Vicky 1836-1939
  • gatoth
    Úgy sejtem, nem szabadítottad fel a jobbágyságot. Van egy ilyen opció a decision-öknél (politikán belül), kell hozzá magas militancy, meg tudatosság, és jobb minél előbb megcsinálni. A problémáid nagy részét szerintem ez okozza:
    -egyrészt ha fejleszted az ipari tech első oszlopát (ill. másodikat), megnő a farmok termelékenysége és csökken a méretük
    -igen ám, de mivel nincsenek felszabadítva, nem tudnak (ill. csak minimálisan) a gyárakba áramlani.

Ezekből következik, hogy a nyersanyagtermelők (parasztok, bányászok) iszonyat nagy munkanélküliség lehet, ha jól sejtem, ebből következően nyomor, ebből következően pedig a kommunisták támogatása. Nálam mindig a gyarmatokon erősödnek meg legjobban, mert ott nem tudok gyárakat építeni, és onnan nem is migrálnak, tehát maradnak munkanélküliek. A kivándorlás jó része is ebből következhet, bár ott normál esetben is van kivándorlás, tehát megszüntetni nem nagyon tudod.

Másrészt következik, hogy az iparod nem fejlődik, mert nem áramlanak be a munkások. a 139 pont ilyenkor az oroszokkal nagyon karcsú, én amikor felszabadítottam a jobbágyokat, naponta ezrével alakultak át gyári munkássá, erre a dátumra már több mint 5000 iparpontom volt.

Tehát ez a kulcs a probléma megoldásához, mindenképp fel kell őket szabadítani, amilyen gyorsan csak lehet.

Azért van itt még más is: elég alacsony az írástudók aránya (35%), eddigre, ha rágyúrsz, már 90% fölé fel lehet tornászni. Ehhez az kell többek között, hogy a focusok mind a papokon legyenek (és minél több focusod legyen kifejlesztve), amíg minden tartományban nem lesz 2,5-3% az arányuk. Értelemszerűen a népesebb tartományokban éri meg elkezdeni. Emellett a kultúra tech 3. oszlopának fejlesztése erősen ajánlott legalább a biologism techig (darwinism felfedezés 50% +t ad az oktatás hatékonyságára). Emellett a kiadások között az oktatás legyen maxon.

Ez azért jó, mert a clergyk társadalmon belüli aránya 2%-ig plusz fejlesztőpontot ad, a növekvő írástudó arány szintén, és kell a magas írástudás ahhoz is, hogy a képzetlen munkásokból képzettek legyenek, amik szintén + fejlesztőpontot adnak. Enélkül nem fogod tartani a lépést a ny-tal technológiában.

Ami még feltűnt, hogy a gazdaság gyengeségéhez képest a kincstárban felhalmozott arany (8,38 milla) nagyon sok. ehhez ha jól sejtem a sz.rt is ki kellett paszírozni az adózókból, vagy a kiadások rovására ment. egyik sem jó.

Összegezve:
    - jobbágyfelszabadítás, amilyen gyorsan csak lehet
    - focusok az oktatókon, ha kell 70-80 évig is
    - erős kultúratech-orientáció az elején
    - lehetőleg alacsony adók, főleg a tőkésrétegen, legalább az elején
    - és ha lehet köss szövetséget a franciákkal, és ápold a kapcsolatokat, mert nagyon hasznosak tudnak lenni a németek ellen (kétfrontos háborút kell vívjon)

Ha így csinálod, az első helyet is lehet hozni, de a top 3-at mindenképp.