Vicky 1836-1939
  • gatoth
    Nem az elején kezdve:
    - a nat.focust semmiképp ne pazarold railroadra. ha már van elég tőkéjük a nemzeti bankban (=/=kincstár), akkor nélküle is pikk-pakk nekiugranak a kapitalisták, ha meg nincs, akkor hiába focusolod, max ott kezdik az építést, de sokkal hasznosabban is le lehet kötni.
    - a projektek a kapitalisták önálló gyár és vasútépítéseit jelzik, de te is be tudsz szállni (kivéve ha a gazdpolod laissez faire), és az elején érdemes is, mivel említettem, hogy az elején nincs elég tőkéjük felhalmozva ezért csak csordogál a gyárakba is, így évekig is tarthat, mire elég összegyűlik. itt azért meg kell jegyezni, hogy néha elég nagy állatságokat találnak ki, például a lőszergyár foszfor nélkül, de ilyen a luxusbútor gyár trópusi fa nélkül. ezeket azért ne támogasd meg, de például likőr, bor, és ehhez kapcsolódó üvegtermelésbe érdemes beruházni, főleg Magyarország esetén (helyi nyersanyagok)

-és itt térnék ki a focusokra: én úgy szoktam, hogy az első 1-2 évben kapitalistákra rakom a legnépesebb régiókban. összegyűlik párszáz, esetleg ezer, azok már el tudják indítani a projekteket, amikbe beszállhatsz (olcsóbb, mintha magad építenéd). utána viszont gőzerővel ráállok a papokra, egészen addig, amíg minden régióban legalább 2,5-3% lesz az arányuk(ez évtizedekig is tarthat). emellett az oktatási techeket (culture középső oszlop) is fejleszteni kell, legalább biologism-ig, mert ott van egy jó felfedezés (+50% oktatási hatékonyság darwinism néven fut). emellett a csúszka legyen maxon az oktatás és adminisztráció esetén. ezzel a módszerrel a századforduló

az oktatás fejlesztése kulcsfontosságú, több okból:
    -egyrészt beleszámít a research pontok számába
    -a papok száma szintén beleszámít az rp-k számába
    -csak magas írástudású popokból lesznek könnyen bürokraták (fontos a vámbevételek, focusok, gyarmatosítás hatékonysága miatt), és clerk-ek, ami szintén +rp-t ad, na meg hatékonyságot a gyáraidnak.

Akkor itt ki is térek a technológiára: a fejlesztés ugye research pontokkal zajlik, amiből naponta van valamennyi, minél több annál jobb nyilván. Ez 2 részből áll össze: egy alapértékből (clergy, clerk popok lakosságon belüli aránya, írástudók aránya, nagyhatalmi/másodhatalmi státusz), és az alappontokra járnak még szorzók. Ebből a legfontosabbakat a culture tech 2. (azt hiszem filozófia) oszlopából nyered, valamint a plurality növekedéséből (idővel magától is, de a nat.focust adó techek adnak +plularityt is) nyilván az a jó, ha az alappontokat és a szorzókat is növeled keménye, a max rp amit össze lehet szedni kb 80/nap.
    Szerintem célszerű az elején az oktatási, nat.focusos, rp szorzó techekre rámenni (ez minde culture), valamint a farmok termelékenységét növelőre (industry 1. oszlop). A katonaiakkal én akkor szoktam foglalkozni többnyire, amikor már beértem a nyugatot fejlettségben.

Termeléshez: azt hogy hányan dolgoznak azt a gyárakban jelzi az a pár emberforma, ahogy telítődik fehérrel, úgy nő.
    a napi mínuszokat/pluszokat szintén kiírja a gyár alul, ha odaviszed az egeret, akkor látod a bővített adatokat. fontos megjegyezni, hogy minden gyár egy meghatározott kezdőtőkével indul(gyár szintje*1000), ha ezt a veszteségek elolvasztják, és nem segélyezed, becsődöl.

Termelés kapcsán visszakanyarodnék a focusokra: ha a papok már mindenhol 2,5% felett vannak, én craftsmenre szoktam gyúrni, utána (nagyjából 1900-tól) meg clerkekre. ők +rp-t adnak, de ugyanilyen fontos, hogy növelik a gyárak hatékonyságát, aminek a végén nagyon nagy jelentősége van, mert nálam mindig túltermelés alakul ki -> csökkennek az árak -> ha nem termelsz elég hatékonyan, csődhullám, vagy óriási összegű segélyek

Pont a magyarokkal játszva a végén átléptem az oroszokhoz, akiknél óriásira nőtt az ipar, viszont hatékonytalanul termelt. napi 22 ezret költött ipartámogatásra, az összes többi kiadása együtt 3ezret tett ki. poénból kikapcsoltam a támogatásait, fél év alatt az ipar a 20%-ra olvadt le, meg lett néhány millió munkanélküli.