3405

Vicky 1836-1939
  • hollófernyiges
    Ízlés kérdése, nekem az afrikai keleti partvidék elvétele Omántól (nem kell naval basekkel szórakozni, egyből kolonizálható), meg Johore (3 vagy 4 aranytermelő provincia és jó ugródeszka Indonéziához) a must have. Esetleg az elején még Tunisz (Egyiptom macerás, bár a Nílus-delta jól termeli a gyapotot).
  • gatoth
    Én még megtámadásra ajánlanám Sokotot. Kicsit küzdős, mert a partról át kell kelni a dzsungelen (lemorzsolódás), de ha elég kicsire szétszeded a sereged (mondjuk 2 egységes=6k-s csoportokra), akkor nem olyan vészes. és úgy már egyből tudod a környező szárazföldieket kolonizálni. nekem mondjuk úgy rémlk, hogy top8-ban kell lenni a gyarmatosításhoz. Sokoto azért is jó, mert azok a közép nyugat afrikai területek igen értékesek. írtam múltkor, hogy ott lesznek nyersgumi lelőhelyek, de előtte is van trópusi fa, ami jól jön a bútorgyártáshoz. A szaharában viszont csak gabona, meg juhtermelő régiók vannak szinte, minimális népességgel, hiába tűnnek nagynak a térképen.

A csődnél nem értem, milyen konkrét lépéseket tettél, én csak egyről tudok, amit lehet, a hadüzenetről. De azzal meg az a baj, hogy háborúban többet zabál fel a sereg, szóval egy 500 dukátos csődért háborút indítani már az első nap mínuszos.
    Tehát sokszor megéri nem csinálni semmit. Direkt nem nagyon szoktak csődbe menni, mert a hatalmas presztízsveszteség miatt nekik sem jó.
  • DasIsFuck
    egyiptom,marokkó,tunézia..ezeket érdemes hamar megtámadnod és területet szerezned tőlük aztán itt majd a naval basek kitolják a suply limited.
    marokkót akkor ha india felé szeretnél terjeszkedni.
    egyébként egyiptom kolónia szempontjából elég szar, kb játék végére se tudod rendes területekké formálni őket...
    viszont közel van,értékes nyersanyagokkal.
  • DarthGeri
    Navalbase:
    A magyarokkal hogyan lehet gyarmatosítani, ha már benne vagyok az első 16ban és a life ratinget is le tudnám szorítani (próbálkozom a megfelelő techhel), de akkor még ott lesz az a probléma, hogy nincs elég közeli navalbasem. Tudom, hogy ezt is lehet fejleszteni, de ott kb 10%at ír, ami szerintem kevés lesz, ahhoz hogy elérjek egy colonizálható területet.
    Háborúznom kéne vkivel, hogy szerezzek közelebbi kikötőt vagy pl a portugálok szövetségeseim tőlük nem lehetne gyarmatosítani?
    Előre is kösszenytű!
  • DarthGeri
    Ha vki csődbe megy és nem fizet neked, akkro mindig elkezdem "megtenni a lépéseket", hogy visszafizessék, de sose lesz belőle semmi...
    Valahogy elhal a dolog.... Itt vmit szarul csinálok vagy csak csendben visszafizetik és én nem veszem észre?
  • gatoth
    Amúgy, ha lefényképezed, és felrakod a
    -költségvetési ablakot
    -az ipari ablakot, úgy, hogy a gyárak száma szerint rendezed sorba, hogy a a legtöbb gyáras régiók legyenek a képen
    -és a népesség ablakot, úgy hogy csak a parasztok, nyersanyagtermelő munkások vannak, és pop csoport mérete szerint sorba rendezve, hogy a legnagyobbak legyenek felül

Akkor jobban átlátom a helyzetet, és biztosabban meg tudom mondani, h mi lehet a probléma.
  • Angyali Érint12
    Az hogy mekkora az adó befolyásolja a kivándorlás? Mert igazán az a nagy baj, egyszer létrehoztam Izraelt, de a lakosság 99%-a orosz volt.
  • gatoth
    medicine tech-el, egészségügyi reformmal. az elején gyakoriak a járványok, éhínségek, akkor gyakran elmegy mínuszba
  • Angyali Érint12
    Hát jó majd megpróbálom, amúgy a népességet hogy lehetne jól növelni?
  • gatoth
    én is kérdeznék vmit: melyik billenytűkkel, vagy hogy kell screenshotolni? még nem sikerült rájönnöm :D
  • gatoth
    Voltam már oroszországgal, nem a 2.31-es patchel, hanem a sima AHD-vel még régebben, én akkor első lettem az iparban, több, mint 5 ezer ponttal.

Ami a 2.31-es patchnél probléma lehet, az az, hogy a parasztokból munkások legyenek, kell egy bizonyos írástudás a körükben, mert 50%-tól lefelé (az adott popcsoportban) mínuszokat ad, a különbség függvényében. rá kell menni az oktatásra, ahogy írtam.

Ha nem is nagyon építenek, akkor az lehet a tőkehiány miatt. Az elején szállj be a projektekbe, alacsony legyen az adó, támogasd a gyárakat, hacsak nincsenek nagyon mínuszban hosszabb ideje, továbbá növeld a hatékonyságot, és így a profitot. Ezek kellenek a tőkefelhalmozáshoz.
  • Angyali Érint12
    Hát nem is építenek annyira, meg munkások sem jönnek, kivéve ha segítem azt. De így is gyötrelem az ipar, szerintem próbáld ki Oroszországot.
  • gatoth
    mennyi tőkéje van a popoknak a nemzeti bankban?
    Industry tech első oszlopát húzod eléggé?
    Nincs elég munkás a gyárakban azért nem fejlődnek, vagy a kapitalisták nem építenek, vagy építenek, csak becsődöl?
  • Angyali Érint12
    Egyszerűen nem képes fejlődni az ipar, felszabadítom én a jobbágyokat, de max 1850-körül tudok, de még akkor sem indul be igazán a növekedés.
  • gatoth
    Az 3 okból lehet:
    -nincs tőkéjük (elején szállj be a projektekbe, alacsonyan adóztasd a gazdagokat)
    -gazdpolod planned economy (ez a játék elején lehetetlen, csak a komcsiknál van)
    -vagy amit írtam, hogy nem szabadítottad fel a jobbágyokat, és nincs elég munkaerő. (erről írtam az előző kérdésedre) nem ez volt a baj?
  • gatoth
    igen, az ugyanaz a tech, ami az oktatási hatékonyságot is bővíti. ez növeli a migrációt, de csak anyaországból a gyarmatok felé.
  • gatoth
    Még az iparhoz annyit, hogy érdemes az új termékek gyártásába fektetni (autó, benzin, elektromos alkatrészek, repülő, telefon, tank, rádió), mert itt a megjelenésükkor sokkal nagyobb a kereslet a kínálatnál, így 20-25%-os profitot is elérnek a gyárak. aztán persze a vége felé itt is túltermelés lesz.
    Továbbá az a baj, hogy ezekhez szükség lesz nyersgumira, amihez viszont egyre nehezebb lesz hozzájutni, mert viszonylag ritka, a kereslet meg nagyon gyorsan nő. Érdemes ezért már azokkal a területekkel foglalkozni, ahol ilyen lesz (szinte ugyanott termelik minden játékban...). ezek a helyek: egyiptom déli tartományai, afrika középnyugati része (mai nigéria, zaire környéke), vietnam (dai nam) déli része, kambodzsa, bolívia, brazília. vedd el, gyarmatosítsd, szférázd be, mert nagyon hasznos lesz a végén.
  • Angyali Érint12
    én Oroszországgal szoktam lenni, ott viszont a kapitalisták nem fektetnek be, ha beavatkozok a gazdaságba nagyobb lesz az iparom, de előbb utóbb lehagynak az ellenségek.
  • DarthGeri
    ha jól emlékszem , hogy van olyan tech hogy colonial migration +10%
    azzal is lehetne ezt pörgetni?
  • gatoth
    Tulajdonképpen igen. a párt gazdpolja az ami közvetlenül befolyásolja, hogy mit tudsz a gyárakkal kezdeni (építés, bővítés, támogatás, priorizálás), a kereskedelem a vámok szintjének határait, de itt a legjobb szerintem egy pozitív alacsony szint (max 10-15%), kivéve ha nagyon meg vagy szorulva. A magas vámok nem tesznek jót az iparnak, mert sok nyersanyagot importálnod kell (szenet pl. a magyarokkal előbb-utóbb biztos), és ha nagyon megdrágítod, akkor csökken a profitjuk, illetve vesztesében is átválthat.
    A többi politika csak a bónuszokon/hátrányokon keresztül hat.

Lehet rakni focust migrációra adott régióra, de ez nem túl hatékony. szerencsésebb a gyárat oda építeni, ahol van elég munkaerő. ezt a kapitalisták általában maguktól is így teszik, ha vmiért mégsem, akkor építs helyettük.
  • DarthGeri
    köszi van még mit tanulni
    ergo annyi a feladat eleinte, hogy a kedvemnek való pártot tegyem kormányzóvá aztán ők csinálnak mindent és én kapom a bónuszt (és a vele járó hátrányt)?
    az országon belüli vándorlást, hogy lehet erősíteni? Vhol kurva sok unemployed crafstmanem van, van ahol meg üresen állnak a gyárak...
  • gatoth
    a trade az jó automatán, kiidegel, ha neked kell kezelni.. :D
    Ha a nép nem tud beszerezni vmit, az azért van, mert kereslet > kínálat, ilyenkor meg te se nagyon fogsz tudni venni.

Amúgy nincs mit igazán, ha van még kérdésed tedd fel bátran, válaszolok előbb-utóbb.
  • gatoth
    A politikának 2 része van: alsó és felsőház.
    Az alsóház jelenti az érdemi kormányzásrészt, tudsz váltogatni a pártok között. az, hogy milyen pártot választasz, a stílusodtól, szemléletedtől függ. én például laissez faire párti vagyok a gazdaságban (a játék elejét, és a nagyobb válságokat kivéve), de lehet neked jobban tetszene több beavatkozás (ahogy írtad is), akkor érdemesebb lehet egy államkapitalista vonal irányába elmenni, ahol tudsz gyárakat támogatni, építeni, priorizálni nyersanyag és munkaerő szempontjából. azért itt megjegyzem, hogy a gazdaságpolitikád befolyásolja az ipari hatékonyságot, minél államközpontúbb vagy, annál rosszabb ebből a szempontból (laissez faire: +25% output, planned economy -10%).
    Vallási politikának semmi jelentősége szinte, max a militancyt befolyásolja minimálisan. A citizenship (állampolgárság) politika a kisebbségek beolvadását befolyásolja. full citizenship a legjobb, residency a legrosszabb ebből a szempontból. A katonai politika a hadsereg szervezettségét, fogyasztását befolyásolja. minél inkább militarista vagy, annál erősebb a sereg, de annál drágább is. kereskedelempolitika csak a vámok mértékét befolyásolja. ezeknek szellemében válassz pártot, ahogy neked szimpatikus.

Felsőház: a reformokhoz kell, de hatással nem nagyon tudsz rá lenni igazság szerint. Általában idővel nőnek a liberálisok, de aztán megjönnek a szocik és egyre inkább a libektől vesznek el helyet.
    Politikai reformokat a liberálisok fogadják el 100%-osan, szociálisokat a szocik/kommunisták, de a többiek is megszavazhatják őket, de csak ha be vannak szarva a néptől (militancy), minél jobban, annál inkább hajlanak rá.
    Politikai reformok közül mindet érdmes megcsinálni, de mindenképp az only landed reformmal kezd. ekkortól lesznek választások (először csak a gazdagoknak), valamint abszolút monarchiából porosz alkotmányosság leszel.

Szoc. reformok is hasznosak, viszont viszik a pénzt, és rontják a gyárak hatékonyságát (vmelyek 1.-t, mások a 2.-t), tehát az azért nem árt, ha meg van alapozva gazdaságilag, mielőtt bevezeted őket. Ott a fontosabbak az eü, és oktatás, utána meg ahogy jön nagyrészt..
  • DarthGeri
    kiru amit írtál! nagy vagy!köszi!
    a nat focust értem és kb így csináltam, csak ezt a railroadot próbálgattam, hátha műkszik
    amúgy bürokratáknak is nyomtam egy pici natfocust és rájöttem, hogy a clerkeket megéri az rp miatt tolni, de totál felborítja az munkaerő piaci egyensúlyt
    lehet visszaállok a clergykre :)
    a tradet teljesen a gépre hagyom egyszer vettem egy kurva nagy adag cementet és engedtem a népet, hogy vegyék... aztán inkább aira tettem
  • DarthGeri
    amíg itt vagy:
    tudnál a politikáról írni, hogy ott mit érdemes csinálni?
    köszi
  • gatoth
    Nem az elején kezdve:
    - a nat.focust semmiképp ne pazarold railroadra. ha már van elég tőkéjük a nemzeti bankban (=/=kincstár), akkor nélküle is pikk-pakk nekiugranak a kapitalisták, ha meg nincs, akkor hiába focusolod, max ott kezdik az építést, de sokkal hasznosabban is le lehet kötni.
    - a projektek a kapitalisták önálló gyár és vasútépítéseit jelzik, de te is be tudsz szállni (kivéve ha a gazdpolod laissez faire), és az elején érdemes is, mivel említettem, hogy az elején nincs elég tőkéjük felhalmozva ezért csak csordogál a gyárakba is, így évekig is tarthat, mire elég összegyűlik. itt azért meg kell jegyezni, hogy néha elég nagy állatságokat találnak ki, például a lőszergyár foszfor nélkül, de ilyen a luxusbútor gyár trópusi fa nélkül. ezeket azért ne támogasd meg, de például likőr, bor, és ehhez kapcsolódó üvegtermelésbe érdemes beruházni, főleg Magyarország esetén (helyi nyersanyagok)

-és itt térnék ki a focusokra: én úgy szoktam, hogy az első 1-2 évben kapitalistákra rakom a legnépesebb régiókban. összegyűlik párszáz, esetleg ezer, azok már el tudják indítani a projekteket, amikbe beszállhatsz (olcsóbb, mintha magad építenéd). utána viszont gőzerővel ráállok a papokra, egészen addig, amíg minden régióban legalább 2,5-3% lesz az arányuk(ez évtizedekig is tarthat). emellett az oktatási techeket (culture középső oszlop) is fejleszteni kell, legalább biologism-ig, mert ott van egy jó felfedezés (+50% oktatási hatékonyság darwinism néven fut). emellett a csúszka legyen maxon az oktatás és adminisztráció esetén. ezzel a módszerrel a századforduló

az oktatás fejlesztése kulcsfontosságú, több okból:
    -egyrészt beleszámít a research pontok számába
    -a papok száma szintén beleszámít az rp-k számába
    -csak magas írástudású popokból lesznek könnyen bürokraták (fontos a vámbevételek, focusok, gyarmatosítás hatékonysága miatt), és clerk-ek, ami szintén +rp-t ad, na meg hatékonyságot a gyáraidnak.

Akkor itt ki is térek a technológiára: a fejlesztés ugye research pontokkal zajlik, amiből naponta van valamennyi, minél több annál jobb nyilván. Ez 2 részből áll össze: egy alapértékből (clergy, clerk popok lakosságon belüli aránya, írástudók aránya, nagyhatalmi/másodhatalmi státusz), és az alappontokra járnak még szorzók. Ebből a legfontosabbakat a culture tech 2. (azt hiszem filozófia) oszlopából nyered, valamint a plurality növekedéséből (idővel magától is, de a nat.focust adó techek adnak +plularityt is) nyilván az a jó, ha az alappontokat és a szorzókat is növeled keménye, a max rp amit össze lehet szedni kb 80/nap.
    Szerintem célszerű az elején az oktatási, nat.focusos, rp szorzó techekre rámenni (ez minde culture), valamint a farmok termelékenységét növelőre (industry 1. oszlop). A katonaiakkal én akkor szoktam foglalkozni többnyire, amikor már beértem a nyugatot fejlettségben.

Termeléshez: azt hogy hányan dolgoznak azt a gyárakban jelzi az a pár emberforma, ahogy telítődik fehérrel, úgy nő.
    a napi mínuszokat/pluszokat szintén kiírja a gyár alul, ha odaviszed az egeret, akkor látod a bővített adatokat. fontos megjegyezni, hogy minden gyár egy meghatározott kezdőtőkével indul(gyár szintje*1000), ha ezt a veszteségek elolvasztják, és nem segélyezed, becsődöl.

Termelés kapcsán visszakanyarodnék a focusokra: ha a papok már mindenhol 2,5% felett vannak, én craftsmenre szoktam gyúrni, utána (nagyjából 1900-tól) meg clerkekre. ők +rp-t adnak, de ugyanilyen fontos, hogy növelik a gyárak hatékonyságát, aminek a végén nagyon nagy jelentősége van, mert nálam mindig túltermelés alakul ki -> csökkennek az árak -> ha nem termelsz elég hatékonyan, csődhullám, vagy óriási összegű segélyek

Pont a magyarokkal játszva a végén átléptem az oroszokhoz, akiknél óriásira nőtt az ipar, viszont hatékonytalanul termelt. napi 22 ezret költött ipartámogatásra, az összes többi kiadása együtt 3ezret tett ki. poénból kikapcsoltam a támogatásait, fél év alatt az ipar a 20%-ra olvadt le, meg lett néhány millió munkanélküli.
  • DarthGeri
    Most kezdtem el az első játékomat. Tudom, hogy a kezdőt nem a Magyarokkal kellett volna, de nem bírtam ellenállni...
    Rögtön ezer kérdés van, de csak párat tennék fel:
    - a politikával szinte semmit nem foglalkozom (semmi reform lehetőség és a konzervatívokat sem nagyon akarom lecserélni, decision sem elérhető), de gyanús, hogy oda is kéne energiát fordítanom, de mit, mire?
    - production: ezek a projektek, amik feljönnek egyszer csak (1844ben) elkezdtek szaporodni és a kapitalisták nélkülem nyomják a gyárakat (pedig azt olvasom az elég veszélyes ha túl korán tolom), mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megnézni, hogy egy gyár mennyire nyereséges vagy veszteséges? (én csak azt látom, hogy éppen aktuálisan hogy áll, de azt nem hogy pl egy hónap alatt nyereséges volt-e vagy sem) Azt tutkó, hogy nincs sulfur az országban (a világban is kevés) és emiatt gyakran áll a termelés.
    - hol látom, hogy mennyi ember kell egy gyárba?
    - van értelme a natiomal focust railroadra állítani? (arra tettem az egyik helyen de a gyárak építésével együtt maguktól neki láttak a vasút építésnek is... mi a dolgom ilyenkor?

A fő bajom, hogy még nem látom az összes (alig látok párat) beavatkozási pontot.
    Beavatkozási pontok, amikről tudok eddig:
    - technologia választás, ha kifejlesztettük újat választani
    - national focus váltás(ennek a hatásfoka és egyes esetekben a miértjeit nem teljesen értem, de az első pár évben bürokratákkat toltam meg papokat)
    - hadsereg mozgás, harc (ilyen csak nagyon kevés volt még és semmi harc)

Szóval olvasgatom a wickit meg a strat guideot, de ott meg elveszek a részletekben (pl kurvára vágom miből áll össze a research point meg ilyenek, de nem tom, hogy mit tegyek a fenti 3 teendőn kívül...).

Ha vkinek van egy olyan összefoglalója, ami a gyakorlati teendőket összegzi azt megköszönném, de neki állok olvasgatni ezt a fórumot is, mert most, hogy játszottam már egy kicsit egy-két dolgot kezdek érteni is, abból amit itt írogattok.

Előre is Tanking Jú!

• gatoth
    political_decisions = {
    abolish_serfdom = {
    potential = {
    tag = RUS
    has_country_flag = serfdom_not_abolished
    #government = absolute_monarchy
    }
    allow = {
    OR = {
    AND = {
    upper_house = {
    ideology = liberal
    value = 0.3
    }
    average_consciousness = 3
    }
    AND = {
    ruling_party_ideology = liberal
    average_consciousness = 4
    }
    average_militancy = 4

Tehát 2 út van:

1. A felsőház legalább 30%-a liberális, tudatosság (conciousness) legalább 3, militany legalább 4

2. A kormány liberális (ez könnyebb, mert bármikor lecserélheted erre), 4-es tudatosság, 4-es militancy

Ha ezek valamelyike teljesül, akkor kivillan a politika fülön a fehér papír, rajta zöld pipa (2. alsó ikon), és mehet a reform, utána az iparod úgy fog kilőni mint egy rakéta, feltéve, hogy van elég tőke a gyárépítéshez, az elején azért kell neki egy kis állami segítség.
  • gatoth
    Úgy sejtem, nem szabadítottad fel a jobbágyságot. Van egy ilyen opció a decision-öknél (politikán belül), kell hozzá magas militancy, meg tudatosság, és jobb minél előbb megcsinálni. A problémáid nagy részét szerintem ez okozza:
    -egyrészt ha fejleszted az ipari tech első oszlopát (ill. másodikat), megnő a farmok termelékenysége és csökken a méretük
    -igen ám, de mivel nincsenek felszabadítva, nem tudnak (ill. csak minimálisan) a gyárakba áramlani.

Ezekből következik, hogy a nyersanyagtermelők (parasztok, bányászok) iszonyat nagy munkanélküliség lehet, ha jól sejtem, ebből következően nyomor, ebből következően pedig a kommunisták támogatása. Nálam mindig a gyarmatokon erősödnek meg legjobban, mert ott nem tudok gyárakat építeni, és onnan nem is migrálnak, tehát maradnak munkanélküliek. A kivándorlás jó része is ebből következhet, bár ott normál esetben is van kivándorlás, tehát megszüntetni nem nagyon tudod.

Másrészt következik, hogy az iparod nem fejlődik, mert nem áramlanak be a munkások. a 139 pont ilyenkor az oroszokkal nagyon karcsú, én amikor felszabadítottam a jobbágyokat, naponta ezrével alakultak át gyári munkássá, erre a dátumra már több mint 5000 iparpontom volt.

Tehát ez a kulcs a probléma megoldásához, mindenképp fel kell őket szabadítani, amilyen gyorsan csak lehet.

Azért van itt még más is: elég alacsony az írástudók aránya (35%), eddigre, ha rágyúrsz, már 90% fölé fel lehet tornászni. Ehhez az kell többek között, hogy a focusok mind a papokon legyenek (és minél több focusod legyen kifejlesztve), amíg minden tartományban nem lesz 2,5-3% az arányuk. Értelemszerűen a népesebb tartományokban éri meg elkezdeni. Emellett a kultúra tech 3. oszlopának fejlesztése erősen ajánlott legalább a biologism techig (darwinism felfedezés 50% +t ad az oktatás hatékonyságára). Emellett a kiadások között az oktatás legyen maxon.

Ez azért jó, mert a clergyk társadalmon belüli aránya 2%-ig plusz fejlesztőpontot ad, a növekvő írástudó arány szintén, és kell a magas írástudás ahhoz is, hogy a képzetlen munkásokból képzettek legyenek, amik szintén + fejlesztőpontot adnak. Enélkül nem fogod tartani a lépést a ny-tal technológiában.

Ami még feltűnt, hogy a gazdaság gyengeségéhez képest a kincstárban felhalmozott arany (8,38 milla) nagyon sok. ehhez ha jól sejtem a sz.rt is ki kellett paszírozni az adózókból, vagy a kiadások rovására ment. egyik sem jó.

Összegezve:
    - jobbágyfelszabadítás, amilyen gyorsan csak lehet
    - focusok az oktatókon, ha kell 70-80 évig is
    - erős kultúratech-orientáció az elején
    - lehetőleg alacsony adók, főleg a tőkésrétegen, legalább az elején
    - és ha lehet köss szövetséget a franciákkal, és ápold a kapcsolatokat, mert nagyon hasznosak tudnak lenni a németek ellen (kétfrontos háborút kell vívjon)

Ha így csinálod, az első helyet is lehet hozni, de a top 3-at mindenképp.
  • Angyali Érint12
    1836-ban kezdtem Oroszországgal, Az ország jól fejlődött, húsz évnyi béke következet be, az ipar ugyan lassan de valamennyit fejlődött. 1861-ben támadtam meg Törökországot, és rám támadt Poroszország, mivel TO szövije volt. A háború 5 és fél évig tartott, az orosz technika sajnos elmaradt a némettől így vereséget szenvedtem. A háború után jelentős reformok történtek az országban, 1870-es évektől viszont megerősödtem a kommunisták de nagyon (a szocik így is erősek voltak) az országban állandó kommunista lázadások törtek ki ,amely gyengítették a birodalmat.
    1877-ben kitört a második Német-Orosz háború amely újra az oroszok veresége lett.
    Elképesztő nagy lett a kivándorlás, Európa államai lehúztak mellettem, miközben az országom nem fejlődött semmit. A háború után létre jött az Észak-Német állam, hogy ne legyen egységes állam 1891-ben újra támadást intéztem a németek ellen, ez azonban másfél évig tartott. Ebben a háborúban elvesztettem mandzsúriáttól megszerzett területeket, az angolok vették el. Majd 1910-től a fasiszták is megerősödtek az országban, most 1923-ban Litvánia,Lettország,Dánia már mind kommunista diktatúra van.

Európában csak konzervatívok meg liberálisok vannak, kivétel NO. Ahol keelti részen fasiszták, nyugati részen kommunisták.
  • DarthGeri
    Köszi Isten király vagy!
    Otthon neki ugrok, aztán lesz, ami lesz!
  • hana1
    Lesz új kieg: Heart of Darkness
    diplomáciára, gyarmatosításra és a tengerek feletti uralomra koncentrál, ahogy látom.
  • gatoth
    jah, a zip-fájlokat töltsd le ne a fixert...
  • gatoth
    msvcp100.dll:

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcp100

De utána kérné az msvcr100.dll-t is. az itt van:

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcr100

letöltöd, kibontod, és beteszed őket a játék főkönyvtárába, és menni fog

• DarthGeri
    Na a boltban vett gold edition ami tartalmazza a house divided-ot a telepítés után mikor rákattintottam az indításra ezt üzente:
    "Az alkalmazást nem sikerült elindítani, mert MSVCP100.dll nem található. AZ alkalmazás újra telepítése megoldhatja a problémát."
    Újratelepítést nem próbáltam még, de gyanús hogy nem ott van a baj.
    Pl sehova se kellett beírnom kódot... ami a kézikönyv hátulján van.

Remélem ez egy GYIK és nem vmi speckó faszság.
    Pls help vki!
    Előre is kösszenytyű!
  • Kacyking
    Üdv!
    Lenne egy nagyon noob kérdésem.Melyik gombbal lehet screenshotolni a Victoria 2-ben?
  • gatoth
    Attól függ, miből akarsz mibe váltani.
    Ha valamilyen diktatúra vagy demokrácia vagy, mindegy milyen, akkor abból úgy tudom csak lázadással. ha jakobinusok lázadnak demokrácia leszel, ha meg másmilyenek akkor átváltasz a saját típusú diktatúrájukba. A lázadás akkor sikeres ha elfoglalják a fővárost és egy évig meg tudják tartani.

Ha abszolút monarchiával kezdesz (az országok nagy része), akkor ebből szintén lehet lázadással, de reformokkal is. Ahogy elfogadod az első választási reformot (only landed), átváltasz prussian constitutionalism-ra, onnan pedig további reformok elfogadásával (kb 6-8 db) hm's governmentbe. királyságból demokrácia is csak lázadással lehet (jakobinusok)
  • DasIsFuck
    nos nem klasszikusan fullad unalomba:)
    én szivesebben látnám azt hogy az ai változatosabban játszon az országokkal.
    illetve több ország szakadjon el..indiai területek főleg a britektől.
  • DarthGeri
    remélem nem lesz igazad az unalomba fulladással! :)
    az ilyen játékokban általában a történelem veszteseivel szeretek játszani, mert azokkal kihívás a játék (pl hoi3 csak a tengelyekkel =japán, német,olasz).
    Itt első körben porosz, magyar, török, japán érdekelne. Talán még egy USA déli föderáció, ha ilyenre van lehetőség...
    franciákkal, oroszokkal, brittekkel semmi értelme játszani. Gyakorlatilag minek? Ha becsukod a szemed akkor is nyersz...
    Ami jobban vonz ebben játékban (így kívülről), hogy a 100éves intervallum alatt könnyebben és realisztikusabban lehet elszakadni a történelemtől. Pl a hoi3ban a magyarokkal nem igazán lehet nagyon bekjavarni a dolgokba (bár olvastam már olyat is aki a magyarokkal elfoglalta egész Németországot...).
    Pár hét múlva kipróbálom ezt a játékot is. Most épp a kézikönyvet olvasgatom.
  • Tcsm
    De house dividedben viszont lehet casus bellit csinálni.Am lenne egy kérdésem.Nem tudja valaki, hogy lehet államformát váltani erre még nem tudtam rájönni.Előre is köszönöm a választ.