278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
-
#158 erre én is kiváncsi vagyok...
Valaki tud valamit? -
manoszey #157 igaz, hogy az új kormány engedi majd mindenkinek a házi pálinkafőzéast? -
retarder #156 Galeria
Néhány kép arról, hogyan és mivel készitik lengyel barátaink a jó házi vodkát hétvégeken...
http://bimber.ovh.org/galeria.html
Többnyire frakcionáló és reflux oszlopok láthatóak. ( a frakcionálonak az oldalán van a leibig kondenzátor , a reflux-nak a tetejében van a hütő-spiral )
Mindkettővel 91 - 94 % tisztaságu szeszt lehet főzni egyetlen főzéssel.
R. -
sompalinka #155 Hát igen, itt kezdődnek a szakmai bajok, és ez azért szomorú, mert a főzés egy legális szeszfőzdében történt.
Az, hogy a pálinka beopalizált, az a szakszerűtlen elő-utópárlat elvétel miatt fordult elő, tehát a "mester" nem csak a szívét-lelkét tette a pálinkába, hanem az indokoltnál több kozmaolajat is. Ilyenkor házasítani lehet - ha van mivel -, vagy pedig 0 C fok alá kell hűteni az inkriminált tételt, majd a hideg hatására kicsapódott komaolajat le kell szűrni. A zöldes-kékes színreakciót - valóban - a belső rézfelületekről kioldott rézvegyületek okozzák, így valóban magas lehet a réztartalom, melynek a mennyisége lehet káros, de ez csak analitikai vizsgálattal állapítható meg. Szóval, itt meg vélhetően némi hiányosság mutatkozik a lepárlórendszer szerkezeti kialakításában - sok, és indokolatlan a rézfelület aránya -, vagy nem elég körültekintően lett leválasztva a rézeleje. Ez pedig technológiai hiba!
Mindent összevetve, ez azért túl sok hiba egy pálinkafőzési folyamatban, ezért a "mestert" talán egy "emlékeztető" tanfolyamra lehetne irányítani, vagy keresni kellene egy másik főzdét! -
NSC #154 Sziasztok!
Idén főzettük ki a pálinkánkat.Egy szeszfőzdében csinálták, de egy kicsit zavaros(tejes) volt kifőzetés után.Hagytuk egy kicsit levegőzni meg pihenni majd gézen átszűrtük.Az utolsó 1 decit kitöltöttem egy fél literes üvegbe mert az már megint elég zavarossá vált.Pár nap múlva láttam hogy kb 1 centinyi zöldes valami rakódott le az üveg alján. Mi arra tippeltünk hogy a réz lerakódását marta le a pálinka és ez került bele a mi főzetünkbe. Végül is tiszta lett a leszűrt mennyiség, de azért érdekelne hogy nem lehet-e ártalmas az egészségre.Mert az a zöld cucc nem vmi bizalomgerjesztő. -
hfrantz49 #153 Sziasztok!
Minőségi házipálinka kapható, gondos eljárással készítve a házi szeszfőzdénkben!
A következő ízváltozatban lehet kapni kisebb-nagyobb mennyiségben:
- sima törköly
- epres
- mézes
- mézes-epres
Az epres, ill. mézes-epres kezd fogyóban lenni, ezért előfordulhat, hogy egy idő után már nem lehet kapni a következő eperszezonig.
Csak igényes, mérsékelten alkoholt fogyasztó embereknek!
Az elérhetőségért, megvásárlási helyszínről e-mailben kérem érdeklődni: [email protected]
Köszönöm. -
retarder #152 deanjaime,
Megkaptad a képeket ?
retarder -
retarder #151 deanjaime,
Ontario, 20 éve. Kb. 40 percre Toronto-tol északra.
Majd megprobálok egy-két képet találni, hogyan kéne kinézni a szerkezetnek.
Ha teljesen uj vagy ehhez a hobbyhoz akkor kétszeresen ajánlom, hogy olvasgassad a www.homedistiller.org oldalait, amig az alapokkal tiszta képet kapsz. Amugy is idő kell hozzá amig a darabokat összeszeded és összeállitod.
Sok sikert
retarder
-
deanjaime #150 retarder t
te hol elsz?
tomi -
deanjaime #149 retarder
az en egesz palinka tudomagyom abbol al hogy szeretek palinkat inni.
en meg senkit nem lattam fozni.
par hettel ezelott gondoltam mijen jo lenne ha en csinalnak egy kicsit magamnak. az iteni rendes liquer uzlet nem arulja csak a ny magyar uzletbe van nagy penzer.
en nyc tol eszakra vagyok kb 35 percre. es egy kerti hazban elek.
az en e-mail em [email protected]
koszi tomi
-
retarder #148 deanjaime,
Szivesen. Örülök, hogy segithettem. Ha nyáron főzöd ki az egész évre valot az nagy munka lesz. Kertes házban élsz vagy emeleten ?
Itt egy gyors lista amire szükséged lesz a kukta mellett:
- hömérő
- rézcső 10 -12' 3/8"
- vödör ( a condenser-nek)
- carboy 23L (6 gal) kotyogoval(airlock)
- thumper
- szesz fokoló
Tanács: 1) Mielőtt a spirált hajlitadád, töltsd fel a csövet sóval, dugd be a két végét, igy nem fog belapulni a hajlitáskor.
2) A kuktát és a hütőt ugy helyezd el egymás mellett , hogy a lepárlócső a kukta felé lejtsen. ( ahogy sompalinka mondta korábban )
Nekem ilyenkor van pálinka szezon, mert Chile-ben most van gyümölcs szezon. Ugyanis az itteni boltokban olcsobb a chilei import télen mint a hehyi gyümölcs nyáron.....Igaz, én csak 1/2 - 1 kg barackot használok 5-6 L pálinkához.
Sok sikert,
retarder
-
deanjaime #147 retarder
koszi szepen a segitseget, engem csak a palinka fozes erdekel minden mast itt arulnak a liquer uzletbe.
mi kaptunk kb 40 cm koruli hot es 3 napig nem volt villany.
talan a jovo heten megprobalok venni egy kuktat. jelen pillanatban barack vasarlas nagyon draga, itt ezt csak nyaron tudom venni.
koszi tomi -
retarder #146 deanjaime,
Ajánlom,hogy a www.homedistiller.org és a www.homedistiller.org/forum/
olvasásával kezdjed.( ha tegezhetlek )Ez a legnagyobb website itt mindenre válaszra találsz. Garantáltan amatőrből profivá válsz rővid idö alatt.Megtalálod hol lehet jő felszerelést venni diszkrécioval ( $ 200-700 )vagy hogy kell elkésziteni, pontos rajzokkal, több száz fényképpel etc.
A diszkrécio fontos mivel mivel ez illegális , néhány USA államban akár
börtön is jár érte !
Ha csak pálinkát akarsz fözni akkor egy üstre( potstill ) van csak
szükséged, ha tisztább és finomabb szeszt akarsz akkor frakcionálő vagy
reflux lepárlora van szükséged ( vodka, gin, likörök stb.)
Az üst készitése egyszerü egy kukta kell hozzá ( a Fresco pressure cooker egy jő márka ) meg rézcsö és fittings amit a HomeDepot -ban
$ 20 alatt megvehetsz. Ha kiástad magad a hó alól....:-)
Ha nagyobbat akarsz, akkor egy aluminum beerkeg -re van szükséged.
Majd ha érdekel elmondom én hogyan csinálom a barack pálinkát ,
elkerülve a cefrézés piszkosabb részét.
Sok sikert,
retarder
PS: Ezt a helyet www.homedistiller.org ajánlom a többi forum tag figyelmébe is. Rengeteg informácio, több száz kép, rajzok, receptek stb.Még angol tudás nélkül is rengeteget lehet tanulni.
-
sompalinka #145 Jó estét -itt este van -deanjaime!
Nincs más ötletem, mint azt előzőleg írtam. Mellesleg úgy gondolom, hogy miután az USA-ban nagy hagyománya van a whisky a konyak főzésnek, ebből az következik, hogy ott is létezik lepárló-készülék gyártó cég. Az ottani rendszer funkcionálisan ugyanaz, mint amit Európában használunk. -
deanjaime #144 szia somplalinka
en new -york ban elek en itt semifele fozo eszkozoket nem talaltam.
koszi tomi
-
sompalinka #143 A jó felszerelés alapvető, mely ma már Európában több országban is -Németország, Svájc- megvásárolható, komplex formában. Ez azt jelenti, hogy komplex formában megvehető, otthon csak rá kell telepíteni a működtetéshez szükséges infrastruktúrákra (víz, elektromos energia,stb.). Nyilván most egy otthoni, kis teljesítményű (50-80 literes üst)készülékről lenne szó, ez az ideális. Persze itthon is vannak jó színvonalú gyártók. Ha komolyan érdekel, tudok elérhetőségeket adni e-mail-ben. -
deanjaime #142 sziasztok
nekem egy kis segitseg kene,en mar 44 eve kulfoldon elek, de a barack palinkat nagyon szeretem.
meg szeretnem tanulni hogy kell kesziteni, es milyen felszereles szukseghez egy kis hazi fozeshez.
koszi tomi
-
sompalinka #141 Nem tippként említem, de szakmailag a páracsőnek minden esetben az üst irányába kell lejtenie! Ez lepárlástechnikai feltétel, mert részben a páracső egy egyszerű légdeflegmátor, ahol az alkoholban koncentráltabb gőzök továbbhaladnak a hűtő irányába, ugyanakkor a vízben dúsabb párlatrészek a környezeti levegő hatásra lecsapódnak, majd visszajutnak az üstbe. Ebből adódik, hogy a hűtő irányába jutó gőzök minden esetben töményebbek alkoholban, egyébiránt meg ez is a cél. Tehát lejtsünk egyet, de jó irányba! -
bajna #140 Néhány liter pálinka miatt ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása!
A jelenlegi rendszer miatt, igen nagy mennyiségü gyümölcs megy tönkre!
Lendván (Szlovénia) láttam egy kb. 10 literes üsttel és hűtővel egybeépített pálinkafőzőt! Nem ismerem a jogi szabályozást, egy ilyen szerkezet igencsak hasznos lehet!
Egyébként a százalékos összetétel helyett célszerűbb a gőz hőmérsékletét mérni!
80 fok körül kezdődik a csurgás! Kb. 100 ml kiöntése után 76%-os a lé!
94 fok közelében már csak 40 %-os a lé. Célszerű is itt befejezni, mert a büdösebb alkotórészek is megjelennek, amiket egy tisztító lepárlással lehet eltávolítani! -
stevar #139 Sziasztok!
Nyáron összegyűjtöttem kb. 70 liter körtecefrét. A kis mennyiség miatt nem vállalják a nagy főzők.
Tudnátok segíteni találni valakit, aki vállalná a kifőzését, vagy összeállhatnánk vele, ha neki is körtéje van?
Előre is köszönöm!
Stevar -
Orionk #138 Erre én is kiváncsi lennék.
Régóta főzők, de még sosem lett ilyen a pálinkám, de már hallottam róla. -
bmobil #137 Sziasztok,
meg tudná mondani valaki, hogy mi az oka, ha a lefinomított pálinka is cefre szagú egy kicsit? Az íze jó, de az illata nem. Hol rontottam el? -
retarder #136 tyatya,
1) A második lepárlást 4 felé kell felosztani:
- rézeleje 5% (ki kell önteni) (vörösbor,piros törköly 7%!)
- elöpárlat(feje) 13% (NEM szemét !)
- föpárlat (szive) 57% (nyers szesz)
- utopárlat (farka) 25% (NEM szemét !)
Ezek a számok a lecsurgott anyagra vonatkoznak, nem a felöntöttre.
A profik (szeszgyárak) ezt ujra felhasznják.( 13+25=38% teméket 25-35%
alkohol tartalommal luxus kidobni.)A szagukon kivül nincs semmi bajuk.
A fejet és farkot összeöntik és ujra párolják( itt már nincs rézeleje,de a 13% és 25% megint félre teszik).
Kettös haszonnal jár : több termék és nincs kellemetlen szag.
A százalékokkal szabadon lehet játszani(ez a szeszgyárakban gyártási titok)és mivel ebben a két részben(feje ,farka) vannak az iz és illat anyagok többnyire,ez adja meg a végtermék karakterét.( a szeszgyárak nem mennek a boltba aromát venni).Tehát aki nem bánja ha egy kicsit
kaparós a pálinka az fejét vágja el hamarabb, aki több gyümölcs aromát szeretne benne az a farkát egy kicsit késöbb kezdi elkülöniteni.Mint legtöbbször a gyakorlat teszi a mestert. Egy kis kitartással, munkaerkölcssel csodákat lehet elérni ezen a területen.....:) Én egyébbként 4 féle szeszt főzők : rum, pálinka, konyak és vodka (igaz, eredeti alapanyagokból és eredeti füszerekkel, de idáig senki sem tudta a különbséget megmondani.
Még annyit irányadónak: a porfik és jobb amatőrök 55-58% alá nem mennek a nyers szesszel(az 57%-nak 55-58% az álagos alkohol tartalma)
ezt higitják le vizzel 40 vagy 50%-ra). Vannak kivételek, pl. a rumnál
egészen 40%-ig le lehet menni.
2) A höméröt a lepárlócső legmagasabb pontjára kell tenni. Az üstön is hasznos de a kicsapódás a lepárlóban történik.
Sok sikert
retarder -
tyatya #135 Köszönöm a tanácsot bejött! -
lepárló #134 nincs veszve semmi...őnts hozzá vizek kb annyit hogy újra olyan híg legyen mint az alszesz volt ek kb 30 fokos.és főzd le harmadszorra is.én nem vagyok profi és a technikám sem az de működik.ami a lényeg hogy tudd megálapíttani hogy meddig előpárlat a párlat mert az szemét.a középpárlat a pálinka az utópárlat is szemét ill van aki azzal állítja be a kívánt alkohol fokot pl 52 fokosra.én ezt nem javaslom ,inkább főzd addig amíg pl ha egy evőkanálba csepegtesz mondjuk valamennyit és amíg az hiánytalanul elég ,...tehát nem marad az égés végén semmi a kanálba.. .addig szoktam főzni igy szoktam kapni kb 80 fokos szeszt és ezt hígittom.amennyire akarom.az előpárlatról írtam már korábban de mégegyszer.tehát az úgynevezett rézeleje után jön le az előpárlat ami technokol szagú.azt addig kell ereszteni amig már nem lessz szaga.utána szerintem mégegyszer annyit ki kell engedni hogy tuti legyen és ürüljön a rendszerból a metil és hasonlók.és ami utána lejön abból lessz a pálesz,de ne várd hogy pálesz szag legyen mertr nem lessz mivel a 80 fok körüli szesz az nem olyan szagu mint amit üvegből töltessz magadnak inni.még egy két fontos dolog semmilyen gumit ne használj tömítés gyanánt csak az élelmiszeipari 60 as szilikont mivel azt nem oldja a tömény szesz. -
tyatya #133 Sziasztok!
Én még teljesen új vagyok a fórumban is és a főzésben is.
Azt szeretném kérdezni:
1)Mitől lett technokol szagú a pálinkám és lehet-e rajta javítani?
2)Azt írják több helyen,hogy 78C-n indul meg a szesz, ott az igazi az ízvilág. Ha 92C-ig nem melegítem a cefrémet meg sem indul Ez mitől lehet?
Remélem a sok hozzáértő közül valaki RÉSZLETES tanácsot tud adni.
Előre is köszönöm. -
robur68 #132 Igen én tudok és szivesen segítek bárkinek ha esetleg kellene.....
Duplafalu, hőmérővel ellátva,tüzszekrénnyel(alátüzeléshez)vagy gázégővel,120 literes,savállóból,a szivárvány és a hütő eredeti vöröss réz. 300 mm-es beőntő sapka, 100 mm-es leeresztő csappal vagy csak sima sapkával... szóval bármilyet elkészítünk diszkréció és persze pénz kell csak hozzá!!!
De bármilyen más méretben is el tudjuk készíteni ha kell.
Főzési tanácsokal is tudok szolgálni (tiz év tapasztalata, rézelejée és kozmaolaja a hátam mögött.....)
[email protected] -
lepárló #131 a rézeleje önmagában nem lényeg,mivel az amúgy is kiöntésre kerül az előpárlattal együtt,hogy honnan tudod megálapíttani egyszerü.ill sok tapasztalat kell hozzá ,ami a lényeg hogy az előpárlat jellegzetes anno tecnokol ragasztó szagú.viszont nehéz eldönteni hogy mikortól lehet középpárlatnak nevezni vmit.mivel a lefolyó 80 fokos szesznek egész más az illata,nyersen mint az 52 fokos érett pálinkának
én azt mondom hogy ha már nem érzed techokolosnak akkor minimum még egyszer annyit önts ki mint ami addig lefolyt.pl.én pl 25 liter kb 30 fokos alszeszt párlok egyszerre" sajnos nincs több" én 1 litert nyomtam szemétbe az elejéből.ez relatív sok de inkább kevesebb pálinka mint sok de szar.egyébként kérdezz nyugodtan ha tudok segítek -
LaciMaci #130 Sokat olvasgattam a pálinkafőzésről több oldalon és sokan írják, hogy a rézelejét /metil-alkoholt tartalmaz/ ki kell önteni, és én hogyan fogom tudni megállapítani, hogy meddig jön rézeleje? -
tibot #129 Törköly főzéssel kapcsolatban tud-e valaki infót adni? Kell-e hígítani? -
venyusz #128 Na, vegre egy ertelmes topik...
Csak turelmmel, mert a kitarto munka meghozza gyumolcset es mint tudjuk abbol palinkat lehet fozni. -
anyta28 #127 Pálesz főzéshez lepárló, szeszfokoló vásárlása itt: http://palinkabor-labor.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1012381 -
Orionk #126 Ez elég érdekes.
Kisüsti módszerrel készítetted a pálinkát?, réz kazánban?
Én úgy csinálom. először ugye a cefrét kifőzöd vodkára, majd a vodkát pálinkára. Ehhez a pálinkához kell néha hozzáadni a még éppen folyó ugymond. desztilált vizet, de ha az még túl erős, akkor van, hogy én sima hideg csapvizet szoktam, ez nem probléma és tiszta pálinkát kapok. Olyan átlátszó, mintha víz lenne.
Persze megpróbálhatod leszűrni, hátha tisztul. van, aki csak zsebkendővel szűri, de van, aki vesz az áruázakban kapható presszó kávé gépekbe való kávé zacc szűrőt, ami papírból van. Ha ezen átcsöpögteted a pálinkát, akkor tuti tiszta lesz.
-
sandro76 #125 Sziasztok!
Ebben az évben készítettem először pálinkát. Kótajban van a családnak 37 db meggyfája. 400 l cefréből kaptam 26 l pálinkát, ami nagyon finom lett, még így frissen is. 50%-os 20 C fokon. Én szerettem volna beállítani 42%-ra, ki is számítottam a keverési arányt. Vettem desztillált vizet a patikában, és azzal hígítottam. Számomra sokkal élvezhetőbb lett! Pontosan ilyet szerettem volna. Fokolóval le ellenőriztem és pont annyi lett amennyit kiszámítottam.
A gondom a következő:
Elrontottam a keverést, mégpedig azzal, hogy a deszt. víz és a pálinka nem volt azonos hőmérsékletű, és a vízbe öntöttem a pálinkát. Ekkor egy kissé fehér homályos lett. Most ez egy 5 literes üvegben van. Mit csináljak, hogy nem legyen olyan zavaros, lehet-e ezen korrigálni? Mi az otthoni keverés/hígítás helyes menete, metodikája,azaz hogyan kapok víztiszta oldatot?
Várom válaszotokat, amit előre is köszönök!
-
Orionk #124 49-50 százalékos, azaz 20 grádosak.
a fokszáma alatt a százalékot értetted, ugye? -
Orionk #123 köszi, próbálok -
#122 hány fokosak? -
dieselG #121 Bocsi, hogy csak most járok erre ismét. Azért kérdeztem, mert tavaly egy közeli hozzátartozómat egy (eddig) ismeretlen gyökér felnyomta vpop-nál pálinkafőzésért. Volt házkutatás, találtak 80liternél több párlatot, a főzőt meg még pár dolgot lefoglalták és megbüntették hatszámjegyű összegre. Nem tudom miért volt jó ez a feljelentőnek, talán egy pár pillanatra ismét az "elmúlt" rendszerben érezhette magát...
Úgyhogy óvatosan, ne bízz senkiben e területen! -
Orionk #120 Árváltozás:
szilva pálinka: 1 liter = 1.500ft
meggy pálinka: 1 liter = 2.200ft
barack pálinka: 1 liter = 3.000ft
-
zsuzsuapa #119 sziasztok.házi pálinkafőző iránt érdeklődnék!!ha valaki tudna egy eladót akkor kérem jelezze felém.elöre is köszönöm további szép estét