Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mégsem tapasztaljuk ezt az elmozdulást.
Mi történik a Föld közepében szerinted?
A gravitáció nem árnyékolható(ha jól tudom), ezért úgy tudom elképzelni, hogy a gravitációs térben a gravitáció tolja magával a kisebb testeket a nagyobb felé.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Ha asszimmetria lenne az erõkben, akkor egyszerûen egy ISS méretû, asszimmetrikus tömegeloszlású test hamar elhagyná a pályáját. Nem percek, órák alatt, de hónapok alatt jelentõs változást tapasztalnánk.
Az ISS nem a legjobb példa, a légkör hatása miatt. Viszont vannak geostac mûholdak, igen stabil pályán, és náluk se tapasztaljuk a spontán elmozdulást, még évek alatt sem.
Miért mozdulna el az ûrállomás?
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Ha te látod ezeket az erõ vonalakat akkor meséld el hogyan néznek ki.
Mer én nem látom õket, viszont a képzelõerõm nagy, de valahogy nem tudom odaképzelni õket 2 test közé.
Hogy ezekután elhiszed-e az erõk egyenlõségét, vagy a fejedet a homokba dugva ignorálod ezeket a tényeket, az már persze a te dolgod. Csak ne próbálj meg másokat is félrevezetni.
Tudod egyáltalán, hogy mi a feltétele annak, hogy egy erõteret potenciáltérként írhass le?
és
Nem.
és 100km/h-ra 8sec alatt gyorsulok ami 3,5 m/s².
Tehát nekem ez az etalon.
Ez a két mondat ellentmond egymásnak.
"A gravitáció csak attól függ hogy mekkora a vonzott test tömege, mert a Föld tömege ebben az esetben még ha változik is, mindig ugyanakkora."
Ennek a mondatnak a vége önellentmondás.
1kg tömeg 1m-rõl 6.67*10^-11 m/s^2 nehézségi gyorsulást ad.
Ha a nemzetközi ûrállomás 214t tömegét nézem 10m-rõl, akkor 1.43*10^-7 m/s^2 a gyorsulás. Ez egy óra alatt, nyugalomból indulva 92cm elmozdulást okoz. Egy nap alatt 532m.
A háromtestproblémára ez egyfajta magyarázat, pl nap hold föld. A bolygók között vegyük 0-nak a gravitációspotenciált, a bolygókhoz közel ez negatív(-) minél nagyobb a tömegük, annál negatívabb. Lehet erõvektrorokkal modellezni, de itt nem vonzásokról van szó ténylegesen, hanem nyugalmi potenciálokról.
A gravitáció csak attól függ hogy mekkora a vonzott test tömege, mert a Föld tömege ebben az esetben még ha változik is, mindig ugyanakkora.
Meglátod milyen kicsi a gravitációs erõ, amivel a Föld téged vonz közvetve.
Ez egy nagyon kicsi erõ, amit könnyedén le tudsz gyõzni.
A repülõ sem zuhan le. A Földnek kicsi a gravitációs ereje és a hatósugara is.
Ha a Föld ilyen kis gravitációval vonz, akkor gondolj bele az általad említett ûreszközök milyen kicsivel.
A másik ami alátámasztja: az ûreszközök, az ûreszközök belsejében található felszerelések nem indulnak el spontán módon a nehezebb végük irányában.
Az asszimmetrikus anyageloszlású bolygók (köztük a Föld) sem tér le spontán arról a pályáról, amit ezen asszimetrikus erõk nélküli számítások adnak.
Elfogadnék egy olyan álláspontot, ami azt mondja: "hiszem, ha látom". Szerintem ez is túlságosan merev, de indokolható. Ez az álláspont azt mondja, nem fogadja el személyes megtapasztalás nélkül, hogy például a két erõ egyforma.
Azt az álláspontot viszont rendkívül helytelenítem, ami személyes megtapasztalás hiányában az ELLENKEZÕJÉT ÁLLÍTJA annak, amire biznyítékok vannak, megfigyelések, kísérletek - noha azokat más emberek végezték el.
Hiszen nem áll módotokban olyan kísérletet végezni személyesen, ami a tömegvonzás ezen tulajdonságát ellenõrzi. És még csak nem is arról van szó, hogy nem hisztek azoknak, akik a kísérleteket, megfigyeléseket végzik. Hanem állítjátok az ellenkezõjét.
Mondolj bele mivel tudod ezt ellenõrizni?
Lehet, hogy te ki tudsz magadban találni olyan világot, amiben ez így van, de az csak sci-fi, és ne keverd a valósággal.
Jól van, lássuk. Ha két eltérõ tömegû test különbözõ erõvel vonzaná egymást, akkor egy könnyû merev rúddal összekötve õket az egyik jobban nyomná a másikat. Így a két golyóból álló rendszer elindulna az egyik irányba, és folyamatosan gyorsulna.
Ez lenne az ûrkutatók álma, olyan hajtómû, amely nem lõ ki magából anyagot. Milyen szép is lenne, nagy kár, hogy nem mûködik. Mert a két erõ egyforma.
Én nem tudom hogyan áll be az egyensúly. De valószínû, hogy te tudod.
Kérdés: ekkor a 2kg és az 1kg egyforma erõvel vonzza egymást szerintetek, vagy sem?
Nem tudom mi fog történni és azt sem hogy mikor.
Milyen állapotok, energiák vannak azon a helyen és idõben és ezek hogyan véltoznak meg. Erre vonatkozólag méréseket kellene végezni.
Járjunk a végére közösen!
Mondok egy egyszerû kísérletet. Lebegjen az ûrben két ólomgömb. Az egyik 1kg, a másik 2kg. Legyenek közel. Szerintetek mi fog történni, hogyan vonzzák egymást?
1) Felállít bizonyos követelményeket, feltételeket, egy rendszerrõl. Törekszik arra, hogy minél kevesebbet kérjen
2) Megpróbál ebbõl minél több következtetésre jutni
Szerintem csodás dolog, hogy sokszor három vagy hét axiómából mekkora tételrendszert lehet felépíteni. Miért jó ez? Azért, mert ha például egy fizikus látja, hogy a mérési eredményeire illenek bizonyos axiómák, akkor a tételeket máris használhatja. Tehát jó, ha minél kevesebb és egyszerûbb feltételbõl minél többmindent vezetünk le.
Ezt teszi a matematika. És igen jól csinálja. A csoportelmélet három lényeges feltételen alapul, és megdöbbentõen sokáig el lehet vele jutni.
Egyébként elárulom nektek 😊, olyan hogy erõ nem is létezik. Energiák vannak, ebben az esetben helyzeti energiák és az egyensúly alakul ki.
Az erõ csak egy képzelt dolog, amit szintén nem látunk és nem érzékelünk, mint az idõt.
A számok meg elvesztették az eredeti értéküket, sikerült túlbonyolítani mindent, csak azért hogy a régi törvények és szokások megmaradhassanak.
A valóságban nincsenek pontok, vonalak.
Még mindig álomvilágban élsz, szerintem ez pszichés probléma nálad. Fogadd el, hogy egyszerûen ilyen a világ: az említett két dolog egyforma erõvel vonzza egymást. Kisebb, de eltérõ tömegû testekre ez igen könnyen kísérlettel igazolható.
Két test között fellépõ erõhatásra általánosan érvényesnek véled Newton törvényét.. Pedig nem az.
Sõt, egyetlen kvantumos esetben sem igaz.
1) Föld, útburkolat
2) Kerék, kerekek (felni, gumi) - ha a gumi mozgásától eltekintünk (állandó fékerõ esetén a gumi deformációja állandó, tehát ekkor nem mozog a gumi a felnihez képest)
3) Autó többi része (tengely, fékpofa, alváz)
Ez akkor célszerû, ha erõket akarsz felírni.
De!! Igazából bármely módon körülhatárolhatod, hogy mely testeket tekinted egy testnek és melyeket külön, ha csak az impulzusmegmaradás érdekel. Tehát például a kerék és Föld összimpulzus változását összevetve az autó többi részének összimpulzus változásával tapasztalhatod, hogy az impulzusmegmaradás teljesül.
jobban érdeklõdnek az átlagnál, de még ti sem értettétek meg,
hogy miért nem vonzhatja egyforma erõvel a föld és az ember egymást.
És ha azt nézem, hogy ez még csak egy létezõ jelenség megértése,
és ahhoz, hogy elõremutató megértéshez és új felismerésekhez eljussatok,
az is kell, hogy a tudás bírtokában feltegyétek magatoktól a kérdést:
Hogyan mûködik? Mire jó? És mi van a hátterében?
Sokkal mélyebb tudás kell.
De az biztosan nem, hogy Basic módjára, "félkarú óriásként"
a többieket szapulja bárki is.. hogy mennyire buták, vagy mûveletlenek.
Akinek nem inhe, az ne vegye magára. Basic-ek pedig értsenek belõle..
#830: a matematika ilyen szempontból "kényelmesebb". Mi mondjuk meg, hogy definiáljuk a végtelent, vagy a differenciálszámítást. Az egyetlen követelmény, hogy a definiált rendszer ellentmondásmentes legyen. Az. És mûködik is, remekül.
Az úttal esetleg, de a Földhöz semmi köze. (szerinted, a korábbi állításaid alapján)
Az autón belül tovább bonthatjuk a dolgot. A kerékre hat az autó alvázához erõsített tengely, a fékpofa, és a Föld. Itt tehát újabb két részre bonthatunk, a kerék és az autó többi része.
Az elõbbi elegendõ, ha a gumira ható erõk érdekelnek minket. Utóbbi kell, ha például a tengelyt akarjuk méretezni.
Be is bizonyítom, meg a matematika is egy baromság ahogy a diferenciálszámítás is az.
1/0 lenne a végtelen (0,000000000) pedig ha abból indulunk ki mi volt az osztás és a szorzás eredeti funkciója. Az emberek mennyiségeket számoltak vele hány almám van. Ha 2 szer annyi van akkor az mennyi stb.
Nullával nem lehet elosztani semmit ezért a végtelen sem létezhet. Sõt a nulla sem létezik, mert ha létezne valamibõl nulla darab, akkor az valójában nem is létezne 😉
Ha már szegény Newtont emlegetjük.. A differenciálszámítást Leibnitz
alapozta meg. Newtonnak halvány fogalma sem volt róla korábban.
Amikor Leibnitz dolgozatát elolvasta, az elsõ reakciója az volt, hogy "ostobaság". Aztán kezdte megérteni, és rájött, hogy hírnevet szerezhet vele, ha rá tudja venni a fiatal Leibnizt-et arra, hogy
kettõjük közös munkájaként publikálják.Mint látom: Igaza lett.
Hiszen te is neki tulajdonítod.
Különben az öregcsont több mint 50 azaz ötven évet szánt arra, hogy kiszámítsa, Jézus visszatérésének dátumát.
Halálakor 2060-as évszámot jelölte meg az apokalipszis dátumaként..
Számára az Isten hit és s tudomány mûvelése egy és ugyanaz volt.
Úgy gondolkodott, hogy a természet törvényeinek megértésével megérti
azt, hogy az Isten mit akar velünk. Mi az emberi élet célja, értelme.
Egy ilyen életmû után, ostoba az aki szentségként kezeli Newton
eredményeit.
😊) Érdekes, hogy pont ezt tette Newton, amikor a bolygómozgásokat próbálta leírni, és ezzel alapozta meg a differenciálszámítást! Szóval lehet!
A kérdéseid jók, sok izgalmas válaszhoz vezetnek. Gondolom errõl nem tudtál, ami nem lep meg, az oktatási rendszerünk hiányosságait látva. Szegény Newton errõl már igazán nem tehet.
Lehet, hogy úgy érzed, ez hátrány, valójában ez elõny! Ha egy bonyolultabb folyamatunk van, az idõbeli lefolyása lehet igen komplikált, de ennek ellenére egy csomót mondhatunk a folyamatról pár egyszerû tétel használatával.
Van egy példa, kicsit mesterkélt, de még mindig egyszerûbb, mint sok gyakorlati eset. Például ha egy félkör alakú lejtõn hagyok legurulni egy testet, viszonylag könnyen kiszámolhatom a végsebességét, ez középiskolás példa. Ha viszont a folyamat idõbeli lefolyása érdekel, ahhoz már sokkal komolyabb matematikát is be kell vetnem.
Azt hiszem az a problémád, hogy ezek a törvények nem a köznapi szemszögbõl nézik a dolgokat. A köznapi szemlélet hozhat jó eredményt egy darabig, de csúnyán el lehet vele tévedni, néha egészen egyszerû esetekben is.
Nem alkalmazható minden, csak nagyon speciális esetekben, amelyek nem léteznek.
Egy mozgást nem lehet végtelen sok apró kis mozgásállapotváltozásokra felbontani. Lehetetlen és nincs értelme.
Ha már axiómákat kreálunk, akkor legyen is az. De Newton nem hibás, õ csak leírta, amit õ gondol. Az hogy ezt elfogadták, az a hanyagság.
Megyek az úton autóval 100-110 km/h sebességgel az út nem egyenes, kanyargós.
Mi az az erõ, ami az autót az úton tartja?
Kihajt elém egy másik autós, lefékezek...
Mi az az erõ ami az autót lefékezte?
Nem a gumi tapadása az úthoz.
Szerintem ott lehet a probléma ezekkel a törvényekkel, hogy nem veszik figyelembe az események idõbeniségét. Pontosabban ott van a képletekben az idõ (túl sokszor is) de nem tudjuk mi az.
"Akkor megint nem értem mit mondasz.
Tehát nem én hajtom a biciklit hanem a cipõm? vagy esetleg a pedál hajtja vagy a lánc vagy a fogaskerék vagy a hátsó tengely? vagy a küllõk? vagy a gumi?"
Te hajtod a biciklit. Azonban a mozgástörvények nem errõl szólnak! KÖLCSÖNHATÁS a bicikli és a cipõd között van, illetve a cipõd és a lábad között. A mozgástörvények használatánál fel kell bontanunk az eseményeket kölcsönhatások sorozatára. A törvények arra vonatkoznak, hogy
1) hogyan változhat a mozgásállapota a testnek két kölcsönhatás között
2) hogyan változhat a mozgásállapota két testnek egy kölcsönhatás során (a kölcsönhatás elõtti és utáni állapotot összehasonlítva)
Ez egyfajta nézõpont. Sokféle nézõpont lehet. Például jogi értelemben valóban roppant fontos, hogy mely személy volt a folyamat kiváltója a robbantásban, és ott azt mondjuk, hogy õ volt a közvetlen oka az autóban bekövetkezett "mozgásállapot-változásnak". A fizika fogalmak azt mondják, hogy nem volt közvetlen kölcsönhatás az elkövetõ és az autó között, hanem kölcsönhatások láncolata.
A példa:
T) Európából nézve ha a Hold "D" alakú akkor dagad, ha "C" alakú akkor csökken.
Erre azt mondja a rossz szándékú ember, hogy ez a tétel nem igaz Ausztráliában, mert ott a "C" alakú Hold dagad.
Valójában igaz, ezt egy ausztrál ugyanúgy mondhatja. Ugyanis, Ausztráliában nem teljesül az a feltétel hogy "Európából nézve". Tehát a "ha - akkor" típusú állítás "ha" része nem teljesül. Így maga az állítás igaz. Az állítás csak akkor lenne hamis, amennyiben a "ha" rész teljesül, az "akkor" rész nem. A tételben BENNE VAN A FELTÉTEL, így a tétel maga érvényes minden körülmények között.
Ezért mindig figyelembe kell venni a feltételeket és a definíciókat.
Elvégre félreértelmezni bármit lehet, ha valaki direkt akarja. Példaképpen elég ehhez bizonyos újságcikkeket elolvasni.
Tehát nem én hajtom a biciklit hanem a cipõm? vagy esetleg a pedál hajtja vagy a lánc vagy a fogaskerék vagy a hátsó tengely? vagy a küllõk? vagy a gumi?
Amiket felsoroltam csak eszközök amiket használok, nélkülem egyik se mozogna vagy hajtaná a biciklit. Én vagyok aki kiváltja az egész folyamatot magyar szót nem tudok rá - iniciátor.
Visszatérve a robbantásra ha te azt a Földrõl nézed és megfigyeled akkor azt látod, hogy "magától" robban fel. Téves következtetést vonsz le.
Na arra mondj egy példát milyen megfigyelés támysztja alá az egyenletes mozgást, mert hogy olyat nem látott még senki az biztos.
Nem feltételezik olyan körülmények létezését, TAPASZTALATOT gyûjtenek. Tehát nem csupán szájtépésrõl van szó, hanem KÍSÉRLETEKRÕL, MEGFIGYELÉSKERÕL. Pontosan azért alkalmazhatják a törvényszerûségeket, mert a megfigyelések alátámasztják õket.
"Igaz, nem ismerik a világot, de azt mondják hogy az egész a zárt rendszer, holott semilyen alapjuk nem lenne rá."
Ezt senki sem állítja. Ez csak egy csoportjára igaz a lehetséges világmodelleknek.
"Az ember ugy tud hatni más testekre, hogy nem érvényesek rá a mozgástörvények amiket már említettél pl.: a holdról felrobbant egy autót."
A mozgástörvények érvényesek rá. Csak te értelmezed õket rosszul. Az autót nem az ember robbantja fel, hanem a robbanóanyag. A mozgástörvények nem három egyszerû képletbõl állnak. Itt a link Newton mûvére:
http://members.tripod.com/~gravitee/axioms.htm
Láthatod, hogy majdnem olyan hosszú rész foglalkozik a definíciókkal, mint magukkal a tételekkel. A tételek úgy érvényesek, azokkal a fogalmakkal, amik a definíciókban vannak. Ha valaki nem ezekkel értelmezi a tételt, akkor az nem a tétel hibája, hanem kommunikációs probléma, az értelmezõ hanyagsága miatt.
Igaz, nem ismerik a világot, de azt mondják hogy az egész a zárt rendszer, holott semilyen alapjuk nem lenne rá.
Nem láttam még egy olyan definiciót, leírást a mozgásra vonatkozó törvényekrõl, hogy függnének a test méretétõl, alakjától, vagy nevétõl vagy hogy hány másik testbõl áll, vagy hogy hány tömegközéppontja van.
Példa amit már egyszer mondtam:
Az ember ugy tud hatni más testekre, hogy nem érvényesek rá a mozgástörvények amiket már említettél pl.: a holdról felrobbant egy autót.
"Ok ez arra, hogy kétségbe vonjuk a szabadon esõ testek mozgástörvényét?"
Igen szerintem ok.
Ezt úgy értem, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgás fenntartásához nem kell erõ, csak ahhoz kell, hogy ezt megváltoztassuk.
"Amugy az egyenes vonalu egyenletes mozgás nem létezik ahogy a zárt rendszer sem."
Ez remek észrevétel. Pontosan ezért volt nehéz felismerni azokat az egyszerû, és alapvetõ mozgástörvényeket, amiket Newton olyan késõn fogalmazott meg (ahhoz képest, hogy addig is mennyi mechanikai szerkezet ismert volt, középkori ostromgépek stb.) A fizika úgy dolgozik, hogy SZEPARÁLJA az egyes összetett jelenségeket, és minél egyszerûbben leírható, minél általánosabb jelenségekre bontja fel azokat.
A Newtoni esetben az egyik nehézséget maga a Föld jelenléte okozza, hiszen az impulzusmegmaradás látszólag sérül, ha a Földet nem vesszük figyelembe, csak a rajta zajló jelenségekre öszpontosítunk. A tömegvonzásról nem is beszélve.
Az, hogy az egyes törvényeket elkülönült formában nem, vagy csak igen speciális, esetleg csak közelítõleg jó kísérletekkel tudjuk vizsgálni, attól azok még érvényesek.
Gondolj arra, hogy a Földön a testek sosem esnek ugyanakkora gyorsulással, mert ott a légellenállás. Sõt, még a világûrben is vannak molekulák (igaz roppant kevés). Ok ez arra, hogy kétségbe vonjuk a szabadon esõ testek mozgástörvényét? Nyilván nem, mert egyrészt az ideális eset körülményeit nagyon pontosan megközelíthetjük, így ellenõrizhetjük. Másrészt kombinálhatjuk más törvényekkel az összetett jelenségek vizsgálatánál, így ellenõrizve tovább.