Sid Meier's Civilization
-
mikromanus #2105 Azt hiszem i.sz 1200 környékén már megvolt az összes. Háború előtt mindig felvásároltam az ellen szövetségeseit. A 4 vársállam köztem és Szulejmán (meg Róma) közt az elején (i.e éveknél) jött össze. Sok barbárt irtottam és kijött ócsóért. Egyébként amíg nincs meg az alap +1 patronage policy (alap minden városállam +20 befolyás), addig nem nagyon tudsz sok városállamot összeszedni. Nekem eddig az működött, hogy elején 3-4 város, néhány épület, esetleg 1-2 korai csoda és azután mass unit gyártás sokáig. Városonként 3-4 kellhet mert ilyenkor erős a támadási kedv mindenkiben. A támadók seregeit gyengébb esetben csak megsemmisíted, jobb esetben befoglalsz háborúnként 1-2 várost. Ezekkel én mindig bábállamozgatok mert a policyk költségei így nem növekednek és azt hiszem a boldogtalalnság is kisebb. Kb így sikerül letarolni az ellent. A bábállamok meg úgyis pénzre gyúrnak. Abból meg beszedsz némi plusz városállam szövetségest. Az azért picit gáz, hogy ha "normális" nem dominancia taktikával nyomulok akkor sose jön be végül a győzelem. Vagy ha igen akkor csak dominancia vagy diplomácia. Ha az elején hadi fejlesztések mennek elég korán és harci jellegű játék akkor meg most legutóbbimban talán a tudományos győzelem lesz meg legkönnyebben. Olyan fura :)
A fejlettség alapján (melyik korszakban jársz) csak a kultúra és tudomány bónuszok növekednek a városállamoknál (tudomány csak ha van olyan policyd). Vagy valamiképp jobbak a katonai és tengerészeti városállamok bónuszai is növekednek? Utóbbi szerintem fixen 1 és 3 kaja (utóbbi fővárosban)...