Egosoft X4
  • RJoco
    Sajnos a menedzsment része sok kivetni valót hagy maga után. És nagyon sok beállítási lehetőséget is takar. De még így is hiányos.

Az állomás a drónokhoz bárhonnan beszerezheti az anyagot vagy csak saját berkeken belül?
    Ez állítható központilag is és anyagonként is.
    A fejlesztéshez a cucc nem a supply része, míg a drónok igen.

Van elég pénze az állomásnak?
    Ha nincs elég pénze, akkor nem vesz semmit.

A fejlesztési anyagokat gyártod is?
    Ha nem, akkor külön be kell állítani rá raktárkészletet.
    Ha ez megvan, akkor külön vételi igényt is be kell állítani, különben nem vesz semmit.

Azt is meg lehet szabni, hogy mennyiért vegyen és mennyiért adjon. Valamint, hogy milyen szintig vásároljon, pl. míg eléri az 5000 darabot, utána nem vesz többet, illetve, hogy meddig mehet le eladásban, pl., ha elérte az 5000-et, akkor nem ad el többet.
    A dologban a "hülyeség", hogy nem mehet az eladási limit a vételi limit alá. Vagyis vagy veszed a cuccot vagy eladod. A kettő egyszerre nem megy. Ha mélyebben belegondol az ember, akkor valahol ez érthető is. A játék logikája szempontjából.
    A valóságban viszont...

Az igazgató hány csillagos?
    Ez dönti el, hogy milyen messze menjen, nem a pilóta szintje. Az elv ugyanaz mind a kettőnél.

Van a megadott feltételek alapján felvásárolható anyag?
    Távolság stimmel?
    Érték stimmel?
    Ezt a legegyszerűbben kétféleképpen tudod megnézni.
    Ha a térképen látod az anyag feliratát egy állomásnál, akkor klikk rá. Ezzel elvileg csak ezt az anyagot fogod látni.
    Ha a jobb fülön rámész a szűrésre (Filter) és ott beállítod azokat az anyagokat, amelyeket keresel. Érdemes egyszerre csak 3-at beállítani, mert, ha egy állomáson több anyagot is megtalál, akkor számomra ismeretlen metódussal csak valamelyik 3-at listázza ki.
    Mindig a látható térképen a legjobb helyeket listázza ki.
    Ha jól emlékszem, akkor vételre is és eladásra is lehet szűrni. Én általában csak vételt keresek, így mindig azt az állomást dobja be, ahol a legolcsóbb.
    Ha nem látsz ilyet az állomás paraméterei alapján, akkor az állomás sem és a hajó nem fog elindulni.

Azt nézd meg a térképen, kikapcsolt szűrővel, hogy látod e a környező állomások anyagait és értékeit. Ha igen, akkor nem kell satelit. Ha nem, akkor rakj ki oda egyet. Ha ezek után látod az értékeket, akkor kellenek a műholdak. Ha nem látod, akkor be kell dokkolgatni az állomásokra. Jobb ötletem nincs. Mint írtam korábban, én annyira nem figyeltem ezt. Ha kellett valami, akkor kézzel intéztem a dolgot. Ha az állomásnak csak a nevét tudtam, akkor odaküldtem egy hajót és kiderült, hogy pontosan mivel kereskedik és mennyiért.
    Az Advanced műhold hatótávja nagyobb, asszem úgy 40-50 km. Egy nagyobb állomáscsoportosulásnál nagyon hasznos. A simáé éppen csak arra jó, hogy egy állomáshoz tedd.

Azért csak annyi EC-t ad el, mert annyira van szüksége a vevőnek. Nem tömi meg a bendőt és jár körbe-körbe.
    És akkor örülj, hogy negyedig van a raktér.
    Amikor azt látom, hogy egy Incarcatura, aminek asszem úgy 54k a raktere és csak 2 Smart Chips-et visz, akkor legszívesebben a hajam tépném.

Adott esetben sokkal célravezetőbb a klikkeléses vásárlás.
    Én rengeteget klikkeltem az ilyenek miatt.
    Főleg mikor az ember nagy állomásépítésben van és a nyersanyagokat vinni kell neki.
    Rengeteg állomást felhúztam és a legtöbbnek klikkelgetve szállíttattam az anyagot.
    Aztán a HQ-nál nagy nehezen sikerült belőnöm, hogy ellássa önmagát. 3 Inca van az építő brigádba rendelve és szépen át is hordják a cuccot.
    Sikerült más állomásomnál is ezt megcsinálnom.
    Bármilyen hülyén néz is ki a dolog, de itt is pénzt kell adnom az építő részlegnek, különben nem moccannak meg a hajók.
    Függetlenül attól, hogy saját körben nem fizetsz magadnak az árucseréért.

Van a hajóknál egy olyan parancs, amivel meghatározott rakományt meghatározott helyek között tud szállítani.
    Pl., ha van egy ércfinomítód és azt akarod, hogy folyamatosan szállítsa a fémet a másik állomásnak, mást ne is tegyen, akkor ez a parancs a nyerő.
    Viszont a vételező állomásnak pénzt kell adnod, hogy a szállító elinduljon. A pénz nem vándorol el onnan, de, ha nincs akkor nem működik a dolog.
    Baromi bosszantó és mire erre rájöttem?!....
    Most arra kell figyelnem, hogy az állomásnak mindig legyen lóvéja, mert van olyan anyag, amit bárkitől beszerezhet, plusz gyártás is van.
    De itt is meghatározható, hogy, ha elért egy szintet a raktár az adott anyagból, akkor nem vesz többet, ellenben a gyártás megy tovább, míg meg nem telik a neki kiszabott készlet.