7251
Egosoft X4
  • RJoco
    De milyen mozgékony hajón lehet nagyobb legénységet vinni?
    Mindbe alig férnek.
    Mondjuk ezekben sem volt sok és nem is lehet beléjük sokat tenni.
    De akkor vajon egy építőnek miért lehet 200-as legénysége?

Mindenképp szkennelem, hogy kiderüljön, mekkora foglaló csapatot küldjek át.
  • Jóózsf István #3772
    Az én szomszédom is tudja mikor játszom, de ő inkább a HóFutót szokta hallani!
    A foglaláshoz mindenképp egy (vagy több) mozgékony hajót vigyél magaddal, mert pozícióba is "kell" állniuk a kapszulák indításához. Egyszer én is elkövettem azt a szarvashibát, hogy egy inkarkatuát vittem. Na az fájt...
    Azt még érdemes tudni, hogy mindenképp szkennelni kell a kalózhajót, hogy egyértelműen kiderüljön a hovatartozása. Különben a hatóságok téged fognak elővenni...
  • RJoco
    Közben beragadt a bányászat.
    Megtelt a jég raktár, de a bányászokban jég volt és nem csináltak semmit.
    Silicon és Ore meg már nem volt.
    Ki kellett dobatnom velük, majd újra az állomáshoz rendeltem őket, most teszik a dolgukat.
  • RJoco
    Találtam egy SCA Behemótot. Érdekes mód, mire odaértem hozzá, már Antigonés volt.
    Nem baj, azért leszkenneltem és előjött, hogy mégiscsak SCA-s.
    21 tag volt rajta, ebből 7 katona. Ehhez kevés a sárkány legénysége, gondoltam, hogy hívom a főnixet és friss 21 katonával elfoglalom. Amíg a főnix érkezik, addig én kilyuggatom a csónakot. Ezzel nem is volt gond.
    Megjött a főnix, kiadom neki a foglalási parancsot, erre ott köröz, de amúgy nem történik semmi.
    Mondom NEM LEHET ENNYIRE BÉNA!!!! Vagy inkább ordítottam? A szomszéd tudja...
    Na mindegy, hát akkor erről ennyit, ezzel nem kell hajót foglalnom.
    Kicsit odébb látom, hogy pár kék jel küzd némi pirossal. Xenon-ok. Muksók és Némberek.
    És azt is látom, hogy már csak heten maradtak a behemóton. Úgyhogy mégiscsak a sárkányról indítottam a foglaló egységet. A leosztás pont, mint a főnixnél, csakhogy most a katonáim kezdők voltak. A főnixről vissza is veszem a jó kis harcosaimat.
    A bagázst legyőzték, a hajó az enyém lett, közben a Xenonok is győztek és jöttek felém, de ez nem volt gond.
    A javító drónt elhagyta mikor travel módra váltott. Szerintem a főnixnél is ez lehetett.
  • RJoco
    Ez közel sem ilyen egyszerű.
    Ha lett is volna 3 dedikált bányászhajó, az akkor is fajonként 3. Plusz az sem mindegy, hogy gázt gyűjt vagy kavicsot, erre is külön van.
    Mondjuk, ha jobban belegondolok, akkor megvan a 3 dedikált bányászhajód
    Asszem van S-es méretben egy-egy. M-es méretben biztos, hogy van 1-1, ilyeneket használok. És L-es méretben is van 1-1.
    1-1=gáz-kavics.
    De lehet, hogy S-es méretben nincs, akkor viszont egyszerűsödött is a dolog.
    Vagy mégsem annyira.
    Van Vanguard és Sentinel. Azonos fajnál. Egyik gyorsabb, másikba több cucc megy. De ez a fajoknál is így van. A Teladik rendelkeznek a legnagyobb rakterűekkel, cserébe lomha dögök. A Paranidok nagyon gyorsak, de kisebb a rakterük. Az Argonok valahol a kettő között. A Splitek most így passz. Eddig nem nyerték el a tetszésemet nem harci jármű terén.
    Az L-es méretnek hatalmas a raktere, cserébe sokkal lassabb, mint az M-es. És egy L-es árából több M-es jön ki, amiknek összességében nagyobb a rakterük. Legalábbis bányász hajóknál. És gyorsabbak is. Jobban manővereznek. Nem bénáznak az állomásra dokkolással.

Ahogy hozzárendeled a hajót az állomáshoz, úgy ő elkezd bányászni. Azt sajnos nem tudod neki megmondani konkrétan, hogy mit. A raktárigény beállításával lehet játszadozni.
    Én pl. nem értettem, hogy miért nem bányásznak metánt. Mert nem volt rá igény. És raktér sem. Ahogy lett mind a kettő, máris 3-at küldött az anyagért. Az 5-ből.

A hajófelszerelés nem olyan rossz. Kb., mint Elite. Bemész, megmondod, hogy mi kell, azt kapod. Kivétel, ha nincs nyersanyag, de az nagyon ritka. És viszonylag hamar be is szerzik, de te is beviheted, mert kiírja, hogy mi kell és mennyi.
    Annyi, hogy ugye fajonként vannak dolgok. De az hamar megtanulható, hogy pajzsból Teladi, toronyból Argon.

Amúgy a játék tényleg nagyon jó és már játszható.
    Ahogy Tokra is írja, itt inkább a nyűgök jönnek le. De azért én is igyekszem a pozitív dolgokat is leírni.
    Mint a hajófoglalás, vagy amikor Katikat és Ilonkákat írtok egy M-es hajóval.

Ha nem élvezném, vagy tényleg akkora nyűg lenne, már rég abbahagytam volna. Van egy rahedli másik játékom, amit majd egyszer szeretnék kipróbálni.
    De ez most beszippantott.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2020.06.12. 16:33:43
  • TokraFan
    Pedig nem gáz már a játék, sőt! Én is töröltem a megjelenés után a gépről, és még a 2.60-nál sem győzött meg, de most le se tudok jönni róla. Vannak apróbb hülyeségei, de ennyi már az X3-ban is volt és ott sem akadályozott meg abban, hogy 3000+ órát belenyomjak az életemből.

Nem rábeszélni akarlak természetesen, de a fórumból főleg a negatív dolgok jönnek le, mivel itt elsősorban mindenki a nyűgjére keresi a választ. Az kevésbé jön át, hogy egyébként marha jó szórakozás ez a game, mert arról minek írjunk napi szinten, ami működik!? 4.0 még egy év szerintem, ráadásul biztos lesznek abban is még hibák, tehát ha mindent ki akarsz várni, akkor az még eltart egy darabog. :-)
  • Caliph
    jól telibe bonyolítják sajnos..berakhattak volna inkább 3 dedikált bányászhajót,egy belépő szintűt egy közepest meg egy drága de nagyot és hatékonyat,hozzárendeled egy gombbal az állomáshoz ,másikkal kiválasztod mit bányásszon aztán onnantól rá se kéne nézni,hordja a cuccot ahova rendelve van.
    Én még visszatartom magam a játéktól továbbra is,a fórumot figyelem és vároma 4.0 át :D amit eddig láttam hogy ez a hajó felszerelős akármi abszolúte nem jön be, a rebirth rendszere sztem egyszerűbb és jobb volt,nem beszélve arról hogy a hajók is valahogy jobban néztek ki :D
  • Jóózsf István #3766
    Minden tizedikbe, vagy ha úgy érzed kilencedikbe!

Már mozgásban volt a hajó amikor eltűntek a javítódrónok? Mostanában nem szokott velük gond lenni.

Azt valahogy ki lehet eszközölni, hogy melyik legyen az alapértelmezett eszköz az űrruhán! Csak meg ne kérdezd, hogy hogyan!
    SCA Főnixet még nem is láttam. Nyilván nem jelent semmit, mert olyan hajóval járnak, amilyet tudnak építtetni. Ahhoz meg haverság kell. Így a teladi hajógyár és repertoár kézenfekvő!
  • RJoco
    Tehát öt szektor.
    Ez is kijátszható, csak minden 5. szektorba kell egy raktár állomás.
    A vételi és eladási árakat meg úgy kell beállítani, hogy egymástól vegyék.
    Szerintem egyszerűbb lesz gyárakat felhúzni arra a raktár állomásra.

Megvolt az első hajófoglalásom.
    A Dragon volt épp kéznél, mind a 6 legénységi taggal. Plusz a kapitány.
    Egy SCA főnix ácsorgott az egyik szektorban magányosan. Gondoltam ránézek.
    Csak 9-en voltak rajta. Úgyhogy szépen leamortizáltam, ahogy kell. 10-20% körül a hull. Bőszen tolta is ki a lézer tornyokat, nem győztem irtani őket. Én elbújhattam volna, de, ha elfoglalom a hajót, akkor azt kezdik el lőni.
    Átküldtem 3 veterán katonát (úgy látszik akkor is fejlődnek, mikor csak én lövöldözöm a hajóval) és két javítóst átminősítettem katonának. Így 5-en mentek 9 ellen.
    Győztek.
    A javító drónok igencsak lassan dolgoztak, besegítettem a hajtóművekbe. Erre eltűntek. Valahol elveszhettek vagy nem tudom. Először ott voltak az infó panelon és dolgoztak is, aztán meg már az infó panelon sem voltak. Úgyhogy én javítottam fel a hajtóműveket.
    Szóval nagy nehezen becibáltam a hajógyárba. Még próbálgattam javítgatni rajta itt-ott kézzel, de nem mindent lehetett.
    Úgyhogy ráköltöttem.
    Feltöltöttem legénységgel, a Dragon-t is.
    Így most megvan az első csatahajóm.
    És a parásabbaknak csak halkan jegyzem meg, hogy a nagy shield generátorokkal nem vacakoltam, kiszálltam és lerobbantottam a francba bombákkal. Utána már egyszerű volt lelőni a pajzsot.

Néhol azért kicsit hülyét kaptam. Mikor kiszálltam űrruhában és egy korábbi kiszállásnál már átváltottam a javító lézerre, újbóli kiszállásnál már megint bombán állt a rohadék. Elpazaroltam két bombát. Érdekes, ha hajóról hatástalanítom, akkor vissza tudom szedni, ha szkafanderből, akkor elenyészik a semmibe.
    Míg lezongoráztam, hogy mit szeretnék a hajóval, addig a köcsög kapitány kidokkolt. Utána meg bénázott a visszadokkolással, úgyhogy megint nekem kellett bedokkolnom.
    Lehet, hogy egy mérnök nem az igazi kapitánynak. Végül is ezt már a Star Trek-ben is "elmondták". A mérnök maradjon a motornál...

Érdekes mód az SCA-nál nem esett a központi repum. Egy másik hajó szintén -5 volt. Annak ellenére, hogy egy főnixet már lelőttem korábban és most ezt elfoglaltam. Illetve lelőttem egy másik kis hajójukat is, mert épp molesztált egy Teladi szállítót, de már késő volt. Megsemmisült mind a kettő a végén.
  • Jóózsf István #3764
    Max áron veszem SAJÁT MAGAMTÓL!!!

A bűvös öt szektoros távolságot nem hághatjuk át. Azon belül meg amit tud a kapitány, vagy a Gazd.Ig,
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2020.06.11. 19:19:34
  • RJoco
    Igen, ezen gondolkodtam én is. Viszont milyen messzi küldi el az állomás a hajóját?

Ha max áron veszed a cuccot, akkor az annyira nem éri meg. Persze, ha egyáltalán nincs és kell a végtermék...
  • mumoka 2012
    nem értem még mindig miért nem tudok menteni ha új játékot indítok nincs tippje senkinek sem?
  • Jóózsf István #3761
    A pohár félig üres!

Azon gondolkodom, hogy logikailag sarokba lehet-e szorítani, hogy az ingázás kijöjjön.
    Nu, várjunk csak...
    Létesítesz egy böhöm nagy raktárat, amit felszerelsz bányászokkal (Bányász-bányászokkal!!! ) Akinek szánod a nyersanyagot, annak szintén adsz bányászokat, de kereskedésre állítod. Letiltod mindkét, vagy akár több létesítményt, hogy az adott cikkel csak saját berkeken belül kereskedhet. A felhasználót maximum árra a raktárat egy ruppóval alacsonyabbra állítod... Elméletileg így működhet! (Én egyébként is maximumra húzom a nyersanyag beszerzési árakat, mert vannak auto-bányászaim, akik be-besegítenek a komplexeknek beszerezni a nyersanyagokat)
    ...És készítesz oda egy százas pézsét, mert a bányászhajóid csak szállítanak!

Az érc - gáz lerakat nekem is eszembe jutott, de valamiért el is vetettem. Csak már gőzöm sincs miért!

Részemről pattanhatunk. Döntsétek el!
  • RJoco
    Ez oké, de miért kell elpazarolnom akkor egy képességét?

Amúgy hiába adom az igazgatónak, mert olyan opciót nem találtam, amivel két állomásom között tudnám ingáztatni.
    Kivétel, ha játszom az árakkal, de e két állomás több, mint két rendszer távolságra van egymástól, szóval...

Amúgy is a manuális ingáztatásra gondoltam.

De végül is ott lehet, hogy jobb helyen lenne a központ, mert csak egy gyorsítós és pikk-pakk elérik a sztrádád, nem úgy, mint a HQ-ról.

Akkor nem használjuk a PH-s fórumot?
    Fölöslegesen nem nézegetem...
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2020.06.11. 17:48:23
  • Jóózsf István #3759
    És ha a bányászhajókról leveszem a bányászlézert és átkeresztelem őket, akkor mi lesz belőlük?
    Bocs. Mindig is szerettem volna pedagógus lenni(Egy frászt! Most is az vagyok, csak felnőtteklet oktatok a munkahelyemen józan paraszti gondolkodásra, mert némelyiknek a 2+2=5.5)
    Szóval. Az ne tévesszen meg, hogy bányásznak hívák őket, mert ha nem bányászként adod a gazdasági igazgatónak, akkor eszébe se jut bányászni, hanem szállítani fogja ide-oda az érceket, vagy a gázt!!!!
  • RJoco
    Link a prohardveres X4 fórumhoz.
    Nem logout-os.

Térkép nézet jobb oldalt fenn a szűrőket beállítva tudsz bizonyos árukra szűrni.
    Olyankor csak azokat teszi be.
    Ha teljesen lekicsinyíted a képet, akkor kb. minden állomást figyelembe vesz. Felülre, kékkel a legdrágábban vásárló állomást írja, míg alulra, sárgával a legolcsóbban eladó állomást. Közvetlenül így is tudsz venni és eladni, nem kell megkeresned az állomást, de ha a feliratra viszed az egeret, akkor megmutatja, hogy hol van.
    Az árakat csak akkor látja, ha műholdakat telepítesz az állomások köré, illetve van egy ár elévülési idő is.

A kaját pont úgy gyártják, mint a többit. Kell hozzá alapanyag, amiből elkészül.

Még segítségedre lehet a Shift+H, ami a tutorial-os szekciót hozza be. Ott érdemes a Trade részt végigzongorázni.
    Amúgy térkép nézet középen fenn a sor jobb oldalán a kérdőjel szintén ezt a szekciót hozza be.
  • mumoka 2012
    Lynx nevű hajó az a gond ha ez a mod fent van a többivel nem akar össze férni lehet a mentés is ez miatt van hogy nemegy
  • mumoka 2012
    OK
  • RJoco
    A mentésre nem tudok mit mondani. Korábban volt tárgyalva, biztos érkezik megint rá megoldás.
    A többit még mindig nem értem.
  • mumoka 2012
    én azt nem értem miért nem ment save failedet ir a képernyöre a játék ba
    a stending az kell mert nem tud bedokkolni de a zsé meg a mentés került a-ba legalább is volt olyan rész lehet kivették már.
  • RJoco
    Nem értem a problémát.
    Mi köze a zsének és a repunak a mentéshez?
  • mumoka 2012
    és a mentés ? mi a gond
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2020.06.11. 13:12:52
  • mumoka 2012
    az nincs
  • RJoco
    De, ha nem akarom átalakítani, hanem nyersen akarom szállítani?

Mindegy, rádobok pár gyárat, meg némi napelemet.
    Kicsit drágább lesz, de ez van.
    Viszont egy rendszerben megvan mind a 3 gáz és 2 érc. Sőt, még Nvidium is van. Ami gyártáshoz nem kell, de el lehet adni.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2020.06.11. 13:13:32
  • mumoka 2012
    mert a gyár át alakítja és a-hoz kell a tartály
  • mumoka 2012
    csak az a kérdés ha uj játékot kezdek mért nem tudok menteni ha zsé és 10+ stending van?
  • RJoco
    Vajon ércekre és folyékony dolgokra miért nem készítettek szállítókat?
    Most, hogy van már lehetőség raktározni, gondoltam, hogy felhúzok egy raktár állomást egy bányászásra jónak tűnő helyen.
    M-es hajóval begyűjtöm a cuccot, majd továbbítom a HQ-ba. Viszont nincs rá szállító. Ha meg veszek L-es bányászt, akkor nem kellenek az M-esek, viszont a raktárnak is csak annyi az értelme, hogy onnan hajlandó dolgozni, míg a HQ-tól abba a rendszerbe úgysem fog menni. Viszont míg szállítok a HQ-ba, addig nem bányászik.
    Szóval most ott tartok, hogy akkor már gyárakat is tehetek rá. A költségek csak nőnek és nőnek...
  • mumoka 2012
    hajó tuning érdemes át tanulmányozni
  • Jóózsf István #3744
    Az a böngésződ bűne!
  • RJoco
    Miért logout és miért nem prohardver?
    Egyikbe gond nélkül be tudok lépni, a másiknál meg adjam meg a jelszavam, mert nem tudja fejből...
  • RJoco
    Az FPS egy dolog, de mikor azt látod, hogy két szállítód is kerülő úton megy, akkor már nem örülsz. Pedig a sztrádáról lejöve csak egy gyorsítón kellene átmenni.
    Érdekes mód a harmadik hajó tudta ezt használni, de ott olyan gyorsítást kapott, hogy valamiért 3800 km-re került a célállomástól. 1200-zal repesztve ki lehet számolni, hogy mikor ér oda. Hozzáteszem, hogy a mentésnél közelebb járt a célhoz. De a mocsok játék betöltéskor ilyen baromi messze rakta.
    Idegbajt kapok!
  • TokraFan
    Akkor inkább úgy fogalmazok, minél több _féle_ hajó, szektor satöbbi...Tehát változatosság, ami gyönyörködtet ugyebár. :-) FPS bezuhanást egyféle hajó is képes okozni, ha egyszerre 350db szaladgál belőle a képernyőn.

Most perpill csak 370milliónál tartok, de ígérem rákapcsolok! Innen már tkp. nem lenne nehéz, de mindig elütöm az időt valami marhasággal, legutóbb pl napokig csak a rendszreket jártam, hogy meglegyen mind exploreolva (szép szó?)! Közben meg hanyagoltam a családi gazdaságot.
  • Jóózsf István #3740
    Nofene! Miért nem tudtam? Persze, nem kell mindent tudnom...

Most lehet, hogy hülyeséget írok, de Terran-ok voltak a ribörszben is. Nem az omikroniak voltak azok? Vagy mintha a Devrí-ben is elkóborolt terranok vertek volna tanyát.

Ha most ezt "hallaná" a játék, hogy: "Minél több hajó, faj és rendszer" akkor szemeim előtt egy félénk kutya jelenik meg, ami minden egyes szóra egyre kisebbre és kisebbre zsugorodna félelmében! Én mindenesetre húztam a nyakam rendesen, mert számomra ezek a szavak helyettesíthetőek ezzel: Egyre lassabb, lassabb és LASSABB lesz!
    Ti még ezt nem érzitek, de amikor meg lesz az első milliárdotok, akkor térjünk vissza rá!
  • TokraFan
    Éppenséggel van, de halott egy ideje és előtte sem volt különösebben aktív.

Terran DLC: Jó munkához idő kell! Na, de viccet félretéve, én úgy vagyok vele, hogy elnézem nekik ezeket a hibákat (ok, ribörszöt nem néztem el), mert ez az egyetlen ilyen típusú és képességű játék a piacon, számomra pedig ez az egyetlen igazán kedves műfaj. Várom a terranokat hiányoznak is az X3 óta (Boronok is, csak már félve írom le), szóval jön amikor jön, én kivárom. Minél több hajó, faj és rendszer annál jobb.
  • mumoka 2012
    amúgy az idő röl anyit hogy most volt jan nem régen most meg jun van repül az idö xd
  • mumoka 2012
    xd az idő de a terran lesz az 100%
  • Jóózsf István #3736
    Tudomásom szerint nincs PH X4 vagy bármilyen X. Én csak felvetettem, hogy miért ne lehetne? Hozzunk létre egy Átfogó X témát...
    Így értendő a Menjünk át oda! A technikai akadályokkal nem vagyok tisztában. Még sosem indítottam fórumot!

Egyet én is építettem viccből, de akkor már nekem nem kellett ügyelnem, a költségvetésre és olyan combosat húztam fel nekik, hogy azt nem rombolták le a mai napig.
    Hát igen. A 10km-ről lövöldözés ellen nem sok mindent lehet tenni. Lehet, hogy a megoldás a rakétavető lesz!!! (Csak tippelek!)

"HAMAROSAN megjelenő déelcé" Ezen jóízűt kacagtam! Ha szerencsénk van, akkor karácsony. Ha nincs akkor 21.03.31. vagy 06.31 és így tovább!

Én!
    Konkrétan mi a reakció amikor megkéred az engedélyt?
  • mumoka 2012
    szét-van hullva a fórum ikonok meg egyebek xd
  • mumoka 2012
    amúgy a hamarosan meg jelenő dlc a terranok rol fog szólni
  • TokraFan
    Megnézted a statnál?