2671
bannerbanner2
  • Vizipok56 #2389
    Hát ez a titok nem igazán titok! :-) Sajnos régóta tudott, hogy a világ arra felé tart, hogy semmit ne birtokolhass, mindent csak bérelhess - a bérleti díj pedig srófolható akár a csillagos égig is... :-(
    Az MSFS esetében pedig a kalóz verzió sem biztosít semmit, hiszen online adatok nélkül a látványvilág - ami számomra az X-Plane fölé helyezi - csapnivaló lesz... (A GOG-on pedig az MSFS fent sincs)
    De a 2020 esetében legalább az a lehetőséged megmaradt, hogy offline a csökkentett vizualitású, kiherélt verzióval játszhass, a 2024-nél erre esélyed sem lesz, hiszen már a gépeket és a reptereket is online tölti le. (Hogy erről mit gondolok, azt inkább nem írom le, mert még az unokáim is ki lennének tiltva...:-))
  • bunny
    Akkor elárulok egy "nagy titkot" neked. Már nagyon régóta nem a tied a játék csak a használati jogát veszed meg egyre horrorisztikusabb összegért, függetlenül attól hogy mit tölt le és mit nem a netről. A nagytestvér bármikor úgy gondolhatja, hogy leállít egy játék -sőt mint a HP VR esetében látjuk akár egy hardver- támogatást és akkor pisloghatsz, mint hal a szatyorban. Welcome in the real world.
    Jelenleg a GOG és a kalóz verzió ami biztosít valódi birtoklást, bár a GOG-on vett játék se biztos, hogy mindegyik fut offline.
  • Vizipok56 #2387
    Mindent a felhőből fog leszedni. Ha nincs interneted - vagy ha a nagy testvér beszünteti az MSFS támogatását - nem lesz mivel és hová repülnöd, nem lesz semmilyen talaj és textúra mintázat - magyarul NEM LESZ SEMMI!!! (2020 esetében "csak" a photogrammetria veszne el, ha nem tetszel nekik - 2024 esetében MINDEN! (Persze gondolom, a 2024 megjelenése után a 2020 is brutális tiltásokon fog átesni! :-( és mivel a "frissítések" letöltését nem lehet megkerülni, szopóágra leszünk rakva... (Szerencsére van megoldás rá - "készültem, kérem!" :-))
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.10.18. 14:43:07
  • militavia
    Egy árva szót sem értek ebből.
  • Vizipok56 #2385
    Rossz hír... Ha a nagy testvér úgy gondolja, max. az FSX-szel játszhatunk... :-( Részemről marad a 2020, Magyarország és a környező országok cash-elve.

Ez olyan lesz, mint a bankokban tárolt pénz: Elég egy kattintás és milliárdosból adós leszel!
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.10.18. 13:13:50
  • bunny
    Kíváncsi vagyok, hogy a 2024-ben javítják-e a repterek megközelítését jelző "boxok"-at, mert most minden reptéren tök ugyanaz miközben a domborzat nem, simán belevezet a hegybe :D Meg mondjuk a bevezető fények is néha igen fura helyeken jelennek meg. Ja, meg az is roppant idegesítő, hogy folyamatosan jelzi a belépőpont helyét azután is, hogy már bent vagy a boxokon belül. Tudom, a lámák így járnak dehát ugye pont mi vagyunk a célközönség.
  • Vizipok56 #2383
    Nem vagy egyedül...
  • VDomino
    Sose állj le vitatkozni írásban egy grafomán mindentudóval.
    Én is rühellem ezt a fensőbséges egyedet, köszönöm a figyelmet.
  • repvez
    Lehet , hogy nem jol fejelztem ki magam de csak azért egyszerüsitettem le, hogy olyanok is megértsék akik nem járatosak a dologban, pont azért mert nem olyan egyszerű.
    Nemnekem kell elmagyarázni a dolgokat 25 éve vagyok reptér közelében.
    és nem is ez volt a kiindullo kérdés, hanem a helikopterek taxizása a levegőben. igen nem minden reptérnek van földi személyzete és irányitása, de nem is a kivétel erősiti a szabályt akartam elmagyarázni, hanem ott ahol van ilyen és kell vagy kéri a helikopter pilota ott ez az eljárás, hogy van marsaller és taxizni kell a gurulon.
    Elll ehet térni töle, de általában ez olyankor történik mg amikor nincs nagy forgalom a reptéren és a torony vagy csak arra az egy helire tud koncentrálni mert van ideje, vagy annynira nincs forgalom, hogy azt mondja neki, hogy amerre gondolja szálljon le az állohelyre,mert nem zavar senkit.
  • nibron
    "A reptér közvetlen területe minden esetben engedélyköteles" és az utána következő néhány dolog,nem feltétlenül igaz. Nagyon sok reptér van a világban, ahol pl. nincs semmiféle személyzet, a földi kiszolgálókon ill. reptér management-en kívül. Ezek földi cégek, közük nincs magához a repüléshez. Nincs aki engedélyt adjon bármire is. Ezekre is vannak szabályok, a pilóták egymás közt kommunikálnak, bejelentési kötelezettség van, illetve annak elutasítása elsősorban másik pilóta által. Azonkívül a nem ellenőrzött légtérre sem igaz, hogy "ott mindenki azt csinál amit akar". Pl. el kell különíteni (ha jól tudom MOn 4000ft (1200amsl) ez a határ), hogy ki hol repülhet. Ad 1 eset amikor vitorlázó (itt a lényeg a motor nélküli) nem lépheti át ezt a küszöböt normál esetben. Viszont vannak rá kitételek (jópár). És rengeteg mindenre olyannyira, hogy ha egy szabályról beszélünk akkor biztosan van legalább 5 "vagy" feltétele, ami teljesen felülírja az eredetit. Már maga az engedélyezés és a bejelentési kötelezettség témájába bele lehet őrülni. Főleg ha még az összeköttetés is megszakad. Ez már az a kategória, amikor lehetetlenség mindent betartani, pedig egy "egyszerű" témáról beszélünk. Sok évig tanuljuk és sohasem fogjuk megtanulni. Ráadásul ebbe még némileg beleszól az is, hogy országonként némiképpen változnak a szabályok. Összességében el lehet mondani, hogy az ellenőrzött légtérben szabályzatilag könnyebb élni, mert ott nincs annyi "gyevi bíró". Alapjában az ATC utasításait kell követni, eleve be sem lehet oda lépni ATC engedély nélkül. A nem ellenőrzött légtér sokkal de sokkal bonyolultabb. Eleve fel van osztva a jó isten tudja hány légtérre (ismerni kell a lokális viszonyokat), de azon belül is van néhány kategória. Pl. az egyik ilyen a koordinált légtér. Ki használhatja, mikor, meddig tart, kiterjedése, stb. Mi van akkor ha országhatárt keresztez? Meg ilyenek. Kizárólagos-e, vagy előfordulhat átfedés ilyenkor? Mikor és hogyan segíthet a HC repüléstájékoztató központja? Hogyan viszonyulnak egymáshoz a tájékoztatás alatti és az irányított szektorok? Kell hozzá engedély? A válasz, igen: de pl. időben nem feltétlenül akkor és ott, plusz a jollyjoker: ha engedélyköteles. És itt elindul a "feltételgenerátor", rakás egyéb feltételt teremtve.
    Egyszóval: ahhoz fel vagy leszállj nem feltétlenül kell engedély. A legnagyobb reptereken is vannak kitételek még az engedélyekre vonatkozóan is. Másrészt a "szabad" szektorokban sem lehet szabadon garázdálkodni. De akár még ezt is el lehet intézni: pl. igényelni kell kordinált repülésre időt, teret. Ebben sem vagyok annyira biztos (meg kellene kérdezni HC-s ismerőst, de a légi bemutatók, versenyek is így mennek szerintem). Ballon, paplan "rendezvények"-nél is jó eséllyel így vannak. Kollégám találkozott ilyennel, kiderült semmi keresnivalója ott. Amiben viszont az volt a szép, hogy jelentett útvonal volt, és senki sem értesítette, hogy keresztez egy kordinált szektort. Hát ilyen is van, meg kell oldani.
    Egyébként a gurulás lehet fura meg vicces. Természetesen tudom a választ, de azért nem egyértelmű számomra. Miért ne lehetne hajtás egy helin? Az Embraer pár éve hagyott fel de nem véglegesen vele, az Airbus-nál jelenleg is napirenden van, a gulfnál szintén (bár abből tutira nem lesz semmi). A 380-as eleve így készült volna el, csak a terhelés és a súlynövekedés miatt nem jött össze. Nem ismerem a jelenlegi helifejlesztéseket, de itt is lehetne potenciál benne. Pl. az álló, ill. behajtogatott rotorokkal való önjárást helibázisos palitól hallottam (aka dodzsem). Számomra talán az egyik leghasznosabb ami az Airbust is igencsak érdekli, az a soha el nem romló fékhatás, ami eleve tartalmazza a világ legjobb természetes ABS-ét. Ami mondjuk egy vill.tengelynek köszönhetően gyönyörűen korrigálja az asszimetriát is (összességében időjárási tényezők, vízátfolyás, stb. kiküszöbölve). Am nem az első lenne: űrsiklókon volt hasonló.
  • repvez
    nem kötekedtem,csak fura volr, hogy egy repülés iránt érdeklődő személynél ilyen felmerül, hogy mi hajtja meg a kereket egy helikopternél.
    és probáltam rávilágositani dolgokra és az utolso mondatod ezekszerint magadra is érthetnéd, mert én is pont azt mondtm, hogy nem lehet szabadon röpködni, csak példát hoztam rá, hogy ha nem lenne akkor mi történne .
    A reptér közvetlen területe minden esetben engedélyköteles, azon kivul él a nem ellenörzött rész kis magasságon, ott mindenki azt csinál amit akar lényegébe, de a reptér közelében nem, reptéren belül meg még a füldi mozgás is engedélyköteles. akár gyalog akár autoval akar valaki a gurulokat használni.
    Igen a marshaller az egy szolgáltatás és az ICAO szabályozza is, hogy minek kell lennie egy egy reptérnek mérettöl felszereltségtől fuggően és ,hogy milyen gépeket fogadhat.
  • nibron
    nem értem a kötekedésed. tényleg nem érdekelnek a helik. nagyon nem. am elárulok 1 titkot. egyáltalán nem értek mindenhez, nyugodtan gúnyolódhatsz rajta, leszarom, az inkább téged minősít.
    Azonkívül nem "nem szabályozott légtér"-ről beszéltem (honnan vetted?:)), hanem "nem ellenőrzött légtér"-ről. Nézz utána: nem azt jelenti, hogy szabadon lehet röpködni (pont hogy nem lehet), hanem azt, hogy nincs ellenőrzés. Nincs radar, nem irányítanak, viszont a többire vannak szabályok amiket be kell tartani. MOn ha jól tudom 9000láb-ig van jelenleg. Nem értem a "szabad berepülést" honnan vetted, egyáltalán nem írtam ilyet, hogy jön ide ez?
    Azonkívül azt is írtam, hogy nem mindig van taxizás. Van amikor direktben kiengednek. De természetesen az is engedélyhez kötött.
    Heliképesítések sem igazán érdekelnek, amit írtam pilcsikkel beszélgettük.
    A marshallerről pedig csak annyit írtam, hogy vicces, mint ahogyan az integető ember is. Nomeg a holdingolás is.

Am személy szerint a marshallerre inkább úgy tekintek mint szolgáltatásra, mivel az. Nem kötelező, nyugodtan elutasíthatom vagy inkább nem kérem. Még akkor sem ha először vagyok ott. saját felelősségem. én fizetek érte ha igénybe veszem. nem minden reptéren fizetős, ill. van ahol a leszállási díjba be van építve.

Szóval mielőtt nekiállsz kötekedni, értő olvasás, azután minden bele:)
  • repvez
    remélem az első ,mdataid csak poénbol irtad. mert ahhoz képest, hogy más dologban mindenkinek ugy válaszoltál eddig mintha te mindenhez is értenél és azért havalamilyen szinten érdekel a repülés, még akkor is ha a helikopterek nem anynira, de akkor azért ilyet nem irnl, hogy a kerekek meghajtása hogy valosul meg,
    visszatérve az eredeti témára, hogy ugy mondjam minden helikopter légijármu de nem minden légijármu helikopter.
    tehát mivel légijármunek minösul ezért ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá mint egy merevszárnyasra.
    És igen egyrészt a párnahatás, másrészt az hogy 50 méter alatt nem a légiirányitő toronyhoz tartozik a mozgatása, de az viszoint nem igaz, hogy az alatt arra megy ahova akar mert a repülötér közvetlen környéke az a földig ér a szabályzott légtér, tehát csak az repülhet be akinek a torony engedélyt ad, más különnben 50 méter alatt az kis motorso gépek sárkányrepülö motoros sikloernyos meg a mezogazdasági helikopterek is szabadon keresztüll kasul mehetnének a reptéren 50m alatt ugy hogy egy leszállo kép elött átnyargal.

Az is egy hulyeség , hogy apilotának spec képesség kell, hogy megtegye ezt, aki megkapja a pilota jodsit rá annak tudnia kell kezeni a helikoptert ilyen kis magaságban is , mindegy, hogy az fél mérer vagy 2000, ugyan ugy képesnek kell lennie kordában tartani.

És igen a helikoptereket is ugyan ugy felvezetik autoval és a levegöben lebegve követi a helikopter a kijelölt állohelyre .
    ÉS azért is igy van, mert ha valaki még nem járt azon a reptéren akkor nem tudja, hogy melyik állohely melyik vagy épp melyik ures.
    ezt a földi irányitás megmondja a marsallernek és a légi irányitásnak csak anyni a dolg, hogy a kijelölt kijárathoz irányitsa a gépet ahol várja a follow me kosi és o majd megmutatja , igy a mlégi irányitőtoronynnak nem kell tovább foglalkoznia vele, másra figyelhet vagy a követlező érkező gépre. A marsallernek is külön jelzései vannak a merev és a forgoszárnyas gépekhez is ezt is minen pilotának tudnia kéne, hogy mikor mit mutatnak neki. és természetes felszálláshoz is kérhet a felvezetést ha nemtudja, hogy merre találja a kijelölt pályát.
  • nibron
    Szerintem evidens miről van szó. Bennem pl. fel sem merült a földön gurulás. Mivel nem arról beszélünk.
    Nagyon távol állnak tőlem a helik, pl. azt sem tudom, hogy a gurulás hogyan valósul meg. Van irányítás, hajtás a kerekekhez, vagy a rotorral "ráfeszít" és úgy kényszeríti mozgásra? Utóbbi azért elég precíz művelet kell, hogy legyen.
    A nagyobb reptereken érhető, hogy miért használják, de sokszor láttam már picsányi reptereken is (pl. Győr-Pér). Azt is amikor úgy szállnak le, mint a repülők. A futópályára finalban érkeznek be, folyamatosan csökkentve a magasságot, majd a pálya felett lebegve érik ek a kijáratot. A különbség csak annyi szokott lenni, hogy a magasságot nem a td zónában veszítik el, hanem a lehető legközelebb a kigurulóhoz (pl. EDDM-en így kell leszállni kisgéppel is, de illik közölni a toronnyal). Thaiföldön madár miatt volt egy technikai leszállásunk egy kisebb katonai reptérre (inkább helibázis kifutóval), míg ott voltunk az összes heli így közlekedett. Felszálláskor pedig kilebegtek a pályavégre és onnan emelték el.
    Ferihegyen már elég régen voltam benn a reptéren, ott is elvárt/"kötelező". De nem minden esetben. Nem veszélytelen mutatvány, ezért csak ideális időben hajtatják végre. Ha jól emlékszem 17kts szél volt a felszállási limit, de már pár csomós szélben engedélyezik a mező feletti "direktet". Ferihegyen a lényeg, hogy nem lehet, csak bizonyos pontokat használni a heliknek fel-leszálláshoz. Ezek a futópályák néhány pontja (nem csak a végéken), és a reptéren található heliportok (ha jól tudom 1-2-őt meg is szüntettek már a pályahasználat miatt). Kivételek ez alól a mentőjárművek, de csak akkor ha "küldetésben" vannak. Katonai járműveknek sem engedélyezik, kivétel pl. a nagyon VIP-s utasok esetén (pl. amerikai elnök, de jó eséllyel orbán már kevés lehet ehhez).

A "gurulásnak" az az előnye, hogy így a heli beilleszthető a normál reptéri forgalomba, nem kell külön foglalkozni vele. Abban az esetben ha nem végrehajtható ez a művelet, akkor külön járműként kell kezelni, és biztosítani kell hozzá a szükséges földi és légi elkülönítést. Alapvetően nem kötelező, nem is lehet az,mivel eleve vannak olyan járművek amik nem is tudják végrehajtani, de ha jól tudom a pilóták között is van olyan aki nem hajthat végre ilyen manővert. Na most ha el kell különíteni, akkor szükséges külön résidő, amit ugye a reptérre érkező és induló gépek boríthatnak. Ha nincs ilyen egyszerűen megtagadhatják a felszállást. Illetve prioritási alapon kis időre lezárhatják a légteret, és ezért pl. köröznie kell egy vagy több utasszállítónak. Ami meg elég sokba kerül.
    Ezért van az, hogy pl. Ferihegyen láthatod mindkét esetet. Illetve a mentők, rendőrség esetében pl. a DHL rampáról való felszállást (elég rizikós hely az épületek közelsége, ill. a forgalmi munka miatt). Az ilyen nem azonosított pontokról csak a felszállást engedélyezik, leszállás kizárólag mentés céljából történhet, ugyanúgy mint pl. a városban bárhol. A mentőheli bárhol leszállhat ha a pilóta és a földi segítője biztonságosnak ítéli.
    Az pedig, hogy miért ilyen magasságon, nagyon egyszerű. Amit Repvez is írt, el kell különíteni a földi és légi körzetet. Ha pl. 100 lábon tenné ugyanezt, az már nem a földi irányítás hatásköre, hanem ilyenkor már a nem ellenőrzött légtérben (hungarocontrolnál asszem 9000lábig?) repül. Ami viszont a repterek körzetében lezárt terület. Ergo ott eleve nem repülhet. A másik dolog pl. a föld párnahatása: 100lábon közel sem biztos, hogy stabilabban illetve kevésbé veszélyes módon repülne, mint közvetlenül a talaj felett. A legalacsonyabb magasságot Ferihegyen láttam, egy honi társaság gépe volt (már nem emlékszem melyik), de annyira megfogott, hogy anno utánuk néztem (azt is megtudtam, hogy a vezetőpilótájuk művelte ezt az actiont). Kábé fél méter magasságában gyönyörűen lekövette a sárga csíkot mindig irányban úgy, hogy a helinek eszébe sem jutott felesleges mozdulatot tennie. Az 1-es terminál akkori portjára szállt le, majd a GAT és a régi cargo közötti állóhelyre tartott. Akkor azon a szakaszon még ívelt sárga csík is volt.

szerk: #2375: na igen a marshaller az meg még külön poén. Az meg hab a tortán, hogy a végén a pali kiszáll, és leintegeti a helit (de ez nem azért van mert szükséges, hanem mert előírás). Am qvanagy: a heli holding sortol és bevárja az ízit.:)
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.10.12. 09:59:56
  • PhantomAss
    A lenti videón látszik hogy a heli "kilebeg", kitaxizik a felszálláshoz a reptéren, mivel nincs kereke ezért néhány méterrel guruló felett:
  • bunny
    Ha visszaolvasod PhantomAss leírta egyértelműen "a talpas helik meg a guruló fölött szoktak kilebegni." Nyilván, ha van kereke a helikopternek lehet vele gurulni, azt gondoltam nem kell elmagyarázni a nyilvánvalót.
    De akkor csak a te kedvedért: Kerekekkel NEM rendelkező a talajon önerőből mozgásra nem képes helyből felszálló légijárművek fel és leszállásáról és ezzel összefüggésben az esetleges úgynevezett reptéri taxiúton való közlekedéséről beszélgetünk. Remélem nem hagytam ki semmit.
  • Vizipok56 #2373
    Nyilván sehogyan. De te egy szóval nem írtad, hogy csúszótalpas... "Viszont egy helikopterrel pár méteren lebegve lassan közlekedni gurulóutakon talán a legveszélyesebb mutatvány"
  • militavia
    Ezt értem. Értem a logikát abban, hogy pont azon process mozgatja őket azon azonosítási pontok alapján, ahogy a repcsit.

Azt nem értem, hogy miért földközelben csinálják. Ebben nem látom a logikát.
  • bunny
    A csúszótalpas hogy gurulna?
  • Vizipok56 #2370
    A gurulóutakon ugyanúgy gurulnak a "hanyatt lökött szélmalmok", mint a merevszárnyúak. Szó nincs lebegésről. (Értelme sem lenne, mert pont lebegésnél a legnagyobb a rotor és a faroklégcsavar igénybevétele és akkor a legérzékenyebb a gép a széllökésekre.)
  • bunny
    Viszont egy helikopterrel pár méteren lebegve lassan közlekedni gurulóutakon talán a legveszélyesebb mutatvány, szóval elég nagy marhaságnak tűnik így laikusként. Lényegesen egyszerűbb és biztonságosabb azt mondani, ok, a pálya nincs használva tied a légtér, felszállhatsz.
  • repvez
    Mert van reptérrend és nagyobb reptereken van földi irányito torony meg van légi, a földi irányito torony a gépek grurulását vezérli a légi meg a reptér közelkörzetében fel és lászállo gépekért felel, és ez alol nem kivétel a helo sem. attól, hogy megtehetné, hogy elmegy onnan ahol állt abba az irányba amerre akar, bbol nagy kavarodás lenne , hogy mikor melyik gép hol van és mit akar. igy , hoyg pár méterrel a földtöl lebegve megy nem zavarja össze a toronyt, hogy ö most hogy került oda.
  • PhantomAss
    Sztem is egyszerűbb lenne, bár az is lehet hogy reptér függő....aztán hogy a játékban hogy modellezik ezt le az megint más kérdés.
  • militavia
    A valóságban ezt miért csinálják? Nem lenne logikusabb akkor normálisan felemelkedeni 20-30 méterre? Ha a pályatengelyben távozás a fontos, akkor is meg lehetne így csinálni.
  • PhantomAss
    DCS-ben simán ki lehet gurulni Mi24-gyel vagy a Minyóval a pályára, a talpas helik meg a guruló fölött szoktak kilebegni. MSFS fizikája picit talán bénább de sztem meg lehet oldani, az biztos h gyakorolni kell.
  • nibron
    Egyáltalán nem helizek, de írtál pár szót ami megragadott: " taxizzak a kifutóra. Helikopterrel baszki hogy?"
    keress rá a youtube-on. Arcod le fog esni. Ha jól tudom van fenn Ferihegyen taxizás is. Amikor ilyet látok élőben minden kiesik, lefagyok és csak azt bámulom.
    Erről viszont eszembe jutott az az apró kis jelenet ami Ferihegyen a B kapunál lévő hangárnál fordult elő. Előhozták a rendőrségi helit, de lusták voltak rendesen kitolni, a rendőrnek viszont így is jó volt annyira, hogy egyenesen a "raklap"-ról szállt fel, mert ugye ki a fasza csávó. Szokás szerint fújt a szél. Fasza csávóknak felesleges csekkolni milyen irányban még akkor sem ha egyenesen a mellettük álló hangár felé. Abban a pillanatban amikor elemelte a szél belekapott és egyenesen bevágta volna a hangárba. Viszont időközben becsukták a kaput, így csak azt zúzta le, no+ a helit. Amikor meggyőzödtünk róla, hogy nem érkezik több törmelék, szakadtunk a röhögéstől. De az mekkora show lett volna ha berepül a hangárba és ott lezúz még néhány gépet.

szerk: ami lemaradt. Az egyik handlinges a dráma kellős közepén benyögte, hogy "most láthattuk a világ legrövidebb repülését". Lehet ezen röhögtünk a legjobban.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.10.09. 10:23:21
  • nibron
    Hagyd már azt az offline/online ablakot. Jelen pillanatban nincs vele dolgod. Bár azt látom nálad is befigyelt már az offline probléma.
    Ha ez a 26 óra valid, akkor persze, hogy kicsi az a fájl. Csak kezdő plecsnid van. Amúgy sem egy nagy méretű fájl, csak néhány adatot tartalmaz minden kitűzőről. Az enyém 308 byte és ha azt veszem, hogy kb. 100 óránként ad újabbat, nagyjából 8-nak (max.10) kell benne lennie.

Sosem indítok semmilyen játékot a Steam-en belülről, sem az xbox-ból, experience-ből, stb. Mindig van külső ikon azt használom. Volt már jó pár szívás, meguntam. Keresd meg a "FlightSimulator.exe"-t, ha másképp nem, indítsd el, és a task managerből, megtudhatod honnan fut. Arra csinálj egy ikont a desktopon, majd annak tulajdonságainál állítsd be a rendszergazdai futtatást.

Meg szerettem volna nálam nézni, hogy kezeli ezt a fájlt, de be van kapcsolva a devmode és ha kikapcsolom, visszakapcsol. Így viszont nem tudom megnézni. Nincs most időm vele tökölni, miért "ragad" így be a devmode.

Na szóval ha megcsináltad, hogy tutira rendszergazdával induljon, akkor töröld ezt a fájlt (természetesen előtte mentés), és törlés után indítsd el a szimet. Ha minden ok, újra létre kell hoznia, korrekt tartalommal. Első körben ezt szerettem volna a saját implementációmon megnézni. Azután pedig azt, hogy a dátuma minden kilépés után frissül-e. Ergo az alkalmazás kezelgeti ezt a fájlt vagy sem.
  • bunny
    No, tök más téma. Repül valaki helikopterrel? Nem értem a logikáját a reptérhasználatnak. Hidegindítást szeretnék, ehez ha jól tudom csak parking spot alkalmas. Majd lerádióznám, hogy felszállnék, de az van csak, hogy taxizzak a kifutóra. Helikopterrel baszki hogy?
    Oké, választok akkor helipados repteret, ott ugye nincs hidegindítás már forog. Mindegy, akkor felszállnék - lehetőség ugyanaz, taxi a kifutóra.
    Ja és persze ugyanez leszállással, nincs helipad csak pálya.
    Egyetlen szabályos opció, hogy kifutóra rakom az indulás/érkezést ami egy helikopternél hát elég izé ... vagy csak én nem látom a fától az erdőt?
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2024.10.09. 09:24:41
  • bunny

Igen ,tehát amit bal oldalon látsz. Így néz most ki kiválasztva magam, az online nem él de a multiplayer bekapcsolással életre kelnek azok a részek, a problémát nem oldja meg. Amit foldert írsz olyan nincs csak a "hosszúnevű"-ben ott is csak a localCache-ben.
    c:\Users\Bunny\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\GrantedRewards.BIN
    Töröltem, újra létrehozta de nem jelent meg egyébként a kitűző. A fájl amúgy rákeresve sehol máshol nem létezik. Egyébként 84 byte a fájl, elég kicsi.
    Ami viszont feltűnt, hogy ikonról indítva nem húzza be az xbox klienst maga alá és akkor szürke csík, ha manuálisan elindítom és az xbox alól indítom az FS-t akkor van csík - persze patch akkor sincs. Rendszergazdai indulást meg be se tudok állítani neki, manuálisan kiválasztva szintén semmi változás egyébként.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2024.10.09. 09:06:06
  • nibron
    Egyeztessünk:). amiről írod, hogy "repült órás kitűző" az a profilodon a rep.órák száma összesen feletti nagy plecsni ugye? Ott ahol a csík is van. Mert erről írtam, hogy profil ide vagy oda, ez a plecsni minden esetben lokálban a gépedről jön. És amikor szintet lépsz, akkor frissül. Ez a fájl egyébként a "GrantedRewards.BIN" nevű állomány a "C:\Users\Felhasználóneved\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator" mappában. Találsz mellette egy "GrantedRewardsOld.BIN" állományt is, ez egy másolat és mindig az aktuális állapotot megelőző állapot van benne (tehát az előző szinted). Ez egy gyűjtő (collection) állomány, nem csak az aktuális plecsni van benne, hanem az összes eddigi, maga az MSFS az aki csak egy plecsnit tud megjeleníteni. Am ez a régi flight szimulátorokból jött át, ott gyűjthetted a plecsniket, meg a különböző licenszeket és volt rá megjelenítő felület ahol láthattad az összeset.
    Megteheted, hogy elmásolod onnan mindkettőt, és megnézed, hogy a szimet elindítva, kicsit mozogni benne, hogy szülessen új bejegyzés ami nem 0 órás. Kilépés után megnézni a mappát, hogy ott van-e a fájl. Ha minden rendben, akkor normálisan frissülnie kell, a profilod alapján. Ha nincs ott, akkor valami gebasz van. Olyasmire gondolok, hogy pölö nem rendszergazdával futtatod az alkalmazást. Mert pont ezek miatt azzal kell. Vagy van vmi sérülés ezen a mappán. Megteheted, hogy elmásolod a teljes tartalmát (összes almappával együtt) egy biztos helyre. Majd törlöd a teljes mappát. Azután kézzel létrehozod, és a tartalmát visszamásolod. Ekkor mondjuk az is kiderül, hogy a windows-ban rendben vannak-e a mappára vonatkozó jogaid is. Ha minden oké, szó nélkül végig tudod csinálni. Ha bármi miatt szól, pl. nem engedi törölni a mappát jog hiány miatt, akkor azt rendbe kell tenned. Ekkor jó eséllyel ez volt a baja.
    Most, hogy belenéztem a mappába láttam, hogy ezekkel fájlokkal én is machináltam, mert ottmaradt néhány átnevezett másolat ebből a collection fájlokból. Beugrott, hogy nekem is volt ilyen "hibám", nálam sem frissült a plecsni. A galibát a nem rendszergazdai indítás okozta. Használom az FSUIPC-t, és a használatához jobb egy másik ikonról indítani. Amikor létrehozta az FSUIPC telepítője az új ikont, a rendszergazdai indítást nem kapcsolta be. Ezt kellett utólag megtennem, és ettől lett újra jó a "plecsnikezelés".
    A leírásod alapján ezek szerint már újra működik a dolog, csak ezzel az egy fájlal van problémád, úgyhogy erre már csak erre kell fókuszálnod.
    Szóval magát a plecsnikezelést is meg lehet javítani.

A Steam-es profilt azért írtam, mert konkrétan azzal az esettel találkoztam. Nekem is Steam-es van, így most hirtelen nem tudom megnézni, hogy pl. a passon hogyan van, de mivel mindketten ugyanazt az alkalmazást használjuk, akkor ha a steam-en van felhőprofil, akkor a passon is kell lennie. És ennek a ki-be kapcsolhatóságát pl. a különböző országok adatvédelmi törvényei miatt is, eleve kötelező biztosítani. A profil használatának van steam-es és az alkalmazásba épített vonatkozása (pl. kód) is. Na most ha a hiba az alkalmazás kódjában található, akkor függetlenül attól melyik platformot (steam,gog,pass,stb.) használod, ugyanazzal a hibával szembesülsz.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.10.09. 04:29:38
  • bunny
    Státuszjelentés: Az eddig szürke majd részlegesen telített csík mostmár teljes fehér tehát elértem a kövi szintet ami nincs jelezve, a repült órás kitűző továbbra sincs viszont mostmár számolja a fel-leszállásokat. Pici előrelépés és visszalépés meg a szomorú bug maradt. Részemről így ok, remélem a 2024-re koncentrálnak a fiúk/lányok ezért hanyagolják már a 2020 javítgatást.
  • bunny
    Amúgy ráguglizva egész komoly irodalma van a bugnak és nem sok megoldás. Amit sikerült elérni, hogy a profilban a next level csík eddig szürke volt mostmár van benne tartalom, de ugyanúgy 0hours van utána, meg 26 repülési órám van miközben 178 órát játszottam ami azért lássuk be nem reális, meg nekem rémlik, hogy 50 órás patch biztos volt. Ja és az is hiányzik a next level felett.
    Amivel a csík előjött, hogy az xbox appban kapcsolgattam mindenfélét meg panaszkodott, hogy nincs telepítve egy program a visszajelzéshez (ami amúgy tiltva) és azt telepítettem. Meglátom, repülök egy gyorsat, hogy a le-felszállást pl. végre számolja-e. DE az biztos, hogy a hiba nem egyedi mert iszonyat sok bugreport van rá.
  • bunny
    Huh, jó sok ötlet. Elsőre csak annyi, hogy nem steam-es tehát azok a pontok nem játszanak. Az offline/online kapcsolás ... hát tudja a fene, lehet volt kapcsolgatva. Dev mód nem megy.
  • Clidey
    Be van kapcsolva a developer-mód (felül a fekete sáv+menü). Akkor nem számol repidőt, és a naplóba sem jegyez semmit.
  • nibron
    Kérdésedben a válasz. Megszakadt valami (Steam profil). A frissítés meg a többi más szálon megy, mint pl. a logbook. Az egyik "felhasználóm" a múltkor megkeresett ugyanezzel a problémával, és akkor utánanéztem, hogy kijavíthassam. Viszont most hiába erőltetem nem jön elő a pontosan a történet (mikor mit kell csinálni).
    Szóval azon a gépen vmi olyasmi történt (itt a lényeg, hogy Steam-es a szimulátor), hogy a Steam profilszinkront (felhő vs. lokál) próbálgatta a csubi, és valahogyan így jutott ebbe az állapotba. Valszeg te is vmi ilyesmit tettél. Mondjuk kikapcsoltad a felhőszinkront.
    Ha Steam-es vagy alapvetően az a gondod, hogy csak magával a Steam-es profiloddal szakadt meg a kapcsolat. Jó eséllyel mert kikapcsoltad. Nos ezért a Steam-nél "büntetés" jár. Mert ez a rész nincs vmi jól megírva (magyarán van benne néhány programhiba). Eleve a Steam nem tudja feltételezni, hogy nem az ő tárolási módszerét használod, ezért miután kikapcsoltad, egy idő után "magától" visszakapcsolja. Igen ám de ez csak a felületen teszi, a háttérben marad a kikapcsolt állapot. Magyarán azt látod, hogy be van kapcsolva, de mégsem frissülnek az adatok, mert igazából nincs visszakapcsolva. És ekkor ez az állapot egy paradoxon-oximoron:).
    Egyetlen dolgot tudsz tenni (mondjuk arra várhatunk, hogy javítsa a Valve): kikapcsolod, majd vissza, utána ellenőrzöd, hogy visszaállt-e a frissítés (pl. repülsz pár percet, annak már be kell kerülnie a logba). A kapcsolgatás idején nem lehetsz az alkalmazásban, sőt utána illik 1-2 percet várni, mert nem azonnali a szinkron. Ha továbbra sem jó, újrakezded. Előbb-utóbb sikerülni fog. Mivel nem emlékszem már pontosan a problémára, nem vagyok benne biztos, de az is lehet, hogy amikor kikapcsoltad a felhőszinkront, akkor lokálisan keletkeztek fájlok a gépeden. Azok amik eddig a felhőben voltak, most már a gépeden vannak. Ahhoz, hogy visszaálljon a rend, ezeket törölni kell (am ez egy másik Steam-es probléma).
    A hiba egyébként azért fordul elő, mert amikor lokálba kerültek a profil adatok, ez a szerencsétlen nem hozza le az összes adatot (pl. a logbook-ot sem), azt továbbra is a felhőből veszi amennyiben hozzáfér (ha nem, akkor a logbook-ot megnézve az üres), de hozzáírni már csak a lokálban lévő fájlokba ír, amik meg ugye nincsenek ott. És így meg is vagyunk.
    A neten egyébként találsz erről bőven infót, én is onnan oldottam meg. Az is onnan jött, hogy mely fájlokat, honnan kell törölni. Pl. kis érdekesség, hogy az összesített repült órák számánál található plecsni mindig lokálból jön, hiába van felhőszinkron. Ha törlöd, a következő indításnál újra létrejön lokálban és mindig azt használja. Nem tökéletes a világ.

Ez az egyik hiba ami "üzemeltetés" címén elő szokott fordulni.
    A másik igen gyakori, hogy soha, de soha ne kapcsold ki az online állapotot. Ugyanis nem lehet visszakapcsolni. Illetve úgy néz ki, hogy nem lehet. Szerencsére csak látvány, valójában az látod a saját képernyődön, hogy offline vagy, de igazából látszol a többieknél is. Ez egy ilyen kis "sajátosság" ASOBO-éktól.

A következő üzemeltetési probléma az account. Az authentikáció winfos fiókhoz kötött és össze van kapcsolva az xbox games profillal. Főleg adatsérülés miatt elő szokott fordulni, hogy ez az idilli állapot kissé szétesik. Ekkor nem tudsz bejelentkezni, ergo nem tudod használni a játékot. Javítása nagyon egyszerű: meg kell javítani a fiókot (azt észreveszed másból is ha azzal van baj) ha az a baja, az xboxgames-t újra lehet telepíteni (én legutoljára frissítéssel csináltam mivel kötelező komponens). Ha kész a szoftveres rész, újra megcsinálni az auth.-ot és kész.

Amivel még találkoztam az a regisztrált experience felhasználókkal fordul elő. Valszeg szintén adatsérüléssel keletkezik. Arról van szó, hogy az egyik nap még minden okés, azután a játék magától, szó nélkül "kiesik". Windows napló nem segít, nincs benne értelmes bejegyzés a hibára vonatkozóan (ha van, akkor az nem ez a probléma). Ilyenkor az történt, hogy megsérült (valszeg registry) vmi, az experience-hez kapcsolódóan. Még az is lehet, hogy ha elindítod magát az experience-t kiírja, hogy gond van vele. Vagy elindul, de nem tudsz bejelentkezni, vagy nem látod a játékprofilokat. Nem csak a szimulátorral van gond, hanem az összes experience támogatással rendelkező játékkal. Ezt úgy kell javítani, hogy experience leszed-újrarak. Az újratelepítés helyreteszi a sérült adatokat, mehet a buli tovább.

Ha felmerül az adatsérülés, akkor a helyreállítást mindig a registry rendbetételével kell kezdeni.
  • bunny
    Tud valaki tanácsot adni, hogy miért nem megy a profil? Mármint nem nő a repülési órám, a logbookban ott van a repülés de szerintem nem csökken a következő szintig szükséges idő sőt a következő szintet se írja. Nem is mutatja a repült órát. A fel-leszállásokat se számolja, pedig -szerintem- tök szabályosan leszállok, követem a markereket, rádiózás is szerintem oké, beállok a parkingra, leállítom rendesen a gépet annyira, hogy amiatt lép ki a menübe mert vége a repülésnek, de a fel-leszállás 0-0. Mintha elveszítette volna a kapcsolatot, de látom a useremet, jönnek a frissítések, photogrammetric meg minden megy. Csak épp mintha nem is repülnék.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2024.10.07. 22:55:46
  • Vizipok56 #2353
    Tetszik - de én már csak maradok az X52 Professional H.O.T.A.S. mellett - egyrészt a botos kivitel miatt, másrészt mert öreg vagyok már új kiosztásokat megtanulni, harmadrészt mert bespejzoltam belőle hármat!...:-)
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.10.02. 19:46:48
  • repvez
  • Vizipok56 #2351
    Még szűk két hónap és megtudjuk! :-)
  • eta32 #2350
    Igen azt én is preferálom, sokat repkedek csak úgy nagyon alacsonyan ,nyilván ilyenkor engem is zavar,reméljük a 2024-ben jobb lesz ez is....