2671
-
bunny #2671 Na egy jó Ka26-ot én is megvennék, gyerekkorom emlékére, és imádom a hangját. -
Köszi, remélem nem kaszálják el. -
Nem tudok, most irtam Sebnek DC-n, meglátjuk mit válaszol. -
Kamov-26 FS24-ről nincs vmi híretek? Nagy a csend a bejelentés óta, dolgoznak rajta? A Discordon se láttam sok infót. -
Elérhető mindkét kiadáshoz (MSFS2020 és MSFS2024) a saját SDK-juk, amit egyrészt a szimulátoron belül a Developer módon keresztül tudsz letölteni, vannak példa állományok is, másrészt a weben. De nem egy kezdőnek való dolog, ha semmiféle FS-fejlesztési tapasztalatod nincs, úgy nagyon kemény a dió...
Már csak azért is, mert a rendelkezésre álló SDK-k sokszor hibásak, elnagyoltak, hiányosak, nem naprakészek. Röviden: sokszor oltári szopás, egy-egy probléma megoldása napokig vagy akár hetekig is eltarthat, mire körberágod magad a fórumokon, tutorialokon, egyéb helyeken. És a siker még akkor sem garantált.
Scenery talán az egyszerűbb, ott azért viszonylag kevés a bug és a buktató, ha megvannak a objektjeid készen, onnantól egy egy pici kis repteret (mondjuk kb. egy Gyúró) összelapátolni pár nap, ha van már rutinod. Egy sima aszfaltcsík némi apronnal, stock objektekkel meg egy délután.
A kemény dió a repcsi gyártása; na ott már irdatlan szopások vannak. Ráadásul mindenhez is kell érteni egymagadnak lévén egy repcsinek van egyedi műszerezettsége, rendszerei, repülési tulajdonságai, hangja, animációi...
Szóval akikkel eddig találkoztam azoknak a 99%-a elvesztette a kezdeti lelkesedést és lendületét, szépen visszakozott amikor meglátta az akadályokat és megmaradt egyszerű júzer.
De ha gondolod, ezen rágd át magad:
FS2020 SDK
FS2024 SDK
Ezenkívül a tecsőn is találsz csomó tutorialt mind scenery mind repülő gyártásban.
Utoljára szerkesztette: Clidey, 2025.11.09. 16:22:35 -
A 3D nem gond pedig, inkább a FS-be beintegrálása ami fehér folt , minden játéknak megvan a saját SDK-ja amivel a megfelelö animáciokat határokat értékeket lehet beállitani és ahogy irtad, átkonvertálni a saját kiterjesztésű fileba. na ezekre lennék kiváncsi nem maga az objektum elkészitesére. -
Hát ha van némi tapasztalatod 3D terén akkor annyira nem lesz nagy kihívás, de fogalmazásodból ítélve nem ez a helyzet...
De azért röviden-tömören:
- Blenderben vagy 3DSMax-ban elkészited a 3D obejktumot, bemappolod, meganimálod (ha kell)
- Substance Painterben megcsinálod a textúrákat és materialokat
- Photoshopban finomítod (ha kell)
- Blenderből/3DSMaxból a speciális Asobo exporterrel kiexportálod gltf-be.
- Szimulátoron belül elinditod a Developer módot, ott létrehozod a projektet és annak környezetét, utána lerakod az objektedet ahová akarod és kész is vagy. -
van valahol egy jo összefoglalo vagy leirás, hogy hogyan lehet saját épületet repülöt és egyéb objektumot beletenni a játékba és azokat , hogy kell megcsinálni, hogy funkcioja is legyen egyes részeknek? localis felhasználásra, tehát nem online részhez.
Vagy hol találok olyan forumot társaságot ahol ilyennel foglalkoznak és van is elég mozgás az adot helyen ,nem egy kihalt forum? -
bunny #2663 FS2024-ben használja valaki a szimuláció gyorsítást?
Egyrészt olyan, mintha meghülyülne tőle random dolog, most pl. teherrepülésnél utazó magasságon elszállt a hajtómű előtte csomó ideig jól működött, majd leszállás után nem volt szerintem orrfutó kormányzás, ezek így nem szoktak megtörténni normál repülésnél.
A másik meg, hogy tényleg nem lehet kiíratni a szim. sebességet vagy normálra állítani? Mert se azt nem látom épp hányszoros se nem tudom biztosan normálra rakni, pedig az ilyen 2 órás teherrepüléseket biztos nem fogom végig seggelni 50e creditért. Ha meg ugrok a landoláshoz lófa**t se fizet. -
-
Meglátogattam Cápetivel Lujót :D
-
"Mindig van egy nagyobb hal.." :D
-
hát igy a video alapján is csodálom , hogy ezért még pént kérnek, sokszor az ingyenesek között jobbakat találni nem ennyiért, föleg nem teljes áron.
Ez valamilyen összvér gép akar lenni, mert PZU nélkül MI8as akar lenni, de akkor miért van Rajta AI9-es inditó hajtómű?A kabin felett megint csak akkor van ekkora hely a hajtómű elött ha a rovidebb TV3as hajtomu van rajta ami a MI17-esen használnak (ok, az oroszoknál azt is MI8as verzionak számit).
DE a grafikai megvalositás is eléggé fura , az ablakok körül az a nagy beszivódás a modellen vagy a hátso rámpa ajtonál a vastak lekerekités. ÉS arrol nem is beszélve, hogy menynire rossz a hajtómű tér kialakitása a beömlőknél.ÉS ezek a legszembetűnőbb dolgok. Azon ezek után már fenn sem akadok, hogy bukfencet és orsot is lehet csinálni vele.
Ezért nem értem az FS-t sem, hogy miért nem csinál egy olyan FM-et a játékai alá, hogy csak paraméterezni kelljen a modellt és a beépitett fizikai motor megoldja a többit. Mivel a fizika mindenkire egységesen hat, akkor miért nincs a core programba ágyazva és miért egyedileg minden géphez szabadon garázdálkodhat kénye kedve szerint és olyan dolgokat enged amik lehetetlen lenne.
Ez igy nem szimulátor csak árkád gém -
passz, nekem jónak tűnik, és még a #2594 komment maciját is elkapták :DD
Utoljára szerkesztette: Szabi, 2025.05.02. 19:22:14 -
Biztosan én vagyok a hozzá nem értő, de ez melyik verzió? Mert ennek - a kabinbelsőt tekintve - KÖZE NINCSEN a 70-es években repült "hanyatlökött szélmalomhoz" Sok-sok órát töltöttem el benne, úgyhogy ez az "újragondolt" kinézet nagyon nem emlékeztet rá - de valaki talán felvilágosít, mikortól lett ilyen? (8 dodóért inkább sert veszek! :-))
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2025.05.02. 18:06:48 -
ja amúgy akciós a Mi8-is :D
-
a gyári dc3 itt a festés hozzá, LHBP meg a többi reptér is 8.áig akciós a marketen :)
HungaryVFR-el együtt zseniális :D
-
Ez valami gyönyörűség!!!!!!!!!!!!!! Köszönöm, bearanyoztad a napom!
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2025.04.30. 21:51:40 -
-
itt van elég sok oktató jellegű magyar nyelvű videó
-
racsni55 #2649 Sziasztok
Van magyar nyelven olyan anyag amiben részletesen leirják hogy mi mit jelent, hogy kell értelmezni a navigációs térképen, vagy amiben leirják a repülés szabályait? Bár nem nagyon tudok angolul de ha esetleg nincs magyarul angol nyelven mit ajánlotok? -
uhh.. és pont fizetésig tart.. :D
-
moho79 #2647 Nálatok rendben van a 2024? Tegnap este még minden ok volt. Ma pedig a betöltő képernyőnél (miután végig futott a töltési csík) lefagy. Zene szól de a video leáll. Kiszedtem mindent a community mappából majd újra telepítettem de ugyanaz. -
Igen, leveleztem a supportal és azt írták, hogy a 2024PMDG kombóhoz jön majd egy frissítés. Most a gombokat viszi, de a kijelzőn nem jelenik meg semmi. (hozzáteszem még így is jobb valamit beírni, mint az egérrel kínlódni, főleg mikor mozog a kabin...
Ellenben 2020 hoz makulátlan! Nagy élmény! -
bunny #2645 na ezzel most megleptél, hogy alin is van, rákerestem és tényleg. Nem, mintha onnan venném pláne hogy drágább, csak rácsodálkozás. -
nibron #2644 Felprogramozod, azután manuálisan lerepülöd. Ahogyan azt kell.:)
MCP-ből lesz majd olyan is, amiben az A/T kapcsoló automatikus. Cirka 50 USD-el drágább az az elektromágneses vacak. Mondjuk az az igazi, de kérdés, hogy megér-e annyit. Valszeg a WinWing-es srácokat is foglalkoztatja a dolog, mivel lehet majd külön csak magát a kapcsolót is kapni. Így a manuálison is lehet utólag cserélni. Mindenesetre a 150USD-s cuccon még nincs vám, de a 200USD-sen már van. Mondjuk szerintem a vámösszeg nem teszi ki a kapcsoló szállítási díját.
Azután meg majd jön az EFIS.
Amit elfelejtettem: szóval a teljes FS2024-es támogatás mikor kijön az FMC-re, jó eséllyel lesz hozzá új firmware is. Az interfész alkalmazásból lehet asszem cserélni. És az interfész alkalmazás is cserélődik (abban van a támogatás megírva). -
Szia Gyula!
Hát hogy ne! Már nézegetem vagy 3 napja! :)
Az FMC rendkívűi pozítiv csalódás!
Élmény vele dolgozni.
Most meg majd nagyon hanyagolni fogom a kormányt, az lesz a baj, mert ez a kis kütyű minden szart meg tud csinálni a PMDG736-al. Szinte a kormány csak dísz...:D
Biztos, hogy veszek húsvéti ajándéknak magamnak egy MCP-t! -
nibron #2642 Szia,
nekem is. De még futhatok az adminisztráció után, Fedex nagyon elbszta. Látom, hogy adótartozásom van, ami nem jó kiutazás előtt. Viszont nem tudom hol/mire befizetni, Fedex meg nem közölt semmit. Mail-t visszadobta, hogy nem jó a címzett. Na, innen szép nyerni. Vezető szállítmányozó cég wazz, leszarom a bokám. Majdnem visszaküldték a csomagot mert nem tudták vámolni, miközben nincs is rajta vám. Nem kicsi a bürokrácia.
Szóval akit érdekel: WinWing-től a globalból rendelve, a cucc ára + száll.díj. Országba érkezéskor vámolni kell (VDIP számmal egyszerű), nem lesz rajta vám de áfa az igen, ~18e Ft. Nekem az ár 67e + 18e (áfa) jött ki. 85e-ért kiváló ár.
Van alternatíva is, pl. az AliExpress-en is lehet már venni, ott amit láttam legalacsonyabb ár ~95e Ft mindennel együtt. Viszont ott lényegesen egyszerűbb az ügyintézés, mivel minden be van építve. Megrendeled, kifizeted, megkapod.
Nemtom láttad-e, a kövi darab a 737MCP.xD -
Srácok!
Meg jött a Winwing PFP-3N FMC!
Mámor egy sikoly!
Gyönyörű! Valami elképesztően komoly!
Bátran merem ajánlani! -
Sziasztok!
Szia Tibor!
Egy kis segítség kellene, lehet csak balfaszkodok szokás szerint!
LHBP-n G felől B1 irányába bepirosodik az FPS ablak és el is kezd akadozni. GPU/CPU 50% alatt. Aztán elhagyom B2 pontot és minden helyre áll. Másnál ez nem jelentkezett? De kb ugyan ez van C környékén is! Aztán a teljesen zsúfolt Apron1 teljesen rendben!
Nem igazán találom a megoldást! -
Vettem én is egy PFP-3N-t! ;)
Köszi a tippet! -
nibron #2638 gyanítom lesz még ezen áfa is. a winwing oldalán nem láttam, hogy feltüntették volna, viszont vásárlás után az email-ban küldött számlán van erről egy mondat. -
nibron #2637 Közben ránéztem a winwing oldalára, és a globálban úgy látom van készlet. vettem is egyet 67,000-re jött ki szállítási díjjal együtt. fedex hozza. 47 usd volt a szállítás. ha megvárod az eu készletet, akkor ott elvileg nincs szállítási díj, tehát csak a 130 usd játszik. ígyis-úgyis baráti szerintem. -
nibron #2636 Szia. Preorderben megvan, de nem tudni mikor lesz belőle vmi. Olyan csatornát keresek ahol mondjuk van készleten és rövid időn belül megérkezhet. Most itthon vagyok, de nemsokára megyek vissza, jó lenne addigra kipróbálni.
Amit én alkotok az meg van tervezve, de a víz alatt vágó CNC még nincs kész, és a amiről a múltkor beszéltünk téma miatt, nem is lesz rá időm megcsinálni. Ezenkívül lehet, hogy összességében olcsóbb lenne ha winwing-et használnék.
Ezért a terv az, hogy ha a winwing szerkezeti minősége jobb mint elfogadható, akkor már el lehet rajta gondolkodni, hogy akár elektronika cserével azt használni. Namost ha jó az elektronika, akkor megvizsgálni miként illeszkedik a pc-hez. Azt tudjuk, hogy USB, és az jó is, a PC-n pedig fut egy illesztő progi. Ha ez jól használható és nem ütközik a cockpit további részeivel, interfészekkel, és maga a szimulátor sincs túlterhelve a SimConnect által, illetve a többi többnyire LUA-s illesztőkkel, akkor teljes mértékben használható a winwing-es megoldás. De sosem lesz így a legoptimálisabb, márcsak a többszörös SimConnect használat miatt sem. A saját FMC-m képernyőjére közvetlenül a szimulátorból kerülnek ki az adatok, HDMI vagy DP-on. Tehát nem kell hozzá plusz erőforrás, csak plusz képernyő a winfosban, de az megoldott, nem okoz FPS vesztést. A winwing-nél a képernyő adatok is az USB-n mennek át, tehát a SimConnect-ben ezekkel az adatokkal külön foglalkozni kell. A ráadásul tömbszerű adat, és külön memóriaterületről kell lekérdezni. Ezt csak plusz folyamattal lehet megoldani, ami ráadásul a szimulátorban a MainThread-et fogja terhelni. Ha a saját PC oldali illesztőmbe írnám bele a visszafejtett winwing-es protokolt, akkor is megmaradna ez a probléma. Javítása csak úgy lehetséges, ha a komplett kijelző elektronika cserélve lenne HDMI interfészesre. Viszont ahogyan elnézem elég vékonyka, a kijelző eleve süllyesztve van ami elvesz a méretből. Lehet, hogy a doboz hátuljára toldást kell tenni. Viszont ahhoz már szükségtelen a vizes CNC, elég a standard, tehát nem ördögi feladat megoldani.
Szóval ilyeneken gondolkodom ezügyben. Véleményem szerint neked jó lenne simán a winwing-es változat, de ugye még nem láttam, biztosabbat csak ha már "áttapogattam". De egészen biztosan veszíteni fogsz a sebességből valamennyit. Kérdés, hogy a két változat közül mennyivel jobb a saját pofira szabott. Akinek közel teljes cockpitja van, annak sokat számít. Nálam jelenleg 3-4 (most hirtelen nem is tudom) külső interfész alkalmazás van ami folyamatosan kommunikál a szimulátorral. Ilyenkor már nagyon el kell gondolkodni, hogy fűzzek-e be továbbiakat. Nálad tudomásom szerint nincs ilyen gond. A kormány és a gázkar csak windows drivert használ, azokkal nincs gond. De ha a gázkarra beüzemelnéd a "karácsonyfát", akkor a LED-ek vezérlése már ütemes kommunikációt követel. Ha hozzátennéd az FSUIPC-t, akkor az már két külön kommunikátor. A winwing a harmadik lenne, és így tovább. Ezzel az a baj, hogy tulajdonképpen ugyanazokat az adatokat kérdezi le az összes (csak különböző process-eken), és az sok felesleges idő. A legoptimálisabb esetben elég lenne csak egyszer lekérdezni.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2025.03.15. 00:59:58 -
-
Sziasztok!
Nem tudom , hogy miért, de helyre állt a PMDG kijelzők fényereje napsütésben!
Az, hogy MFS2024 kapott valami frissitést, vagy valami új Nvidia driver oldotta meg, azt nem tudom, de most ez is tökéletes nálam!
Imádom! -
Szia Gyula!
Mire gondolsz?
Engem is érdekelne! -
nibron #2632 Sziasztok, van vmi mód arra, hogy a winwing fmc-t meg lehessen vásárolni? -
Így néz ki a tető...Washington -
OK, köszi a gyors választ! Közben megnéztem: EZZEL rendben van - de ez meg elcseszi KDCA és College Park betonját (szép dombosak lesznek! :-))
Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2025.03.10. 21:01:25