4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Nos
    Mert eddig használtál??? :)
  • Molnibalage
    Hát igen. Én már szóközt sem igen használok fájlnévben...
  • Botond #2332
    Még ennyi év után is van, aki ékezetekkel próbálkozik? Hihetetlen...
  • Pluskast
    Megvan a megoldás! A patchnek köszönhetően a játék lefagy ha a win felhasználónév ékezetes. Megoldás: Az egész User/dokumentum könyvtárat át kell helyezni egy másik meghajtóra. Vagy aki ezt nem akarja várjon a következő patchig.
  • Molnibalage
    Aha. És aki leszedte és mos újra felrakja? Az vagy a patcheletlen verzió vagy a szar patch-et tudja választani.

Azért néha tényleg a pofátlanság határa, amit fejlesztők művelnek...
  • lee56
    A singleplayer részre mondtam hogy eddig működött, a multi az tényleg botrányos, hogy még így lassan 2 évvel a megjelenés után is ilyen gondok vannak..
  • donatus13
    Nekünk egyszer se működött, egy meccset sem tudtunk végig játszani mindig közép tájt crash lett, mentés meg sosem működött rendesen legtöbbször randomszerűen kerültünk vissza a népekhez...
  • lee56
    Igen, és figyelmeztették is a játékosokat, azaz inkább a fórumozókat, ráadásul 1-2 nappal a patch előtt csak, nyugi ott is problémáznak rajta rendesen :)

A problémát csak fokozza a steam, ugye nem mindenki fórumozik szóval hiába szólnak 2k fórumon, hogy esetleg kapcsolja offline-ba a steamet ha van még lejátszandó mentése amit folytatna, honnan tudna róla..

Steamnél amint megjelenik tölti is az uj patch-et, és nem tudod visszavonni, állítólag civ5 esetében még az updatek felfüggesztése sem megoldás, offline módba kellett volna tenni, azért vannak itt még gondok :)

m1grand : Azért nem kell túlreagálni, majd egy újabb patch-el megpatch-elik a patchüket :) Hagyományos DLC-től pedig jóval többet hoz az új kieg, persze ha már így kezdik hogy még ki se jöt már elszúrnak valamit, nem jó előjel azt aláírom. A játék pedig eddig működött, viszont ha nem vagy abszolút kezdő, akkor már találkozhattál hasonló gonddal, akár civ5nél is, mivel nem ez volt az első eset hogy egy patch nem kompatibilis előző verziós menntéssel.
  • Pluskast
    Köszi Garand:) Sajna a baj az, hogy nem csak nekem, hanem nagyon sok más embernek is ugyan ilyen baja van. Nem tudják vissza tölteni se a single-t se a multi-t. A 2k fórumon egyre többen jelzik a problémát. Az uccsó peccsel valamit nagyon elszúrtak, mert előtte tökéletesen futott a játék.
  • Molnibalage
    A Civ V-tel nekem nem volt komoly bugom. A Gothic 3 Forsaken God volt olyan, hogy gyakorlatialg egy alpha verziót adtak ki. Az én gépemen konkrétan a grafikai motor nem működött rendesen...

Készült hozzá valami giga gyári patch - szart sem ér - és ezt is a rajongók fejezték be - 2GB-os patch - de én nem tudom rávenni magam, hogy foglalkozzak vele két csalódás után. Anno a kukába basztam a DVD-t. Felgyújtani ne tudtam, pedig megérdemelte volna. Az indiaik csapat ki csinálta meg inkább programozzon Pac Man-t, az talán még megy...
  • Nos
    Ezzel teljesen egyetértek. Bár én nem múltizok mostanában, de van egy ismerősöm, aki pl a Diablo III-ra van kiakadva. Meló mellett nincs olyan sok ideje játszani, de amikor lenne, akkor biztos van valami gebasz a szerverrel.
    De azért van ennél rosszabb. Amikor egy totál béta fázisban lévő játékot veszel és később is egy nagy kalap sz.r marad. Anno megvettem az "Elemental: War of Magic" című játékot, ami a patchek után is elég gáz volt. Az AI egyáltalán nem értette a stratégiát és a rendszer sem volt a toppon. Szerencsére ezt belátta a fejlesztő is és azok, akik a kiadás előtt, vagy pár hónappal azután vették meg, ingyen megkapják a következő játékukat az "Elemental: Fallen Enchantrest". Ez már a bétában is jobb, mint az előző. De ez a hozzáállás ritka, mint a fehér holló.
  • m1garand
    Sziasztok!
    Igen az egyik barátomnak(Pluskat) se single se multi mentést nem tud vissza tölteni, pedig a másik havernak és nekem működik. Még a betöltés előtt kifagy a program. Elképesztő és egy teljes árú DLC-t adnak ki a nem működő játékhoz. Ez hihetetlen. Erre miért nincs szoftver rendőrség, vagy érdekképviselet a felhasználóknak? A cégek meglophatnak bennünket, ezt miért nem vizsgálja senki!?
  • NEXUS6
    Nyomattam 1-2 kört a Hulfgars Modpack-kel. Egész kellemes volt.
    Meglepően jól nyomta az AI. Az első játéknál nagy nehezen elfoglaltam a kontinenst 1800 körülre. Kicsit büszke is voltam magamra, hogy pár év múlva, már infantry egységeim voltak, de azért valahogy az az érzésem volt, hogy késésben vagyok. Főleg, hogy 1875 környékén egyszercsak jött az üzi, hogy valaki már nekiállt űrhajót építeni.:(
    Néhányszor újratöltöttem és különböző stratégiákkal próbálkoztam. Sajna a fővárosomat nem tudtam olyan bazira hízlalni, mint pl a CivIV-ben. Más utat kellett követni, pláne, hogy viszonylag könnyű volt várost alapítani. Az alapítást kombinálva a többi birodalom szép fokozatos felőrlésével aztán időben, olyan 1600 körülre enyém volt a kontinens, ezzel a legnagyobb birodalom. A városokat ráállítottam a kajatermelésre szal pillanatokon belül a népességem is első lett. Azonban a koreaiak addigra technológiában megelőztek és hiába csináltam bármit, nincs tech csere, és kémek sincsenek, így csak ültem és reménykedtem.

Egy érdekes háborút vívtam az oroszokkal 1928-tól vagy 1960-ig, rám támadtak de őket is kikergettem a kontinensről. De hiába volt atomom, meg a legnagyobb birodalmam, meg az oroszokénál ha nem is nagyobb de ütőképesebb seregem, ha mi egymással hadakoztunk. A harmadik Korea meg simán megcsinálta megint az űrhajóját most 1975-ben.

Szal most keresek egy modot, amivel vissza lehet hozni a tech cserét, vagy más módon lehet egy ilyen helyzetet kezelni. Ha rossz az ütem egyszerűen lehetetlen a másik technológiai előnyét 300 év alatt sem lehet behozni, a csodákat mindig előbb felépíti a maradék bónuszokból meg nem nagyon lehet behozni.
  • Nos
    Na megvettem elővétben a kieget. Remélem nem csalódok. Soha nem vettem még elővétben semmit.
    Egyébként én nem sajnálom, hogy megváltoztatták a harcrendszert a C-IV-hez képest. Szerintem a hexagonban több a potenciál, csak nem sikerült írni rá egy jó rendszert jó AI-vel. Ami hiányzott nekem az 5-ből az a mélység.
    Remélem ez most sokat javul a kieggel.
  • ollie
    Már integrálták a workshopot a játékba.
  • gosumofo
    2K Games have announced that Civilization V is coming to the Steam Workshop, making it easier to browse and download mods. Judging from their blog post, this integration will be coming with their forthcoming expansion pack, Gods & Kings and will work with the base game as well as the expansion.
  • NEXUS6
    Amúgy ez a harcrendszer nem forradalmi újdonság, gyakorlatilag a 6 szögletű mezőkkel, mindennel egyben a Battle Isle, History Line játékokkal indult műfajból emelték át.

Csak éppen az egy teljesen más dolog, és mint az ábra mutatja sem nem tökéletes, sem a fogyasztók nem annyira vevők az ötletre.
  • NEXUS6
    Az új kiegészítőre kíváncsi leszek én is. Mert addig önmagában nem éri el a CivIV szintjét.
    Azt is inkább modokkal nyomom, van kevés kiegyensúlyozott szerencsére, olyan opciókkal rendelkező, ami a végjátékban is kihívást jelent. Folyamatosan változó nehézség, asszerint, hogy hogy állsz, illetve technológiai/kultúrális diffúzió, ami akkor is átadja a tudományt, ha nem akarsz a másikkal kereskedni. Illetve a korábbi Civ részeknél már jól működö forradalmi, lázongási rendszer. Így hiába nagy és sikeres a birodalmad, pillanatok alatt széteshet akár magától is, ha nem vagy észnél.

Amíg a Civ5 rendesen nem indul be, addig csak scenariózgatok, de sajnos abból sincs sok. Meg marad a CivIV.
    Amúgy egy szint fölött, hiába hogy itt nincs sok egységed ugyan olyan kulimunka a harc, mint a CivIV, ahol meg rengeteg lehetett. Ráadásul olyan automatizmusok nincsenek, mint pl az Alpha Centauriban voltak (ha beállítottad folyamatosan bombázta minden körben a célt a göbzi).
    Az, hogy egy egység sorsa nem mindent vagy semmit elven múlik, kb annak felel meg, mint amikor a korábbi játékokban stack-et csináltál. A gép folyamatosan támadott a benne levő egységekkel vigyázva arra, hogy lehetőleg ne pusztuljanak el, a gyengéket kímélte. Most van egy egység, ami ha még kicsi ereje van, nem pusztul el. De van amikor ez csak hátrány, mert az erősebbek meg nem férnek tőle az ellenséghez, az 1-2 egység/mező korlát miatt.

Itt a II. VH-s scenarionál sajna már jönnek elő ezek a játékélményt gyilkoló problémák, pláne, hogy van olyan promó, hogy egy körben 2X támadhatok egy egységgel. Mást se csinálok, csak a göbziket küldöm rá az egységekre, városokra, de itt ugye pl már nincs az, hogy egyszerre kiválasztom a 10 azonos típusú gépet és átküldöm a másik reptérre, ahonnan eléri az ellent. 10 gép kiválaszt, áttelepülés kijelöl, új várost megmutat, idegőrlő, uncsi.
  • KingPunisher
    Igaz bár extra jövőbeli technológia nem ártana, napkollektorok a sivatagba, vegyi hadviselés stb :)
    Persze nem tökéletes játék ez sem, de a legjobb körökre osztott így is..
    Aztán majd jön az UFO :P
  • lee56
    Igen bocsi, nálam kimaradt a civ2, helyette call2powereztem, ezért keverem néha, nekem tetszett :)
  • NEXUS6
    WWII FULL EARTH MAP, vagy valami ilyesmi a címe. Nincs túl sok II VH-s mod fennt, szal könnyű megtalálni. kb 110 mega, külön kell letölteni mondjuk a civfanatics-ről.
    Nálam 1,5 hét volt amíg rendesen működött, bár azt írják, hogy pl aki 8 GB RAM-ra bővítette a gépét annak nem volt gondja. Nálam most 4GB van szal szoptam rendesen a visszatöltésekkor, de most éppen jó.
  • NEXUS6
    Egyetértek. Rendszeresen előfordul C-IV-ben, hogy esély 99,2 a javamra. Kircsi!:D
    Erre legyakják az egységemet. Volt nincs. Illetve természetesen visszatöltök. Aztán a következő egységnél hasonló esély hasonló végkifejlet. Dieti szinten meg 90% alatti győzelmi esélynél biztos, hogy én bukok. Hogy ez van?

A CV-ben az, hogy csak ritkán nyomják le egy támadásból az egységet az azért jelentősen javítja a helyzetet.
  • Molnibalage
    Ez melyik MOD?
  • NEXUS6
    Amúgy mostanában újra elővettem a CV-t. Nagynehezen felraktam rá egy kellemes II. VH-s modot és azzal tolom, eddig nem tudtam újra tölteni a kimentett állásokat, de most megjavult.
    Fel van szabadítva az egymezőn tartózkodó egységekre vonatkozó korlát, mondjuk nem teljesen, így rámehet kettő, plusz a hadvezér. Így azért már kellemesebba dolog. Mivel a CV-ben eléggé meg kell gondolni, hogy hány és milyen egység legyen nincs is az a tömegjelenet, mint a korábbi részeknél.
    Pénz is viszonylag jól, jön meg a heppiség is, így nagyon nem gond a városok elfoglalása és a terjeszkedés.

A harcrendszer nekem kifejezetten tetszik, jól kiegyensúlyozott, az AI is fényévekkel eszesebb, mint a C-IV-ben. Az egységek előléptetései kicsit még mindíg vérszegények, de így legalább nem gyaloglom le 3 csúcsra tréningezett egységgel a fél világot. A civic-ek, vagy hogy hívják itt a dolgot sajna ki vannak kapcsolava, azzal nem lehet trükközni. A fejlesztések jók, korhűek és az akkori kornak megfelelő verziót adnak a harci egységből, vagy esetleg új típust.
    A történelmi hűség és a játékos szabadsága közötti egyensúly is jó, bár én szívem szerint kihagytam volna a Barbarossa hadműveletet és amíg lehet, hosszabbítottam volna a szövetséget Sztálinnal. Érdekes volt viszont, hogy olyanok miatt szóltak be a többiek, hogy miért foglalom el Ausztriát, amikor azon már vagy 10 körrel túl voltam, vagy hogy hagyjam békén Jugoszláviát, amikor annak viszont a közelébe sem mentem, mert éppen Skóciánál tartottam a Brit szigeteken, meg Írórszágnál. Szal a Brit flotta lehetett volna erősebb, a németeknél viszont a tengeralattjáróra raktam volna annyi bónuszt, hogy azt legyen érdemes fejleszteni, de majd javasolom a moddernek a fórumban.
  • Molnibalage
    Ha jól emlékszem, akkor volt olyan a CTP-ven, hogy a lépegetőmet vagy harckocsimet lenyomta egy három egységes muskétás sereg...
  • Molnibalage
    A CTP egyetlen előnye a mixelt sereg lehetett volna, csak szerintem nem működött.

Egyfaja megoldás lenne, hogy két nagyobb sereg estén egy minimapon játszod le a csatát, csak belassítaná a játékot. A Civ IV harcrendszernél bármi jobb.
  • NEXUS6
    Szerintem is a Call to Powerben voltak ilyenek, meg némelyik CivIV modban is találkoztam már vele, mármint az építős résszel.

A konzolos Civ Revo-ban viszont volt egy csomó jó dolog, ami a CivV-ben is buli lenne. Ott 3 egységből lehetett sereget csinálni. Jelentős fölénynél gyakorlatilag harc nélkül megfutamodott az ellenség, a híres embereket meg úgy emléxem el lehetett fogni.

A CtP tényleg sok újítást tartalmazott, meg szép is volt a maga idejében, de nekem is hiányzott belőle valami, ezért sokat én sem nyomtam.
  • Molnibalage
    ????

A Civ II-ben semmi ilyesmi nem volt. Rongyosra toltam, úgyhogy tisztán emlékszem rá. Az talán valamelyik Call to Power volt. (Csak a CtP első részével toltam, de nagyon nem jött be.)
  • Pluskast
    Ok igen tudom szedjek le modot. De nem lehetne eleve úgy megcsinálni, hogy "gyárilag" is benne legyen?:) 20 év után lehet ez nem is lenne olyan nagy kérés.
  • lee56
    A IV-ben volt scenario ami futurisztikus volt, és asszem az V-höz meg csináltak már olyan modot, nézz utána hátha van jó :)

De egyetértek veled a legjobban talán a civ2-ben volt ez megcsinálva, lehetett a tengerek mélyére is várost építeni, aztán az űrt meghódítani, elviselénk hasonlót ezzel a grafikával :)
    Ráadásul a harcrendszer is hasonló volt, úgy emlékszem ott össze lehetett fogni max 9 egységet, és segítették/kiegészítették egymást csatában, az se volt rosz rendszer.

Uwunak meg annyiból igaza volt, hogy ezzel az 1-unitos limittel rengeteg gondot okoztak, talán többet mint amennyit megoldottak, kezdve a forgalmi dugóktól amik sok egységnél elkerülhetetlenek, az AI bénázásáig ami részben szintén ezzel függ össze. De azért nem mondanám hogy lehetetlen javítani rajta, meglássuk a kieg mennyi változást hoz majd, kíváncsi leszek.
  • Pluskast
    Nekem az átláthatóság azt jelenti, hogy értem a játék logikáját.
    Én nem mondtam, hogy el kell baszni, de mondjuk az 5. rész után azért már illene valami komoly előrelépést tenni a játékban és nem csak a grafikát fejleszteni. Egyszer - kétszer már elmondtam - tudom ez a vesszőparipám - hogy pl a kifejleszthető végtudomyányok terén gyakorlatilag semmi új nincs. azért 20 év után illene már egy kicsit tovább fejlődni.
    A városbeállítással kapcsolatban meg szerintem teljesen logikus. Vagy saját magad állítod be egyesével, hogy mire szeretnél koncentrálni - növekedés, termelés, tudomány, kúltúra - vagy hagyod a gépre, hogy ő csinálja. Azt nem értem, hogy mire gondolsz, hogy mi miért termel adott számú élelmet? Függ a föld típúsátol - csökkenő sorrendben grasland, plains, tundra, desert és snow - illetve, hogy a területen van e "feldolgozható állat mint tehén vagy birka, bár az a hegyen van csak. Vízben meg ugye van a hal és aztán kész. Szerintem tök logikus. Eléggé hasonló a negyedik részhez.
  • KingPunisher
    A harcrendszer valóban nem tökéletes, de pl a 4-nél így is klasszisokkal jobb.. Remélem javul még, amit olvastam az uj rendszerről nekem tetszik..
    Nekem így is szórakoztató játék, eleve nem is írogatnék ide ha nem lenne az.

Alig várom hogy kémeimmel felfegyverkezve, valamilyen pogány vallás zászlója alatt, Attila lovasaival szálljak harcba :)
  • KingPunisher
    Átlátható neked mit takar ? Persze én is értem ha kifejlesztem ezt meg ezt akkor ez és ez történik..
    Egy komolyabb városnál azonban ember legyen a talpán aki szépen kibogarássza,hogy mi miért termel adott számú élelmet, mi lenne az épp legoptimálisabb beállítás..
    Persze sok odafigyeléssel ez is megoldható de az már erősen, inkább munka mint szórakozás irányába megy el.
    Én is toltam civ1-et szerettem nagyon szóval a hasonlóság nem zavar .. sőt.
    Miért kellene valamit ami közel tökéletes elbaszni ?
  • Molnibalage
    A Civ IV stock harcrendszerétől meg engem ver ki a víz. Egyébként mintha meg a kiegben emelnék a limitet...
  • Pluskast
    Mi ebben az összetett már bocsi? Szerintem semmi bonyolult nincs a játékban. Ha ismered a civ játékokat akkor kb 10 perc alatt hozzá lehet szokni. Ha nem akkor sem telik bele 1 napnál több, hogy átlásd a rendszert. Totál igaza van Lee56-nak. A 63 éves faterom tolja még mindig a civ 1-et és tényleg úgy van, hogy játék mechanikáját tekintve 85%-ban ugyan az.
  • uwu311
    Ja meg multiba a kör vége kivárása.
    Harc közben sokszor van hogy nem szabad kör végét nyomni, várni kell az utolsó pillanatig egy-eygy lépéssel, hogy ne kapjál be +sebzést. Mivel senki nem akar egységet bukni, kénytelen mindkét fél kivárni. Ettől is űbergáz a rendszer. Voltak ilyen szituk a 4-ben is, de ott lehetett állítani a turn timert ,ezen kívül nem volt olyan fontos egy egység, és nem is keleltt minden egységgel külön baszakodni.
  • uwu311
    Igazából nem az a gond a játékkal, hogy egyszerűbb mint az előző rész. Ezzel a kieggel már nem sokkal fog tőle lemaradni, ez csak egy dolog ami nekem nem tetszik, ettől még nem mondanám rossz játéknak.
    Viszont az igénytelenség és az eleve elrontott koncepció az már eléggé hazavágja.

Le se szarják hogy pl a lobbyrendszer amit egyébként nagyon könnyű lene megcsinálni egy hulladék. Semmmi fontos infó nem látszik a lobby listában, de még ha bemész egy lobby-ba, ott is van egy csomó beállítás amiről csak a házigazda tudhat.

A harcrendszer meg annyira rossz lett, hogy kétlem hogy ezt helyre tudják hozni. Az egy unit/hex a legnaygobb hiba amit elkövethettek. Ilyen rendszer csak úgy működhetne ha sokkal nagyobb lenne a felbontása a térképnek, de akkor meg kezelhetetlenül hosszú lenne egy kör, ráadásul az engine összefosná magát.
    Jelen formájában nagyon nagy jelentősége van 1-1 egységnek a harcban, viszont körvégénél meg nem hagy lépni ha épp olyanja van, és irányítás híján leverhetik az egységeidet. Persze vannak praktikák, sőt építeni is lehet rá, hogy az ellenség talán beragad, és meg lehet ölni, de ez annyira gáz játékmenetet eredményez, aminek köze nincs a civhez, inkább csak baszakodás, egy szar rendszer hibáit kihasználva kell megszopatni ez ellenfelet, nem a játék adta lehetőségekkel. Azért ez enyhén fogalmazva is kurvagáz.

AI elleni játék se sokkal jobb, ott se a játék adta lehetőségeket használod ki, hanem az AI hülységét, meg az elbaszott harcrendszert.
  • KingPunisher
    Háát azért ezzel erősen vitatkoznék.. Iszonyat összetett dolog ez, rengeteg lehetőséggel. Én a mai napig nem látom át tökéletesen pedig toltam vele pár órát.
    Ennél komplexebb játék már igen csak szűk réteget szórakoztatna.
    A kieggel meg tovább bonyolódik a helyzet. Én az új harcrendszert várom nagyon, remélem sikerül előre lépni, mert ott azért van pár dolog ami zavar.

Ja és végre lehet majd magyarokkal tolni :) bár nem Orbán lesz a vezető de talán nem is baj.. :)
  • Botond #2296
    Kivéve amikor akció van, és nyilván akkor kell vásárolni, de ez itt off, itt csak civ5 kiegről volt szó, az meg ott olcsóbb.
  • donatus13
    ja, de minden más kb 2 szer annyiba kerül bf is csak 15-16 rugó neten , itthon meg 8 :)