7249
Egosoft X4
  • RJoco
    Sajnos a menedzsment része sok kivetni valót hagy maga után. És nagyon sok beállítási lehetőséget is takar. De még így is hiányos.

Az állomás a drónokhoz bárhonnan beszerezheti az anyagot vagy csak saját berkeken belül?
    Ez állítható központilag is és anyagonként is.
    A fejlesztéshez a cucc nem a supply része, míg a drónok igen.

Van elég pénze az állomásnak?
    Ha nincs elég pénze, akkor nem vesz semmit.

A fejlesztési anyagokat gyártod is?
    Ha nem, akkor külön be kell állítani rá raktárkészletet.
    Ha ez megvan, akkor külön vételi igényt is be kell állítani, különben nem vesz semmit.

Azt is meg lehet szabni, hogy mennyiért vegyen és mennyiért adjon. Valamint, hogy milyen szintig vásároljon, pl. míg eléri az 5000 darabot, utána nem vesz többet, illetve, hogy meddig mehet le eladásban, pl., ha elérte az 5000-et, akkor nem ad el többet.
    A dologban a "hülyeség", hogy nem mehet az eladási limit a vételi limit alá. Vagyis vagy veszed a cuccot vagy eladod. A kettő egyszerre nem megy. Ha mélyebben belegondol az ember, akkor valahol ez érthető is. A játék logikája szempontjából.
    A valóságban viszont...

Az igazgató hány csillagos?
    Ez dönti el, hogy milyen messze menjen, nem a pilóta szintje. Az elv ugyanaz mind a kettőnél.

Van a megadott feltételek alapján felvásárolható anyag?
    Távolság stimmel?
    Érték stimmel?
    Ezt a legegyszerűbben kétféleképpen tudod megnézni.
    Ha a térképen látod az anyag feliratát egy állomásnál, akkor klikk rá. Ezzel elvileg csak ezt az anyagot fogod látni.
    Ha a jobb fülön rámész a szűrésre (Filter) és ott beállítod azokat az anyagokat, amelyeket keresel. Érdemes egyszerre csak 3-at beállítani, mert, ha egy állomáson több anyagot is megtalál, akkor számomra ismeretlen metódussal csak valamelyik 3-at listázza ki.
    Mindig a látható térképen a legjobb helyeket listázza ki.
    Ha jól emlékszem, akkor vételre is és eladásra is lehet szűrni. Én általában csak vételt keresek, így mindig azt az állomást dobja be, ahol a legolcsóbb.
    Ha nem látsz ilyet az állomás paraméterei alapján, akkor az állomás sem és a hajó nem fog elindulni.

Azt nézd meg a térképen, kikapcsolt szűrővel, hogy látod e a környező állomások anyagait és értékeit. Ha igen, akkor nem kell satelit. Ha nem, akkor rakj ki oda egyet. Ha ezek után látod az értékeket, akkor kellenek a műholdak. Ha nem látod, akkor be kell dokkolgatni az állomásokra. Jobb ötletem nincs. Mint írtam korábban, én annyira nem figyeltem ezt. Ha kellett valami, akkor kézzel intéztem a dolgot. Ha az állomásnak csak a nevét tudtam, akkor odaküldtem egy hajót és kiderült, hogy pontosan mivel kereskedik és mennyiért.
    Az Advanced műhold hatótávja nagyobb, asszem úgy 40-50 km. Egy nagyobb állomáscsoportosulásnál nagyon hasznos. A simáé éppen csak arra jó, hogy egy állomáshoz tedd.

Azért csak annyi EC-t ad el, mert annyira van szüksége a vevőnek. Nem tömi meg a bendőt és jár körbe-körbe.
    És akkor örülj, hogy negyedig van a raktér.
    Amikor azt látom, hogy egy Incarcatura, aminek asszem úgy 54k a raktere és csak 2 Smart Chips-et visz, akkor legszívesebben a hajam tépném.

Adott esetben sokkal célravezetőbb a klikkeléses vásárlás.
    Én rengeteget klikkeltem az ilyenek miatt.
    Főleg mikor az ember nagy állomásépítésben van és a nyersanyagokat vinni kell neki.
    Rengeteg állomást felhúztam és a legtöbbnek klikkelgetve szállíttattam az anyagot.
    Aztán a HQ-nál nagy nehezen sikerült belőnöm, hogy ellássa önmagát. 3 Inca van az építő brigádba rendelve és szépen át is hordják a cuccot.
    Sikerült más állomásomnál is ezt megcsinálnom.
    Bármilyen hülyén néz is ki a dolog, de itt is pénzt kell adnom az építő részlegnek, különben nem moccannak meg a hajók.
    Függetlenül attól, hogy saját körben nem fizetsz magadnak az árucseréért.

Van a hajóknál egy olyan parancs, amivel meghatározott rakományt meghatározott helyek között tud szállítani.
    Pl., ha van egy ércfinomítód és azt akarod, hogy folyamatosan szállítsa a fémet a másik állomásnak, mást ne is tegyen, akkor ez a parancs a nyerő.
    Viszont a vételező állomásnak pénzt kell adnod, hogy a szállító elinduljon. A pénz nem vándorol el onnan, de, ha nincs akkor nem működik a dolog.
    Baromi bosszantó és mire erre rájöttem?!....
    Most arra kell figyelnem, hogy az állomásnak mindig legyen lóvéja, mert van olyan anyag, amit bárkitől beszerezhet, plusz gyártás is van.
    De itt is meghatározható, hogy, ha elért egy szintet a raktár az adott anyagból, akkor nem vesz többet, ellenben a gyártás megy tovább, míg meg nem telik a neki kiszabott készlet.
  • mindero
    Tudtok kicsit segíteni? Nem igazodok ki az állomásom kerekedési beállításain.

Egyenlőre csak HQ-m van, gyárt Energy Cellt. Rendeltem hozzá egy kereskedőt, de az csak az energiát próbálja eladni, nem pedig a hiányzó anyagokat beszerezni (a fejlesztéshez, meg a drónokhoz). Ráadásul az energiát is csak negyednyi rakománnyal viszi(nincs más által lefoglalva a raktér, 2-es pilóta).

Az az alapelv, hogy minden állomáshoz rakjak egy satelitet? És akkor látja az aktuális árakat?
    Azt hogy tudom megtenni, hogy az egyik hajó csak energiát adjon el, a másik meg szerezze be a hiányzó nyersanyagokat amire a HQ-nak szüksége van? Ha jól láttam a hajókat külön nem lehet automatizálni, csak az állomáson keresztül. Különd csapatokat kell csinálni belőlük (alfa, béta...)? Egyenként küldözgetni macera...

• mumoka 2012
    ok azt hitem ez a baj de akkor nem.
  • Jóózsf István #5365
    Persze-persze. Ezeket mind megléptük. A cimborám játszik is vele. Sőt! Egyre jobban tetszik neki.
    Nekem nem jött be. Ennyi.
  • RJoco
    Már miért lehetne csak split fegyver rajta?
    A teladik értelemszerűen teladi fegyvereket tesznek rá.
    Te meg olyat teszel a sajátjaidra, amilyen tervrajzaid vannak és amilyet azokból fel akarsz rakni.
  • mumoka 2012
    kérdés a teladi építményeken mért csak slpit beam & flak ágyú lehet ?
  • RJoco
    Szerintem nem olyan rossz a fizika.
    És én EA korában kezdtem vele játszani.
    Mondjuk a beszerzése után ránéztem, uhhh, mondtam és elfelejtettem pár hónapra.
    Érdekességek vannak azért most is benne.

Azt viszont nem értem, hogy miért akartok autót építeni, mikor ez egy űrös játék.
    Jó, oké, tudom, beletették a bolygókat. Őszintén szólva hiányzott a fenének, de hát a nagyközönség a fene és mindenkinek BOLYGÓ kell az űrhajós játékba...
    Na mindegy, építsetek repülő fúró hajót. Több energia kell hozzá, de sokkal mobilabb.
    Amúgy van fúró autóról is fenn videóm szerintem.
    A beüzemelése macerás volt, sok mentést igényel. SP-ben játszva természetesen. Multiban oltári nagy mázli kell hozzá.
    Nem is véletlen, hogy a multis szerverek hamar kihalnak. A motornak vannak határai, pont, mint az X-eknél.

Ha szerveren játszotok, akkor kilépésnél a karaktered nem lép ki. És, ha meghalsz, akkor üres lesz a tatyó. Illetve ez sem pontos. A tatyó ott marad a meghalás helyszínén, amit a játék takarító modulja előszeretettel ki is takarít. Mást nem biztos, de a tatyódat tuti. Néha szeret átesni a cucc a felszínen is. Az űrben meg gravitációs tér hatására megindul.
    A Föld szerű bolygón ki kell nyitni a sisakot, akkor nem halsz meg kilépésnél. Amúgy meg ugye a ruha energiája látja el a kobakod levegővel. Beszívja a levegőt a ruha és neked O2-t ad. Nyitott rostélynál meg nem.
    Egyéb esetben meg kriót kell építeni. Energiaforrásra és O2-re kötni és abba beszállva kilépni.
    A Föld szerű bolygón előny, hogy egy tartályt simán ventilátorral meg lehet tölteni, nem kell jég és O2-H2 generátor hozzá.
    A szélmalmok meg konstans energiával látnak el. Akku sem kell melléjük.
  • Jóózsf István #5361
    Az nem gyenge, amikor a két platformot illeszted!
  • Jóózsf István #5360
    Azokban a játékokban ahol van fizika, jobbára olyan amilyen. Nálam ez eléggé fekete vagy fehér kérdés. Mert vagy van és tökéletesen működik, vagy ha nem akkor inkább ne is legyen. A muris az a dologban, hogy a hófutó a legjobb, vagy épp a legrosszabb példa rá. Van, de olyan amilyen!
    Nem tetszik a játék felépítése sem. Nem áll kézre. Mondjuk sokat nem próbálkoztam vele. Kúpban nyomtuk egy barátommal.
    És akkor ott vannak az apróságok: Ugyan miért halnék meg a földön, amikor elfogy a ruhámból az áram? Miért vesztem el a hátizsákom tartalmát, ha kilépek a játékból?
    Meg a komolyabbak: "Úgy nem építheted, mert amikor összerakod felrobban." Nem azért mert robbanószer van benne, hanem mert egymásnak feszülnek az erők, amitől szimplán szétesnek dolgok! És akkor nekem hátulról mellbe kell megdugni a FIZIKÁT, mert normálisan, ahogy az értelmes ember gondolná, úgy nem jó!

Az első nap után (kb 8 óra) töröltem a játékot. Aztán valahogy visszacsábítottak, Akkor 10-12 szenvedtünk. Tehát összesen van benne 20 órám.

Szóval... Talán egy tíz évvel ezelőtt ellettem volna vele, de ma már, inkább köszönöm nem kérem!

Cimborámmal egy napig küzdöttünk, hogy értelmes bányász autót építsünk. Nagyon csúfos kudarcba fulladt. De azóta megoldotta...
  • RJoco
    Mi a baj az űrmérnökökkel?
    Több, mint 1000 órám fekszik benne.
    Ehhez képest X4-ben eléggé el vagyok maradva. 500 sincs szerintem.
    Mostanában nem is kapcsoltam be a gépet, mert mélybúvárkodom PS5-ön. Meg legózom. Befejeztem a lambót, lassan nekiállok a hatalmas ezeréves sólyomnak.
  • Jóózsf István #5358
    Közben tettem két aprócska kitérőt az űrmérnökök felé, de agyvérzést kaptam tőle és inkább hanyagolom. Nem szeretem az öntörvényű játékokat. Pedig hát, a játékok zöme az, de ettől valahogy nem fogadom el.
    Öreg vagyok már bohócnak.

Szállítás Láz Kettőre is ígértek egy NAAAAAGY javítás csomagot, de csak a bejelentés volt. Nem jött semmi.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.04.28. 16:51:45
  • Jóózsf István #5357
    Jaah. De ma végeztem is vele. Jöhetne egy-két béta ide, hogy el tudjam magam foglalni, mert a sörözéshez még hideg van...
    Ilyen kiadások után mindig tartanak egy hónap pihenőt a fejlesztők és utána kezdik a javításokat (4.1 - 4.2 stb.)
    Bólogattam a problémákra, amikről beszéltetek... Mondjuk az automatikus kereskedő sosem volt a zsánerem!
  • RJoco
    Pedig elvileg a leokézás előtt ott kellene lennie a szektor távolság beállításnak.
    Mivel a parancsot a térképen a hajóra jobbklikkelve adod ki, így nézd meg a hajó infó paneljének parancs fülén, esetleg ott van a szektor távolság beállítás lehetősége.
    Most így nem emlékszem rá pontosan és ma már nem ülök a gép elé.
    Ha nem jön össze, akkor holnap írj egy újabb hsz-t és délután megnézem.
    Feltéve, ha István nem lesz gyorsabb, bár ahogy nézem, nagyon belemerült valami havas talicskázós játékba.
    Amúgy ezen a fülön látszódnia kell, hogy épp mit csinál. Az is, ha venni vagy eladni akar valamit.
    Az, hogy nem mozdul, azt is jelentheti, hogy nem talált megfelelő üzleti lehetőséget.
    De az is lehet, hogy ki kell helyezni pár műholdat, hogy lássa a dolgokat.
    Esetleg neked kicsit körbejárni a területet.
    Nem tudom, nekem sosem volt ezzel gondom. Csak kiadtam a parancsot és magára hagytam. Mikor legközelebb ránéztem, dolgozott. Illetve az értesítési ablakban mindig látható volt, hogy épp vett valamit vagy eladott valamit. Egy hajónál ez egyértelmű. Azóta ezt kikapcsoltam. Viszont a hajó infó fülén bármikor megnézhetem, hogy milyen üzleteket csinált.
    Sokszor tudtam olyan állomásnál távolról vásárolni, ahol már rég jártam.
    De sok állomásról loptam modult és bizonyos dolgot feloldottam azzal, hogy leszkenneltem a négy adatlyukat. Ne kérdezd, hogy mit, nem értettem.
    Illetve az adatlyukak (nem EMP által készítettek) szkennelésével volt valami üzleti dolog is meghatározott időtartamra. De ezzel sem foglalkoztam igazán. A lyukakat a tervekért szkenneltem.
  • RJoco
    Nekem is az írásodtól.
    Írj érthetően, mert így fogalmam nincs, hogy miről beszélsz és mi a bajod.
    Nagybetűk, vesszők, kérdőjelek és pontok nagyon sokat segíthetnek, ha jól használod őket.
    Vagy legalább egy-egy állítás után üss egy entert.
  • Micsu
    Felturbóztam 3as szintre a pilótám, ki tudom jelölni az autotrade parancsot meg a cuccokat és a sectort is de azt nem engedi beállítani hogy hány sectort mehessen el, és ha leokézem is áll egyhelyben nem csinál semmit.
  • mumoka 2012
    kezd ki hullani a hajam már.
  • mumoka 2012
    na 1 kérdés meg építettem a kalickát van vagy 400 ágyú az építményen habitat & administation center is van dock is van be van álitva lőjön mindenre ami mozog de nem csinál semmit sem van 50 lézer Tower is melete csak a 28 vadász dolgozik ilyen kor mi van ?
  • mumoka 2012
    rendben és köszi igaz raktáram 1 sincs még mert 1 épületet készíttetem edig mer újra keztem a napokban és meg semmi nincs.
  • RJoco
    Szerkesztő nézetben törlöd a modult.
    Az építő meg szépen visszabontja.
    Legyen hozzárendelve.
    A raktárból meg kiszedheted.
  • mumoka 2012
    egy kérdésem lenne hogy az elkészült állomást le lehet e bontani és hogyan de nem lelőni akarom a matit kéne vissza szerezni nem jót építettem.
  • mumoka 2012
    csak az ego mikor csinálod az építményt nem látod hova kerül pontosan ez bosszant csak már régóta .
  • mumoka 2012
    ez is nagyon jó tegnap össze futottam vele valahol mikor böngésztem.
  • TokraFan
    Mondjuk itt pont jól jön az egyébként gázos "3D modell simán átmegy a 3D modellen" probléma. Ha nem menne át hanem beleakadna ahogy kéne, akkor 5 percen belül egy roncs masszává válna az egész és bedugulna mint borosüveg a parafadugótól. Amúgy rohadt jó megoldás, tetszik!
  • tomonor
    Ezt AkenBosch csinálta. Azt mondja már nem működik olyan jól, mióta a hajók jumpdrive-ot használnak a kapuk körül.

Más: Egy újabb nap, egy újabb trailer.
  • RJoco
    Hasonlót én is akartam, csak nem bírta a játék.

Az építmények azért elég jól behatárolhatóak és megfelelően lehet tervezni az ilyen eredmény eléréséért.
  • mumoka 2012
    A másik nézet nagyon hatásos egy jó farm ra

én ma meg terveztem csak sztrájkolnak a szálitok minden hol és nem építik.

csak az ego mikor csinálod az építményt nem látod hova kerül pontosan jó nagy baki a mai napig.
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2021.04.22. 20:30:23
  • Jóózsf István #5342
    Vakuljak meg, ha magában nem okoz nagyobb kárt, mint az ellenségben. De csak az irigység beszél belőlem!
  • TokraFan
    Ez mekkora!
  • mumoka 2012
    kapu védelem máshogy nem tudom le írni ez nagyon állat. Ha jó helyen van lehet kukázni rendesen.
  • RJoco
    Nem tudom, milyen szoftverek kellenek rá.
    Én minden hajómra minden szoftvert megveszek, a választhatóakból a jobbat/drágábbat.
    Az AutoTrade parancshoz 3 csillagos pilóta kell, ami azt jelenti, hogy 3 rendszer messze fog elmenni. 5 csillag esetén 5 rendszer messze.
    Pl. megmondom neki, hogy Argon Prime legyen a kiinduló rendszere és HP-val, C-vel kereskedjen. Akkor ettől a rendszertől számolva olyan messze keresi az üzletet, ami belefér a csillagjaiba.

Nem írtam elég érthetően?
    Az állomás igazgatójának a szintjét húzom fel, de logikusan (jó, itt németben nem jellemző, még szoknom kell) az igazgatási (manager) szintjét és nem a pilóta, mérnöki vagy harci szintjét.
    Ahány csillagja van az igazgatónak, olyan messze küldi el a hajóit.
    Önálló bányászom nincs, mindegyik állomáshoz van rendelve.

JumpDrive nincs a játékban. Valami mást látsz.

A hekkelős küldiket imádom. Könnyű pénzszerzés, ha van törő cuccod.
    Nem is értem, hogy nem sikerült.
    Biztos, hogy jó állomásra mentél? Sárga csík ugye mutatja, így gondolom, csak jó helyen vagy.
    Jó terminált is választottál? Ezt nem szokta mutatni sárgával.
    A megfelelő feltörése utána kb. azonnali a küldetés elfogadása. Ha késés is van, akkor az is max pár másodperc, míg odaér a játék a számolásban.
  • Micsu
    Nah meg közben kipróbáltam egy hackelős küldetést, egyik állomás repair stationjét kellett feltörni, meg is találtam az állomást, feltörtem de semmi nem változott a küldetésben, ilyenkor mi van? Az állomás neve egyezett.
  • Micsu
    Az kemény.
    A világ kereskedőhöz itt is mk3 software kell mint az előző részekben?
    A bányászathoz meg a kereskedéshez is a pilot kell feltolni vagy mit néz?
    Jump drive van a játékban? Látok hajókat ugrálgatni
  • RJoco
    Vagy építesz egy állomást, a vezetőjét felhúzod ötösre, akkor 5 szektor távolra el tudja küldeni a hozzá rendelt hajókat.
    Hozzárendelsz 100 bányászt, meg pár kereskedőt és meg van oldva a dolog.
    Ha jó helyen van az állomás, akkor ez elég sok szektort jelent.

Nekem úgy 10 világ kereskedőm van, ezek közül sem mind 5 csillagos. Direkt úgy lettek elhelyezve, hogy a különböző fajoknál húzzák nekem a reput.
    Legutóbb, mikor néztem, úgy 800 hajóm volt.
    Csak a 3 nagy állomásnak van összesen legalább 350 bányásza. A negyedik épülőnek is van már 50 biztos.
    Az új terrán állomásaimat még nem is számoltam ide.
    A támadó flottáknak is csak a vezérhajói kaptak tanítást az alakzat miatt. A többiek nem.
  • Micsu
    Grand exchangeben nagyon jol lehet mineralt banyaszni, 3 reszes szektor ergo 0 csillagos banyaszattal is mindig talal anyagot meg vevot.
  • mumoka 2012
    hát az ego kitalálta a játék idö meg hoszabitást a tanitásal sikerült ugynézki minden hajónál kell csinálni a tanítást ha van 100-200 hajó az = a szívroham e-nél az eve online is 10x jobb ott 1x kell tanulni csak.
  • Micsu
    A Boronos kuldit kell csinalni, oksa, rafekszem ;)
  • mumoka 2012
    ok és köszi
  • RJoco
    És az állomásaidra.
    Meg egy idő és/vagy repu után más fajok állomásaira is.
    A fejlesztés szekciót nézegesd.
    A boronnak kell anyag. 3-as szinten a teljes Xverzumon átteleportálhatsz.
    1-es szinten úgy 1 szektornyit.
  • Micsu
    Sajat magam ra transzportalhatom a transport to parancsal barmelyik hajomra.
  • RJoco
    Térkép nézetben klikk a hajóra, majd a megfelelő hajógyáron jobb klikk és ott lesz az eladás.
    Érdemes először leszerelni, így több pénz kisajtolható belőle.
    Mindegy hol a hajó, akárhol eladhatod, nem kell az eladás helyszínén lennie.
    Érdemes ott eladni, ahol a legtöbbet kapod érte.
    És pilóta sem kell rá, hogy eladd.
    A transzportot nem értem.
    Hajók között akarsz mozgatni vagy magadat akarod mozgatni?
    Egyikhez sem kell kraftolni.