| Hivatalos oldal | | | Simtropolis Wiki | | | IGN Wiki | | | Patch infók | | | Manual | |
| SZERVER FIGYELŐ | | | Hasznos link | | | Hasznos link 2 | | | SC Reddit | |
| Modok/Letöltések | |
-
Austin Bailey #513 egyébként abban tévedsz, hogy a sim city nem akart a realitáshoz közelíteni soha. Szerintem alapvetően nem sok olyan játék van, ami ne akarna a realitáshoz közeledni, mert ha nem adja el a játék az atmoszféráját hitelesnek, akkor szarnak számít, márpedig a hitelesség egyetlen elérhető referenciája a valóság. Még a Skyrim is megpróbált alapvetően olyan tájat készíteni ami közel áll bizonyos létező tájképekhez, így sikerült lemásolni a málló metamorf magashegység formakincsét. De a megfelelő fényviszonyok meg a megfelelő térábrázolás a minimum. Csak azok a játékok nem a valóságot veszik referenciának, amik például rajzfilmes látványt próbálnak idézni, pl Pokoli szomszédok, vagy társasjátékot pl Heroes. De ami ennél sokkal fontosabb, hogy egyre kevésbé érdekel bárkit a semmit nem változó megrekedt simcity-koncepció. A sim cityvel játszók az elmúlt 10 évben az sc4 pluginjein keresztül, meg a neten elérhető CJ-kben eléggé lekommunikálták, hogy milyen sim city-t szeretnének látni. A maxis ezzel szemben tök mereven csak a saját feje után megy. A simcitysek az elmúlt 10 évben nagyjából arról nyilatkoztak, hogy egy olyan játékot szeretnének, ahol városképeket, atmoszférákat lehet csinálni, egyedileg lehet berendezni a köztereket, a világban és a történelemben fellelhető városképi típusokat szeretnék elkészíteni, másfelől szeretnék modellezni a városökológiát, vagy kiépíteni a közlekedési rendszereket egyedi módon. A városökológiához az sc4 elég jó alap volt a $-$$-$$$ felosztással, meg hogy ezeket az differenciálta, hogy a város működése lokális különbségeket hozott létre. A városszobrászkodást a BAT-nak a Lot Editornak és a moddereknek köszönhetően bele lehetett vinni, de nem igazán lehetett összegyúrni az ökológiával. Kicsit vagy-vagy alapon kellett játszani a játékot. Az új sim cityvel kapcsolatban az lett volna a nagy elvárás, hogy ezt a két dolgot egyesítse. További elvárások voltak még a négyzetrács megszüntetése, a közlekedés sokkal jobb kidolgozása, és elszakadás az út-ház rendszertől, amiben az egyedileg megformált közterek tulajdonképpen semmilyen funkciót nem töltöttek be. Itt kezdetnek már az is megtette volna, hogy az úthoz lehessen opcionálisan hozzáadni fasort, többféle járdát, különböző kandelábereket, az útfelülethez kerékpárutat, buszsávot, és a csomópontokat egyedileg sávonként lehessen szerkeszteni, valamint hogy a járdák és gyalogutak külön infrastrukturális elem legyenek. Ebből az új sim city a négyzetrács megszüntetésén kívül semmit nem teljesít, a közlekedés területén a képek alapján még vissza is lép, illetve a saját 10 évvel ezelőtti hibáját javítja ki a moduláris épületekkel, ami tök fölösleges, mert a modderek ezt kijavították azáltal, hogy 10 évig élt az sc4 a rengeteg letölthető épülettől. Az új sim city gyakorlatilag ugyanannak a koncepciónak a sokadik tálalása, ami lehet akármilyen bájos, és sokszor eladható, de nem végtelenszer. Szerintem a cities xl egy elég jó próbálkozás volt, alapvetően a város méretarányai meg az úthálózat lehetőségei szempontjából (meg pl a busz), de azon kívül, hogy játszhatatlanul rosszul van optimalizálva (és szerintem amúgy félkész is) alapvetően nem teszi lehetővé a köztér vagy a városkép egyedi kialakítását. A gazdasági rendszere meg katasztrófa. Ettől függetlenül én viszonylag sokat játszottam vele.