3459
  • RJoco
    Igen, azt olvastam máshol, hogy van aki szerint ez csak a végén igazán jó, mikor már amúgy minden megvan és nem tudja az ember mire elherdálni a pénzt. Ami hatalmas nagy kár a kezdő, közép-haladó játékosoknak, mert ennek a funkciónak túl sok értelme így nincs.
    Hacsak nem az, hogy valahol az elején összerak egy hajót és azzal halad tovább, így az lesz kihasználva, fejlesztve míg más játékosoknál már túl sok értelme nem biztos, hogy lesz. A "kezdő" játékosnak viszont lesz egy szép története a hajójával.

Most nem voltam rest és elkezdtem egy táblázatot csinálni. Sajnos az alkatrészek elég korlátozottak, így csak 4 variációm van, de egy dolgot eddig jól mutat. Van olyan variáció, ahol se a statok, se a slotok nem kiemelkedőek. Utóbbi bővíthető, elöbbi esetén meg...
    Az is feltűnt, hogy a pajzs úgy lesz erősebb, hogy kap egy bővítő modult. Legalábbis nekem ez jött le. Ellenben a másik 3 paraméternél nem tapasztaltam, hogy kapna bővítést, lehet, hogy inkább arra kellene rámenni. Szerintem ezt is fogom tenni.

Az állomás kiválasztásánál a rendszer elég meghatározó. A faj és konfliktus talán nem.
    De az, hogy mivel foglalkoznak, szerintem ugyanúgy számít, mint, hogy mennyire gazdagok.

A Solar hajós alkatrészeimből a legjobb ami kihozható, az egy Tier 2 közepe, 30/18 cargo/tech slot-tal.

És akkor a csavarok:
    Virágzó épitőipari rendszerben 2 variációban kapom az említett Tier 2-t és az egyik variációnál a pajzs átlag környékének mondható, bár inkább a teteje, míg a másik 3 szépen kiemelkedik.
    Egy Elégséges épitőipari rendszerben szintén 2 variációban van Tier 2, ebből az egyik variáció ugyan az, mint a virágzó rendszerben. A statok nem annyira jók.
    A matematikai rendszerben egyes statok emelkednek ki nagyon a többihez képest. A Tier osztály a 2-esbe tartozik, de nem mindig éri el a közepét.
    Kereskedelmi rendszer esetén a gazdagban nem kaptam 30/18-at, míg az Ígéretes és Kényelmes besorolásúban volt 1-1. A statok egész jók, nem kiemelkedőek.

Aztán még jártam itt-ott, de mindenre most nem térek ki. Lehet egyszerűbb lenne a táblázatot megnézni.
    Mivel magyarítással játszom így bocsi, hogy nem angol kifejezéseket használok. Ilyenkor ez elég zavaró. Ezért sem szeretek magyarítással játszani, de itt kell az egyes feladatok helyes megoldása miatt.

Egyelőre még nem tudom, hogy gyűjtögessek pénzt és vegyek még pár solar hajót, hátha Tier 3-ba is be tudnék csúszni, vagy elégedjek meg ezzel és válasszam az egyik verziót. A 3 jó stat-os mondjuk éppen még tetszik is. Azon legalább a tervezett test van.
    Szárnyból viszont rengeteg van és ami igazán tetszene, az lehet, hogy nem is lenne jó. Sajnos azon volt az a vitorla, ami kellett. Így pl. a vitorla is biztos befolyásolja a Tier-t. És mivel abból a legkisebbet tettem fel így tuti lejjebb húzza.

Majd még arra leszek kíváncsi, hogy egy játék újraindítást követően megmaradnak e ezek az értékek vagy változni fognak.

Hülye fejemmel eddig figyeltem a stat csúszkákat a jobb felső sarokban, hogy akkor nyomjak rá, amikor jónak ítélem. Csakhogy az baromira nem számít, egyszerűen csak egy animáció. Értelmetlen, megtévesztő. Ennyi erővel ki is írhatták volna a tényleges értékeket, hogy ne kelljen ennyit klikkelgetni.

Az is kiderült a számomra, hogy ez a hajóépítősdi épp csak most lesz 1 éves. Így lehet, hogy valamikor később talán jobbá teszik az új játékosok számára.
  • PiszkosFred
    A fejleszto HG es Sean nem adott ki pontos kepletet vagy barmit, igy csak az van, amit a tobb idovel rendelkezo probalkozok es/vagy ebbol kontentet gyartok probalkozasainak a dokumentalasabol tudunk - igy szuletnek meg a lenti infografikak is -, de ezeken a tapasztalatokon felul meg lehetnek titkos formulak, amelyek meghatarozzak es egyben meg is dontik az elmeleteket.

Mivel az egyszer mar legeneralt hajo reszeit nem lehet modositani, ezert a legjobb modszer az, hogy addig vadaszol a kivant hajo darabokra/skinekre, amig meglesz mind, fogsz egy S reaktort es probalkozol par allomason (erdemes hasznalni a jatekosok teleport kapuit, sok bazis van direkt ilyen harom csillagos rendszerben ezzel a cellal letrehozva), majd latva az eredmenyeket fogod es a legjobb helyre visszaugorva megcsinalod a hajod.

Ez az egesz T1-T3 stb. dolog csak addig erdekes, kvazi ideiglenesen, amig venni akarsz sajat hasznalatra hajot amivel szerzel egy kis kezdeti toket, alapanyagokat, fejleszteseket, stb. Vagy, ha ignoralod az egesz hajogyartasi reszt a jatekban, mert ez csak egy extra feature, nem kotelezo, van amikor annyira jol ossze van rakva egy hajo, hogy nem csereled le.

Ahogy elkezded az alkatreszeket gyujteni a sajat hajo gyartasahoz, onnantol mar szerintem figyelmen kivul is hagyhato, ott mar csak a skinekre/alkatreszekre koncentralsz.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.09. 11:05:42
  • RJoco
    Ja, hogy ez így!
    Lehet, hogy ez is olyan, mint az S-es hajók megjelenése az állomásokon. Nagyon ritka.
    Vagy van valami amitől függ még ez az opció. Gondolok itt arra, hogy nem mindegy, hogy melyik faj gazdag állomása és, hogy milyen konfliktusszinten van a rendszer.
  • PiszkosFred
    Elvileg igen, kellene, vagyis a felhasznalt alkatreszek "nagysaga" meghatarozna, hogy T1-2-3 kezdo slot szamot kapj. De, akarhanyszor probaltam, mindig ossze-vissza volt az egesz, nagy szarnyakkal, amelyet egy T3-as hajorol szedtem dobott az assemble utan T1 kategoriaba tartozo cargo es tech slot szamot, es volt, hogy utana adott egy T3-as szamot (masik helyszinen), ahogy azt kellett volna allandoan.

Parszor meg raprobaltam es kesobb is volt ra pelda, hogy nem a keplet alapjan kaptam a cargo vagy tech szamokat. Onnantol kezdve pedig ugy voltam vele, hogy akkor ez nem egyedi T1, vagy T2, vagy T3 tol-ig, hanem T1-T3 kozotti random tol-ig ertek, igy aztan elengedtem.

Ha egyszer lesz ra idom, inditok egy creative mode-t, cheatelek be penzt, beulok allomasra es megveszek minden hajot elbontasra, ami arra jar es letesztelem nagy mennyisegu assemble probaval. De, majd egyszer :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.08. 23:47:54
  • RJoco
    Akkor mégiscsak beleszól, hogy mekkora hajót bontok el, illetve mekkora modulokból építem.
    Nekem pont a cargo meg tech slot lett volna a lényeg. Persze az sem utolsó, ha erősebb is lesz egy kicsit a csónak alapból, de modulokkal azért kompenzálható valamennyire.
    A slot bővítők igencsak lassan jönnek, vagy én nem jöttem rá, hogy merre is kellene őket keresnem. Pénzben meg baromi drága.
  • PiszkosFred
    Cargo es tech slotok kezdeti szama mindig csak max annyi lesz, mint amennyi egy adott tipusu hajo T1-T2-T3-as (small, medium, large) kezdo erteke lehet. Az altalad gyartott hajo is "ujonnan generalt" hajo lesz. Lasd a lenti tablazatot.

A helyszin/rendszer minosege (szegeny, gazdag) a felhasznalt alkatreszhez az adott helyszinen rendelt helyi default ertekeken csak annyiban fog segiteni, hogy ezek kozott a tol-igok kozott jobb ertekeket fog dobni, kozel a maximumhoz.

Cargo meg tech slot eseteben szerintem nem erdemes az ujrageneralassal foglalkozni, minimalis az elteres ket hajo probaja kozott.

A sebzes, pajzs es manoverezes mar jobban kileng, ott mar erdemes a rng-t mashol is megprobalni, aztan max visszamenni oda, ahol a legjobb erteket dobta a rendszer az adott skineket valasztva.

Es akkro itt jon az idegesito resz, hogy ha lecsereled az orrkupot, lehet, hogy az adott rendszerben kapsz egy maxra generalt statokkal rendelkezo hajot, mig azzal, ami neked tetszik, csak mondjuk fele annyira jo lesz a stat.

En ezert megyek ra csak a skinre, a tobbit ugyis felhuzod modulokkal.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.08. 22:24:23
  • RJoco
    Na jó, hát ez így nem kicsit gáz.

Elköltöttem a lóvém hajókra, hogy összerakjak egy sajátot.
    Jártam gazdag rendszerben és prosperous rendszerben is. Utóbbiban rosszabb hajót raktak volna össze, mint az előbbiben.
    Viszont hiába az S-es reaktor, akkor is ilyen 15-16 tech slot és 24-25 raktérhely lett volna a végeredmény. Nem értem. Ezek szerint a korábban írtak nem mind mérvadóak? Milyen rendszert kellene keresnem, ahol azért max slot közelében kapom a hajót? Vagy van valami változó még? Mármint a reaktor és a rendszer gazdagságán kívül?

Ez a folyamatosan változó csúszka meg rettenetes. Nem lehet egy normális, kiegyensúlyozott hajót összerakni, mert úgy éppen nem állnak a csúszkák sosem.

Ez amúgy egy Solar hajó lenne. De a jelenlegi Shuttle-mon több a slot és nem költöttem rá szerintem ennyit.

Oké, hogy két azonosnak mondott rendszer között is van különbség, de ez a slot érték köszönő viszonyban sincs a 60/110 maximális értékkel. Tier 1 Solar gépek ennyire felszereltek.
  • RJoco
    Köszi!
    Jó tudni, hogy a már megépített cuccok mennek az új hajóra. Ebben nem voltam biztos. Akkor viszonylag egy jó hajót mentettem meg az elején.

A fegyver szoba lehet, hogy inkább fegyver terminál, csak ugye itt minden úgy néz ki, mint egy-egy szoba. Ez egy fejlesztői terminál, ahova egy Vy'keen-t (vagy hogy van írva) kellett összeszednem.
    Ennek nem kaptam meg a hajóra való BP-jét. Ez a fura. A másik kettőét megkaptam.

Command center van. Küldözgetem is a flottát, ha már van. Remélem valamikor sikerül teherhajó fejlesztési modult is hozniuk.

Ez a fejlesztősdi azért fura pont most, mert amíg nem volt anomaly, addig nagyon jó lett volna. De most mindent megvehetek nanite-ért is.
    Úgy emlékszem, hogy jó pár évvel ezelőtt, még az anomaly előtt, ez a készelem építős rész és a fejlesztés hamar jött. Akkoriban még nem voltak falak, tetők, meg ilyenek.
    Ezért azt hittem, hogy az anomaly miatt kivették a fejlesztősdit a játékból.
  • PiszkosFred
    "Ezen is van pár ipari szoba, meg 3 konténer is, kb. ugyanabban a kialakításban, mint az előző."

A Freightereken kialakitott bazis (jatekos altal a "zold" reszben epitett) vandorol veled, hiaba csereled le a hajot, a bazisodat atrakja/atorokiti az ujra. Ha jol emlekszem elso alkalommal le is kell okezni a dolgot. (osszesen egy freighter bazisod lehet, nem lehet hajonkent kulon-kulon epiteni - a "foldon" is maximalizalva van a lerakott base computerek szama, igy 300-400 korul lehet a max bazisok szama)

A megepitett storage modulok is jonnek veled, a tartalmaikkal egyutt. Ami marad a hajon, az a cargo es tech slotok szama, illetve a hasznalt/installalt modulok. Utobbiak kozul az altalad installalt modulokat vissza tudod venni (nalam egerrel kozepso gomb), ekkor masik hajora ujra fel tudod rakni. A legtobb upgrade modul visszaszedheto igy.

"majd fegyver szoba, amit a hajón nem tudtam megépíteni valamiért. De egy bolygón lévő bázison meg tudtam csinálni."

Nem tudom mi az a fegyver szoba, kepet nyomj be esetleg rola, vagy az angol nevet (a szallito megszerzeset kovetoen a command center/room szokott kovetkezni a flotta miatt, arrol lenne szo?) Az epites sikertelensege, lehet, hogy nyersanyag hiany (rakj at minden nyersanyagot a Freighter Storege moduljaiba, minden (is) belefer, miutan megepitetted az osszese 0-tol 9-esig). Lehet, hogy hely hiany, marmint helyed van annyi, mint a rosseb, de lehet, hogy elobb le kell raknod egy folyosot vagy ures szobat es akkor engedi abba belerakni az adott modult. Arra is figyelni kell, hogy amig a felszinen kvazi oda raksz dolgokat, ahova akarsz, a hajon epitett bazison az elemeknek kapcsolodniuk kell egymashoz legalabb egy oldallal. Plusz, lehet blokkolo tenyezo az is, hogy ahova epiteni akarsz, a szomszedos modul/cella arrafele nezo oldalan van egy "bulk door" (nagyobb, a hajo felszinere vezeto ajto, nem szobak kozotti sztenderd ajto), azt mozgasd el mashova es probald meg ugy.

"Ezért kérdem, hogy ezt ilyenkor, 30+ óra játék után kell betennie?"

Hat, van ilyen, lehet kuldeteshez, lehet statjaidhoz, vagyonodhoz, nanite szamhoz, barmi egyebhez van kotve, hogy megkapd. A jatekban kapott feladatok egy elnyujtott tutorial jelleguek, amelyek szepen vegigviszik a jatekost a kezdetektol a galaxis kozeppontjaig vezeto uton. Aki mar ismeri a dolgo egy reszet, lehet, hogy "eloreszalad" es igy a kuldetes olyan dolgot ker, ami neked mar trivialis, gyorsan le kell tudni es kapod a kovetkezot :)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.08. 13:26:06
  • RJoco
    Ezeknek a fejlesztői terminálos dolgoknak mikor kell bejönniük a játékba?

Csak, mert tegnap megszereztem az első teherhajóm az eredeti mentésben, amivel továbbjátszom. Itt még nem történt semmi. A hajón volt már 3 konténer, amin meglepődtem, meg valami ipari szoba.
    Aztán valamelyik következő ugrásnál egy olyan rendszerben találtam magam, ahol egy nagy kalózhajó épp lőtte a civileket. Ezt most sikerült megadásra kényszerítenem, a kísérőhajói is csatlakoztak hozzám jó pénzért.
    Szóval a lényeg, hogy lecseréltem a tehert a kalózhajóra. Ezen is van pár ipari szoba, meg 3 konténer is, kb. ugyanabban a kialakításban, mint az előző.
    Viszont itt jött a meglepi, szólt a játék, hogy építsek valamilyen fejlesztőszobát. Aztán kellett bele egy Gek. Aztán technológiai szoba kellett neki, oda Korvax, majd fegyver szoba, amit a hajón nem tudtam megépíteni valamiért. De egy bolygón lévő bázison meg tudtam csinálni.
    De a nagy meglepi az volt, hogy most adta be ezeket és olyan BP-ket fejleszt, amik már megvannak.
    Ezért kérdem, hogy ezt ilyenkor, 30+ óra játék után kell betennie?
  • PiszkosFred
    Lenyegeben ennyi. Igy a design tetszeni fog, az S reaktor miatt S osztalyt kapsz, a tobbi mar a rendszerben talalhato outfit allomashoz kotott rng dolga.
  • RJoco
    Ezer hála és köszönet!
    Így már minden világos.

Akkor amit tennem kell, hogy elbontok 4 hajót, aminek tetszenek az elemei, veszek egy S reactort és elkezdek rendszert keresni.
  • PiszkosFred
    Osszekeveredtek a dolgok.

A hajo original alkatreszei hatarozzak meg, hogy az a hajo honnan indul, T1 / T2 / T3, kategoriabol, vagyis hogy a hajo szuletesekor hany cargo es hany tech slottal rendelkezik. A hajo tulajdonosai (az npck) sosem fejlesztik a hajot, igy amit latsz az allomasokon, azok a statok kvazi az original statok.

A celod az, hogy T3-as hajot talalj, mert azokat fejleszteni olcsobb, hiszen eleve magas darabszamu cargo es tech slottal rendelkeznek.

Azt, hogy T1, vagy T2, vagy T3 csak ugy tudod megallapitani, hogy

- szkenerrel megnezed es az latott "Xosztaly":"Cargo"+"tech" szambol kikovetkezeted. Egy C: 25+19 Explorer pl lehet T1 vagy T2-es szuletesu is, mert mind a ket tier, a T1 es T2 is minimum 24 slotrol indul, itt meg van 25. A 19 tech slottal sem vagy elorebb, mert az alapjan vagy T1 teteje (14-19 a limit es neked van 19), vagy T2 alja, mert ott meg 19-24 a limit, es neked van 19.

- vagy nagyjabol megjegyzed, hogy melyik alkotoelem hogy nez ki es az milyen tiert feltetelez. Pl egy nagyobb hajtomu (4 fuvokas) szinte biztos, hogy nem lehet T1, ahogy egy szarnyak nelkuli darab teglara hasonlito hajo is valoszinuleg nem lesz magas tier.

Mindez persze csak azert fontos, hogy honnan indul egy hajo, a 60-as tech slotig mennyiszer kell bovitened? csak 30-szor, mert egy T3-as Explorert talaltal, ami 30 original tech slottal indul? Vagy 46-szor, mert T1-es hajot talaltal, ami 14 darab slottal kezd.

Maga a talalt vagy vett hajo osztalya nem szamit, SACB barmelyike lehet, hiszen upgradelheted barmelyiket S-re, es emiatt a maximum elerheto cargo es tech slotok szama minden explorer eseteben S classkent azonos. Csak nem mindegy, hogy honnan jutottal el ehhez a maximumhoz.

A legtobbe a maximalizalas egy C osztalyu Tier1-es (small) explorer hajo fog kerulni,mert itt nem eleg elobb B-re, majd A-ra, majd S-re upgradelni a verdat, de meg a kezdeti cargo es tech is alacsony szamu, igy sokat kell rakolteni. A legkevesebb penzt egy S osztalyu Tier 3-as (large) hajo fogja kerni, mert ott eleve S osztalyu a reaktor (nincs upgrade koltseg) es eleve magasabb alap cargo es tech slottal indulsz.

A legfontosabb, mindez csak akkor fontos, ha AZT A HAJOT MEG AKAROD TARTANI, vagyis ha fejleszteni akarod. Ha csak a skin erdekel, akkor felesleges minden, amit eddig irtam.

Na most egy ido utan mar meg fogod ismerni a hajok kinezeterol, hogy erdemes e kezdeni veluk valamit vagy nem. Sajat hasznalatra a nagyobb - vagyis T3, jobb kezdeti stattal - rendelkezo hajokat fogod keresni, lehetoleg gazdagabb rendszerekben (ott surubb az S es A class), es ignoralod a kisebb, T1-T2 hajokat.

Kiveve, ha el akarod bontani az alkatresz designja miatt, mert akkor ugyis begyujt az ember mindent, hogy aztan szetbonthassa.

A legegyszerubb, hogy nagyjabol a T3-as hajok statjait irod lemagadnak, es amikor szkenelsz egy uj hajot, akkor az alapjan latod, hogy mennyi a difi. Ha csak 1-2 slottal vagy a maximum alatt, erdemes megtartani, ha sokkal, akkor kuka.

- - - - -
    Na most, ha te epited a hajodat, akkor jon a fun resz (spoiler, nem fun).

A hajod osztalya S A B C a reactor coretol fugg. Ezt tudsz venni az allomason, vagy elbontasz egy hajot es azt tartod meg. Ahogy berakod az epito menuben a megfelelo helyre, mar latod is, hogy az arra valt at.

Es itt jon a vicc, a vegleges statok (ugras, pajzs, sebzes, stb), a cargo/tech slotok szama, a supercharged slotok szama, stb. nem csak az epites soran hasznalt reaktortol fugg, hanem attol, hogy HOL epited meg, milyen rendszerben.

A reaktor eleve meghataroz egy tol-igot, ami kozott random general a gep egy erteket. C reaktornal alacsony a tol-ig, S-nel a legmagasabb. Ennek meg van is ertelme, minel jobb osztalyu a reaktor (es igy a hajod), annal jobb. Oke.

De, a kepletnek van egy masik fele is, ugyanis minden csillagrendszer/system rendelkezik egy ujabb egyedi tol-ig ertekkel, amely tol-ig az osszes jatekos szamara elerheto es azonos. Ha tehat egy S reaktoros hajot egy szegeny rendszerben epitesz meg, sokkal rosszabb kezdeti ertekeket fogsz kapni, mintha egy gazdag, virago rendszerben tenned. Ez is vilagos szerintem es realis.

A gond ott kezdodik/folytatod, hogy ket gazdag rendszer es ket szegeny rendszer tol-igja sem azonos :)

Vagyis, az epites soran ket tenyezo fogja meghatarozni, hogy milyen statokat general majd a jatek: a Reactor Core es a tenyleges, aktualis helyszin.

A jo hir az, hogy mielott veglegesited a hajodat, az elott latod a statokat (sebzes, manover, slotok, supercharged szama, stb) es igy nyomhatsz ra nemet, ha nem tetszik. Vagy lecsereled vmelyik elemet es megint osszerakod (assemble), megnezed az ujonnan generalt statokat es megint dontesz. Nyilvan, ilyenkor az is szempont, hogy az uj elem mennyire tetszik neked (szarnyak, orr, stb.) Ha ragaszkodsz az adott skinhez, a generalt stat meg sz.r, akkor mehetsz egy masik "prosperalo" rendszerbe probalkozni, hatha ott jobb lesz az rng.

Hogy miert kell menni masik rendszerbe es miert nem lehet vegtelenszer probalkozni? Mert a jatekban van egy olyan dolog, hogy - es valahol ez hihetetlen a milliard+ szamu rendszerrel rendelkezo jatektol -, minden allomason le van elore (vagy elso belepeskor/felfedezeskor) generalva az, hogy az alkatreszek kombinacioja mit adhat. Minden kombinacio elore meg van hatarozva. Fixen.

Emiatt elvileg, ha TE es EN ugyanazokat a hajoelemeket (reaktort es skineket) hasznalva gyartunk ugyanazon a helyen egy ugyanolyan tipusu hajot, akkor nagyjabol azonos statokat kapunk, nyilvan az rng miatt minimalis elteressel.

Es, hogy ne legyen egyszeru, a jatekban talalhato osszes allomasnak van egy elore meghatarozott tol-igja az osszes hajo tipus osszes hajo osztalyara vonatkozoan. Vagyis erdemes megtalalni azt a rendszer, amely mondjuk egy S class Fighter osszerakasanal a legjobb statot adja.

Ebben segithet a koordinatakat megoszto reddit csoport.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.07. 19:46:11
  • RJoco
    Akkor mégsem a lebontott hajó alkatrészei határozzák meg?
  • PiszkosFred
    "A reaktor osztálya milyen tulajdonságokba szól bele? "

Mindenbe, az hatarozza meg a hajo SABC osztalyat es ezaltal a kiindulasi es az elerheto maximum statokat.
  • RJoco
    Lassan csak választ kapok a kérdésemre :)
    Ezek szerint a szétszedett hajó osztálya befolyásolja az építeni kívánt hajó tulajdonságait. A kérdés, hogy csak a pilótafülke vagy a szárnyak, hajtómű is?
    És akkor ezek szerint mindegy, hogy egy előre vett hajót fejlesztek vagy egy építettet. Mármint, ha a kinézet nem számít.
    Akkor csak meg kellett volna vennem azt a 25 millás repcsit, ami 30/38-al rendelkezett. Igaz, csak C osztály volt, de azt is lehet fejleszteni.
    A reaktor osztálya milyen tulajdonságokba szól bele?
  • PiszkosFred
    Hivatalosan (es a scaneren) nincs ilyen jelzes, ezt te latod, a "nagysagat" egy hajonak.

A T1-es a kis testu hajok, a T2-esek a kozepesek, a T3-asok meg a nagyok (a nagysagot a rajta levo alkatreszek hatarozzak meg, emiatt azonnal latod majd idovel, hogy peldaul a ket oldalra rakott nagy "szarnyak" pl csak T3-as hajokat jelenthetnek).

De, ez csak a kiindulasnal, a "keszen, kezhez kapott" hajok slotjainal szamit.

A pelda kedveert: egy Fighter eseteben egy S osztalyunal a maximum tech 60 slot, a maximum inventory 100 slot lesz minden esetben, ezek fix ertek.

De, nem mindegy, hogy azt a 60/100-as szamat hany darab upgrade-del ered el, vagyis a hirtelen talalt/vett/cserelt S osztalyu figthered kezdetben mennyi slottal rendelkezik/zett? Ha egy kisebb geprol beszelunk, akkor 14-19 kozotti random erteket general a jatek es onnan kell eljutnod 60-ig, mig egy nagyobb testu fighter eseteben 19-30 kozotti random ertekrol indulsz. Mint az unverzum tobbi resze, a hajok is 99%-ban random generaltak a jatekban.

Ha mazlid van, talalsz egy S class Fightert, amely nagy darab (tier3-as), es mondjuk 30 darab tech es 38 darab cargo slottal "szuletett", ennel fogod a legkevesebbet kolteni a 60-ig es 100-ig vezeto upgradek utjan.

• RJoco
    Köszi!
    Asszem ez akkor lesz az igazi, ha nekiállok ténylegesen hajót építeni és látom, hogy mik a lehetőségek.

Volt pár kép, ahol úgy láttam, hogy kb. mindegy, mit építek, egyforma erősek lesznek. Egyedül a manőverezhetőségben volt egy kis eltérés egy-kettőnél.

A Tier-ek viszont nem voltak világosak. Biztos nem vettem eddig figyelembe valami feliratot a szkenneren, ami írja, hogy, akkor 1, 2 vagy 3.
  • PiszkosFred
    A hajod C B A S besorolasatol/osztalytol fugg, 60 / 110-120 kozott mozog (lasd kepet) a cargo es tech slot maximuma egy-egy tipusnal. Arra is erdemes figyelni, hogy pl gazdagabb rendszerben tobb S es A hajot fogsz az allomasokon latni, mint egy szegenyebb csodkozeli rendszerben.

Az, hogy egy hajo milyen statokkal (milyen mar meglevo mennyisegu cargo es tech slottal) indul, az random generalt minden hajo eseteben.

A kep innen szarmazik, en ez alapjan szoktam nezni mindig az infokat, nagyon ajanlom az egyes almenuk ala berakott infografikakat.

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.06. 19:08:16
  • RJoco
    Engem inkább olyan dolog érdekel, hogy pl. mitől függ a slotok száma raktér és modul szempontjából?
    Hogyan lehet kihozni a maxot belőle?
    Mitől függ a kategória és, hogy milyen erősre lehet építeni? A reaktortól, amit jó nanitért vehetek meg a kereskedőnél?
    Ha jól néztem, akkor akármit nem lehet akármivel párosítani. Vagyis pl. a pilótafülke megadja, hogy milyen szárnyakat tehetek rá?
    Mi a helyzet a turbó slotokkal?
    Mennyi lóvéval kell nekiindulni?
  • Zsolt1966
    Sziasztok. Mig várakozok a következő expediciora addig készitettem egy új mentést. De hogy ennyire mázlista legyek az már tulzás. ugyanis 20 óra elteltével eladtam három hajót és behúztam 2 sentinel hajót is Igaz csak A Classz de 34 slot üres tárolója van. Ami még szerencse, az első bázisom 500 méteres körzetében három nanit farm is van, Majd a második bolygón szintén egy bőséges, és a harmadik bolygón is egy 22 golyóbol álló oriási nanit farm, igy 20 óra elteltével, szinte az összes upgrade modult kinyitottam, hát ez brutál jó kezdés. Azthiszem hétvégén megcsinálom ebben a mentésben is az expediciot, kb 10 ora alatt meg is lessz, és akkor kapok egy S Class Staff multitool-t és egy living ship-et. AZt még hozzá tenném, Ha diszonáns bolygót találtok érdemes beszerezni a a harmonia rezonátort, mert azzal kaptok sentinel tüskét és új multitoolt. és ha oda raktok egy bázist akkor a sentinel hajók eladásábol a korai szakaszban jó pénzt lehet farmolni. 17 és 30 milla egy hajó. de kaphatsz akár elsőre is S Class-t is.

Utoljára szerkesztette: Zsolt1966, 2025.03.06. 06:43:32
  • PiszkosFred
    Hajoepites egyelore inkabb legozas, ahol a lego darabokat a kesz hajokbol szeded ossze. Hosszu folyamat, de a vegen olyan lesz a hajod, ami neked tetszik. Ez is egyfajta endgame valahol.

Ezt a weboldalt
    nezd meg, nagyjabol lodd be magadnak, hogy milyen alkatreszekbol milyen hajot szeretnel, ugy utana konnyebb vadaszni, ha tudod, hogy mit keresel
  • RJoco
    Köszi az infót!
    Akkor tuningolhatom még, ha magam gyártom. Bár asszem azokból is csak egyet lehet legyártani.
    Egyelőre nem tudom, hogy mit tegyek a kalózos verziókkal, mert az utóbbi időben rosszabb stat-okat adott, mint a C-s vagy B-s. Így lehet, hogy az S-re megyek inkább rá.
    Most találtam egy viszonylag egész jó nanit szerzési módszert, ma már elértem a 15k nanitot úgy 2k-ról indulva és csak úgy 4-5 órát játszhattam. Ez nálam így egész jónak számít. A trükk, hogy amelyik bolygóra leszállok, ott leszkennelem az összes állatot, aztán megigénylem a sok nanitot. Amelyik bolygón sok állat van, onnan sok nanit jön.
    Lassan belemerülök a hajóépítés fortélyaiba is, bár azt lehet, hogy először a neten nézem meg.
    Azért elég durva, hogy a hajómra rakhattam volna 1 egész darab helyet 16M-ért, míg 18M-ért olyat vettem, amin +5 raktér és +4 modulhely van. Persze kinézetre nem olyan, de ez jelenleg igazán még nem számít.

A teherhajót megint nem sikerült megnyernem. A kalóz beakadt a textura alá, nem tudtam kilőni, a hajó meg elugrik egy idő után. Amiket meg megvehettem volna 18M-ért, elég trék voltak. Láttam már 130M-ért olyat, amit szívesen vittem volna, de ahhoz még gyűjtögetnem kell egy keveset.
  • PiszkosFred
    Szinte az osszes vasarolt vagy valahol talalt module upgrade eseteben egy azonos fajtabol csak 3 darab lehet, azon felul lekapcsolja a jatek, ahogy irtad is (tech.overload). Ezek azok, amelyek random generalt statokkal jonnek, ilyenkor a rosszabbakat kukazd, a jobbakat tedd be a helyere, folyamatosan cserelgetve oket. (Az S-t erdemes csak hasznalni - vagy kalozoktol vett X-t -, az alatta levoket (ABC) szerintem jobb eladni a tech. vendornal es a nanitebol venni S kategoriajut)

Van viszont olyan upgrade is, amit blueprintbol gyartasz sajat magadnak, ezek ritkak, de pont ezert nem szamitanak bele a harmas limitbe, ezeket tudod hasznalni korlatlanul.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.05. 19:57:41
  • RJoco
    Igen, igen, az exploration alatt is egy állomáson dekkoltam és vártam a megfelelőre. Aztán kiderült, hogy nincs rá elég lóvé. És amúgy is fölösleges volt.
    Most a normál játékban is vártam a megfelelőt, de már nem annyit. S-es osztályt nem nagyon akar adni. Az exploration alatt 1 jött. Azóta sem láttam többet. Sajnáltam is, hogy sehogy sem tudom összehozni rá a pénzt. Pedig még a hajó is tetszett.

Nekem a viharkristályvadászat jött be nagyon egy gázóriáson. Sajnos a normál játékomban ilyet nem találtam. Helyette találtam egy szélsőséges időjárású bolygót viharokkal. Viszont így nem lehet folyamatosan szedegetni, mindig meg kell várni a vihart és így iparkodni kell.
    Mondjuk lehet, hogy a csontkeresés jobban menne egy minotaurusszal, mert viharkristályhoz azt használok és úgy nagyon kényelmes. Rájöttem, hogy ne szálljak ki véletlen. Bár így is előfordul időnként.

Halmozás alatt azt értem, hogy pl. van a szkenner modul, mellé teszek négy fejlesztést, ami így még működik, ha felrakok egy ötödiket, akkor az összes fejlesztést letiltja és reklamál, hogy túl sok van. És nem csak a szkennernél van ez így. A bányász lézernél is. Meg még nem tudom, de másnál is tapasztaltam már a ruhán is. Asszem a létfenntartó is ilyen. Meg a hajó pajzsához adott fejlesztések. Abba pont most futottam bele, mikor lecseréltem a hajót. A poén, hogy az X-es bővítés volt a leggyengébb mind közül. Így az lekerült.

Ma nem fagyott. Tegnap biztos bal lábbal indult a gép. Más játékkal nem volt gondom. Mármint tegnap, miután nem ment az NMS.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2025.03.05. 19:40:32
  • PiszkosFred
    Igen, szkenelve egy hajot latod az osztalyat, tipusat, raktar kapacitast, tech kapacitast, stb. kvazi mindent, amire kivancsi lehetsz. Irtam korabban, hogy en is az allomasokon szoktam hajokra (es skinekre/hajoreszekre) vadaszni - ezert is asok a jatek elejen, hogy legyen erre ez 15-20 misi kezdotoke -, "picit" gyorsabb, mint a felszinen keresni az eppen leszallt pilotakat.

Halmozas alatt mit ertesz?

Fagyasokhoz nem tudok mit hozzaszolni, nagyon ritkan fagy nekem, az utolso is evekkel korabban volt utoljara. Az mondjuk teny, hogy 2-3 orankent ujrainditom a klienst, foleg ha sokat voltam az anomalyn vagy meglatogattam par jatekos nagyobb bazisat, a memoriat, hiaba van sok, hajlamos nem jol kezelni a klienst.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.03.05. 17:31:50
  • RJoco
    Mindig tanul valami újat az ember. Korábban mindig úgy vadásztam új hajóra, hogy beszéltem a pilótával.
    De most rájöttem, hogy az állomáson is lehet a szkennert (F) használni, így egyszerűen meg tudom nézni, hogy melyiken mennyi a slot és mibe kerül.

Most már csak az a kérdés, hogy a halmozások mennyisége hol látható, mitől függ?
  • RJoco
    Egymás után kétszer is kifagyott. Úgy látszik most, hogy befejeztem az Expedition-t, már nem akarja, hogy játszak vele. Pedig tegnap még semmi baja nem volt.
  • RJoco
    Át lehet valahogy állítani a minotaurusznál, hogy nem E-vel szedje fel a dolgokat?
    Nagyon zavaró, hogy fel akarom szedni, mozdul egyet a kamera és kiszállok belőle.
    Sajnos a kiosztásbeállítás bal oldala nekem lemarad valamiért a képernyőről. A jobb oldalon két darab beállítást találtam E-re. Azokat áttettem F-re, de egyik sem az volt, amivel fel lehet venni a tárgyakat.
    Mivel itt az E az interakció gombja, így csak tippelem, hogy nem lehet ezzel mit csinálni. Csak reménykedni, hogy ne kapjon fel egy tornádó, ha épp elmozdul a kamera.
    De gondoltam, azért inkább megkérdezem.
  • RJoco
    Köszi!
  • PiszkosFred
    A kapitanyi szinten van a bejarata, egy zold szinu lepcso es zold szinu keret. Oda menj be es nyomd meg az epito menu gombjat.
  • RJoco
    Nem lenne gond visszaugrani, de amerre az expedíció visz, ott nagyon sok a roncs állomás, amin csak egy terminál található.

Hol kellene keresni a zöld jelzést?
    Járkáltam erre-arra, de vagy a hangárba futottam vagy valami flotta irányítóba, ahonnan mindjárt kaptam is némi teherhajó üzemanyagot a raktérbe. Az építési részleget sajnos nem találtam meg. Pedig ezt-azt már meg lehetne csinálni.
  • PiszkosFred
    Igen, van amikor azt is picit helyre kell pofozni, de legalabb van hova pakolni. Visszaugrani meg nem lehet gond, az allomasokon a teleport kapunk valaszd a mar meglatogatott rendszerek kozul azt, ahol hagytad. Kesobb majd fejleszted es viszed magaddal. Vagy becsereled egy jobb hajora.

A Freighter teruleten a zold jelzes mogott tudsz epiteni, erdemes lerakni gyorsan a storage kontenereket, legalabb 1-2 darabot (silver kell hozza meg valami alap, talan vas/fe), azokban sok lom elfer. Aztan szepen majd bovited a flotta terminallal, olvasztokkal, sajat GT terminallal, stbstb. hasznos dolgokkal.
  • RJoco
    Az azért jó volt, hogy a Nexus-tól felvett feladattal letudtam 1 expedíciós feladatot is. Meg meglett még egy másik expedíciós feladat is.
  • RJoco
    Az első rendszerban, ami nem esett az expedíció útvonalába, mindjárt harcba is szállhattam a teherhajóért.
    Egy lila osztályút kaptam, de sajnos a felszerelés nulla. Éppen van rajta egy hiperhajtómű, meg egy szkenner. Az útvonalon nem tud tovább jönni velem. A fejlesztése meg elég macerás, tekintve, hogy mivel is kell feloldani a modulokat.
    Megidéztem az anomáliát és pont volt egy feladat, ami a kellő modult adta, mindjárt meg is csináltam. Üzemanyagom már van, de pl. a teleportot nem tudtam kifejleszteni, így mindig be kell dokkolnom a hajóra, ha kell valami. Ha másik rendszerben vagyok, akkor felettéb kellemetlen.
  • PiszkosFred
    Mert nem esik ra az ember szeme, a fontos info a lap aljan van (a ket hajo ara, mennyit kapsz/mennyit fizetsz ra, stb.) amikor targyalsz vele, igy oda fokuszal mindenki. De, a vegso megerositesnel a felso reszen van ket ful, a cargo es a hajon levo rendszerek, ott tudod atmozgatni a rakomanyt az uj hajora, mielott leokezod vagy elutasitod az ajanlatot.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.02.24. 08:19:42
  • RJoco
    Köszi!
    Akkor csak valamiért biztos nem próbáltam meg a csereképernyőn áthúzni a dolgokat. Nem is értem, hogy történhetett ez.
  • PiszkosFred
    A csere kepernyon tudod menedzselni a rakteret/cargot.
    Az installalt tech cuccokat viszont vissza tudod venni a hajorol ("store" opcio, amikor rakattintasz), igy a talalt upgradek nagy resze atmentheto az uj hajora, azokat szedd le mindenkeppen, mert ami ottmarad, az kuka!

Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.02.23. 23:08:57
  • RJoco
    Köszi!
    Sajnos az elején annyira nem figyeltem, pedig a kezdő bolygón lehet, hogy hamar meglettek volna a viharkristályok. Tekintve, hogy egyet találtam is.
    Azért így kezdeni a játékot és utána ezzel folytatni, elég nagy könnyítés egy normál kezdéshez képest. Itt nagyon sok minden csak úgy az ölünkbe hullik. Mármint, amikor teljesítettük a feladatot.
    A kilövő visszatöltő modult már nézegettem normálban, itt meg megkaptam és feltehettem. Ahogy kapásból kaptam háti finomítót is. Persze ezt meg benéztem és összeraktam egy hordozhatót, de sebaj.
    Végeztem is az 1. fázissal. Olyan terveket kaptam, hogy csak néztem. Mire én ezeget összeharácsolom az épületekből.... Nem elég, hogy ritkán dobja be az ilyen épületeket, még rendszeresen el is cseszem a sz.gép megjavítását. Pedig direkt feldobtam egy magyarítást, mert már untam mindig a telefonnal fordítgatni a feliratot. Azért jópárszor segített már.

Ha új hajót szeretnék és mondjuk becserélném a meglévőt némi ráfizetéssel, akkor jól gondolom, hogy a rakomány és a felszerelés is távozik a hajóval?
    Már párszor találkoztam 1-2 jó hajóval, amire becseréltem volna a sajátom, de, ha ki kell pakolnom, akkor elrepül a pilóta, mire cserekész lenne a hajó.
    Sokszor a multitool-t is azért veszem meg és nem cserélem, mert eleve nem biztos, hogy van elég hely mindent lepakolni róla. Vétel után meg kényelmesen meg tudom oldani.

Normál játékban már utasítottam vissza szállítót. Nem tetszett.
    Itt, a pár ugrás alkalmával nem adott be ilyen lehetőséget. Bár valószínű, hogy itt nem is vacakolnék vele, elfogadnám, ami jön.

A rengeteg player jel azért elég zavaró egy forgalmasabb bolygón.
    Alig találtam meg a gázóriás 5. holdját is. De azért meglett.
  • PiszkosFred
    Na jo, de ez mar end game, egy palyakezdo pilota mar annak is orul, ha a kezdetben kapott ocskavasat le tudja cserelni egy jobbra, nem hogy farm bazisokat epitsen a galaxisban :) Az majd a kovetkezo (utani?) szint.