Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • sompalinka
    #155
    Hát igen, itt kezdődnek a szakmai bajok, és ez azért szomorú, mert a főzés egy legális szeszfőzdében történt.
    Az, hogy a pálinka beopalizált, az a szakszerűtlen elő-utópárlat elvétel miatt fordult elő, tehát a "mester" nem csak a szívét-lelkét tette a pálinkába, hanem az indokoltnál több kozmaolajat is. Ilyenkor házasítani lehet - ha van mivel -, vagy pedig 0 C fok alá kell hűteni az inkriminált tételt, majd a hideg hatására kicsapódott komaolajat le kell szűrni. A zöldes-kékes színreakciót - valóban - a belső rézfelületekről kioldott rézvegyületek okozzák, így valóban magas lehet a réztartalom, melynek a mennyisége lehet káros, de ez csak analitikai vizsgálattal állapítható meg. Szóval, itt meg vélhetően némi hiányosság mutatkozik a lepárlórendszer szerkezeti kialakításában - sok, és indokolatlan a rézfelület aránya -, vagy nem elég körültekintően lett leválasztva a rézeleje. Ez pedig technológiai hiba!
    Mindent összevetve, ez azért túl sok hiba egy pálinkafőzési folyamatban, ezért a "mestert" talán egy "emlékeztető" tanfolyamra lehetne irányítani, vagy keresni kellene egy másik főzdét!