Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ennél érthetõbben én sem mondhattam volna:
Ha a föld és a hold között egy nagyrugó biztosítaná a kapcsolatot, akkor neked lenne igazad, mert a rugó teljes hosszára igaz lenne
a két végére tett tömeg hatása.
De a gravitáció teljesen más!
A Föld erõtere fénysebességgel száguld a földtõl sugár irányban
mindenfelé..
ebbe a térbe belemászott a Hold és folyamatosan átvesz annyi impulzust, ami pályán tartja.
A Hold szétsugárzott mezejébe a Föld kap a hold felé mutató eredõjû
impulzus mennyiséget.
No persze a Föld a Holdtól sokkal kevesebbet, hiszen a Hold tömege sokkal kevesebbet is sugároz szét, mint a Föld.
A bonyolultabb magyarázat a gravitációs mezõ. Viszont ekkor mondd meg nekem, hogyan írod fel a mozgástörvényeket? Például hat-e erõ a gravitációs mezõre? Ha igen, mozog az a mezõ?
megint nem figyelsz? a Föld se és a Hold se vonz semmit(egymást), magyarul nincs kölcsönhatásban egymással, hanem a gravitációs mezõjük "tevékenykedik", közvetít úgy mint a láng az elõbbi pénzes analógiámban.
Tényleg nem világos vagy csak játszod a hülyét?
Elárulok valamit ha bármely érzékszerveddel érzékelnéd a gravitációt akkor talán elhinnéd.
Képzeld azt hohy nem látod a gyufát csak engem és a pénzt.
Azt hinnéd hogy csoda történik.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Ezt NEM KÍSÉRLETTEL igazolom, hanem MEGFIGYELÉSSEL, tehát nem én állítom be a Föld-Hold rendszert, viszont a jelenlegi felállást meg tudom figyelni, és ebbõl következtetek arra, hogy a két erõ egyenlõ.
Persze lehet alternatív magyarázatot IS adni, de annak alapvetõen ugyanarra a végkövetkeztetésre kell jutnia, mint a Newtoni magyarázatnak (pl. az égitestek mozgására vonatkozóan).
Az elõbb nem tettem hozzá, igaz gondolom értetted így is, de a többiek
kedvéért most jelzem, hogy ha hõként érzékelt fotonok frekvenciája
tera Hz tartományú.
Azaz egyetlen hõfoton akár 1 THz feki mellett E=6e-22 Js energiájú.
Így egyetlen ilyen hõfoton energiájából (ennyi energiát felhasználva):
egy milliárd éven keresztül minden másodpercben
5e16 db azaz 50 000 000 000 000 db f=1 aHz frekis fotont
sugározhat ki pl. egy db proton. 2 g higrogéngáz (22 liter)
12e23*5e16 azaz 6e40 db 1 aHz-es frekijû gravifotont.
Így szebb (minden egyes másodpercben):
60 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 db foton /sec
Ezért nem csoda ha nehezen lehet a gravitációs fotonokat egyesével
reakcióra bírni..
És ez így is van jól.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
A végére talán sikerül rávezetni, de igen nyögvenyelõsen megy...
(talán ezért nem lettem tanár...)
Tehát, ahogy te is mondtad nem vagyok kölcsönhatásban a pénzel, ahogy a Föld sincs a Holdal, hanem a gyufa lángja van a pénzel, és a gravitációs mezõ a Holdal.
Köszi
Szia
A kémilus számára igazán érdekes a gyufa. Nem azért mert nem tudja, hogy hogyan, hanem azért mert Irínyi János volt aki elsõként tudta.
Ha mint kémikus készítettél már valódi Irínyi féle gyufát, akkor
anekdótázhatunk..
Most, hogy nem értetted meg a gravitációs erõ aszimmetriáját,
talán a kérdéseid megválaszolásával elvezethetünk a megértéshez.
Tedd hát fel, azon kevesek által ismert kérdéseket!
ködik. A fizika FELBONTJA a folyamatot KÖLCSÖNHATÁSOK SOROZATÁRA, a következõen:
1) te meggyújtod a gyufát
2) a gyufa meggyújtja a pénzt, de természetesen a folyamatban a levegõ molekulái is szerepelnek
Te nem vagy egy kölcsönhatásban a pénzzel. Ezért EBBEN A FELBONTÁSBAN nincs közöttetek kölcsönhatás.
Nyilván egy pszichológus teljesen máshogyan írná le a jelenséget. Neki ti "kölcsönhatásban" vagytok, viszont abszolút nem fontos számára, hogy a pénz mennyi hõt fejleszt.
A kémikus is máshogyan gondolkodik. A kémikus számára te nem szerepelsz abban a kémiai reakcióban, ami a gyufa - égõ papír - levegõ.
azért mert én el akartam égetni viszont mondhatnád azt hogy "látszik is a gyufa szárának lenyomata a bõrödön egy darabig" és ez egyenlõ a papírpénz erõvisszahatásával, de akkor azt mondom, hogy szólok valakinek hogy gyújtsa meg a gyufát helyettem.
én hatok a papírpénzre visszahatás nélkül.
Ez persze NEM PRAKTIKUS magyarázat, hiszen túl bonyolult. De ennek ellenére a Newton törvény ÉRVÉNYBEN VAN. Ismétlem, mechanikai rendszerekre van, tehát olyan rendszerekben praktikus használni, ami eleve mechanikai (pl. hinta). Az égés folyamatát nyilván nem ezzel magyarázzuk praktikusan, de nem áll ellentétben az égés folyamatában tapasztalt jelenségekkel sem.
Az égést, amennyiben visszavezetjük molekulák mozgására, abban az esetben a magyarázatban felhasználhatóak a Newton törvények, és helyes eredményre vezetnek, tehát érvényesek lesznek.
Hasonlóan, az olyan folyamatok, melyek mechanikai rendszerrel magyarázhatóak, ott érvényesek lesznek Newton törvényei.
akkor hogyan gyújtom meg a gyufát vagy öngyújtót?
Vegyészmérnök vagyok, sokan nem tudják mi az a kémia, de ekkora baromságot még senkitõl sem hallottam.
A Newton törvényeivel megmagyarázod az oxidációt?? bázze hihetetlen vagy
😄
Roppant érdekes viszont, hogy bevezetve az atomok fogalmát, és az atomok között ható kölcsönhatás fajtákat, nem túl meglepõ módon a Newton törvények FENNTARTÁSA MELLETT remekül meg tudjuk magyarázni az elégés folyamatát.
a mozgás = helyzeti energia megváltozásával de ezt szerintem te is tudod, csak mint korábban az ilyen (számodra)lényegtelen dolgok elkerülik a figyelmedet.
A dolgok leegyszerûsítése nem azonos a saját kedvünk szerinti magyarázásával.
Ez a 3. törvény a sulinetes forrásodból.
A két test:
20 ezres és én
hatok rá, mer elégetem.
Newton nem hinném, hogy belefoglalta volna a mûvébe, hogy csak akkor igaz ha Basic256 végzi a kisérletet.
Tudod mi az az axióma?
Milyen érvényességi körre gondolsz?
Tehát Newton testekrõl beszél, és azok mozgásáról, nem pedig lélektani hatásokról.
Az, hogy igaz a törvény, nem azt jelenti, hogy megmagyaráz mindent! Csak annyit jelent, hogy amiket állít, az igaz, de vannak dolgok, amikrõl nem állít semmit.
ha ezt megmagyarázod a 3. törvénnyel leborulok elõtted.
A newtoni axiómák csak egy nagyon idealizált világban érvényesek, ahol minden és mindenki egyenlõ és nincs igazságtalanság vagyis az lehetetlen.
És a 3. törvényhez ez egy evidencia.
A földön semmi nem egyenlõ. Vannak alá fölérendelt viszonyok.
Fõnök beosztott, nagyhal megeszi a kishalat.
A Newton világa nem a valóság lehet hogy bizonyos kísérletekkel igazolni lehet de csak azokkal.
A newtoni világkép nem azonos az ember által érzékelhetõvel.
Ti pedig már fotonoknál, gravitonoknál tartotok, ez meglehetõsen komplikált. A VALÓDI VILÁG FIZIKÁJÁBAN ezeket a komplikált eszközöket már csak igen bonyolult rendszerek viszgálatához kell elõvenni. Nevetségesen túlkomplikálják az egymást vonzó golyók, vagy a hinta mozgásának magyarázatát ezek az eszközök, amiket ti a ti világotokban használtok.
Ezután ha jön Einstein, akkor õ nem alkothat olyan elméletet, ami szerint a víz csak 0.000001N vagy hasonló erõvel vonzza a Földet (amirõl vitatkoztatok), mert az szöges ellentétben lenne a korábbi tapasztalatokkal! Ellenkezõleg, a további elmélet szinte teljesen egybevág a korábbi elmélettel, leheletnyi eltérések lehetnek csak, amik korábban elhanyagolt tényezõkbõl adódnak.
Persze ti alkothattok más elméleteket, de ha azokból más eredmény jön ki, mint a TAPASZTALAT, akkor az már csak egy képzeletbeli világ leírása lesz.
A legegyszerûbb modellben azt feltételezhetjük, hogy a két golyó közvetlenül hat egymásra.
Bonyolíthatjuk a modellt, Maxwell-törvények, köráramok, indukció, és hasonlóak. Erre szükség is van, ha a rendszerben mozgások vannak. Sõt fonok, kvantummechanika is bejöhet a képbe. De ezek bevezetéséhez NEM KELL ELVETNÜNK A NEWTON TÖRVÉNYEKET, mert azok mellett is tökéletesen mûködnek az elektromágneses kölcsönhatásokat leíró összefüggések, sõt, azokat felhasználva, azokkal harmóniában.
Két dolgot fontos megjegyezni. Az erõviszonyok, a rendszer viselkedése a VALÓSÁGBAN UGYANAZ MARAD, akár egyszerû erõvel, akár fotonokkal magyarázom, hiszen ugyanarról a jelenségrõl beszélünk.
A másik, hogy az egyensúlyi helyzet KIMÉRHETÕ. A MÉRÉSBÕL látszik, hogy az egymásra közvetlenül ható vas és mágnes modellje ebben az esetben jó eredményre vezet. Bonyolultabb magyarázat is elképzelhetõ, de az sem adhat olyan eredményt, ami ellentétes a TAPASZTALATTAL.
Kivéve a ti elméleti világotokat, amiben persze bármi elképzelhetõ.
a hõsugárzással kisugárzott fotonok relatív kis darabszáma száma melletti viszonylag nagy energiája nyomóerõt (nyomó impulzust) ad át,
a gravitációs fotonok egyesével kicsiny energia mellett gigászi számban
érkezve (úgy nézki, ) húzó impulzust, azaz negatív irányvektorú impulzust adnak át.
(A nyomó gravitációs elvben a gravitációs fotonok is pozitív irányvektorúak, de ott a tömegek a háttértõl szigetelik el a vonzandó testet..így a szigetelés nélküli oldal nyomja össze a testeket.)
A két jelenség között a közös momentum, hogy mindkettõt sugátzással fotonok közvetítik.
Tudod, hogy Plank az E=hf összefüggést találta az egy db foton energiája és a frekvenciája között (h a Plank-féle állandó).
Mekkora energiát jelenthet ez? Nos ha pHz-es vagy atto Hertzes
a frekvencia akkor (mert h=6,3e-34 Js )
egy foton energiája 1 pHz (= 1e-12 Hz) 1 aHz (=1e-18 Hz)
E= 6e-46 Js ill. E=6e-52 Js
azaz félelmetesen piciny energiája van minden egyes gravitációs fotonnak.
Így évmilliárdok alatt sem tud egy-egy proton annyi energiát lesugározni amit ne pótolna a szimpla termikus (környezetbõl felvett) energia.
Gondolj csak bele egy milliárd év az csak 3600*24*365*1000 000 000
azaz 31 536 000 000 000 000 másodperc vagyis 3e16 sec
Így az 1 aHz frekvenciájú fotonokból E=1,8e-36 Js energiát jelent ha minden másodpercben kisugároz egy foton egymilliárd éven keresztül.
Összehasonlításul ez összesen is 100-szor kevesebb energia
mint az 1 db 1 Hz-es foton energiája.
Se a fal se a golyó nem csinál semmit, mert tehetetlen, egyensúlyban van környezetével.
Az actio reactio nem mindig igaz.
Pl.: gyógyszer - beteg,
szupenova robbanás és a Föld (nem tud visszont hatni mert már nincs mire)
megütlek te nem ütsz vissza 😛
gondold át
Ezek mindennapi történések.
Én beírok neked 20 karaktert de te csak 10et írsz vissza pl.
Kell egy olyan erõmérõ ami 0-999 között kijelez és külön tárcsa-léc-skála tartozik minden számjegyhez.. (külön 100-asok, 10-esek, egyesek)
Hogyan oldod meg?
619 elött és után milyen számok következnek ??
Nálam 618-619-620 lenne.. Nálad miért nem ?
A matek is más a te világodban?
Tehát a rugó hat a testre, a fal nem hat a testre.
Leteszem a rugót a fal mellé. Elégetem a kötelet. Tehát, a fentiek alapján, összevetve a 619 logikájával, mi is hat mire, mi mozdul el, mi marad állva? Ezt bebuktad csúnyán.
Nem húlnek a lemezek. (Fûtjük õket.)
De az erõk-impulzus mennyiségek bemutatása a célja.
Különben is pont fordítva hatnak az erõk, mint a gravitációs impulzusok esetén.
A közös bennük, hogy mindkettõ kizárólag elektromágneses sugárzással, vagy ahogy Einstein óta nevezzük fotonokkal terjed és hat..
Igen, tudom, 2,5 m átmérõjû Alu tömbök egyenlítõjét piezo-detektorokkal pakolták körbe..
Láttam a mérések adatait is.. Valóban több közös maximum és minimum volt. (Bár a detektálásra késõbb kellene visszatérni.)
Szóval szerinted is, úgy mint Basic szerint
a két lemez egymásra azonos nagyságú erõvel hat??
http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rab/0/5020/temfizika.html
és ezeket az elveket nyugodtan ellenõrizheted kísérletekkel, vagy látogathatsz olyan kiállításokat, rendezvényeket (némelyeket ingyen) ahol bemutatják neked a bonyolultabb kísérleteket is.
Sajnos rosszul.
A kísérletedet is fekete dobozként látod. Ezért mondod, hogy a két test egyenlõ erõvel vonza egymást. Holott csak az elektromágneses tér tud vonzani.
Buta okoskodik esete áll fenn.
Beszéljünk másról:
Hogyan méred meg egy test sebességét? adott egy pontos óra és egy etalon mérõszalag.
Ugyanakkor ostoba dolog.
Így csak ugyanazt a butaságot ismételgeted.. Mi pedig számos példán át elmagyarázzuk, de te nem érted és nem is értelmesen válaszolsz.
Ezért azt sem tudjuk, hogy miért nem értetted meg ..?
Ha jól értem a hõsugárzás és a gravtiáció akarsz analógiát húzni. (Az alábbi példa eredménye az lesz, hogy mindkét lemez a környezet hõmérsékletér hûl és beáll egy terminus egyensúly, ezt a hõmérsékleti kiegyenlítõdést nem igazán tudom alkalmazni a gravitációra...)Ismereteim szerint a gravitációs sugárzás nem azt jelenti hogy tömeggel rendelkezõ testek gravitációs fotonok sugároznak ki magukból és ezek egy vonzó kölcsönhatást szállítanak magukkal. Egyébbként ha a mérésekknél tartunk, gravitációs hullámok illetve gravitonok mérésével sokan foglalkoznak,de eddig csak közvetett bizonyítékokkal találtak a létezésükkel. Ezért egy még nem tökéletes modellel nem ildomod a newtoni mechanikát hamisnak tekinteni. Az F=g*m1*m2/(r^2)-bõl pedig azt következik hogy az egyik test (m1) által a másik testre (m2)kifejtett gravitációs hatás mindkét test tömegétõl ugyanolyan mértékben függ.
Errõl a fény jut eszembe. Azt mondják, kettõs természete van, hullám is meg részecske is. Nos, ez nem igaz. A fény olyan, amilyen. Fény. Az embereknek van kettõs természetük, akik vagy részecskének, vagy hullámnak akarják elképzelni, és sehogy sem megy. Akármennyit is logikázunk viszont, a fény maga marad fény, nem fog hirtelen máshogy viselkedni, ha új elméletet felfedezünk idõközben.
A Föld és egy darab kõ ugyanúgy vonzza egymást, ugyanolyan elmozdulásokat tesznek ha feldobom a követ és leesik, mint ahogyan az ókorba tette, vagy Newton után, vagy Einstein után. Bizarr feltételezés például (ez csak példa, ismétlem), hogy a kõ és a Föld követi a történelmet, Newton óta egyforma erõvel vonzzák egymást, Einstein óta különbözõ erõvel 😊
Ilyen esetben vegyél egy harmadik testet.. Egy apró toll vagy
papírszeletke is megteszi!
Helyezd a két gömb közé. És a rá ható erõ megmutatja, hogy
merre-mekkora erõ hat.
Vasporral szórtál már be mágnest?
Na ez is pontosan úgy mûködik.. Csak nem mágneses, hanem elektromos térrel.