11758
  • LeWyTy
    Na ez jól néz ki
  • Carlos
  • Dzsini
    Úgy gondolom, hogy ők odabent valószínűleg jobban tudják, hogy pl. az eladott SC4-ek hány százaléka használt és milyen modokat, vagy változtatta meg az alapvető beállításokat (de még azt is, hogy hányan vásárolták meg a Rush Hourt). Azért, mert egy modder közönség esetleg hangos, és saját köreiken belül aktív közösség még koránt sem biztos, hogy eljut az átlagos felhasználókhoz, akikből nagyságrendekkel több van, és elsősorban számukra készülnek a játékok, mert ők adják a fizető közönség nagyobb részét.

A Skyrim Nexuson a legtöbbet letöltött mod (Skyrim HD) 1,6 milliós letöltésnél jár, a több, mint 10 millió eladott Skyrimhez képest, bár ez nem hivatalos, de elég jól ismert mod-forrás. A Steam Workshopban sajnos ilyen számot nem találtam, de a legtöbbek által "kedvencnek jelölt" modnál 3500 (értsd: háromezer-ötszáz) feliratkozó van - ha ennek a százszorosát vesszük aktív használónak, akkor is maximum 10% körül van a modhasználók köre (a rekord egyszerre több, mint 5 millió Steames Skyrim játékos volt).

A modok összességében egy szűk (bár a fórumokon természetesen hangos) közösség számára okoznak örömöt, viszont annál több nyűgöt jelentenek a készítők számára. Ez alapján nem fogják arra alapozni egy játék következő részének a felépítését, hogy milyen modokat gyártott egy apró csoportja a játékot megvásárlóknak.

A többségnek bőven meg fog felelni (majdnem) ugyanaz a játék, mint az előző 4 alkalommal.
  • Molnibalage
    Az, hogy az SC3 óta a léptékezés modellezésben sokat fejlődött. Az SC2000-ben egy fullos felhőkaracolós nagyváros lakossága 200-300k volt. A SC3000 óta a város mérete és terület jól korrelál a valósággal, fényévekkel előzi meg az SC2000-et. Azonban olyna számomra értetetlen dolgok benne vannak, hogy simán megfinanszírozol olyan beuruházásokat, amire valóságban soha nincs pénze egy városnak. Villamos erőművek, nagy hidak, REPTÉR, stb.

Tehát az SC kétarcó. Valamit piszok jól modellez, de olyan orbitális marhaságok vannak benne, hogy ihaj. Ettől persze nem kell kukába dobni az egészet, de "tombolni" sem kellene. Hibátlan játékot még nem láttam. Moddolhatót viszont igen. És szerintem ez a lényeg. Ma lassan minden komplex játékot szinte a modderek fejeznek be vagy raktnak arra a szintre, amit elvárnék. Skyrim, TW széria, stb.
  • Austin Bailey
    ezt most hogy érted?
  • Molnibalage
    Összekevered a vizális hasonlóságot a fizikai törvények és a SC eseténben a gazdasági modellezéssel. Ezen felül a "léptékezés" az önmagában elég vicces feladat.
  • Austin Bailey
    egyébként abban tévedsz, hogy a sim city nem akart a realitáshoz közelíteni soha. Szerintem alapvetően nem sok olyan játék van, ami ne akarna a realitáshoz közeledni, mert ha nem adja el a játék az atmoszféráját hitelesnek, akkor szarnak számít, márpedig a hitelesség egyetlen elérhető referenciája a valóság. Még a Skyrim is megpróbált alapvetően olyan tájat készíteni ami közel áll bizonyos létező tájképekhez, így sikerült lemásolni a málló metamorf magashegység formakincsét. De a megfelelő fényviszonyok meg a megfelelő térábrázolás a minimum. Csak azok a játékok nem a valóságot veszik referenciának, amik például rajzfilmes látványt próbálnak idézni, pl Pokoli szomszédok, vagy társasjátékot pl Heroes. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy egyre kevésbé érdekel bárkit a semmit nem változó megrekedt simcity-koncepció. A sim cityvel játszók az elmúlt 10 évben az sc4 pluginjein keresztül, meg a neten elérhető CJ-kben eléggé lekommunikálták, hogy milyen sim city-t szeretnének látni. A maxis ezzel szemben tök mereven csak a saját feje után megy. A simcitysek az elmúlt 10 évben nagyjából arról nyilatkoztak, hogy egy olyan játékot szeretnének, ahol városképeket, atmoszférákat lehet csinálni, egyedileg lehet berendezni a köztereket, a világban és a történelemben fellelhető városképi típusokat szeretnék elkészíteni, másfelől szeretnék modellezni a városökológiát, vagy kiépíteni a közlekedési rendszereket egyedi módon. A városökológiához az sc4 elég jó alap volt a $-$$-$$$ felosztással, meg hogy ezeket az differenciálta, hogy a város működése lokális különbségeket hozott létre. A városszobrászkodást a BAT-nak a Lot Editornak és a moddereknek köszönhetően bele lehetett vinni, de nem igazán lehetett összegyúrni az ökológiával. Kicsit vagy-vagy alapon kellett játszani a játékot. Az új sim cityvel kapcsolatban az lett volna a nagy elvárás, hogy ezt a két dolgot egyesítse. További elvárások voltak még a négyzetrács megszüntetése, a közlekedés sokkal jobb kidolgozása, és elszakadás az út-ház rendszertől, amiben az egyedileg megformált közterek tulajdonképpen semmilyen funkciót nem töltöttek be. Itt kezdetnek már az is megtette volna, hogy az úthoz lehessen opcionálisan hozzáadni fasort, többféle járdát, különböző kandelábereket, az útfelülethez kerékpárutat, buszsávot, és a csomópontokat egyedileg sávonként lehessen szerkeszteni, valamint hogy a járdák és gyalogutak külön infrastrukturális elem legyenek. Ebből az új sim city a négyzetrács megszüntetésén kívül semmit nem teljesít, a közlekedés területén a képek alapján még vissza is lép, illetve a saját 10 évvel ezelőtti hibáját javítja ki a moduláris épületekkel, ami tök fölösleges, mert a modderek ezt kijavították azáltal, hogy 10 évig élt az sc4 a rengeteg letölthető épülettől. Az új sim city gyakorlatilag ugyanannak a koncepciónak a sokadik tálalása, ami lehet akármilyen bájos, és sokszor eladható, de nem végtelenszer. Szerintem a cities xl egy elég jó próbálkozás volt, alapvetően a város méretarányai meg az úthálózat lehetőségei szempontjából (meg pl a busz), de azon kívül, hogy játszhatatlanul rosszul van optimalizálva (és szerintem amúgy félkész is) alapvetően nem teszi lehetővé a köztér vagy a városkép egyedi kialakítását. A gazdasági rendszere meg katasztrófa. Ettől függetlenül én viszonylag sokat játszottam vele.
  • Austin Bailey
    nem hinném hogy te vagy a helyesség mértéke. Attól hogy hogy beleteszed a mondatba a "szerintem" szót -mellesleg megfelelő írásjellel izolálva-, attól még nem hangzik kevésbé erőszakosnak a mondandód.
  • elite
    Gagyi, csalódás. Bár tévednék, de ahogy Solo kapitány/Obi Wan mondaná:
    "I have a bad feeling about this..."
  • Dzsini
    A vélemény - ha megalapozott vagy szubjektív - elfogadható, az első pontra írtam is. A többi viszont - szerintem - megalapozatlan vagy hibás, tehát úgy gondoltam nem árt, ha helyesbítek.

Egyébként nem az én játékom, nincs közöm a kiadóhoz vagy az írókhoz, és ha valós probléma van (vagy lesz) vele, akkor azt ugyanúgy megerősítem majd én is, és ha csalódás lesz, akkor ugyanúgy csalódni fogok benne - bár mások az elvárásaim, így a csalódás is bőven szubjektív.
    Azt pedig, hogy ki mennyire szereti a játéksorozatot nem tudom minek hozod ide, semmi köze a témához (attól nem lesz valakinek mérvadóbb a véleménye mert "jobban szereti" a játékot - ha majd megjelent, és több száz órát beleölt, akkor esetleg, de akkor sem amiatt, mert ő rajongó, vagy mert mondjuk a szpesöl edisönt vette meg vagy lekalózkodta a játékot).
    (Te kérted 507-ben, hogy mondjam azt, hogy nincs igazad - mondtam, erre rámförmedsz, hogy miért írtam le? :) )

Abban viszont egyetértünk, hogy drága lesz :)
  • LeWyTy
    De mér kell mindent jobban tudni?
    És mért zavar hogy leírom a véleményem?
    Azért mert rosszat írtam a drága játékodról?
    Szerintem nem szeretem kevésbé mint te.

A "sablonos"-t egy képpel ilusztrálnám de tudod kinek van kedve 12óra éjszakai meló után.Jóészakát mentem aludni.
  • Dzsini
    "Túl mű" az szubjektív, tehát abban te tudod, hogy számodra milyen - nekem tetszik ez a makett-stílus, nem várok valós városképet egy SimCitytől.
    "Drasztikus realitáshiba" - kb. annyira az, mint az összes eddigi SimCityben, ahol egy stadion ugyanakkora területet foglal, mint egy atomerőmű. Az eddigiek működtek, ez is fog valószínűleg.
    "Sablonos hulladék" (a városok összekötése terén) - valamilyen közlekedési mód kell a városok között, erre a jelenlegi technológia az utakat, a vizet és a levegőt adja lehetőségként, ebből az út látványos, amit trailerben lehet látni, tehát természetesen sablonos (ahogy a világ is az, házakban laknak az emberek, a tűzoltó piros színű, az autóknak pedig átlagban négy kereke van), de hogy hulladék... miért is lenne az?

A kiküszöbölés terén - az első véleményes, a másodiknál a SimCity stílus veszne el belőle szerintem, ha realitásra törekednének, akkor nem ez a játék lenne (bár nem próbáltam, de a Cities XL állítólag megpróbált közelíteni pl. méretarányok terén a realitáshoz, a SimCity soha nem foglalkozott ilyesmivel). A sablon meg - tudsz jobbat az utaknál városok között? Vasút remélhetőleg lesz, városközi repülőjárat nem igazán reális elképzelés mondjuk napi ingázáshoz (van lehetőség arra, hogy egy Sim az egyik városban lakik, a másikban dolgozik és a harmadikba jár szórakozni), a hajókat pedig majd meglátjuk.

Félre ne érts, én csak annyit nem értek, hogy ha egy játékot vársz, valószínűleg megveszed és fogsz vele játszani is, akkor miért kell előre, pár képkocka és leírás alapján ilyen szélsőséges véleményt nyilvánítani róla (hasonlóképpen nem érteném azt, aki közölné, hogy ez lesz minden idők legtökéletesebb játéka, és milyen fantasztikusan csodálatosan realista). Ahogy én látom ez az új rész ugyanolyan SimCity lesz, mint az eddigiek, finomodik a szimuláció (most először egyedek lesznek a városban), de emellett ugyanúgy nem lesz bonyolultabb egy hangyafarmnál, mint az eddigi részek, nem érdemes irreális elvárásokkal közeledni felé. Ez is csak egy játék lesz.
    (apropó, egy SimAnt 2013-ra kíváncsi lennék :) )
  • LeWyTy
    Mond azt hogy nincs igazam.
    Meg nem azt mondom hogy ettől nem jó, hanem hogy ezek kiküszöbölésétől lenne igazán jó.
    Egyébként egy játék akármilyen szarul nézhet ki ha élvezhető.
    Nem véletlenül nem tudok elszakadni a minecrafttól sem.(de nem akarok offolni)

(Azt nem már ne is említsem hogy nem egy senkis simcity fan vagyok)
  • Molnibalage
    Nem tett ilyet.
  • Austin Bailey
    te milyen alapon állítod pellengérre a másiknak a véleményét?
  • Dzsini
    "Túl mű", "Drasztikus realitáshiba", "Sablonos hulladék" - tehát mazochista is vagy :)
  • LeWyTy
    Senki nem mondta hogy nem fogok játszani vele.
  • Dzsini
    Ha ennyi problémád van vele, akkor a játék valószínűleg nem számodra készül - ilyen egyszerű. Majd lesz máskor másik, ami igen. Vagy ha mégis kipróbálod, akkor esetleg rájössz, hogy még az ilyen "drasztikus" hibák mellett is jól szórakozol vele - ha meg nem, akkor letörlöd.

Én sem problémázok azon, hogy mittudomén egy Battlefieldben mekkora realitáshibák vannak, vagy hogy mi a bajom vele - nem nekem szól az a játék, miért érdekeljen?
  • Dzsini
    Írtak már az épületkészletekről is ha jól rémlik, és arról is lehet tudni, hogy a gyűjtői kiadások kapnak plusz épületcsoportokat (grafikai modulként brit, német és francia)
    Az Origines oldalon egy-egy kép is van róla.
    És mivel az épületeket modulokból gyártja, így egy stíluson belül is elég változatos eredményeket hozhat a véletlengenerátor.
  • LeWyTy
    Én akkor is sokallom a realitáshibákat.
    A legdrasztikusabb hogy
    Felhőkarcoló, toronyház-> 5km fű -> Másik város.(ismétlés.)
    Ha már több várost ösze lehet kötni legalább ne sablonos hulladég módjára kelljen már.
    És miért lesz az hogy minden városnak a multiban lesz egy megadott stílusa.
    Mért nem lehet olyan amilyet akarsz egyedi.(a kaszinó,gyár,modern.)dolgokra gondoltam.
  • Austin Bailey
    ha az SC4 alapjátékból indulunk ki, akkor minden stílus 3 épület erejéig fogja magát képviseltetni. Érdekes módon arról nem sok szó esik, hogy mennyi épület lesz a játékban. Ebből kiindulva meg a kicsi terepeket figyelembe véve szerintem nem sok.
  • Austin Bailey
    vagy legyen is-is. Mellesleg Chicago is volt a '30-as években meg Los Angeles-i premodern. Azt is belerakhatnák. Egyszerűen nekik a kizárólagos városélményük NYC-hez kötődik, mint nekünk BP-hez és ennyi. Akármi van NYC-ben az számukra az urbánusság maximuma. Ugyanaz az épület Pittsburgben meg már nem autentikus számukra, még akkor sem, ha eredetileg Pittsburgben is épült olyan, pl row house.
  • Dzsini
    A topic banneren is látszik, hogy a középső városban ott van a NY téma, a bal oldali viszont egészen modern stílusban épült - nem kell félni szerintem.
  • Carlos
    No mondjuk ezzel egyetértek. Kicsit nekem is sok már a 30-as évek NY téma. Legyen már korabeli.
  • Dzsini
    Az első képek és nyilatkozatok óta egyértelművé tették, hogy a tilt-shiftes "makett" hangulatot tolják előtérbe - az ebből adódó egyszerűsítések miatt rengeteget tudnak spórolni a modellek részletességén, így lejjebb tudják tolni a gépigényt.

A mélységélesség ilyen torzítása pedig biztos kikapcsolható lesz (elég komoly feladat a videokártyák számára), onnantól pedig "csak" az egyszerűbb modellek és a színvilág marad ilyen.
  • Austin Bailey
    én értem mit mond. Ez olyan gagyi bántóan mű. Mellesleg miért csak harmincas évekbeli new york style felhőkarcolókat mutatnak a videók? Remélem azért kortárs épület is lesz benne.
  • Carlos
    istenem ez egy játék, persze hogy mű...
    Ha igazit akarsz mássz fel egy felhőkarcolóra.
  • Dzsini
    SC, SC2000, SC3000, SC4 - már négyszer adták el ugyanazt, nem háromszor :)

(a vadhajtásokat is beleszámolva pedig legalább tízszer)
  • Molnibalage
    Márminhogy képregényes vagy olyan, mintha egy makett lenne az egész? Az SC4 sem volt éppen fotorealisztikus...
  • Austin Bailey
    én csak azt látom, hogy ez a hülye nyomi csöves young télapó próbálja eladni ugyanazt a sim city-t, amit már eddig háromszor eladtak.
  • LeWyTy
    Nekem az nem hiányzik hogy túl mű minden.
  • Carlos
    nekem nem. :)
  • donatus13
    Nekem hiányzik a mezőgazdaság.
  • Borg
    fasza a preorder akció is :D
    59.99 helyett 59.96...
  • [HUN]FaTaL
    Kossuth Lajos azt üzente, a SimCity 5 az jó lesz itten-e. :D
  • akyyy
    azta... kossuth lajos!! :O
  • Dzsini
    A SimCity alapelv az elejétől fogva ez, a városok alapvetően önellátóak minden szempontból, az építkezés (kvázi) instant, és ha megvan a pénzed rá, akkor egy perc alatt felhúzol (ledobsz) egy erőművet, ami nem kerül sokkal többe, mint egy-két stadion, és pont. Ha ezzel problémád van, akkor másik franchise-t kellene választanod, mert itt ez a szokás :)

A nyersanyagok kereskedelme a mostani részben úgy néz ki megoldott lesz, tehát ha nem akarsz erőművet, akkor vehetsz a szomszédaidtól.
  • Molnibalage
    Nekem még mindig nem tetszik az, hogy egy mezei városka építget erőműveket és instant. A valóságban erre rohadtul nincs pénz. Az infrastuktúra modellezére azért kellene még gyúrni, hogy

ad 1. ne instant legyen
    ad 2. az áramot és más dolgokat pl. szolgáltatásként álljon rendelkezésre, amiért fizetni kell.
  • cataflam02
  • LeWyTy