278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
  • bubu001
    IV. Pálinka Promenád ingyenes rendezvény a Vigadó téren sok jó pálinkával!
  • t0mmy #117
    nem emiatt ült le a topik :)
    nagyon jót írtál! én kíváncsi lennék a részletekre is ha esetleg megosztanád?! :)
  • ZilogR
    (Tuttam, h ettől leül a topik... )
  • ZilogR
    Amúgy ez egy nagyon gyenge cefre volt, h kb 21%-kal kezdte a lepárlást...
  • ZilogR
    Volt szerencsém augusztus 20-ás hosszú hétvégén elmenni egy kis pálinkafőzésre és mivel ottmaradtam a szeszfőzdében, amíg lecsurgott a kis barackpálinka, volt időm megbecsülni, mennyi is lesz a két egymás utáni lepárlás után a kapott 50(V/V)%-os pálinka mennyisége.

Ha valakit jobban izgatnak az efféle dolgok, akkor alaposabban is elmondom a későbbiekben, de most csak vázlatosan:

A lepárlás két lépcsőben zajlott. Először a cefréből egy viszonylag hígabb szeszt (~15%) állítottak elő, majd ezt töményítették tovább 50 térfogat-százalékosra.

Az volt a célom, hogy még az első lepárlás vége előtt meg tudjam mondani, mennyi pálinka lesz a második lepárlás után.

Lehet látni, hogy én 15.3 liter 50%-os pálinkát számoltam és 15.0 liter lett a vége - tehát működik a dolog. A szeszfőzdés is ki tudta számolni, de csak az első lepárlás UTÁN, úgy, hogy mintát vett az első párlatból.

A módszer nagyon egyszerű: van egy folyamatosan mérő fokoló és látszik, mennyi a már szedett párlat. Így annyit kellett tennem, hogy időnként leolvastam a fokolót és a párlat mennyiségét (ezt szépen fel is rajzolgattam egy kis diagramban), majd amikor már nagyon kicsi volt az elfolyó párlat koncentrációja, meghosszabbítottam a görbét "lefelé", amíg elmetszette a lefolyt térfogat tengelyt, hogy megbecsülhessem, mennyi lesz az első lepárlás utáni hígabb szesz teljes mennyisége.

A feladat lényegében az volt, hogy kiszámoljam, mennyi tömény szesz folyik le az egyes leolvasások között (a görbe alatti területet kellett meghatározni lényegében, ez adja meg a tömény alkohol mennyiségét literben).

Az 50%-os ennek kb a kétszerese lesz, így megkaptam a 15.3 litert.

• bubu001
    elküldtem.
  • Orionk
    Nem kaptam fórum ajánlatot.

Szabályosan megvan, hogy mennyit szabad behozni...
  • bubu001
    Külföldről meg nem illik behozni ;) ja a másik fórum ajánlat neked ment, bár ott nem lesz vevő a pálinkára. csak szakmai téma.
  • bubu001
    Tudok magánba másikat ajánlani, ami kifejezetten ezzel foglalkozik. ha érdekel.
  • Orionk
    Én ezekről sajnos nem tudok semmit.

Pang a topic :S
  • Zoli007
    Helló! Volna 2 kérdésem:
    - Ha bort szeretnék lepárolni, akkor ott lesz metanol, vagy az egész ami kijön, lehet inni?
    - A gabonapálinkát azt hogy készítik? Van rá valami spéci élesztő, ami lebontja a keményítőt?
    THX
  • Orionk
    helyesbítés:

szilva pálinka: 1 liter = 2000ft
    meggy pálinka: 1 liter = 3000ft
    barack pálinka: 1 liter = 5000ft
  • t0mmy #106
    igen... szerencsére vannak még olyan országok ahol hagyják az embernek, hogy saját magára fordítsa javait és nem teszik tönkre a gazdaságukat...
  • Orionk
    Ahol én főzőm, ott nem kell ilyenek miatt aggódni :D
  • t0mmy #104
    szerintem felesleges lenne egy amúgy esetlegesen adózó embert cseszegetni.
    (meg ha foglalkoznak vele tökmindegy, azokat sem kapják el akik milliárdokat csalnak... Magyarország 2009)
  • Orionk
    ki az a vpop? :)
  • dieselG
    Nem félsz a vpop-tól? Vagy regisztrálva vagy?
  • t0mmy #101
    én bp, de ha tényleg jót főzöl akkor nekem megéri utazni egy kicsit :)
  • Orionk
    Értem,és te hova valósi vagy? hogyan gondoltad a találkát?
  • t0mmy #99
    engem inkább a meggy érdekelne... ha marad eladásra vállalkoznék egy-két literre... :)
  • Unreal1942
    Budapest. Szóval így kicsit nehézkes.
    Kóstolás után nem tartom kizártnak, hogy érdekelne egyébként 1-2 liter.
  • Orionk
    Hy!

Szegedi vagyok. Érdekelne eladó pálesz?

Te merre laksz?

üdv.,
  • Unreal1942
    Merre laksz?
  • Orionk
    Eladok:

szilva pálinka: 1 liter = 3000ft
    barack pálinka: 1 liter = 5000ft

A meggy pálinkát még nem biztos, hogy adok el idén. Szoktam eladni minden évben, kb. november végéig el is visznek annyit, hogy már nem lesz eladó, mert a következő szezonig megtartom az a keveset, ami marad saját célra :)

Egyébként ezek a pálinkák tiszta cefréből készülnek, azaz nem rakok bele cukrot, és a barack pálinka tiszta barack cefréből készül, nem teszek bele másik gyümölcsöt, és így a többi pálinka is csak saját gyümölcséből készül.

üdv.,
  • t0mmy #94
    el nem adsz a főzetből?? :)
  • Orionk
    Gondoltam, hogy felteszek még1 képet:

• bubu001
    ja, igazad van, de az az egyik legbonyolultabb, könnyen bepenészedik a gyümümölcs.
  • zotya79
    Szia Orionk!

Köszönöm a válaszodat. Ezt a meggyet kaptuk,amit hütőházban tárolták emberi fogyasztásra. Ezért készűlt 1 kicsit késöbb. Nem vagyok nagy pálinka főző,ezért is kértem a segítségedet. Amit nagyon köszönök!

• t0mmy #90
    vagy esetleg egyszerűen belenöveszted az üvegbe a gyümölcsöt...
    mikor növekszik húzod rá a palackot a kis gyümölcsre ami belenő...
  • bubu001
    Többféle módszer van:
    1: széles szájú üvegbe palackozzák, amibe a nagyobb gyümöls is belefér
    2: aszalt gyümölcsöt tuszkolnak az üvegbe
    3:láttam olyan üveget, aminek az alja leszedhető volt, palackozás után rögzítették, hogy onnan ne lehessen kibontani.
    4: a kisebb gyümölcsök könnyedén beférnek az üveg száján (málna, áfonya stb)
    5. csak gyümölcsdarabokat tesznek bele, nem egész gyümölcsöt.
  • Orionk
    hogyan kell a gyümölccsel együtt palackozni?
  • t0mmy #87
    ágyas pálinka...
    Ilyenkor a kész pálinkát gyümölcs ágyon érlelik és gyümölccsel együtt is palackozzák.
  • Unreal1942
    Köszi. Egyelőre nem lesz ilyenem :)
    Főzetem mással és iszom másét.
  • Orionk
    Ti is tehetnétek fel fényképet a pálinka főzőtökről.
  • Orionk
    igen, ezaz ágyaspálinka, pár 3 napja nem jutott eszembe, hog bosszantott :D

köszi
  • Orionk
    hát én ezt kerekítve 1000 Euróért vettem (950 körül volt), de ugy, hogy van hozzá hűtő is, meg cső, ami összeköti a hűtőt a kazánnal. Ja, és a kazán 160 literes.
    itt egy kép a hűtőről:
  • bubu001
    Ágyaspálinka a hivatalos neve, de az is készülhet kisüsti pálinkából, sőt általában abból készítik. Legtöbb esetben a kicsit gyengébb minőségű pálinkából készítenek ágyast, mert a gyümölcs javítja az aromáival a pálinka illatát és ízét, azonban jóval édesebb lesz a gyümölcs cukortartalma miatt.
  • Unreal1942

Mennyi be fáj egy hasonló cucc?
  • Orionk
    Én kisüsti módszerrel főzőm a pálinkát.

De van sok más is. Van az a módszer, amikor a kész pálinkába raknak gyümölcsöt. Azt hogy is hivják?

Egyszerűen nem jut eszembe a neve
  • Orionk
    A kazánom