen, pedig már jócskán 1 millió poly fölött járok... nem egy file-ba modellezek, hanem a fõbb darabokat külön, és egy fõ file-ba reference-elem õket össze... így egyedül a fõ file-ban van csak 10-12 fps-em, dolgozni dolgozom a kisebbeken (így könnyebb és helyigényileg olcsóbb is backupot csinálni, hiszen arról a 100-200k polyról csinálok mentést, és nem veszem bele azt a 800k egyéb polyt, ami nem is változott)
így már a modellezés közben inkább azért hide-olok, mert bezavar a képbe valami, és így rétegre pakolom, és kikapcsolom a láthatását (rétegre azért is szeretek pakolni, mert néha sikerül olyan dolgokat is mozgatni, amit nagyon nem kéne...)
Ráadásul ha minden kötél szakad, a Shading alatt bekapcsolható az interactive shading, amiben megadható, hogy forgatásnál mibe menjen át a modell (tehát pl hogy a 15 millió polys jelenetnél ne a full shade-elt verziót mutassa a forgatás ideje alatt, hanem mondjuk csak a wireframe-et vagy a vertex-eket...
A templomomat perpill olyan 9 fps-sel forgatja a gép (>1 milla poly), ha átkapcsolom wireframe-be, akkor már 40 fps-em van forgatásnál (és mivel elég sok élbõl áll a sok poly miatt, ezért tökéletesen látni azt is, merre mozgok, és mire zoomolok). Pontoknál ugyanez a helyzet, a fél millió vertexbõl már forgatás alatt sem vészesen kinézõ képet jelenít meg :) az fps számláló meg 30-40-en áll...
duplikálva még 5 példányban a templomot (6 milla poly összesen), shaded módban 1 fps, wireframe és vertex módban 7, bounding box-ban 30 fps-sel forgatható...
ennél több polynál (persze az én gépemrõl beszélünk még csak) már úgy csinálnám, hogy kamera snittenként, ami látszik az adott snittben a kamerában, az bennmarad, ami nem, az láthatatlanná van téve egy rétegen... sõt lehet írni rá könnyen scriptet is, hogy ha eléri a számláló mondjuk a 100-as frame-et, akkor mondjuk legyen láthatatlanná téve ez meg az (ami kikerül a képbõl, bár figyelni kell akkor a visszatekintésekre, hogy akkor legyen visszakapcsolva)... szóval millió lehetõség van arra, hogy az ember spóroljon még egy gyenge gépen is, és ezek sokkal drasztikusabb eredményt hoznak, mint pl hogy a windowsom 200 megával több ramot eszik, mint a linux... renderelésnél is sok dolgot be lehet állítani, de ennek a titkos tekercsnek Peet az õrzõje :D majd ha sokmillás poly objekteket kell renderelni, visszatérünk rá :)
XP 2800 as proci ami valaojaban 1600 asnak felel meg,2 gb ram.....miota linux alatt tolom sokkal jobb a maya.
most eppen kinn dolgozok Dresden ben,s innen hozok hasznalt erosebb vasat,,,de:
teny az ho a win alapu rendszert teljesen eldobom,,,viszont sokat olvastam arrol,hogy MAC platformon lehet legjobban osszerantani a config/minoseg-et....
nos egy hasznalt G5 os MAC sem akkora zuzda ar,hasonlo,markas PC alkatreszekbol osszerakott pc/mac kb 15-20% dragulas a mac iranyaban...itt nem egy csucsrahajtott konfigrol van szo,hanem egy dual 1500-2k -s proci,stb.....
itt kinn hatvanyozottan olcsobbak ezek a hasznalt MAC ek,,,kb 100k egy dual 2k-s mac.
valakinek van tapsztalata a mac alatt nyomatott maya jo,ill rosz teljesitmenyerol?
kulfoldi forumokon sokan irjak: meg egy bika 4G-s en is jobban zizeg a maya...(amik nevetsegesen olcsok)...mint hasonlo pc alatt....hat akkor a G5 meg ugye eleve ugras:))
the world is mine
Bár azt megfigyeltem érdekes, hogy elkezdek alapjáraton modellezgetni és mikor elkezd már nagyon akadni, akkor az egészet egybegrouppolom és elkezdem felfele scalelni. Egy idõ után már akkora lesz az egész, hogy nem akad, pedig ugyanannyi poligon, csak már nem centiméterben van hanem méterben mondjuk. Persze van mikor nem mûködik a dolog, de az esetek többségében igen. Ha meg nem akkor marad a sok layer, és eldugjuk ami nem kell jelenleg.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
link1
link2
ui: woops, kicsit nagyok felbontásilag, így inkább csak linket kaptok, nem egybõl a képet...
a 4-esen látható minta még csak fel van dobva, bele kell majd építeni a modell többi részének stílusába... az tuti, hogy nem lesz ilyen mély...
minden 3d programhoz ami kell, az:
proci, proci, proci, ram, ram, vga :)
tehát ennyi pénzbõl mindenképp 4 mag javasolt, valami erõs proci képében, legalább 4 giga ram, vga pedig akkora, amennyire másra is lesz használva a gép (tehát ha sokat játszol, akkor egy normális, középkategória, vagy felsõkategória alja)
én a gépembõl (lásd alább) jelenleg leginkább csak a procit cserélném le valami jó 4magosra, a többi teljesen alkalmas a munkára (a 2 magos is persze, csak minél több mag, annál gyorsabb a render)...
ha nézel teszteket pl a PH-n, akkor láthatod, mit tudnak renderben, általában a tesztek között van. Tehát pl L3 cache hiányában is nagyon meggyõzõen renderel az Athlon II X4...
szóval 4 magos proci (35-40k fölötti), megbízható alaplap, MEGBÍZHATÓ TÁP, 4 giga ram, 4670 vagy gef 9600GT feletti vga...ha többet játszol, akkor erõsebb vga... nem árt egy normális vinyó sem... 3 gombos egér :)
és a renderre mindenképp sokat kell várni... nem véletlen, hogy a nagy cégeknél a számolásokra többszáz és többezer procis rendszerekkel számoltatják ki a végleges képet... egy fotoreálabb kép kockánként bõven tud 1-3 óra lenni, mégha nem is túl összetett a jelenet.
hozzátenném azért, hogy nem kell észvesztõ gép a tanuláshoz, csak emiatt gépet venni nem javasolt... egy 2000+-os Athlon XP-vel és 512 rammal is elég sok dolgot meg tudtam anno csinálni, 1-2 giga rammal pedig már tényleg el meg lehet tanulni sok dolgot... szóval nem a gyenge géptõl leszel ügyetlen, hanem gyakorlat hiányától...
Eddig is tetszett az effectezés és a 3D -s animációk illetve ezen elemek valós képpel való keverése.
Eddig After effects el effectezgettem de tovább szeretnék lépni. Régen megpróbáltam a 3D S Max ot.
És most következne a problémám. Már akkor is enyhén szólva is kevés volt a gépem ilyen dolgok készítésére mint pl. 5 sec es animációt 1,5 órát renderelelt sebaj..xD Így hát fel is hagytam vele.
Viszont szeretném elkezdeni a 3D-ést (csak most Maya-n) és arra kérnélek meg titeket (hozzáértõket)
, hogy állítsatok össze nekem egy erre legjobban megfelelõ gépet kb. 200-250 000 Ft értékben. Vagy esetleg az is elég ha megmondjátok, hogy mire érdemes figyelni a különbözõ alkatrészek vételekor gondolok itt a proci órajelére stb.
Lelkes kezdõ : Márk:P
the world is mine
Amugy kaptam mar eleg jo kritikakat szoval nem kell leirni a deviant raadasul alul ha megnezed a nap kepeit szeretnek en olyanokat krealni.
the world is mine
<irónia>
Ez jó reklám a deviantnak...
</irónia>
</szarkazmus>
lol
De a csajok imadtak devianton XD
the world is mine
the world is mine