2464
Microsoft Flight Simulator 2020
  • Vizipok56 #2104
    Szia! Köszi, akkor nem csak én néztem be valamit... :-) Az a baj, hogy én először leszálláskor vettem észre - egy több órás LGAV-LOWW utam ért véget crash-el! :-) Viszont sem LHBP-n, sem LKPR-en nem találkoztam még vele (LHBP-t szinte naponta használom, Prágában is jártam már több tucatszor.)
  • Hont
    Egyébként most néztem csak meg a két képet, de nálam nincs ilyen "szint" eltérés. Csak egyszerűen olyan mintha Parking Break aktív lenne, de max tolóerővel szép lassan, de elindul, aztán egyszer csak megindul.
    LOWW az egyik kedvencem! Én oda ezt használom!
    Gaya Simulations – LOWW Vienna International Airport v2.0.1
  • nibron
    Vagy crash.:D LKPR közelébe sem merek menni. Meg van még egy rakás reptér. Az a fránya alap. Orbx valamelyik kiegészítője a FSX-ben, P3D-ben több mint 1000 reptérnél javította. Hát itt még nincs.
  • Hont
    Szia!
    Én bele futottam... De találkoztam olyannal LHBP is!
    Padlógázzal át megy rajt...:D
  • Vizipok56 #2100
    Sziasztok! Csak nem fogyok ki a problémákból... Két különböző hardveren is ugyanazt a jelenséget tapasztalom: LOWW 34-es pályáról gurulva megfog egy szegély. SEMMILYEN kiegészítő nincs telepítve. Találkozott már valaki ezzel?
    Egyik gépen:

https://ibb.co/5xr8Byf

Másik gépen:

https://ibb.co/BshbyFC
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.02.15. 16:55:49
  • macleody
    Dune dlc
    Utoljára szerkesztette: macleody, 2024.02.14. 18:49:36
  • Hont
    Szia Gyula! Sziasztok!
    Ezt találtam! FSLTL
    A gépek szépen kidolgozottak! A "gyári " IA hoz képest a hangok is elfogadhatóak! Az esti fények kifogástalanok!
    A menüje bele épül a TOOLBAR ba és 7 dolgot menet közben is tudsz állítani. Pl mekkora rádiuszon forduljanak finálra. Vagy mekkora legyen az elkülönítés! Nem engedi rá a foglalt pályára a többi gépet addig amíg nem lesz üres! Jó a hangja az átstartolóknak! Választhatsz , hogy akarod e a SID/STAR eljárásokat!
    Ami kicsit csalódás, hogy az orrfutók nem fordulnak taxinál. Bátran merem ajánlani!
    Telepítéshez tanácsadó ! VIDEO
  • nibron
    Szia,
    majd ha találtál, ne felejts el szólni. Nekem Aerosoft van, a szimulátorban csak az airliners van engedélyezve. Igazad van, elég siralmas.
  • Hont
    Sziasztok!
    AI Traffic ból tudtok ajánlani valami használhatót? Régen volt Ultimate Traffic még az FS2004 hez ahol ki lehetett választani a légitársaságokat.
    Valami hasonlót keresnék!
    A másik kérdésem, hogy a beépített ocsmány gépeket hogy lehet eltüntetni? Nagyon idegesít, ahogy átgyalogolnak rajtam a gépek. Meg még le se ért máris megáll. A felszállásról ne is beszéljünk!
    Próbáltam az aerosoft-tool-simple-traffic-v1-2-2-0 de az szerintem siralmas. RyanAirnek 8 főfutója van...Felismerhetetlenek a gépek.
  • Hont
    Köszönöm szépen! Megnézem ezeket amiket küldtél!
    Igazából is az MSF a nagy feladat újra rakni, mert az 3-4 klikk. Nagyobb gond a perifériák beállítása,mert az se volt mentve. Bár a TM yoke még mondhatni kalibrálatlan volt, de a qadrans, meg a pedál beállírásaira már nem nagyon emlékszek, szóval most lehet előröl mindent belőni.
    Nem is értem hogy lehettem ilyen felelőtlen!
  • Vizipok56 #2094
    Ezt legközelebb megúszhatod ezzel: ezzel vagy ezzel
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.02.09. 17:53:13
  • Hont
    Újra kellett raknom az egészet...[:((]
  • Hont
    A BlackShark ai logó után az Installation Manager oldalra dobja be azt a hibaüzenetet . Nálam a C. van az egész. Csak erre használom a gépet.
    Utoljára szerkesztette: Hont, 2024.02.08. 10:17:13
  • Vizipok56 #2091
    Hogyne lehetne! Bármilyen (nem feltétlenül üres) meghajtóra készíthetsz másolatot, csak legyen elég hely rajta.
  • PhantomAss
    A játék betölt, eljut a kezdőképernyőig? Nálam a múltkor újra le akarta tölteni az egészet (előtte egy nappal semmi gond nem volt), mert induláskor valahogy a C: meghajtón kereste a játékot és nem oda volt telepítve. Ha esetleg nálad is ez a gond nézd meg induláskor jó meghajtón keresgél-e.
    Vagy próbáld meg ezeket a lépéseket:
    link

Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2024.02.08. 09:35:20
  • Hont
    Jó reggelt!
    Igen, ezeken én is túl vagyok! Ami dühít, hogy este még repültem, reggel meg ez fogadott! Lassan kezdődik a szezonom és addig minden pillanatot repüléssel akartam tölteni...Fájlhelyességnél egy 8kb fájl töltöget le és azt írja felül, más nem történik. Itt nincs valami "cfg" amit törölni lehet? Baromira nincs kedvem megint három napig töltögetni. Esetleg nem lehet egy üres meghajtóra biztonsági másolatot készíteni letöltés után? (Van egy pár nem használt 500GB üres használaton kívüli ssd-m) Ezzel a derék invitel hozzáféréssel (8Mb/s) három nap kell...:(
  • nibron
    Sanya bácsi, mi a kérdés? Szerintem azért kaptad, mert frissítés érkezett, amihez tartozik mandatory upgrade.
    Rosszabb esetben megsérült valami. Game Pass-nál nemtom, Steamnél meg lehet próbálni a fájlhelyességet és azzal rendbetenni. Végső esetben újratelepíteni.
  • Hont
    You are missing packages that are essential to run Microsoft Flight Simulátor. Please upddate the application and try again.
    Na most akkor mi van?
  • fireman73
    Sziasztok!

Érdeklődnék,hogy közületek használ valaki Quest 3-at MSFS-ben?
    Sajnos a Quest 2 nekem nem jött be!
    Milyen tapasztalataitok van a 3-al kapcsolatban?
    Köszönöm!
    Zsolt
  • nibron
    azt elismerem, hogy iponos gépekkel ritkán találkozom. DE. talán a legdurvább pont tőlük volt. m2-es rögzítőcsavart beleszakítottak. mai napig nem értem, hogy hogyan. viszont konfigolásban ők is eléggé egyszerűek tudnak lenni. pl. elég könnyen kimutatható ram hibát már jó párat javítottam utánuk. többnyire alkatrész csere nélkül.
    alapvetően a boltokkal az a baj, hogy őket köti az a szabály, hogy mindenképpen el kell fogadni a vevő kívánságát. nem biztos, hogy amikor a vevő rendel, akkor felül tudják bírálni, neadjisten rá tud szólni a vevőre, hogy "pasikám az úgy nem lesz jó, inkább ez kellene". és tegyük fel, hogy a forgalom miatt erre nincs is ideje. arról pedig ne is beszéljünk, hogy mit takar náluk a szakmai végzettség. ez összességében baromi nagy hátrány pl. velem szemben, mert engem nem köt semmi. pl. ha azt látom, hogy nem fog összejönni az aminek kell, akkor már a tervezési szakaszban el tudom engedni a problémát. nem ebből élek. viszont a szakmai végzettségem biztosan megvan, a munkám miatt a továbbképzés is. pc-kkel pedig a 80-as végek végétől foglalkozom. volt idő amikor lapokat meg kártyákat javítottunk (90-es évek). a kereskedők akkoriban megvásárolták kint a selejtet és azt forgalmazták mo-n. eladás után mi voltunk akik megjavították amit meg lehetett.
    most németországban vagyok. itt az a módi, hogy a kereskedő alkalmaz megfelelő minősítésű szervízt és ott szerelik-konfigolják a gépeket. itt még azt is el lehet érni, sőt természetes, hogy alkalmazás szinten állítsák be a gépeket. sőt még supportot is adnak. persze itt a szolgáltatások elég jól fizetnek, de pár fős társaságoknak bőven megéri, hogy így biztosítsák a rendszergazdai hátteret megfelelő minőségben. mo-n nagyon nagy az elmaradás ezen a téren, és azt kell mondanom, hogy elsősorban az igénytelenség miatt. mármint a vevők részéről. szakmai téren pár év alatt fel tudnánk zárkózni, de nincs rá igény. és akkor nálunk sem csak egy sima (mondjuk vegyipari vagy gimnáziumi) érettségivel lenne valaki rendszermérnök. de olyan is van, hogy az sem kell hozzá, csak legyen a boltba napi 8 órát, hétvégén is.
  • RedRiot
    Én az ipon.hu-nál veszek mindent úgy tíz éve. A mostani gépemet három éve rendeltem (tehát minden alkatrészt én választottam ki), összeszereléssel, telepítéssel, mindennel. Mai napig hibátlan. Normálisan összeszerelik, minden kábel szépen elvezetve, nekem nem tűnt trehány munkának.
  • Hont
    Sziasztok!
    Képzeljétek! Ma jött egy üzenet a számlámról, hogy átutaltam a 3000Ft a gamepass-ra.
    Már el is felejtettem, hogy én ezért havonta fizetek... :( (van baj a toronyba)
    Szerintetek hogy lenne célszerű ezt megvenni? Először azt lemondani, vagy az újat megvenni és utána lemondani?
    Nekem ez egy kicsit ismeretlen terület...
  • Hont
    EHEH re ez eddig a leghasználhatóbb, ha valakit érdekel.
    Flightsim
  • nibron
    van egy kollégám, aki 2k körül úgy vásárolt autót, hogy legalább egy hónapig dolgozott egy "checklist"-en. összeírta a kérdéseit, és tesztjellegel kellett kitölteni. 4-5 oldal volt. namost azt képzeld el, hogy milyen képet vágtak az eladók amikor odaadta nekik ezt a listát, hogy akkor most töltsék ki. mi hetekig szakadtunk a röhögéstől amikor beszámolt az esetekről.
    na de, a végén vett egy fiat-ot. pár hét után megadta magát a jobb oldali ablakemelő. közel volt a márkaszervíz, ebédszünetben átvittük. kiderült, hogy egy gyárilag gyengített fogaskerék fogai koptak el üzemszerűen. de azt nem cserélik magában csak a teljes szerkezettel együtt. megkérdeztük, hogy akkor miért a gyengítés? azért, hogy amikor valami megszorul, ne az egész szerkezet menjen tönkre, hanem csak az a kis kerék, így nincs szükség a teljes szerkezet cseréjére és így sokkal olcsóbb a javítás. gyönyörű...a kolléga egyébként aki a járműiparban gépészeti tervezőmérnök és akként is dolgozik. később mondta, hogy ezt akár ő is elkövetheti.
  • nibron
    boltosra bízni egy gép összeszerelését, elég nagy könnyelműség. egyrészt ált. nem nagyon értenek hozzá, másrészt totál nem érdekli őket. pl. fele csavarral szerelik össze, túltépve vagy lazán hagyva. de olyan gép is volt nálam ami tele volt morzsával. pl. az aqua-nak elég jó szervize volt, de utálták az összeszerelést, olyan is volt az eredmény. ha számítástechnikusra szorulsz, akkor olyan kell aki ért a konfiguráláshoz is. a konfiggal még jobban el lehet cseszni egy gépet.
    a másik: mostanában egyre több olyan alkatrésszel találkozom, ami nem felel meg azoknak a paramétereknek amivel árulják. tipikusan a ddr5 memóriák nem teljesítik amit kellene. natív sebességen nincs baj, de pl. xmp-nél már igen. és ilyenkor még az is előfordulhat, hogy átrakod egy másik gépbe és ott jól működik. hiába van benne az alaplap support list-jében a memóriamodul, akkor sem problémamentes. ezt egyszerűen nem lehet kivédeni, csak tapasztalattal.
  • Kabalababa11
    Egyetértek azzal, amit írsz!

Ha nem tudom értelmezni egy autó paramétereit, akkor hogyan vegyek autót! Igen, fogok is sokat a neten lógni, hogy az ide vonatkozó ismereteim táguljanak. Azért vagyok itt is, látom hogy jó helyen!
    Azonban az összerakást mégis másra bíznám, sőt még a konkrét termék válogatást is, mert úgy látom, hogy még az azonos alkatrészeknek is van jó pár gyártója, változata. Vagyis a fáktól nem látom az erdőt!
  • PhantomAss
    Persze egyetértek azzal hogy ha valaki totál kezdő akkor ne akarjon építeni egyből egy milliós gépet egyedül, de én ezt úgy értettem hogy előtte az ember összeszedi az infókat az alkatrészekről amiket meg akar venni. Dehát ez igaz mindenre, ma már szerencsére a neten minden ki van tárgyalva. Amiket ti írtok azok inkább kompatibilitási problémák és ezekről lehet olvasni is a neten, én viszont az összeépítésről beszéltem. Persze ott is vannak buktatók, de szerintem túl van ez kicsit misztifikálva. Viszont a számtech boltok meg simán vállalnak összerakást is szóval nem para.

Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2024.01.31. 16:37:11
  • bunny
    Én se javaslom fű kezdőnek a gépösszerakást, mert igenis van mit elrontani és manapság olyan rohadt drága minden, hogy egy balfaszságból nyakonvágott nagyjából bármi nagyon súlyos pénz tud lenni. Procifoglalat lábait pl. iszonyú könnyű elqrni, vagy a mostani GPU-k tápcsatija, a procihűtő zsírozása, csak hogy pár példát mondjak. Aztán ha sikerül is összerakni jönnek a buktatók, lásd BIOS beállítás, kompatibilitási gondok. Nekem pl. 1 év eltéréssel vett tökéletesen azonos (gyáriszám minden) memóriamodulok nem akartak együtt működni, mert időközben belül más lett a felállás. Na ez nekem aki 35 éve ezzel foglalkozom volt egy órás szopás legalább, akkor egy analfabéta kb ott hal meg. Vagy a 13gen-es proci a vadiúj alaplapban nem indult el, mert régi BIOS volt rajta. Frissítsd fel úgy a bios, hogy nem indul el (megoldható). Stb.
  • nibron
    hát azért nem annyira bolondbiztosak. nagyon el lehet cseszni. csak lehet, hogy te nem veszed észre. ilyen-olyan kisebb nagyobb problémák, amik másik (normálisan konfigolt) gépen nem jelentkeznek. ebben a gépben asus 3090ti kártya van, és köhög a gigabyte alaplappal. a ddr5 ram sem éppen a legsikerültebb. ez utóbbit kézzel paramétereztem fel teljesen, így most jó, azt hozza és úgy ahogyan kell. van itt nálam egy gép, tök jól működik amúgy, de amikor éppen nem csinál semmit a windows (üresjárat), egy idő után lefagy. am badi új, a gazdája rakta össze. az előző is állandóan lefagyott mondjuk az cpu terheléskor. jól volt felrakva a cpu hűtője, csak maga a hűtő rögzítése sikerült tervezési hibásra, cserélni kellett egy normálisra és azóta jó.
    szóval ebben a szakmában elég könnyű megcsuklani. még az öreg rutinoknak is.
  • nibron
    nekem is 24gb van. és nem eszi meg. eddig a max. olyan 12gb körül mozgott (jól be van állítva a szim) rohadt sok monitor konfiggal. jelenleg 7db monitor van a cockpithoz (8-hoz van belőve 3 projektorral). ultrán. ésszel elég jól be lehet állítani. ész nélkül nem vitatom a sok memóriahasználatot. és valszeg az az elmúlt ~30 év is elég sokat számít amit a szimmel töltöttem. ez a mostani smafu a régebbi 32bites alkalmazásokhoz képest. ami jelenleg nehéz az, hogy 800w alatt tartsam a fogyasztást a minőség és a framerate (60-70) mellett pmdg-el és sok moncsival. de megoldható. ha csak egyetlen 4k-s monitor van fenn, akkor gyári kisgéppel ~10gb max. a fogyasztás. de ekkor van, hogy belefér a 8gb-ába is (pl. a 7.8gb elég rendszeres). és nem igazán van különbség lowi és kjfk,klax között. a felhők közelsége és mennyisége sem növeli a memóriafogyasztást csak a gpu usage-ot.

res.bar-nak az msfs alatt semmi hatása, már több alaplappal kipróbáltam, swap-et pedig nem használunk nagyon régóta a szimulátorhoz (már az fsx-nél is kerülni kellett), öreg rókák tudják ezt. legyen elég memória, különben játszhatatlan. mivel nem szabad letiltani, a minimum értéken van fixre beállítva. ez az összes szimre értendő az fs2000-től (fsx,p3d is).
    a res.bar-t sok esetben eleve elég nehéz használni, mivel nem biztos, hogy rendesen beállítható (gondolom ezért is van többnyire a legacy-ban kikapcsolva). ha jól emlékszem utoljára a starfield-nél mókoltam vele. nem az én gépemmel volt probléma, és nem tudtam eldönteni, hogy ki vagy bekapcsolva jobb. azután jött javítás és kikapcsoltattam. de ezzel kapcsolatban elég jól felkapta a nép ezt a fícsört. amd-ben nem vagyok otthon, de mivel az nvidia-nál is bele kell nyúlni a profile-ba, ezért ott nem is tudom hogyan lehet használni.

elég sokat programoztam/ok gpu-t, de ezt a rendszermemória használatot nem ismerem. tudomásom szerint a gpu és a sysmem semmilyen kapcsolatban sem áll. kivéve a dma-t de az teljesen más, ráadásul az szintén nem a gpu része. amit írtál az inkább régebben a postprocess folyamatoknál volt. ma már nem használunk ilyet. másrészt ezt a cache dolgot sem értem. nem tudok róla, hogy a gpu cache-olna. kap egy feladatot, hozzá feltöltött gpumem-et, megoldja és a végén eldobja. ami változhat, hogy nem dobja el, mert a későbbiekben fel szeretnénk használni (pl spriteoknál). a cpu oldalon lehet cache-olni (ott nem olvasunk be többször egy erőforrást), de az már megint más. másrészt ha 8gb helyett ugyanarra 16gb-ot használunk, akkor kapunk optimalizálásra feladatot. az adatmozgást az adatmozgatás minimalizálásával kell megoldani. ha lefoglaljuk a teljes memóriát, azzal pont az ellenkezőjét érjük el. iskolában erre tipikus példa: egy nagy vagy sok kicsi? am használom a gpu-t nem grafikai feldolgozásra, visszafelé is sok adatot kell mozgatni. a gpu-k kezelésében ma már az adatmozgatás problémamentes. több jobbnál-jobb megoldás létezik, válogathatunk a "kendermagban".
  • PhantomAss
    Hello,
    sztem nem nagy ügy összerakni egy gépet, olyan mint a lego, mindennek megvan a helye és nem is tudod elrontani, a mai alkatrészek már bolondbiztosak. Ezt csak amiatt merem kijelenteni mert én is magam rakom össze a gépeimet (bár a procival óvatosan kell bánni amikor az alaplapra rakod).
    Bőven vannak videók a neten a témában, cikkek, átlagos technikai tudással nyugodtan neki lehet állni. Persze ha tutira akarsz menni meg lehet kérni egy számtech üzletet is hogy rakják össze, sőt ezt általában fel is ajánlják ha náluk vásárolod meg az alkatrészeket.
    Ha teljesen laikus vagy akkor persze kérj segítséget, és ha tudsz egy konkrét összeget mondani akkor a legjobb ár/érték arányú alkatrészek kiválasztásával itt is tudunk tippeket adni.
  • Kabalababa11
    Sziasztok!

Nem győzöm olvasni a hozzászólásaitokat!
    Látom, hogy egyelőre nem a repüléssel kell foglalkoznom, hanem a számítástechnikával! Igazából az is érdekelt mindig!
    Alakul az elképzelés, emelem a gépemre szánt összeget!
    A kérdésem most meg az, hogy rágjam át magam a gép építés fortélyain, aztán irány a "mély víz", avagy tudtok ajánlani olyan csapatot vagy személyt, akik a beszerzést összerakást jó pénzért megoldják?

• MerlinW
    Az ajánlott VRAM 8GB, 32GB RAM-al. Azu hogy megeszi a 16-24GB-ot teljesen normális, cache-el a játék, megspórólva a felesleges adatmozgatást. Egy 3070-el, R7 5800X-el ~30fps-el fut a játék 4K-n, 50-60fps 1440p-n.

Másik kérdésre válasz, ha "elfogyna" a VRAM, a akkor a rendszermemóriát használja a játék (bár a Resizable Bar fícsör segít ezen), majd ha az is akkor jó esetben a háttértárolót (swap). A hatása alacsonyabb framerate, textura popup.
  • Hont
    Sziasztok!
    4 napig nem voltam gép előtt...
    Máskor naponta többszőr is benézek hátha van itt valaki. Hónapokig semmi. Most meg négy nap alatt közel 70 hsz...:D
    Nem győztem olvasni! :D
    Esetleg hogy ilyen szépen össze futottunk EHEH-re (Eindhoven) nincs valakinek valami jó kis addonja?
  • bunny
    Na, hát mindig tanul az ember újat, köszi :)
  • nibron
    na ja, érdekes. ha pl. egy korongot lemosol, akkor a szélei felé mindig jobban le lesz mosva. ha ugyanezt egy négyszögletű lemezzel teszed, akkor a sarkoknál lesz a legjobban lemosva. amikor polírozol ugyanez történik. ha pl. fémet maratsz (pl. nyák lapot), akkor a lemez széleinél látszik legelőször a felmaródás, és úgy halad a közepe felé. ez egy fizikai jelenség, anno tanították, de már régen kiesett. elég csak tudni róla. fizikusok ismerik. ha levilágítasz valamit, ott sem lesz azonos mértékű a levilágítás, ráadásul változik a fényrészecskék beesési szöge. ha viszont több pontból világítanak le, akkor szellemképet kapunk. homogén fény meg nem csinálna semmit. egy korong előállítása pedig ezekből a folyamatokból áll. a mosás irdatlan sokszor. ezeknek a tényezőknek összességében lesz jelentősége. a technológiák fejlesztői azért ismerik ezeket a dolgokat, és próbálják kiküszöbölni, de nem lehet teljesen. namost ne úgy tessék elképzelni, hogy a középrész és a szél között van 1micron eltérés, mert nincs annyi.:) annyira pici az eltérés, hogy optikailag bemérhetetlen (hangsúlyozom, hogy ez nem hiba), de ez már betesz a követelményeknek. az elmúlt 20 évben sokat fejlődött a gyártási technológia, de ezzel együtt csökkent a csíkszélesség, ezáltal az alkatrészek brutálisan összementek. így míg régen 10nm eltérés okozott észrevehető különbséget, ma már 1-2pm-ről beszélhetünk.
    a múltkor belefutottam a youtube-on egy videóba (igazából egy cikket olvastam és abban volt linkelve), ami bemutatja az aktuális top korongok előállítását. nagyon szép animációkkal volt megoldva. ami nagyon tetszett az, hogy már egyáltalán nem nyúlnak mechanikusan a korongokhoz, mindent folyadék intéz. ami azért is érdekes, mert nagyon sok kosz keletkezik a gyártás során, főleg a többrétegű lapkáknál. és ezeket nagyon nehéz lemosni, mivel ragaszkodnak (olyan mintha nm-ként kellene egy apróra darált celluxréteget lemosni). csak itt fémekről és különféle gyantákról van szó.

egyébként ha már megemlítettem: a nyák gyártás is ilyen. a tábla közepén lévő panelekben szinte nem találni hibát, nem úgy mint a széleken. ezért is panelizálják a finomabb rajzolatú paneleket középre, míg a durvák mehetnek a szélre.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.01.29. 13:22:35
  • bunny
    Ja, hát kb. akkor ugyanaz mondjuk csak én rövidebben :D De érdekes amit írsz, pl. nem tudtam, hogy az ostyán elhelyezkedés befolyásolja a minőséget, ez nekem nem tűnik logikusnak, ettől még nyilván lehetséges.
  • Vizipok56 #2067
    "minden a max.on van. véleményem szerint teljesen feleslegesen. nincs akkora különbség a látványban ami indokolttá tenné."
    Hát igen, a pénz sem boldogít... csak ha van. Részemről befejeztem - repülj S3 Trio-val, én maradok az RTX4090 mellett...
  • nibron
    szerintem 74.*% volt azon a képen (annyit láttam). az már 18gb. és csak azért mert minden a max.on van. véleményem szerint teljesen feleslegesen. nincs akkora különbség a látványban ami indokolttá tenné. csak hát vannak a földön maximalisták. nincs rosszabb mint egy kompromisszumokra alkalmatlan maximalista beállítottságú mérnök. találkoztam pár ilyennel a pályafutásom alatt, elég gyorsan kirugdosták őket, mert a hatékonyságuk a béka feneke alatt van.

a chipgyártáskor nem az a cél, hogy minden egyes altípus gyártását külön-külön megtervezik, meg mindent felépítenek a gyártáshoz (pl. logisztikát,gyártósorokat). alapvetően egyetlen technológiát fejlesztenek mindenből, és ez az egy technológia alá rendelik be a különböző altípusok előállítását. pl. tipikusan a cpu-knál. ezekben a chipekbe tesztelés után utólag írják be a teljes konfigot, hogy a végeredmény éppen melyik típus legyen. a mai fejlesztési átfutási idők olyan rövidek, hogy lehetetlenség lenne több milliárd félvezetőt tartalmazó lapokat egyesével megtervezni. úgyhogy azoknál a lapkáknál ahol a különböző típusoknak nagyjából ugyanaz lenne a maszkja, ott csak a top alkatrészt tervezik meg. a gyártás ugyanez. egy típust olcsóbb gyártani, ráadásul a selejt is sokkal kevesebb. rengeteg pénzről van szó. amikor tanultam a chipgyártást 386 és 486-osok voltak éppen gyártásban. úgy lehetett a korongok gyártását jellemezni, hogy középen helyezkednek el a leggyorsabb procik (80mhz), kicsit kijjebb a 66-osok, aztán kijjebb az 50 és 40 és így tovább. a korong legszélén pedig a 8mhz-esek (volt ilyen is, pl. pénztárgépekben használták). most is ugyanez van. legbelül vannak a legjobb lapkák, míg kifelé haladva a nem annyira jók. de itt nem hibás vagy hibátlan lapkáról beszélünk, hanem különböző minőségűekről. ekkor ha egy lapka nem felel meg a legszigorúbb követelménynek, veszik a következőt. előbb-utóbb valamelyik típusnak megfelel. ami változott az évek során az, hogy ma már sokkal finomabban bánnak a korongokkal, tehát elég sokat fejlődött a gyártási technológia. pl. régen a lapka egyben a félvezetők méretét mechanikai polírozással állították be, ma már folyadék van erre a célra. és csak ebből hatalmasat csökkent a selejtek száma.
    pl. az intel családonként és tokozásonként tervezi meg a lapkákat. így i9, i7, i5, stb. gyártósort kell csak felállítani. és mondjuk pont itt volt olyan lapka a kezemben ami i7-es volt gyártásilag, de a végeredmény i5 volt. ebből is az látszik, hogy a lapkagyártóknak mennyire minimlizálni kell a gyártási erőforrásokat (naná, hisz ez a profit része).
    ezeket az össznépi gyártásokat alkalmazzák a cpu-knál, gpu-knál, mcu-knál, memóriáknál és egyéb vezérlőknél is. pl. láttam chipset-et is így gyártani.
    a lapkagyártók többsége nem rendelésre dolgozik, hanem mennyiségre. megtervezik, hogy most 8bites processzort fogunk gyártani. a rendelésállományban van belőle mondjuk 10e. nem ezt a mennyiséget gyártják le, hanem egy jóval nagyobb előkalkulációs mennyiséget. mondjuk 100e db-t. akkor rögtön van további 9db 10e-es rendelésre legyártott mennyiség. miután legyártották a 8bitest, átállítják a gyártósort 16bites procira és gyártanak szintén 100e-t úgy, hogy erre sincs ekkora megrendelés. azután jöhet a 32bites, majd a 64-es, és így tovább. a lényeg az, hogy amikor egy rendelés befut, azt raktárról ki tudjuk elégíteni. így lehet elérni azt, hogy a profitot maximalizáljuk, mert rengeteg időt, pénzt, miegymást meg lehet azzal takarítani, ha nem kell a sorokat állandóan átallítgatni. a raktározás nagyságrendekkel olcsóbb.
    na itt elfordulhat olyan szitu, hogy befut egy jókora rendelés mondjuk az i3-as cpu-ra, de nincs annyi lapka készleten. de ha összevonjuk az i5 és i7-el, akkor már van. ilyenkor a gyártó döntést hoz, hogy vagy beállítja a gépet, hogy további lapkákat állítson elő, míg el nem éri a rendelés + raktárkészlet mértékét, vagy a meglévő lapkákat tokozza be. ebben az esetben azt is figyelembe kell venni, hogy míg a tokozás megy mint a karikacsapás, addig az új lapkák előállítása és tesztelése bizony hosszabb folyamat, főleg a gyártósor éppen mással van leterhelve (márpedig mással lesz, mivel nem áll). ilyenkor a rendelés teljesítésének határideje kitolódik, ami egyben azt is jelenti, hogy a gyártónak olcsóbban kell adnia az alkatrészeket. ezért a jó döntés szinte minden esetben a raktárkészlet felhasználása lesz. gyors lesz a szállítás, így nem kell engedményeket adni.
    nagyjából így kell érteni azt, hogy a gyárak milyen alkatrészeket állítanak elő, mit tartalmaznak a tokok, stb. őket nem érdeklik a te személyes problémáid, csak a gazdaságosság érdekli őket, és mindent annak rendelnek alá. lehet, hogy egy sokkal jobb processzort kapsz mint amit vettél (bár ez manapság már elég ritka), de ez nem jelenti azt, hogy a gyártó "ráfázott", pont ellenkezőleg: így volt neki olcsóbban előállítani azt a processzort.
    amire a gyártónak oda kell figyelni az, hogy egy alkatrész lehet jobb mint az adatlapján leírtak, de rosszabb semmi esetre sem. sajnos vannak ilyen gyártók, az egészen nagyok és ismertek között. a lista élén az amd. a legnagyobb adatlaphamisító, pl. még nem találtam olyan terméket tőlük ami megfelelt volna az adatlapjának. volt belőle kárunk is, be is pereltük őket, kurva sok pénzt el is nyertünk tőlük. és továbbra is folytatják. úgy néz ki az idén is be lesznek perelve. hadd szokják. már egy darab alkatrészt sem használunk tőlük.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2024.01.29. 10:20:30
  • Vizipok56 #2065
    "Mert ha mondjuk olyan tesztet linkelnél, ahol a vram használat van és látszik, hogy kifut 16GB fölé"
    - Azt hiszem, amit már posztoltam, az eléggé egyértelműen tükrözi, hogy 74,4% a VRAM használat! (24GByte VRAM-os kártyáról beszélünk.)
    "Egyébként, csak úgy érdeklődésképp kiszámoltad már valaha, mennyi a 24-nek a 70%-a? "
    - Bár komoly problémát okozott, de kiszámoltam: 16.8 - ami (számodra lehet, hogy meglepő módon, de) TÖBB, mint 16! (A 74.4%-ról már ne is beszéljünk...)
    Utoljára szerkesztette: Vizipok56, 2024.01.29. 09:22:59