278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
-
bubu001 #118 IV. Pálinka Promenád ingyenes rendezvény a Vigadó téren sok jó pálinkával! -
#117 nem emiatt ült le a topik :)
nagyon jót írtál! én kíváncsi lennék a részletekre is ha esetleg megosztanád?! :) -
#116 (Tuttam, h ettől leül a topik... ) -
#115 Amúgy ez egy nagyon gyenge cefre volt, h kb 21%-kal kezdte a lepárlást... -
#114 Volt szerencsém augusztus 20-ás hosszú hétvégén elmenni egy kis pálinkafőzésre és mivel ottmaradtam a szeszfőzdében, amíg lecsurgott a kis barackpálinka, volt időm megbecsülni, mennyi is lesz a két egymás utáni lepárlás után a kapott 50(V/V)%-os pálinka mennyisége.
Ha valakit jobban izgatnak az efféle dolgok, akkor alaposabban is elmondom a későbbiekben, de most csak vázlatosan:
A lepárlás két lépcsőben zajlott. Először a cefréből egy viszonylag hígabb szeszt (~15%) állítottak elő, majd ezt töményítették tovább 50 térfogat-százalékosra.
Az volt a célom, hogy még az első lepárlás vége előtt meg tudjam mondani, mennyi pálinka lesz a második lepárlás után.
Lehet látni, hogy én 15.3 liter 50%-os pálinkát számoltam és 15.0 liter lett a vége - tehát működik a dolog. A szeszfőzdés is ki tudta számolni, de csak az első lepárlás UTÁN, úgy, hogy mintát vett az első párlatból.
A módszer nagyon egyszerű: van egy folyamatosan mérő fokoló és látszik, mennyi a már szedett párlat. Így annyit kellett tennem, hogy időnként leolvastam a fokolót és a párlat mennyiségét (ezt szépen fel is rajzolgattam egy kis diagramban), majd amikor már nagyon kicsi volt az elfolyó párlat koncentrációja, meghosszabbítottam a görbét "lefelé", amíg elmetszette a lefolyt térfogat tengelyt, hogy megbecsülhessem, mennyi lesz az első lepárlás utáni hígabb szesz teljes mennyisége.
A feladat lényegében az volt, hogy kiszámoljam, mennyi tömény szesz folyik le az egyes leolvasások között (a görbe alatti területet kellett meghatározni lényegében, ez adja meg a tömény alkohol mennyiségét literben).
Az 50%-os ennek kb a kétszerese lesz, így megkaptam a 15.3 litert.
-
bubu001 #113 elküldtem. -
Orionk #112 Nem kaptam fórum ajánlatot.
Szabályosan megvan, hogy mennyit szabad behozni... -
bubu001 #111 Külföldről meg nem illik behozni ;) ja a másik fórum ajánlat neked ment, bár ott nem lesz vevő a pálinkára. csak szakmai téma. -
bubu001 #110 Tudok magánba másikat ajánlani, ami kifejezetten ezzel foglalkozik. ha érdekel. -
Orionk #109 Én ezekről sajnos nem tudok semmit.
Pang a topic :S -
#108 Helló! Volna 2 kérdésem:
- Ha bort szeretnék lepárolni, akkor ott lesz metanol, vagy az egész ami kijön, lehet inni?
- A gabonapálinkát azt hogy készítik? Van rá valami spéci élesztő, ami lebontja a keményítőt?
THX -
Orionk #107 helyesbítés:
szilva pálinka: 1 liter = 2000ft
meggy pálinka: 1 liter = 3000ft
barack pálinka: 1 liter = 5000ft -
#106 igen... szerencsére vannak még olyan országok ahol hagyják az embernek, hogy saját magára fordítsa javait és nem teszik tönkre a gazdaságukat... -
Orionk #105 Ahol én főzőm, ott nem kell ilyenek miatt aggódni :D -
#104 szerintem felesleges lenne egy amúgy esetlegesen adózó embert cseszegetni.
(meg ha foglalkoznak vele tökmindegy, azokat sem kapják el akik milliárdokat csalnak... Magyarország 2009) -
Orionk #103 ki az a vpop? :) -
dieselG #102 Nem félsz a vpop-tól? Vagy regisztrálva vagy? -
#101 én bp, de ha tényleg jót főzöl akkor nekem megéri utazni egy kicsit :) -
Orionk #100 Értem,és te hova valósi vagy? hogyan gondoltad a találkát? -
#99 engem inkább a meggy érdekelne... ha marad eladásra vállalkoznék egy-két literre... :) -
Unreal1942 #98 Budapest. Szóval így kicsit nehézkes.
Kóstolás után nem tartom kizártnak, hogy érdekelne egyébként 1-2 liter. -
Orionk #97 Hy!
Szegedi vagyok. Érdekelne eladó pálesz?
Te merre laksz?
üdv., -
Unreal1942 #96 Merre laksz? -
Orionk #95 Eladok:
szilva pálinka: 1 liter = 3000ft
barack pálinka: 1 liter = 5000ft
A meggy pálinkát még nem biztos, hogy adok el idén. Szoktam eladni minden évben, kb. november végéig el is visznek annyit, hogy már nem lesz eladó, mert a következő szezonig megtartom az a keveset, ami marad saját célra :)
Egyébként ezek a pálinkák tiszta cefréből készülnek, azaz nem rakok bele cukrot, és a barack pálinka tiszta barack cefréből készül, nem teszek bele másik gyümölcsöt, és így a többi pálinka is csak saját gyümölcséből készül.
üdv., -
#94 el nem adsz a főzetből?? :) -
Orionk #93 Gondoltam, hogy felteszek még1 képet:
-
bubu001 #92 ja, igazad van, de az az egyik legbonyolultabb, könnyen bepenészedik a gyümümölcs. -
zotya79 #91 Szia Orionk!
Köszönöm a válaszodat. Ezt a meggyet kaptuk,amit hütőházban tárolták emberi fogyasztásra. Ezért készűlt 1 kicsit késöbb. Nem vagyok nagy pálinka főző,ezért is kértem a segítségedet. Amit nagyon köszönök!
-
#90 vagy esetleg egyszerűen belenöveszted az üvegbe a gyümölcsöt...
mikor növekszik húzod rá a palackot a kis gyümölcsre ami belenő... -
bubu001 #89 Többféle módszer van:
1: széles szájú üvegbe palackozzák, amibe a nagyobb gyümöls is belefér
2: aszalt gyümölcsöt tuszkolnak az üvegbe
3:láttam olyan üveget, aminek az alja leszedhető volt, palackozás után rögzítették, hogy onnan ne lehessen kibontani.
4: a kisebb gyümölcsök könnyedén beférnek az üveg száján (málna, áfonya stb)
5. csak gyümölcsdarabokat tesznek bele, nem egész gyümölcsöt. -
Orionk #88 hogyan kell a gyümölccsel együtt palackozni? -
#87 ágyas pálinka...
Ilyenkor a kész pálinkát gyümölcs ágyon érlelik és gyümölccsel együtt is palackozzák. -
Unreal1942 #86 Köszi. Egyelőre nem lesz ilyenem :)
Főzetem mással és iszom másét. -
Orionk #85 Ti is tehetnétek fel fényképet a pálinka főzőtökről. -
Orionk #84 igen, ezaz ágyaspálinka, pár 3 napja nem jutott eszembe, hog bosszantott :D
köszi -
Orionk #83 hát én ezt kerekítve 1000 Euróért vettem (950 körül volt), de ugy, hogy van hozzá hűtő is, meg cső, ami összeköti a hűtőt a kazánnal. Ja, és a kazán 160 literes.
itt egy kép a hűtőről:
-
bubu001 #82 Ágyaspálinka a hivatalos neve, de az is készülhet kisüsti pálinkából, sőt általában abból készítik. Legtöbb esetben a kicsit gyengébb minőségű pálinkából készítenek ágyast, mert a gyümölcs javítja az aromáival a pálinka illatát és ízét, azonban jóval édesebb lesz a gyümölcs cukortartalma miatt. -
Unreal1942 #81
Mennyi be fáj egy hasonló cucc? -
Orionk #80 Én kisüsti módszerrel főzőm a pálinkát.
De van sok más is. Van az a módszer, amikor a kész pálinkába raknak gyümölcsöt. Azt hogy is hivják?
Egyszerűen nem jut eszembe a neve -
Orionk #79 A kazánom