Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A speciális relativitás szabályainak megsértése miatt specrelt nem választható.
QED, áltrel, Lorentz .. Milyen elv szerinti választ szeretnél?
(Húrelméleti megoldást nem adok.)
Bár azt hiszem, egyes fórumozók nem találnak ilyet baráti körükben, mert túl bunkók ahhoz, hogy értelmes emberek megtûrjék õket.
csak haladás irányában létezik hosszkontrakció, rá merõleges irányban nem.
A másik, a mindkét rendszer a másikat látja rövidültnek kifejezés azt takarja, hogy
az alagút rendszerében a söprû rövidült, a söprû rendszerében az alagút hossza.
Nos, nem balra és jobbra, hanem..
Az irányok egyértelmûsítése miatt vegyünk egy glóbuszt.
ezen az egyenlítõ és a 0 hosszúság metszéspontjába helyezzünk a felszínre merõleges tengelyû pörgentyût, kívûlrõl (felülrõl, a nem a
glóbusz felöl ) nézve balforgású, azaz az óramutató forgásirányával ellentétes irányba forgót.
Ha az így elõkészített gömböt az észak-dél tengelye körül megforgatjuk úgy, hogy a pörgentyû kelet felé mozogjon, akkor a
pörgentyû tengejére ható keleti irányba mutató erõ mellett megjelenik az észak felé mutató erõ is.
Ezért a pörgentyû tengelye ha dél-észak irányban el tud mozdulni, akkor kelet felé mozgatva -- északkeleti irányban mozogva
egészen az északi pólusig elmozdul, ezzel kitérve az erõhatás elöl.
Az a bajom most, hogy ha válaszolnék erre a felvetésre, akkor azzal túl sokat segítenék egyik találós kérdésem megválaszolásához. De ígérem, hogy abból sokminden kiderül, többek között a fény speciális helyzete.
De arra mit mondasz, hogy pont a fény az, ami minden rendszerbõl egyforma sebességgel terjed? Tudtommal a specrel alapján feltehetsz a fénynél gyorsabb részecskéket, de azok különbözõ sebességgel mozoghatnak, és mókás, de õk sem érhetik el sose a fénysebességet, mindig gyorsabban kell menniük! Õk lennének a "tachionok", ha léteznek egyáltalán. Tudtommal jelenleg egy komoly elmélet sem számol a létezésükkel, viszont megmutatják, hogy a fény tényleg kitüntetett.
Ha zavar az inerciarendszer, hagyjuk. Legyen inkább egyszerûen a kísérlet a Föld felszínén, egy nyugodt helyen (nincs Földrengés). Szerencsénkre a Lorentz-erõ kellõen nagy lehet ahhoz (megfelelõ áramerõsség és töltés esetén), hogy az összes zavaró apróbb erõ (Coriolis, surlódások, légellenállás) elhanyagolható hozzá képest.
Nos, mi a magyarázat? A lényeg egyébként itt is megfogalmazható röviden.
az Einstein féle specrelben nem megoldható a feladat, azáltal, mert az IR definíciót sérti mindkét rendszer.
Ezért nem rendelhetõ inercia rendszer egyik részéhez sem: sem az áramvezetõ rendszeréhet, sem a töltött gömb rendszeréhez sem.
Az egyidejûség fénysebesség függésénél ne feledkezzünk el a szinkronizálható órák definiálásának módjairól.
Ez a szemlélet viszont kizárja az ikerparadoxon, mint a tapasztalati tény létrejöttét.
Ha a Gézootól átvett idõegységhossz - sebesség összefüggést (lásd lejjebb, vagy gezzo.fw.hu oldalon) alkalmazzuk, akkor viszont létrejön
a tapasztalt ikerparadoxon az idõre és a hosszakra egyaránt.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Azaz két ikerfoton a teljes útja alatt egyidejû. Így bármikor
bármi történik az egyik fotonnal, az a másik fotonnal akkor történik meg amikor detektáljuk.
Másként fogalmazva, szinti kristályon megkettõzünk egy fotont, két ikerfoton keletkezik.
Egyikükkel valamit csinálunk, a másikon azt akár évek múlva detektálva
érzékeljük az ikrével történteket.
Ennek a feltételezésnek a másik alapfeltételezése a kétréses kisérlet azon értelmezése, mely szerint a foton képes egyszerre két résen át haladni.
el kell tudni vonatkoztatni a látástól és akkor "világos" lesz mit mondok.
Amit nem tudsz érzékelni arról nem tudsz.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Mire utalsz ezzel a kérdéssel?
szemben haladva is, a két foton csak c sebességgel közeledhet egymáshoz.
Az Einstein féle specrel szerint nem rögzíthetünk inercia rendszert fotonhoz. Gézoo szerint koordináta rendszert igen.
Így a Gézoo szerinti specreles tárgyalásban a megfigyelõi
(pl. K) inercia rendszerhez rögzített koordináta rendszerben
mindkét foton c sebességgel haladva, a köztük lévõ távolságot
2*c sebességgel azaz dx=2ct függvény szerint teszi meg.
(FIGYELEM A d itt differenciált jelez és nem deriváltat!)
Átfogalmazom, hogy jobban értsed: térjünk át arra a koordinátarendszerre, ami az eredetihez képest egyenes vonalú egyenletes mozgást végez (tehát szintén inerciarendszer), és pont a gömb irányában megy.
Ebbõl a rendszerbõl nézve hogy hogynem, a gömb áll. A gömbre hat egy erõ továbbra is, a sín részérõl. Kell, hogy hasson egy másik erõ is, ez utóbbi honnan jön? Lorentz-erõ nem lehet, mert a gömb áll.
Nem könnyû, elismerem, mondom, a fizikatanárom sem tudta, pedig õt nagyra tartom még mindig, remek tanár, igazi pedagógus, jól felkészült. Ez viszont nem középiskolás anyag.
Ebbõl következik hogy viszont hall és érez meleget illatokat, ezek terjedési sebessége kisebb a fényénél, ezért amelyik a leggyorsabban terjed ezek közül azt nevezi a maxnak"
A fénynél ennél többrõl van szó. A fény kitüntetett, mert minden koordinátarendszerbõl nézve azonos sebességgel terjed!
Einstein szabályai szerint! Rendben.
Mint tudod, inercia rendszer rögzíthetõségének a feltételei közül csak az egyik a változatlan sebesség,
a másik az erõhatás mentesség.
Azaz a gömbhöz nem rögzíthetünk inercia rendszert, és igazából
a gömb által az áramvezetõre ható erõ miatt már a vezetõ rendszeréhez sem.
Nem "szélel szemben" hanem a helyes szélirányért!
Mint olvashattad volna a topic-nyitóban leírtam, hogy a vitatott törvényi megfogalmazások hibái félreértésekhez, hamis elméletek szüléséhez vezettek eddig is.
A törvények korrekt és a tudomány jelen állása szerinti legpontosabb
megfogalmazásának érdekében kell ezzel a témával foglalkozni, minden szinten.
Úgy tudományos körökben, mint pl. itt a laikusok körében.
Van motorotok?
Minden amit a környezetünkbõl érzékelünk vagy mérünk a fénnyel és annak sebességével kapcsolatban van.
Nem tudnád leolvasni a mérleg mutatóját ha nem lenne szemed, nem látnál.
Pl. vegyünk egy példát
A Földön nem fejlõdik olyan élõlény ami érzékelni tudná a fényt (nincs "szeme").
Gondolj bele hogyan fedezné fel a fényt mérné annak sebességét, sehogyan.
Ebbõl következik hogy viszont hall és érez meleget illatokat, ezek terjedési sebessége kisebb a fényénél, ezért amelyik a leggyorsabban terjed ezek közül azt nevezi a maxnak
A boszorkány lovagol 2m hosszú seprûjén, "inercia" országban, egyenes vonalú, egyenletes, de igen gyors mozgással. Átmegy egy 1,8m hosszú alagúton vagy kapun. Az alagút mellett álló ember azt látja, hogy a boszorkány csak 1.6m hosszú seprûn megy, a relativisztikus rövidülés miatt. Ezért amikor az alagút közepén jár a banya, egy pillanatra lezárja mindkét ajtót az alagút két végén, tehát egy rövid idõre mindkét ajtó zárva van. Utána kinyitja, a boszorkány közben végig zavartalanul repül.
Hogy néz ki a jelenség a boszorkány szemzögébõl?
Az elektromágnesességnél a mezõ jelenléte kicsit indokoltabb, mert a mezõ "önálló életre kelhet" elektromágneses hullámok, fotonok formájában, aminek még impulzusa is van.
Tudtommal semmi hasonlót nem tudtak viszont mérni a gravitációnál, tehát nincs meg sem a graviton, sem a mezõ hullámai egyenlõre.
Izgalmasabb kérdés, ha fénysebességnél lassabban mozgó test az egyik, a másik egy foton, derékszögben találkoznak, és a kérdés hogy a testrõl nézve milyen szögben jön a foton? Valami hasonló példát oldottam meg sikeresen az egyik fizika zárthelyin.
Én úgy képzelem, hogy a gravitáció egy mindenhol meglévõ mezõ és azt az anyag módosítja, a nagyobb energiájú jobban.
Legyen egy hosszú egyenes vezetõnk, kis ellenállású, egy inerciarendszerben. Ebben folyjon állandó erõsségû egyenáram. Vele párhuzamosan egy sínen (vagy egyéb kényszerpályán) mozogjon egy töltött gömb. A gömbre hat a Lorentz-erõ, ami nyomja a sínt, de persze ettõl a gömb tovább végzi egyenes vonalú egyenletes mozgását.
Rögzítsük a koordinátarendszert a gömbhöz! Magyarázzuk ebbõl az inerciarendszerbõl a jelenséget! Milyen erõk fognak hatni ebben a rendszerben?
Itt leszögezem, hogy az igazi világról szóló jelenlegi fizika alapján kérem a választ, és kérem, akik tudják, egyelõre ne segítsenek.
Még mindig furcsának találom, hogy egy bonyolult, bizonytalan elmélettel - ami a jelenlegi tudásunk határán lévõ jelenségek magyarázatára készült - próbál valaki olyan banális dolgokat vizsgálni, mint az egyszerû makroszkópikus mechanikai rendszerek Földi körülmények között.
Azt pedig végképp nem értem, hogy mi ez a további nagy erõlködés az impulzusmegmaradás és energiamegmaradás cáfolására pont ezekkel az elméletekkel, hiszen minden olyan elmélet, az összes, a megmardásokra épül, a levezetésekben igen gyakran energia egyenletek elõfordulnak. Ez olyan, mint széllel szemben pisilni.
Nem látom a középiskolai tanárok által sem ismert kérdéseidet!
Légy' szíves tedd fel õket!
A foton kilépés.
Einstein (elött):
-- elektron magasabb energiaszintû pályáról alacsonyabbra lép fotont bocsájt ki (akkor még úgy hitték, hogy e.m. hullámot).
-- elektron (,töltés) gyorsuló mozgást végez fotont bocsájt ki (akkor még úgy hitték, hogy e.m. hullámot).
Einstein (felismerése): indukált emisszió: fotont befogó elektron
a befogottat megduplázva sugározza ki. (LASER)
de Broglie: Bármely részecske mozgása során fotont bocsájt ki (akkor
még úgy hitték, hogy e.m. hullámot).
Csernyekó: Mágneses erõvonalak mentén spirál pályán mozgó elektron
(töltés) de Broglie sugárzása (Észki fény).
Fotonok egyesével csak egyetlen polarizációs (ill. fázis) szöget hordoznak.
Fotonok áramában, az egymást követõ fotonokat létrehozó elektronfelhõben, az elektronok egymástól fázis-ill. polarizációs irányban eltérõ tagjai sugározzák ki.
Így a fotonáramban egymást követõ fotonok által hordozott polarizáció
és fázishelyzet a kisugárzó elektronok kisugárzáskori polarizációja
és fázishelyzete által meghatározott.
Másként:
Az elektronfelhõben az elektronok egymásra közvetlenül hatnak, ezért az egymás melletti elektronokon végigfutó hullámzás képének
kisugárzáskori állapotát a fotonok "fényképszerûen" viszik magukkal.
A hõsugárzásos példa a fotonokkal gyakorolt erõhatás bemutatását szolgálja.
Jól látszik rajta, hogy ha két forrásból különbözõ mennyiségû
ill. energiájú fotonok különbözõ erõvel hatnak azonos méretû felszínre.
Ezzel azt is mutatja, hogy az ember 1 négyzetméterére jutó 40-50 kg-jából 300 milliószor kevesebb gravitációs hatás sugárzódhat csak ki,
mint a Föld egy négyzetméterére esõ 300 milliószor nagyobb tömegébõl.
Itt már olyan elméletekrõl van szó, ami a három, egymással nehezen összepasszítható csoportot próbálja egybehozni: elektrodinamika, kvantummechanika, relativitás.
Ha jól tudom, ezeket páronként még egybe lehet gyúrni, de mindhármat nem sikerült még. A próbálkozások tesztelésére elvégzett mérések (mint a protonbomlás, gravitációs hullámok keresése) egyike sem járt sikerrel.
"Tömeggel rendelkezõ testek mozgás, ütközés során hullámokat keltenek. Ezek ellentétben a töltött részecskék fékezési sugárzásánal tapasztaltaktól nem transzverzálisak, hanem longitudinálisak. Mégi talán a legjobb analógia a fékezési sugárzás. Ne haragudj Albertus, de nekem ez a hõsugárzásos párhuzam nem igazán logikus. Én a két folyamatot teljesen másnak látom ...
The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?
ha jól tudom már megjelent magyarul is
Leon Lederman írta
Problémák máshol is vannak, például a proton sem bomlik, pedig bizonyos elméletek szerint kellene.
Mondok egy titkot a fotonok nem tudják, hogy honnan jöttek és vissza kell hatniuk a forrástestre. máshogy meg nem mûködik a reactio mert a Hold nem fog odamenni a Földhöz (megsimogatni).
Erre mondtam azt, ha egy a Földtõl fényévekre lévõ bolygó megsemmisül, akkor a visszahatás meg se valósulhat vagy szerinted igen? Nincs mire visszahasson!
http://indykfi.atomki.hu/indyKFI/JARDANYB/help/index.htm
olvashattok a Neptunusz felfedezésérõl. Az évszámokból kiderül, hogy akkoriban a Newton törvényekkel számoltak, mégis megtalálták a Neptunuszt.
Megpróbálunk ember számba venni és te folyton visszaélsz a türelmünkkel.
A tapasztalat egy eredmény. Az összetevõi fontosak, a helyes összetevõk nélkülözhetetlenek.
Egy példa: Lázas beteg vagy. A lázad megszüntetése a cél.
Erre is van több módszer, a hûtõfürdõtõl a ciánig.
Az eredmény amit kapunk mindnél azonos: a lázad megszûnik.
De ugye a cián után már nem eszetlenkedhetnél itt?
A módszered a fals dumákkal a cián, mi pedig rubophent adunk..
De neked a cián kell..
idõre, távhatásokra stb.
és ez nem olyan egyszerû, ide kell a képzelõerõ
szerintem a Föld gravitációval energiacsomagokat küld a holdnak hogy tudjon mozogni pályáján és nem egyszerûen egy erõvonalról van szó ahogy a sulinetes paraszvakításban van
Mindegy, hogy közvetlen egymásra hatás a magyarázat, vagy gravitációs mezõ. A MAGYARÁZAT VÁLTOZTATÁSA NEM TUDJA MEGVÁLTOZTATNI A TAPASZTALATOT, A VALÓSÁGOT. Az alternatív, de helyes magyarázat is ugyanazon eredményre kell hogy jusson. És van is ilyen magyarázat.
A TE KÉPZELETBELI VILÁGODBAN viszont mást ad a magyarázat, ami érthetõ, hiszen az egész kitaláción alapul, nem pedig a megfigyeléseken, méréseken.
A gravitációs erõteret (mezõt) a szétáramló fotonok hozzák létre.
A fotonokra nem tudsz hatni. Elszálnak-tak és kész.
A feltöltött-fémezett ping-pong labda erõterét is a fotonok alkotják,
csak ott a labdán az elektronok (töltésének) átrendezésével
a sugárzásuk alakja megváltozik.
A gravitáció fõfelelõseinek (az atommagoknak) a polarizált átrendezésére (úgy mint az elektronok esetén van, ) még nem ismert módszer.
Bár nem kizárt, hogy lesz.