19779
  • bardocz
    A légellenállás miért generálna leszorítóerőt? Fogsz egy téglát, és eldobod, annak lesz légellenállása, de nem a leszorító erő miatt fog leesni a földre. Vagy eldobsz egy gömböt. Semmilyen leszorítóerőt nem termel a légellenállása. Esetleg ha egy repülőt veszünk, viszonylag kurvakellemetlen lenne, ha a légellenállása leszorítóerőt termelne :DD
  • lac coo
    Hogyne !

Szerinted mi történne a gumikkal ha rákerülne plussz 6000 kg ???? Mondjuk olyan 1 bar nyomáson ....
  • Batmanci
    Alex!
    Ha megengeded, hogy belevau, akkor annyit tennék hozzá, hogy ha a komolyabb formaautó az F1, arról konkrétan tudom, hogy kábé 6 tonnával nyomja a 'betonyt, úgy 300 környékén. 200 felett meg már nem esne le a plafonról.
    No, de vajon egy nem professzionális szimről beszélve, kell-e nekünk, hogy "mindent" számoljon? Az mind erőforrás igény.
    Egy professzionális szimhez, nem elég egy nem professzionális (PC) számgép. Ahhoz profi gép kell. De építenek-e két szimet? Egyet az F1 és tsainak, egyet nekünk, monitor előtt gubbasztó autósoknak.
    Nem hinném. Túl sok munka. Ebből adódóan lóvé. Tudom, eltartja a Vörös Bika az ISI-t, de megkapjuk?
    Ezt is kétlem.
    Polemizálhatunk leszorító erőről, de nem oly rég, valaki, aki villanyt tanult valamelyik Campusban, azt találta mondani, hogy a légellenállás nem generál leszorító erőt. Egy F1-es istállónál, kifutófiú se nagyon lehetne egy ilyen beszólás után. Persze, lehet igaza, csak akkor Newey odaver egyet a fizika, vagy aerodinamika törvényeinek.
    Mindegy, az rF2-ből mire játszható szim lesz, addigra úgyis megváltozik az ismert fizika, aerodinamika. :)
  • Beagie
    Szép munka! Grat!
    Még Rfactor 1 alatt anno sok kört lenyomtam a verdával, élvezetes lett, nagyon kíváncsi leszek a folytatásra

Még a Suzuki Swift kupa modra leszek nagyon kíváncsi, amit Emerico készít, nekem is olyan Suzukim van, kíváncsi leszek játékba milyen vele menni :)

Sok sikert minden készülő munkához!
  • ubulka
    hűű ezzel biztos jó lesz majd csajozni a játékban!
    A kerületi főnököt lenyomom vele, hogy elnyerjem lányát, igaz neki R8-a van de sikerülni fog kis tuninggal.
  • lac coo
    Mikor megy az autó a levegő forog az abroncsban? Vagy csak később kezd el forogni? Azt számolja vajon ? :)
  • Alexease
    Mert meg nincs kesz, meg beta:)

Kivancsi leszek mennyit foglalkoznak majd a progival, es milyen intenzitassal, mert a launcher 2009–2010-es, a progi 2010–2012-es datumozasu;) Vagyis mar akkor valamennyi kesz volt a progibol, es valszeg a bejelentkezo kepernyot, grafikat nem a legelejen csinaljak meg, nem azzal kezdik a jatek programozasat:D

Bar egyelore a CARS fizikaban/FFB-ben gazos, de ott napi/heti szinten lehet latni a fejlesztesi idoleheteosegeket. Pl. menyi ido alatt gyartanak le egy-egy funkciot, mondjuk animalt pilota vag hasonlo (OK, az mar a SHIFT-ben is mbenne volt, valszeg csak atdolgoztak, piszkaltak – ugy mint minden mast:D).
  • lac coo
    Nem a legjobb, ugyanolyan mint volt, felniig ütközik bele a kerék, ráadásul most a látványelem deformálódó gumi még szépen rá is tekeredik :)
    Mondjuk ez a legkisebb baj...:)
  • Dietrich
    mellesleg az IC-nek az új autó kiagyalásakor az egyik formabontó ötlete az volt, hogy olyan ow autót megépíteni amik szárny nélküliek a speciális kasztnival érnék el a tapadást + a sebességgel. ;)
    oválon ez működhet is, de road pályán?...
  • zolee145
    Asszem hamarosan fel kell tenni a kérdést az ISI-nek, nincs más választás.:) Végülis hogy fordul-e a tengely, vagy ahhoz képest számol minden elfordulást tulajdonképpen lényegtelen. Mert ha számolja, akkor a leszorító erő is elfordul, ugyanott vagyunk.

Ezt az útpadkás dolgot nem értem. Mentem már rá útpadkára rf1-ben, nem éreztem, hogy ne bírkózott volna meg vele.
  • Alexease
    Most mar az utpadka elvileg mukodik, allitolag 10–20-szorosara emeltek az erzekenyseget, szamitast:)
  • Alexease
    Hogy az rF mit szamol, fingom sincs:)

Az aero bonyi, ott is lehet trukkozni, egyszerusiteni (ami nem csalas, de minek szamoljon fuggolegesen, fejjel lefele, amikor az nem normalis hasznalat:D).

Pl. egyszerusitve : 1. a leszorito ero (csak) a tapadast noveli; 2. csak fuggoelgesen, lefeleszoritja az autot. Vagy hasonlo egyszerusites.

Az nKP realtime-ban mutatja a legellanalast, a josolt sebesseget, leszorito erot stb.

A LFS-ben csuszkalval lehet allitani a teszt sebesseget, es azalapjan mutatja a komponensenkent es osszessegeben legellenalast es leszorito erot N-ban.

Gozom sincs a pontos ertekekrol, de a megfelelo leszorito erohoz legellenalas kell, ahhoz sebesseg, ahhoz meg teljesitmeny. A generalt ellenalas mindig 2-4-szerese a genaralt leszorito eronek, vagyis durva mennyisegu energiat kell befektetni.

Ha jol emlekszem, egy komolyabb formula auto, kb. a sajat sulyat birja osszeszedni leszorito eroben. Ez jol hangzik, de ezt a foldon szamolva ertik. Fejjel lefele ott van meg a nehezsegi gyorsulas is (le akar esni, az meg egy autonyi suly):) Hogy a megadott adatokban ez benne van vagy nincs, azt nem tudom. Turni kellene a komolyabb F1-es technikai forumokat, de annyira mar nem erdekel a dolog;)

De a lenyeg, ha az rF nem valtozott kerek szamitasra, es/vagy trukkosen szamolja a dolgot, ugy is lenyegtelen;)
  • lac coo
    Tengely nem fordul az marad ugyanott, ahhoz viszonyítva mozdul el, fordul minden .Az az origo, meg a tengelyek nullapontja, az marad ott ahol van, ahhoz képest vannak megadva az egyes objectek helyzetei ...Szerintem.
    Amúgy meg egy egyszerű útpadkával sem birkózik meg a játék, minek ide ilyen rafinált dolog ? :)
  • zolee145
    Nem pontosan fogalmaztam. Szóval van a modell közepén az xyz tengely, és azoknak az iránya a viszonyítási alap. Szóval ha pl a szárnyhoz beírjuk, hogy -100 akkor az azt jelenti, hogy az y tengelyen mozdul el, azzal ellentétes irányban. Ez akkor is így van, ha az autó fejjel lefelé van, mert a modellel együtt fordul az y tengely is.

Ez az elmélet. Elvileg nagy hiba nincs benne, mert a levegőben lévő (ugrató, vagy éppen valahonnan leeső) autóra is hatnak erők, ezeket számolja is az rF. A fejjel lefelé menés nálam ott bukott meg, hogy a BTB minden áron felfelé fordítja az utat.:D Csinálni akartam egy hurkot, de 90 foknál megtekerte a pályát.
    De ahogy olvasom Alexnél meg a keréknél bukott meg a történet, szóval a bizonyítási eljárás úgy fest elmarad.:)
  • lac coo
    Kizártnak tartom, hogy a modellből számolja az aerodinamikát, nem nasa szimulátor ez ! :)
    Ha modellnek berakok egy teáskannát, ugyanúgy F1 verda marad az egész !!!
    Van egy primiítiv képlet az aerora, azt jóvan ....
  • Alexease
    A Maniax palyaknal probaltam, gondoltam csinalok egy hullamvasut-szeru, fuggolegesen atfordulo, fejel lefele (akarhogy hivjak;P) kanyart. De 90 fok felett a kerekek mar nem erintkeztek az uttal, egyszeruen az utkozesmodellen csuszott az auto, aztan leesett;)

Hogy az rF2 mit csinal, nem tudom, mar nem nagyon erdekel;)

De fizikaban, gumiban sokfelekeppen lehet szamolni, ami vagy altalanosan, mindig mukodik (pl Terep2 es Insane tokeletes:DDDD), vagy valami trukkos.

Regebben pl. az LFS is (most nem tudom milyen) csak fuggolegesen szamlota a kerekeket, gumikat, ha oldalra borult az auto, kormanyzasnal mar nem erintkezett a gumi a talajjal, hanem belement az aszfaltba;)
  • zolee145
    Két verzió van: vagy kötekedni akartál, vagy tényleg agyi problémáid vannak. Rád nézve az első verzió az előnyösebb.

Oké. Csak ma, csak neked.

rfakk #3406
    "Én azt szeretném kérdezni, hogy van valakinek tapasztalat arról, hogy miként viselkedne rF1 fizikája aerodinamika terén, ha mondjuk fejjel lefelé gyorsan menne egy F1-es autó, leesne? Ha jól gondolom, rF2-ben biztosan odaragadna, de ez például 1-ben működött?"

Ez még így is sok lehet neked, szóval nézzük a vizsgált részt: "... miként viselkedne rF1 fizikája aerodinamika terén, ha mondjuk fejjel lefelé gyorsan menne egy F1-es autó..."

F1-es autónal aerodinamika terén a lényeges pont a légellenállás, és a leszorító erő. Ebből nekünk a leszorító erő kell. Vagyis kellene, merthogy a kérdés pont arra vonatkozott, hogy a leszorító erő vajon fejjel lefelé is leszorító erő lenne-e.
    Teccik érteni? Egyáltalán nem biztos, hogy úgy működne ahogy kell, ráadásul ha a Föld a viszonyítási pont, és a tömegközéppont felé történő elmozdulást hívjuk úgy, hogy "le" akkor itt bizony felhajtó erő kellene.

...és igen, tényleg hülye vagy: " az én csökkent agyi kapacitásom szerint a leszorító erő lenne a sebesség mellet az egyik fő tényező".
    Nem mellette, hanem abból adódik. A szárnyprofil alatt és fölött légnyomás különbségnek kell kialakulni, így keletkezik leszorító- avagy felhajtó erő. Ehhez az kell, hogy a levegőhöz képest elmozduljon az a szárny.
  • Roger6
    Akkor látom én vagyok a hülye. Tehát mindegy, hogy a leszorító erő mekkora az F1-es autón, csak a sebesség a lényeg. Aha, világos. Csökkent képességű vagyok, mert ha való életben ilyen kísérlet létezne, az én csökkent agyi kapacitásom szerint a leszorító erő lenne a sebesség mellet az egyik fő tényező. Persze értem én, te vagy a jaszkari. Idióta... Tehát az F1 a lényeg, akár szárnyak nélkül is, vágom barátom, vágom!
  • zolee145
    Te sem kis tényezőt hagytál ki, mégpedig a visszaolvasást. Ha meglenne az alap felvetés, miszerint rF1-ben működne-e az F1-es autóval fejjel lefelé közlekedés (kezeli-e ilyen szinten a leszorító erőt a játék, stb), akkor onnan már csak egy lépés lenne, hogy összefüggéseiben tudd kezelni a hsz-eket.
    Ez sem kis feladat, de a legtöbb embernek azért sikerül, így aztán néhány csökkent képességű miatt nem írja le az ember állandóan az előzményeket.
  • hondash3
    Jaja, nem elég ha ippeg fennamrad. Annyi leszorítóerő kéne ami fent tartja a kocsit + még 1x az autó súlya és akkor van olyan tapadása mintha a földön állna. Tapadás pedig kell, hogy hajtani is tudjon, különben elkaparna, lelassulna és mint mondod, fejbeverés, bibi, ragtapasz, emberhalál.
  • Roger6
    "Az okos riporterek 300-ról beszélgetnek, miközben Karotta szerint 130-nál 600 Kg, 260-nál 2400 Kg. Szóval elvileg egy 200 körüli sebességnek már simán elégnek kell lennie. " - most nem azért, de itt egy szó sem esik a leszorító erőről (szárnyak). Szóval Ladával hiába bennél te 400-al, nem maradna meg fejtetőn, érted. Nem kis tényezőt hagytál ki, úgy érzem. Vagyis: felszorítóerő!
  • zolee145
    Arra jutottunk tegnap Mugennel, hogyha a hdv aero részének az alapja a modell (márpedig nagy valószínűséggel az) akkor aero szempontból működnie kell a dolognak. Egy levegőben repülő, pörgő-forgó autónál szépen működik is, ha jól van beállítva.
    Igazából a kérdés az, hogy hogyan jutunk el odáig, hogy hanyatt-homlok közlekedjünk?

A másik, ami számomra kérdés, hogy az rF-ben szereplő -xxx.xxx és a Kg között mi a váltószám? Innen tudnánk, hogy mi az a kritikus sebesség ami fölött kell lennünk. Pont annyi nem jó, mert akkor nem tapadna a kerék, vagyis megszűnne a hajtás, lassulás, leesés, emberhalál.

Az okos riporterek 300-ról beszélgetnek, miközben Karotta szerint 130-nál 600 Kg, 260-nál 2400 Kg. Szóval elvileg egy 200 körüli sebességnek már simán elégnek kell lennie.
  • hondash3
    Köszönöm!
  • Nightt
    Gratula, szep munka!!!
  • szabii98
    húha gyönyörű !!
  • rfakk
    STUNTS!!!!
  • lac coo
    Maniax nem működik rF2 alatt ? :)
    Bár kéne hozzá valami lassú verda is ....
  • lac coo
    Belesüpped a talajba , megáll egy pillanat alatt, leesik .
  • rfakk
    Úgy érted, hogy 90 fokos dőlés után már nem forognak, nem viszik előre a kocsit?
  • Alexease
    rF1-ben, aero szempontbol nem tudom mit csinalna, de a kerekek csak 90 fokos dolesig mukodnek, utana meghal a dolog, regebben probaltam;)
  • cifcuk
    Bár csak sok ilyen spamaet látnánk itt...

Gratula, a verdához.
  • hondash3
    Vigyázat!
    Spammelek!

• hondash3
  • rfakk
    Már kezdtem komolyan venni a hozzászólásod első felét, mikor elolvastam a másik felét is...
  • ubulka
    szerintem működne, de biztos laggolna rendesen mert igénybevenné a processzort az biztos.
    Ki kell próbálni, de ez attól is függ pl hogy föld feletti vagy alatti alagút.
    Mert föld alatt növekszik a hőmérséklet felette emg csökken, bár mikor kilépünk a világűrből kiscit megnő mikor a naphoz közel megyünk de ott nincsenek alagútak maximum a tejútrendszer galaxysai azt nemtudom ott mi a helyzet
  • rfakk
    Én azt szeretném kérdezni, hogy van valakinek tapasztalat arról, hogy miként viselkedne rF1 fizikája aerodinamika terén, ha mondjuk fejjel lefelé gyorsan menne egy F1-es autó, leesne? Ha jól gondolom, rF2-ben biztosan odaragadna, de ez például 1-ben működött?
  • Dietrich
    valaki tesztelte már 3D-s tévén az rfactort?
  • simcompany
    tudjátok.
  • hondash3
    Plííz velkám!
    Dőőő fészlift bámpöer.

Még jó hogy csak 3 féle löki készült ehhez a kocsihoz, már kezdem unni.

• Alexease
    Igazabol a modelleket mindig full extrasan kellene megcsinalni (20x annyi poly vagy spline/nurbs, mint amennyi kellene), mert butitani kesobb mindig lehet:)