3405

Vicky 1836-1939
  • Tcsm
    Ha becsődölsz azok akiknek tartozol casus belli-t kapnak ellened (háborús indíték) ezzel akár mikor megtámadhatnak és még becstelenséget sem kapnak(arra vigyázni kell hogy alapjátékban akár mikor kezdhetsz háborút és minden egyes célért becstelenséget kapsz ha nincs arra casus bellid akkor ne legyen túl magas a becstelenség mert akkor a többi állam szintén kap casus belli-t ellened hogy fékezzenek ami számodra egyáltalán nem jó(hadisarc,seregleszerelés,presztízs vesztés stb.)am a becstelenség ha békében vagy automatán csökken vagy ha ellengetsz egy magtartományt,AHD-módban csak casus bellivel lehet háború kezdeni de ott elő lehet állítani azt diplomáciánál szándékosan is ám akkor is kaphatsz becstelenséget.A lénbyeg az hogy ne háborúzz sokat nagy háborús célokkal egymás után)visszatérve a csődhöz csődben az összes kiadásod lemegy alapból 0%-ra de ezt vissza lehet vinni.
  • gatoth
    presztízs megy fel évente magától is, hogy mekkora %-kal azt a culture tech első oszlop technológiái befolyásolják. 2. oszlop direkt módon növeli, de csak akkor dob sokat, ha az elsők között fejleszted ki. eventekkel is lehet, de azok gyanítom hogy japánnak nem ugrik be túl sok nagyobb értékű. más nem jut eszembe.
    jövedelem növelésre az iparosítás előtt alkalmas lehet a mezőgazdaság termelékenységének növelése, különösképp az industry tech első oszlopával. ez emellett viszont munkanélküliséget generál a parasztok között, aminek jó oldala, hogy könnyebben tudnak mássá konvertálódni (pl. clergyvé, egyéb feltételek mellett dob rajta), valamint ha civilizálódsz jó alapot teremt a munkások számának gyors növelésére és ezáltal gyors ipari növekedésre, viszont addig is elszegényedik egy jó részük, mivel nem kap munkát, így hajlamosabbak lehetnek a lázadásra. a szaldó viszont inkább pozitív szerintem.

Ami nagyon negatív viszont, hogy míg ezeket fejleszted, vonják el az rp-t a reformoktól, tehát jobban kitolják a civilizálódást. ez a baj ezekkel az országokkal, nagy csodát ne várj tőlük.

Mínuszba úgy mész, hogy először a saját nemzeti bankod megtakarításait éled fel, ha ezek kimerülnek, akkor külföldről. úgy vettem észre, hogy ők viszont nem hiteleznek korlátlanul (apd modban igen), tehát ha belső forrásból már nem tudsz, a külföld meg nem ad akkor csődbe mehetsz.
    Másik útja, ha az adott bevételi szint mellett nem tudod fizetni a kamatokat. ekkor úgy is csődbe mész, ha még vannak belső megtakarításaid. legalábbis így vettem észre, de nem szándékosan még nem csődöltem be soha, úgyhogy annyira nem vagyok jártas a témában.
  • zoleee28
    egyébként meddig lehet mínuszba menni? Mert ott mentettem el, hogy már csak pár nap és elfogy minden pénzem és nem tudom, hogy tudnám a költségvetést legalább stabilra hozni, amíg iparosítani kezdek. Lehet, hogy a koreai háború után csökkentem a hadsereg létszámát, mert az a legnagyobb kiadásom jelenleg...
  • zoleee28
    Japánnal kezdtem, megtámadtam Koreát, kis seregét gyorsan levertem, utána a fel-felbukkanó 3000-es divízióit is, most ott tartok, hogy 2 tartományán kívül mindegyik be van csíkozva, ez most okkupálást vagy annektálást jelent? Ez az első háborúm :) hogy tudom véglegesen elfoglalni? A wargoal-hoz korea annektálását választottam, a maradék 2 tartományán van egységem és lassan 100% lesz.

Kell a presztízs pont, mert 30-at kell összegyűjtenem, plusz 3 technológiát kifejleszteni (ebből másfél már megvan), mert el kell érnem a Meiji restaurációt minél előbb, hogy elkezdhessek iparosítani!

hogy tudok még presztízs pontot szerezni? Mert ha jól értettem, a wargoal elérésekor 10-et kapok. Jelenleg a sikeres csaták után 6 pontom van, ehhez még hozzájön a 10?

Előre is köszi a válaszokat.

Amúgy nagyon lassú a kutatás, 2.12 a napi kutatás pont, az oktatás maxon van, a legnagyobb lélekszámú tartománynál a nemzeti fókuszt a papokra tettem, de így is több év egy technológia kifejlesztése. A gazdaság sem prosperál, magasak az adók, de így is lassan 0-án leszek, úgyhogy sürgős lenne az iparosítás.
  • don galáb
    köszi a választ
  • hana1
    -igen, pl Japánnal civilizálás után nem lehetetlen elérni a nagyhatalmi státuszt
    -lázadókat verd le, nézd meg, hogy mi az oka a lázadásnak, és próbálj a kedvükre tenni, vagy elnyomni (suppress pontok), de az elengedésük szerintem nagy hiba.
    -kölcsön: nem te adod, hanem a nemzeti bankod, ami a hozzá betett lakossági betétekből kölcsönöz. Nincs rá igazán befolyásod. Te csak támogathatsz más, éppen háborúban álló országot pénzel, de az nem kölcsön.
  • don galáb
    bocsi még egy eszembe jutott: milyen modok vannak a jáétékhoz és melyikhet van magyaritás?
  • don galáb
    pár kérdés: civilizált nemzetböl, ha ügyes vagyok lehetk e nagyhatalom, vagy másodlagos hatalom?
    a sok köcsög lázadoval mit csináljak? belgákkal vagyok és a flamand majmok annyira lázadoztak hogy elengedtem öket és bábjaim lettek.
    kölcsön adása: csak a listán szereplöknek adhatok pénzt?..vagy aki ott van az automatikusan kapja tölem a moneyt?
    köszi a válaszokat
  • fityusz
    Köszönöm a segítséget, valóban abban abban a fájlban volt az event!
  • hana1
    hadseregem a XIX.sz.-ben: 2/3-a gyalogos, 1/6-od ágyú, 1/6-od lovas + külön lovas egységek rendfenntartásra, unciv elleni háborúra, gyarmatosítás gyorsítására.
    Lovasok 2 dologra nagyon jók: felkelők ellen(gyorsak) és tartományok ostromára(magas recon. miatt gyorsabban foglalják el).
    Guard-okat érdemes tartani, igaz drágák, de a legjobb egység.
    Ágyúkat mindég sok gyalogoshoz csatolva érdemes alkalmazni, mivel ők fedezik a tüzérséget. Mérnök elég gyenge egység, szerintem csak komoly erőd ellen érdemes bevetni őket.
  • DasIsFuck
    én masszív gyalogság 2 vagy 3 engineerrel és artival 3 vagy 4 lovasság.
    suply limittől függ, meg, hogy épp kivel hadakozol.
    de szerintem érdemes gyalogságot preferálni, végül is rájuk kapod majd a legnagyobb bónuszokat.

a sok tüzérség lelassítsa a sereget, ileltve néhány módosítóval hamar elhullanak.

szerintem mindenképp a gyalogságot preferáld a többit csak amolyan keigészítő,támogatóként, szóval mindig a gyalogság legyen túlsúlyba és ehhez arányosan rakj tüzérséget,mérnököket és lovasságot.
    a valóságba is mindig a gyalogság alkotta a hadseregek gerincét.
  • DasIsFuck
    a decision mappába a NationalUnifications fájlba keresd.
  • Tcsm
    Igen a nemzeti fókusz erre jó az alapjátékban kiegészítőben van még egy funkciója is de az most nem fontos.
  • zoleee28
    Szóval a national focus igazából arra jó, hogy egy adott közigazgatási egységen belül egy adott szakmát vonzóbbá tegyünk vagy egy termék gyártását ösztönözzük, vagy vasútépítést stb?

Köszi a tippet, akkor a kis létszámú hadosztályokat feloszlatom és újakat képzek. De ezek szerint nem nagyon érdemes levenni 100-ról a hadsereg csúszkáját, mert kb. 60%-on van nekem, de majdhogynem a felére csökkent a hadseregem....
  • klaci7
    sziasztok! ti milyen egységkombinációt szoktatok használni? vagy hogy a leghatásosabb? én általában 3 lovasság, 3 tüzérség, 3 gyalogság és 1 mérnök, később mikor már a supply limit magasabb lesz, ezek 2x-ese.. de ahogy a gépet nézem, általában 1-2 tüzérséget tesz be, és nem vagyok biztos benne, hogy jól csinálom. vélemény? :)
  • gatoth
    a clergyket legegyszerűbben focussal. mindig a legnépesebb régiókban kezdjed, és ha ott elér legalább 2,5%-ot az arányuk, akkor haladj a kisebb népességűek felé. emellett az oktatási kiadások legyenek maxra húzva. ez a hatékonyságot is növeli, amellett, hogy jobban motiválja a popokat, hogy clergyk legyenek.

a katona kérdés kicsit bonyolultabb. ugye az előzőben írtam, hogy van 2 szám x/y formában, ha y>x akkor abból tudsz új egységeket létrehozni, illetve feltölteni. igen ám, de a feltöltés nem garantált ekkor sem. például: van vmilyen nemzetiségű ezreded vmilyen régióból, aminek a létszáma nagyon megfogyatkozott. igen ám, de ezeket csak ugyanabból a popcsoportból tudja feltölteni, amiből létre lettek hozva. tehát ha huzamosabb ideig nem tölti fel az azt jelentheti, hogy hiába van még tartalékosod, de az adott popcsoportban már nincsen. ekkor szerencsésebb ezeket az ezredeket feloszlatni, és újakat létrehozni más csoportokból, ahol vannak tartalékosok elegendő számban. ha összességében akarod növelni a számukat, akkor szintén focus és fizu fel...
  • zoleee28
    Hogy tudom a sereget feltölteni? Mert levettem a hadsereg fenntartását kb 70%-ra, és van már olyan hadosztály, ami 15 meg 12 főből áll 3000 helyett, a nagy seregem is kb 50.000 főről lecsökkent 33.000-re.

Plusz hogy tudom a clergy-ek számát növelni, hogy a kutatás gyorsuljon? Mert mindössze 0,94% az arányuk az összlakossághoz képest, 2-ig növelni akarom.
  • zoleee28
    igen, erre gondoltam, ezért megpróbálkoztam csak egy 3000-es hadosztályt hajóra rakni, de nem sikerült ez sem... na még próbálkozom.
  • hana1
    Hadosztályonként kell 1 hajó (azaz teljes feltöltöttségnél 3000 főt visz 1 szállítóhajó). Ha nincs elég hajód, nem tudod szállítani őket, csak ha felosztod a sereget olyan méretűre, ami már befér.
    A nat.focus a játék egyik legfontosabb eleme, úgyhogy javaslom, hogy ne csak beállítsd az elején, hanem folyamatosan kezeld.
  • gatoth
    ha a military fület nézed 2 számot látsz, ebben a formában: x/y
    az x jelenti, hogy ennyi egységed van, az y, meg, hogy mennyi lehet összesen a katona popok száma alapján. a sereg ugyanis a katona popokból van toborozva, a többit nem érinti, legalábbis közvetlenül. közvetetten viszont igen, ha például felhúzod a fizetésüket, akkor vonzóbb lehet a pálya a többi popnak és többen alakulnak át, máshova viszont kevesen. Közvetlenül csak akkor befolyásolja, ha mobilizálsz a fülre kattintva alul.
    ha az x kisebb, mint y, az se baj, akkor a különbség a tartalékosok száma, ezekből tölti fel a csapatokat emberveszteség esetén. ha nincs miből feltölteni egy egységet, akkor előbb-utóbb megszűnik.
  • gatoth
    Research pontok 2 részből állnak: van egy bázisértékük, meg erre vannak módosítók. A bázis több dologból áll össze: clergy-k aránya a lakosságon belül (2% a max, ameddig növel), clerkek aránya (4%, de ez nálad nem játszik, mivel nincs ipar), írástudók aránya, országod státusza. Azt hiszem ennyi. Módosítókat pedig a culture tech 2. oszlopával tudod húzni, hátránya, hogy ha ezt fejleszted, annál lassabban mennek a reformok nyilván, mert mindkettőhöz rp kell. szerintem a legjobb amit tehetsz, hogy a focusokat a clergykre teszed, meg némileg meghúzod a culture 2. és 3. (oktatási hatékonyság -> növekvő írástudó arány) oszlopát, valamint az oktatás csúszka maxon van a büdzsében.

Én amúgy nem civilizálatlan országgal kezdtem volna az első játékot, pont ezért, mert szűkek a lehetőségek és ezért unalmas...
  • fityusz
    Victoria 2 House Divied 2.31-el játszom, megtudnátok mondani, hogy a játék mappáján belül hol találom azt az event fájlt ami tartalmazza az észak-német föderáció létrehozásának feltételeit? Modot szeretnék csinálni, de sehol sem találom ezt az eventet.
  • zoleee28
    Egyébként ha a hadseregképzésre megyek, 28 db 3000-es csapatot tudnék kiállítani, ennyi sor van jelenlegott, pénzem is lenne hozzá, de a kérdésem, hogy ezeket a csapatokat kikből toborozzák? Mert nem lenne jó, ha pl a kisiparosok vagy akár a farmerek száma csökkenne...
  • zoleee28
    Kipper szállítóhajó mind a 4, ezek tudnak csapatokat szállítani, nem?

Ha a kisiparosok tevékenységébe nem tudok beleszólni, akkor csak úgy tudom az ipart befolyásolni, hogyha lehetőség szerint minél előbb elérem a Meiji restaurációt hogy gyárakat tudjak építeni? Csak ahhoz még kell két fejlesztés, és lassan fejlesztek sajna, hogy tudom a research point-okat növelni?

Amúgy a national focus-t beállítottam, de már nem emlékszem hol, mi annak a lényege?
  • hana1
    iparosok azt gyártanak, amiből meg tudnak élni...nem igazán lehet beavatkozni, csak iparosítással
    Hajók közül csak 2féle tud egységet szállítani, erre figyelj!
  • gatoth
    szerintem az iparosok tevékenységébe sincs beavatkozás, legalábbis én nem tudok róla. Esetleg vámszinttel, meg focussal, hogy növekedjen a számuk
  • zoleee28
    a 2696-os hsz-ra is tudja valaki a választ?

Plusz addig mivel nem nagyon tudtam semmit sem csinálni, hadsereget kezdtem képezni, már a harmadik a hadi pontszámom a világon, meg flottát is építettem, de sehogy sem tudom a katonákat beszállítani a flottába, mindig azt írja ki, nincs olyan flotta, ahova beszállhatnának, pedig ott van mellette. Egy kb 50.000-es hadsereget akarok Koreába átdobni, nekik mindössze két seregük van összesen kb 40.000 katonával ágyúk nélkül, úgyis kell a presztízs a Meiji reformokhoz. De nem tudom átszállítani...
  • gatoth
    sehogy. de nem csak aranyra vált át, hanem olajra, gumira is, de erre neked az alapjátékban nincs hatásod.
  • Tcsm
    Előbb nem kaptam rá választ, ha esetleg még is tudja valaki az meg tudná mondani, hogy, hogy lehet megváltoztatni egy terület rgo-ját azon kívül, hogy valahol aranyat találnak.És afrika gyarmatosítása után találhatnak az országok ott aranyat?
  • zoleee28
    Köszi, így már világos. De amíg csak kézműipar van egy országban sok iparossal, addig hogy tudok a gazdaságba beavatkozni? Mondjuk egy jól jövedelmező termék gyártását hogy tudom elérni? Vagy minden iparos azt gyárt, amit akar?
  • gatoth
    Az árak színe azt jelzi, hogy a bázisárukhoz képest (amiről indulnak a legelején egyenlő kereslet kínálat esetén), hogy állnak
    a zöld magához képest magas, a piros alacsony. mivel a nyersanyagárak nem nagyon változnak, ezért a szín viszonylag jól jelzi, hogy mennyire nyereséges vagy nem az gyártani.
  • zoleee28
    Ösztönzés alatt mit értesz pontosan? Úgy értem, hogy gyárakat még nem tudok építeni, azt nem elvileg nem tudom befolyásolni, hogy a farmer, munkás meg a kisiparos pop mit termeljen és mennyit. Gyakorlatilag egyelőre nem nagyon tudok mit csinálni, nem tudom, hogy lehetne a gazdaságba beavatkozni.
  • hana1
    Itt nem közvetlenül avatkozol be a popok életébe, mint az 1-ben.
    Terelgetni lehet őket kutatásokkal, adókkal, nat.focuss-al, stb.
    Ha valami jól jövedelmez nekik, oda vándorolnak.
  • hana1
    Nat.focus-al lehet 'átképezni'.
    Igazad van, lehet h. a nyíl mutatja az árakat, akkor a színek a világpiac aktuális igénye szerint változnak (ha főlé viszed az egeret, biztos kiírja). Természetesen az árakkal ez összefügg.
    Nat. focuss-al lehet befolyásolni azt is, hogy hol milyen gyárakat építsenek a kapitalisták (te csak akkor tudsz gyárat építeni, ha az államforma ezt megengedi, egyébként csak támogatni tudod pénzel).
    Itt az elején a ritka nyersanyagaidból készülő termékeket (pl luxus ruha,-bútor) érdemes ösztönözni (már ha van), valamint likőrgyárak tömkelege kell, azok jól jövedelmeznek. Persze nem te kapod a gyárak jövedelmét sem, de az adót igen.
  • zoleee28
    Popokat átképezni lehet-e? Ha igen, hogyan?
  • zoleee28
    Ja értem. Szóval én, mint állam, csak akkor juthatok hozzá bármilyen termékhez, ha megveszem a popoktól vagy a világpiacról?

De a termék világpiaci árának változását nem a font jel melletti kis nyíl mutatja?

Egyébként a civilizálatlan Japánnal kezdtem, még nincs gyáram, 1837-ben vagyok, a Meiji restaurációt kellene elérni, de ahhoz több kutatási pont és több presztízs kellene.

Amúgy vic1-ben úgy volt célszerű elkezdeni egy játékot, hogy megnézted,milyen nyersanyagokat termel az ország, és aszerint építetted ki az ipart. Itt lehet azt befolyásolni, hogy a nyersanyagokból mennyit termeljenek a pop-ok? Mert itt nem találtam meg annak a lehetőségét, hogy pakolásszam a farmereket meg a labourereket az rgo-kon.
  • hana1
    Amúgy szerintem mindenképp hagyd automatán a kereskedelmet, én azt a fület csak információ szerzésére használom. (max akkor kell betárazni, ha világháborúra készülsz, akkor is csak a hiánycikkekből, amit csak a későbbi ellenfelektől lehet beszerezni)
    Korábbi kérdésedre: piros-csökken a termék világpiaci ára, fekete-stagnál, zöld-emelkedik.
    RGO-t nem lehet változtatni, eventek változtatják csak.
  • hana1
    A gondolatmenetben ott van 1 hiba, hogy nem te termeled, hanem a farmerek (illetve a földbirtokosé a termény). Tőlük kell megvenned az állami raktárba.
  • zoleee28
    Köszi, azóta átböngésztem az egész oktató részt, de pár dolog még így sem világos:
    dohányból termelek naponta 255-öt, a népnek csak 99-re van szüksége. Beállítom a kereskedelemnél a csúszkát mondjuk 200-ra, és eladásra állítom, akkor elvileg 200-as árukészletnek kéne összejönnie, és csak affelett kerül eladásra, de mégsem nő. Ez meg miért lehet? Egyik terméknél sem nő az árukészlet, akármit csinálok, csak úgy tudom a kívánt készletet összehozni, ha megveszem, de miért venném meg, ha egyszer termelem is?
  • Tcsm
    Valaki tudja, hogy lehet egy terület rgo-ját megváltoztatni azon kívül, hogy néha valahol aranyat találnak?