278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • Orionk
    Hali!

A meggynek ezekben a meleg napokban elég nyolc nap. Jó, ha az összes meggyet 3 nap alatt összeszeded, és utoljára, amikor tettél bele, akkor onnan 8 nap az érés.

Ha nagyon meleg van, akkor lehet kevesebb is. Naponta akár 3szor is keverd meg, persze egyenlő időközönként, és figyeld. Azt figyeld rajta, hogy általában akkor van kész, amikor a 6,7,8-ik napon már a leve az fent van a cefre tetején, vagyis a sűreje, az kicsit lejebb került, ÉS egy érdekes dolog, hogy ilyenkor a cefre felszínén, a hordó oldalánál, egy nagyon halvány fehér csik jelenik meg. Ezt lehet, hogy te nem fogod észrevenni, nekem is apukám mutatta már 4*szer, amikor megláttam, olyan mintha elválna a cefre a hordótól.
    Belenézel a hordóba ,és a cefre fent, ahol érintkezik a hordóval, körbe a szélén van, ez a csik, nem nagyon tudom érthetőbben leírni.

Miyen meggy érik ilyenkor? mi már kifőztük junius végén, juli elején a meggyet.

egyébként véletlenül néztem most be a topic-ba, éspont irt valaki
  • zotya79
    szia Orionk!

Ha tudnál segíteni a meggy páleszba,azt megköszöném!

cefre érés,stb.(időtartam)
  • bubu001
    Pálinkafőzés - kiskáté, cefrézés, lepárlás már csak a forrás miatt. + egy pálinkafőzőmester oldala tanácsokkal:
    Snapszmester oldala
    pálinkahibák és lehetséges megoldások ezeket kijavítani.
  • szigetlakó
    A lepárlás alapanyagai

Alkoholkinyerésre alapvetően minden cukor- és keményítőtartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható.
    Az alkohol-kihozatal a gyümölcstermések cukortartalmának függvénye, a minőség azonban a gyümölcs érettségi fokától függ!
    Ezért különösen fontos, hogy a párlatkészítésre szánt gyümölcs:
    -magas cukortartalmú
    -fogyasztásra érett
    -aromás
    -egészséges
    -idegen anyagtól (föld, fű,levél, ág-,szármaradvány) mentes legyen
    Nem alkalmas párlatkészítésre és hibás felfogásra vall, ha valaki:
    -kis értékű
    -hibás, rothadó gyümölcsből kíván párlatot készíteni, ugyanis
    mind a párlat mennyisége, mind annak minősége elégtelen lesz ! Penészes, rothadt gyümölcsből készült pálinka dohos szagú és ízű lesz, mely hiba már később sem javítható!
    A túlérett gyümölcs sem felel meg párlatkészítésre, mert íz és illatanyaga hamar elvész, kivételt a Vilmos körte,sárgabarack és a házi szilva képez.
    Alma:
    A szedési és fogyasztási érettség ennél a gyümölcsnél áll(hat) a legtávolabb egymástól. Fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézzünk. Tapasztalat: a nyári érésű almákból finomabb párlat készíthető. Cefréje „összeesik”, magas pektin tartalma miatt, sok lehet benne a „kozmaolaj”!metilalkohol
    Körte:
    u.a. mint az alma esetén, de savtartalma csekélyebb, melyet cefrézéskor pótolni kell!

Birs (alma,körte):
    nics körte csak körte formáju alma
    Nagyon kemény , feltárása nehéz: főzés vagy pektinbontó a darálás után
    Cseresznye:
    a későbbi érésűekből (június második felétől) kiváló párlat készíthető! Alacsony savtartalmát a cefrézéskor pótolni kell! Ha meggyel együtt cefrézzük ilyen gond nincs!
    Meggy:
    önállóan is kiváló párlatot ad ( magas cukor és savtartalom)!
    Kajszi- és őszibarack:
    alacsony savtartalmuk és illékony aromáik miatt fokozottan kell ügyelni a cefrézésükre,+ magjukat el kell távolítani, magas amigdalin tartalma miatt! Erjedés után le kell főzni!!
    Öszibarack:
    nagyon könnyü aromák, pálinkában kevésbé érvényesűl, alcsony alkoholtartalom jellemzi.
    Szilva:
    apró szemű, ősszel érő változata (Besztercei), kissé túlérett állapotban kiváló párlatot ad!
    Málna:
    nagyon „érzékeny” gyümölcs, aromái illékonyak, cukortartalma gyorsan csökken, a gyümölcs penészedésre hajlamos! Cefrézése, lefőzése nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel!
    Áfonya, bodza, boróka, berkenye, kökény, som, szeder:
    Ssak ínyenceknek!
    A bogyósokat általában jellegtelen szeszben áztatják és utána főzik. Kitűnő aromát adnak.
    Szőlő:
    a fürtöket bogyózni, zúzni kell!
    Szőlőbor:
    magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból 100 l-ből nyerünk 20 liter pálinkát. Fehér, savas, „könnyű” borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból!
    Ha (íz,illat)hibás bort párolunk le à a borhiba a párlatban is megjelenhet ( ecetes bor) ecetes borok mészszódás kezelés után jó alapanygok.
    Seprő:
    csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen „felhabzik” ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50° alá soha ne hígítsuk, mert opálos lesz![ kénessav+karbonátok és kozmaolaj]
    Törköly:
    könnyen, gyorsan romló alapanyag! Szakszerű cefrézésre és lepárlásra gondot kell fordítani!
  • szigetlakó
    " amiből lehet lekvárt főzni, abból pálinkát is lehet"
  • Punker
    mi van???
  • atomkrumpli
    Tud arról valaki hogy létezik-e Magyarországon olyan szervezet ami a HP legalizásáért küzd ? pl. a franciák lefőzhetik maguknak a gyümölcspárlatukat még ha nem is sokat de megtehetik büntetlenül ez a lényeg. Van ilyen nálunk ?

LEGALIZE HP ! :-)
  • magus2
    Szia!

Engem érdekelne egy komplett leírás rajzal , ha megoldható.

Előre is köszi.
  • holidcom
    segitseget kerek hogyan kell elkesziteni es kezelni a bodza es birsalma cefret
    ha valaki tud segiteni megkoszonom:
  • t0mmy #69
    nagyon leült a topik... :(

házi lepárlókról linkek? képek? leírások?

esetleg valaki???
  • Yager01
    Haladtok az otthoni lepárló készítéssel? Jó lenne egy részletes leírás ami alapján meg lehetne csinálni, egy sufni főzőt, saját részre. Lenne rá igény..
  • bodesz
    ezfasza.ty
    majd kipróbálom addig csak gyűjtöm az infókat :)
  • Orionk
    23 éves vagyok, és 10 éves korom óta minden nyáron főzők pálinkát. Mostmár van saját pálinkafőzőm. Kisüsti módon csinálom.

Idén nyáron pl. 110 liter szilva, 20 liter barack, és 14 liter meggy pálinka lett.

Ha gondoljátok, akkor kérdezzetek...
  • Taki29
    Sziasztok .

Nem hiszem el , hogy nincs a környéketekben egy nagyapó korú ember . Ők szeretnek beszélni és ha megkérdezitek tőlük akkor biztos válaszolnak , hogy csinálták annak idején .

Egy edénybe beleteszed a megerjedt cefrét (pl.kukta ) A szelep helyére megy a rézcső amit utána végigvezetsz egy vizes kádon vagy a hol akarod , csak lehűljön rendesen . A kicsurgó lé elejét kiöntöd (aki issza a pálinkát az hallotta már a rézeleje kifejezést ).

Felénk addig szokták főzni , míg az alkohol foka le nem esik 10 fok alá .
    Itt elzárod a kuktát kiüríted , ha van még cefre akkor előröl az egész . Ha a cefre elfogyott akkor vissza szokták önteni a lefőzött levet az edénybe "tisztázás " címen . Ilyenkor már tényleg csak óvatos lángon melegíted az edényt , hogy a kicsurgó pálinka inkább épp egy folyamatos csöpögésre emlékeztessen mint folyásra . (különben zavaros lesz )

De én ezt csak "hallottam " nem csinálunk ilyet .
    Egyébként alföldi gyerek vagyok ha ez befolyásoló tényező lenne . (lehet Szabolcsban másként csinálják )
  • atikam
    kösz az info hpalesz, de én otthoni készitésre gondoltam. Most akarok beszerezni valami lepárlót azért kéne 1 kis segitség - teória. Lehet
    irni akár a saját email cimemre is [email protected] előre is kösz.
  • hpalesz
    Tavasszal gyümölcspálinka készítő OKJ-s tanfolyam indul.
    Ha többet szeretne tudni a tanfolyamról, keresse:
    Dr. Tibai György Úrat
    Tel:06 1 462 20 30
    Email:[email protected]
  • atikam
    van valaki aki pontosabb leírást ad lepárlásról?
  • Dj Faustus #61
    "Honnan tudom, hogy mikor mennyi az elő-párlat, azaz tehát az elején mennyit kell kiöntenem.... és mikortól érkezik a használható, tiszta alkohol?"
    Metanol forráspontja: 64,7 °C
    Etanol forráspontja: 78,4 °C
    Tehát először jön ki a metanol, utána az etanol.
  • Farkasss
    Brandy-t szeretnék készíteni fűszerborból.
    Mivel a brandy is alkoholos párlat, maga a lepárlási folyamat elméletileg ugyan az, mint pálinka főzés esetén.
    Készítettem egy lepárló berendezést, mely áll egy kuktából, egy pvc csőből, egy spirál szerűen feltekert vékony csőből, mely egy edényben van, amiben hűtőfolyadék keringethető.
    Egy indukciós főzőlapot fogok használni a kukta melegítésére... (nagyon profi cucc, fater hozta a munkahelyéről a KFKI-ból) ...digitálisan állítható a főzőlap hómérséklete 0,5C°-onként. Tehát állandó hőmérsékleten tudom tartani a kuktában rotyogó cuccot.

A kérdéseim:
    Milyen hőmérsékleten kell tartanom?
    Honnan tudom, hogy mikor mennyi az elő-párlat, azaz tehát az elején mennyit kell kiöntenem.... és mikortól érkezik a használható, tiszta alkohol?
    ........
    Még egy kérdés, ami nem tartozik ide, inkább csak közelít a témához:
    Nem tudja valaki, hogy fűszerborba mennyi fehérüröm rakható, ami még nem okoz mérgezéses tüneteket?

Előre is köszönöm a válaszokat.
  • juliesko
    szilvacefrét kezdtem kifőzni és aranysárga színe lett és nagyon fura íze.Eddig gázlángon főztem, de most villanyrezsóra tettem rá.Ki tudja miért lett ilyen? köszi
  • szeszmoly
    Nemtudom hogy ha a panelház pincéjében elkezdenék rotyogtatni mit szólna a vénszatyor zsu-zsu mama. Az még azért is nyávog ha az ember elpruncolja magát az ajtaja előtt.
  • szeszmoly
    Hát ez tök jó tényleg !
    Elvégre is ne csak az adót spórolja meg az ember ha teheti hanem az energiát is. Pálinkafőzés lopott árammal az se rossz ötlet.
    Görögdinnyéből lehet pálinkát főzni ? Valaki ivott már ilyet?
    (Jó tudom hogy csirkefarhátból is lehet.)
  • Dj Faustus #56
    Pálinkafőzés napkollektorral - környezetbarát megoldás
    További megoldások
    Koncentrált napenergia
  • szeszmoly
    Vére egy jó topik ! Nagyon rég nem volt itt senki !! Itt a szezon megint emberek !
  • cr3ativ3
    Ja, igen, ha jól van megépítve akkor nem robban fel. Én eddig a lombikos megoldást részersítem eddig előnyben...
  • Dj Faustus #53
    "Faustus által mutatott gépekre azt mondta, hogy pár perc után szétrobbannak."
    Egy jó nyomásálló kukta nem robban szét (tapasztalatból mondom ;) ). Abban lehet rendesen főzni a naftát.
    A két egymásra fordított üst már valószínűbb (a cikk említi is ennek az eshetőségét).
  • cr3ativ3
    Ez már jónak tünik, haverom egyik ismerőse szokott páleszt főzni, és ugye neki is van főzőgépe. Faustus által mutatott gépekre azt mondta, hogy pár perc után szétrobbannak. Nos, én csak most vettem igazán szemügyre azokat a képeket, és igazat adok a srácnak, nem tartom őket elég stabilnak. Bár attól lehet az, hogy a képen nem úgy látszik.

Nos, amiket itt leírtál, azokból pár dolgot mondott nekem, én kíváncsian várom a folytatást :P Ahogy észreveszem egy páleszfőzési procedúra levezethető abból amit már összeírtunk ebbe a topicba :)
  • Apus
    ez király, folytasd csak. recepteket is kérünk, hozzávalókkal együtt :)
  • ZilogR

Így kell házilag abszintot főzni... :P Az otthon próbálkozóknak néhány tipp:

- Alkoholos oldatoknál nyílt lángot használni TILOS - ld a képen: elektromos főzőlap+vízfürdő (a vizet pótolni kell!)
    - A jó szellőzés kötelező!
    - Hőmérővel ellenőrízhető a lepárlás folyamata: mivel a kisebb hőmérsékleten desztilláló illékonyabb komponensek távoznak előbb, ezért érdemes lehet a lefolyt desztillátum mennyiségének függvényében ábrázolni a hőmérsékletet. Amikor állandósul, akkor érdmes szedőedényt váltani, azaz külön szedni a párlatot. Amikor elkezd emelkedni a hőmérséklet, szintúgy érdemes az utópárlatot megintcsak külön gyüjteni.
    - Érdemes megfigyelni, h a hőmérő higanyzsákja egyvonalban és igen közel helyezkedik el a páracső kilépő keresztmetszetével: ekkor a távozó gőzök és a már lecsapódott visszacsurgó folyadék egyensúlyi hőmérsékletét méri - a lombikon belül elég nagy eltérések vannak a hőmérsékletben.
    - A jobb szigetelés érdekében némi alufólia jól jöhet a lombik nyakára.
    - Kis mennyiséget lehet lepárolni szűrés nélkül (ez recepttől is függ, hogy mit hogyan kell elkészíteni!) mert úgy kevesebb pepecseléssel jár a dolog, de ha nem átlátszó a berendezés ettől illik kissé óvakodni. Senkinek nem jön jól egy üst, aminek a páracsöve eldugul - ekkor a nyomás tól gyorsan emelkedik az üstben és előbb utóbb eldurran valahol és jön a 80C-os lé kifelé. Az ember reakcióideje kb. 0.3 mp, ami sok esetben nem elég... :P A vízfürdő ebben is előnyösebb.
    - ... na, a többi majd később

Ha valakit érdekel kicsit alaposabban a dolog, szívesen írok pár hozzászólást az erjedésről, hogyan illik gyümölcsleveket erjeszteni.

Ha van rá igény, akkor folyt. köv.
  • cr3ativ3
    Huh, kösz a képeket, még ottvon elvileg kell lenni fiatal koromból visszamaradt kémikus készletnek, abba van ilyen csőkígyó, meg hasonló berendezések.
    Majd kipróbálom.. :)
  • Dj Faustus #48
    "hiszik gyerekjáték a szeszfőzés,aztán csodálkoznak ha felrobban a háza..."
    Kb. 11-12 évvel ezelőtt jövök haza a suliból, hát hallom hogy valahol egy hatalmasat durran valami. "Hát ez mi" - gondoltam magamban - "csak nem valamelyik szomszédunk próbálkozik a Holdra utazó magyar expedíció kivitelezésével" (mert eléggé kreatív egy környéken lakok, mindenki alkot valamit a kertjében).

Hát a helyzet sokkal egyszerűbb volt. Pár háztömbnyire lakó bácsika feltette a melléképületben főni a cefrét, és otthagyta a tűzön (és elment a közeli kisboltba). Ráadásul nemcsak a főzőberendezés volt házikészítésű (ami még tán kisebb probléma), hanem a gázpalack bekötése is (szóval nemigazán ellenőrizte, hogy szivárog-e a bekötés).

Az eredmény kézenfekvő: a melléképület leégett (a gázpalack meg megjátszott egy ballisztikus rakétát), a környék lakóinak meg lett némi témája az elkövetkezendő napokban... ;)

"ha tiszta, megbízható a szeszfőzde, akkor tudod is hogy miből készül a nemes italod..."
    Sajnos volt már arra eset, hogy a pálinkafőzdés összekeverte az edényeket és barack helyett törkölypálinkát adott (szerencséjére még időben észrevette). De volt olyan is, aki mivel kevés mennyiség került volna kifőzetésre, összeöntötte más cefrével, hogy tele legyen az üst.
  • kisviku
    Csak csatlakozni tudok hozzád.
    A házi főzés is tiltott.Ja, ráadásul megérzi a szomszéd, akkor "csakazértisból" felnyomn a k*va pénzügyőröknél.Arról nem beszélve, hogy sokan azt hiszik gyerekjáték a szeszfőzés,aztán csodálkoznak ha felrobban a háza...

Sajna főzetni kell hivatalosan, de akkor is jobban jön ki az ember, ráadásul ha tiszta, megbízható a szeszfőzde, akkor tudod is hogy miből készül a nemes italod...
    Jóatyám vidéken csináltat majdnem minden évben pálinkát, amikor jó szilva termés van.Kábé úgy jön ki, hogy 1 liter 1000-1300.- forint.
    Ami szerintem nem rossz, tekintettel, hogy a közértben az IGAZI pálinka üvegje, azaz 0,7 vagy 0,75 liter olyan 3-4 ezer forint körül van, ráadásul az a legfinomabb, amit Te szedsz, Te erjesztesz és Te főzetsz.
  • ZilogR
    igen, igen, de lehet, h neki másra kell - végülis nem volt arról szó, hogy CSINÁLNI akar egyet, hanem terv kell :)
  • Dj Faustus #45
    Ej, ej, hát hol marad a híres magyar kreativitás?
    Kuktafazék + megfelelően átalakított edénybe helyezett csőkígyó.
    A kuktafazékról lekapod a kuktaszelepet, abba belehelyezed a páracsövet és a hőmérőt (ha két szelepes kuktafazékhoz jutsz, az még jobb: egyikbe a páracső, másikba a hőmérő); a páracső másik felét bevezeted a csőkígyó egyik felébe (a másik felén jön ki a nafta); a csőkígyót meg belerakod egy olyan edénybe, amin keresztül meg tudod oldani a víz áramoltatását.

Képek forrása: Fábry Sándor, Dizájn center, Tépéeffek, HÓCIPŐ 1999.II.24. - XI/4

Ajánlott olvasmányok:
    * Balázs Géza: A magyar pálinka, Aula, Budapest, 1998.
    * Sólyom Lajos: Pálinkafõzés: kézikönyv kisüzemek számára, Mezõgazdasági Könyvkiadó, Budapest, 1986
    * Tony Ackland - Home Distillation of Alcohol
  • ZilogR
    szívesen tervezek neked egyet, ha megmondod, milyen kapacitású kell és mit kell lepárolni - de nem lesz olcsó! persze utána rongyosra keresed vele magad. :)
  • Kaparo
    Pálesz főző tervrajzhoz szeretnék hozzájutni.
  • cr3ativ3
    Omg. akkor megy kukába az egész, és kezdjük előről :S
  • ZilogR
    Ha kicsit gonosz lennék, akkor egy árokszélen a saját hányásában fekvő, biciklikormánnyal tüdőn szúrt csontrészeg jó munkásember mellé kirakhatnék egy "Látod, ezt teszi a cián" táblát - de asszem csak a topikolók értenék... :) ;)
  • Dj Faustus #40
    "És nem adom el, tehát nem büntethetnének meg elvileg."
    Elvileg megbüntethetnének (sajnos még így is), de gyakorlatilag túl kis hal (pár liter pálinka magáncélra való kifőzése nem nagy tétel).

"Kérdésem lenne még, hogy almával mennyire lehet?"
    Az alma (a cseresznye, és a csonthéjasok) magjában van cián. Nem sok de jobb ha a pálinkába nem kerül bele ilyesmi.
  • cr3ativ3
    "megj. A saját célra történő házi pálinkafőzés (? literig) nem tilos!"
    Sajnos ez nem így van (nem mintha el szeretném venni a kedvét bárkinek is e cselekedettől).
    50 liter/év/fő (ez kb. 400 liter cefre) pálinkát kedvezményes adómértékkel (1180 forint/liter) bérfőzethetsz (tehát nem te hanem a pálinkafőzde) le. 50 liter/év/fő felett az adómérték 2360 forint literenként.

De mi ugye házilag akarnánk készíteni;

Ha magad főzöd (és nem fizettél jövedéki adót - ráadásul nagyban űzöd és árulgatod sunyiban), és neadjisten elkapnak (szerencsére a "kis halakkal" nem foglalkoznak annyira) húszezer forinttól kétszázezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

És nem adom el, tehát nem büntethetnének meg elvileg.

Még egyszer mondom: sajnos. Normálisabb lenne egy olyan szabályozás, mely magánhasználatra bizonyos határig; vagy még kedvezőbb adómértékkel engedné a pálinkafőzést. Ha már kereskedelmi forgalomba megy, akkor meg mehet a keményebb szabályozás.

Jah, ezt igy kéne ...

Más: ugyebár barack esetén a cefrében ne hagyjuk benne a magot (ciánt tartalmaz, ami mérgező); másrészt a cefréből kifözhető a metanol nevű rémség (meg egyebek) is, ami "jobb esetben" vakságot, rosszabb esetben halált okoz! Szóval gusztustalan, de a cefrebarackot ki kell magozni. A hőmérő a főzéskor meg remek segítség (metanol forráspontja: 64,7 °C; etil alkohol forráspontja: 78.4 °C).

Ezt az infót pedig nagyon szépen köszönöm. Kérdésem lenne még, hogy almával mennyire lehet? Vagy az milyen almából főzni?