278
Pálesz főzési tippek, trükkök, tanácsok
-
sankoko #198 Nekem van eladó főző. Az express.hu oldalon megtalálod képpel együtt. -
DTB #197 Készítek róla fotót, akit komolyan érdekel, ár megadásával dobjon egy mailt. -
fruitliquor #196 Sziasztok!
Lenne 2 kérdésem, ha tudtok, légyszi segítsetek.
1.) Azt írtátok, hogy kuktából is lehet házilag lepárlót készíteni. De, (ha jól tudom), az itthon kapható kukták többsége alumínium, vagy rozsdaamentes acélkukta alumínium béléssel. Gondolom az alumínium az nem jó, mert feloldhatja a forró cefre, jól gondolom?
2.) Kb. mennyibe kerül Lendván egy -mondjuk- 10 literes egyszerű, de komplett pálinkafőző?
Előre is köszi!!
-
4levelu #195 ha valaki tud, érdekel újonnan gyártott is. aki otthon van a témában segítsen please. -
4levelu #194 szia, engem érdekel a pálinka föződ.
mail: [email protected] -
nagykutya #193 Sziasztok !
Ha" lenne " egy 80 literes vörösréz 2-3 mm -es anyagból , 120 l-es hűtővel , érdekelne-e valakit (alighasznált) Iá. 1000€ [email protected] bővebben . -
4levelu #192 sziasztok, érdekel pálinkafőző kb. 70L üsttel.
érdekel használt, vagy ha valaki tud elérhetőséget aki gyártana. THX -
smokeydog #191 Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni,hogy egy 80-100 litreres üstre fedőt miből lehetne házilag készíteni?Használtam már erre a célra pár dolgot, de jó lenne ötleteket kapni!Üdv Smokey! -
gerywr #190 DTB!
Engem érdekelne a főződ, ha tudsz dobj egy e-mailt: [email protected] -
mokusmakci #189 Üdv!
Engem érdekelne ha mondana egy árat!([email protected]) Üdv. Attila. -
DTB #188 Sziasztok,
Megörököltem egy savállóból és rézből készült, kb. 80-100 literes komplett főzőt. Nagysága a gáztűzhely méretéhez lett anno kialakítva. Érdekel valakit? Mennyi lehet az értéke? :-) -
patkomar #187 Én a multkor akartam csinálni, de csak szilvapálinka volt otthon, szilvalé meg ugye kevéssé, úgyhogy meggylével öntöttem fel mert az találtam, és nagyon-nagyon finom lett, a pálinka durva ízét teljesen elnyomja a fini gyümis ízt meg egy kicsit lehet érezni megbújva. Jó kis koktél lett belőle végül, pedig nagyon randomnak indult :) -
etmanuk #186 jajah :D én málnával csináltam ugyanezt :D fütyülős málnás málnaszörppel feltuningolva, de jó sűrűn, pálinkát egyáltalán nem lehetett érezni, a hatást annál inkább... :D:D aranyüstről meg nem hallottam :S de az oldal mutatós! :) -
riddin #185 Alapesetben ugye a pálinkát csak tisztán issza az ember, ezért nem hallhattál róla, én is nagyon megdöbbentem mikor először hallottam, de mikor megkóstoltam akkor nagyon pozitív volt első ízlelésre. Általában, ha pálinkás koktélt iszol, akkor figyelni kell arra, hogy az amivel kevered ne nagyon térjen el ízvilágban a pálinkától. Tehát egy barackpálinkát célszerű baracklével bekeverni, a pálinkát alig fogod érezni, viszont az alattomos hatás nem marad el:) -
#184 nem tudom, pálinkából koktélt?! ilyet még soha az ééletben nem hallottam, bár ez biztos csak az én hibám vagy műveletlenségem végterméke :D
egyszer volt egy haver, aki bekeverte a házipáleszt 100%os narancslével. Odahozta: Szevassz haver! "Itt van a legjobb koktél, amit ma kevertem! Kóstold meg!" Csak ennyit mondott, én persze belekóstoltam, de abban a pillanatban prüszköltem is ki, mert annál rosszabb keverést még soha nem ittam :D
Ízlések és pofonok....
-
johspeed #183 dehogynem lehet :) múlt héten mutatta tesóm a www.aranyust.hu oldalt, azt mondja nyerni is lehet vele, hogy mit meg hogy azt ne kérdezzétek, nem vagyok annyira érdekelt az ügyben, főleg, hogy a pálinkákhoz sem nagyon értek, de mivel a tesóm hiszek neki :)
a koktélnak is van valami definíciója, a vendéglátós ismerősöm azt mondta, hogy az ilyen long islandek nem is azok, de aztán lehet, hogy ez pont az. a lényeg, hogy itt is vannak tévedések. -
vienman #182 mi néha szoktunk pálinkát "higítani" gyümölcslevekkel, ha túl erősnek bizonyul, végülis az is koktél nem? -
alexandra232 #181 alapvetően én is szeretem a koktélokat, ahogy itt lejjebb is írták már néhányan, de még életemben nem kóstoltam olyat, hogy pálinkából készüljön valamilyen koktél.mondjuk ha egy buliban ezt jól meg lehet keverni és a csajszi akinek viszem, nem tudja hogy pálinka van benne, akkor kellemes hatása lehet rá..szóval szerintem ki fogom próbálni.kár, hogy nem lehet valamilyen házibulit csinálni, ahol csak nekünk kevernék az ilyen koktélokat.. -
tuccser #180 én is szívesen megkóstolok új ízeket, még nem hallottam az aranyüstről, de majd utánnajárok. olcsó vagy mire írtad h pozitívum? mihez képest pozitívum?:) most nézegetem az oldalukat, csábítónak tűnnek amúgy :P -
mopsar #179 Hát azért vannak jó pálinkák, nemcsak az aranyüst... Például a Rézangyal, vagy a Vilmos. Én szeretem fogyasztani mind a házit mind pedig a boltikat és volt szerencsém az aranyüsthöz is. A rézangyal mondható a legfinomabbnak de az olyan szinten drága hogy(sajnos) nem engedhetem meg magamnak. Az aranyüst egy kicsit nekem "túl zamatos" volt mert én annyira nem szeretem az élnék gyümölcs ízt. viszont ott az ára az nagy pozitívum. Meg persze az hogy van benne egész gyümölcs is(de lehet hogy pont emiatt volt nekem egy kicsit túl élénk gyümölcs íze) -
#178 aza tuti, a hp, bár nemrég jártam az osönben(auchan) :) és vettem egy aranyüst párlatot, barackosat, otthon összekevertem baracklével + sárgabarackot tettem bele, húúh nagyon ütős volt, barátnőmmel iszogattunk, szoktunk mindig igy kevergetni koktélokat csak házilag, szóval 5* a aranyüstnek -
tikim #177 apám is ájentéesz felügyelete alatt főzte ki a pálinkát, de nem is lett rossz, sőt, vadító, szerencsére azért nem vakító:D -
#176 hát lehet, de a legolcsóbbakról meg tudjuk, hogy azok nem pálinkák! :D
hát nem értek hozzá bevallom, lehet túl naiv vagyok, de amikor a 70 éves parasztbácsi jött át a szomszédból és hozta a kis "háziját" , nem hiszem hogy nagy biztonsági előkészületek előzték meg a főzést!(max 1-2 feles) :D:D -
bodrisa #175 Azért van különbség a 2 "hobbi" között. Amíg a kertészkedéshez kell egy ásó, gereblye stb, addig pálinkafőzéshez kellenek lepárlók, hordók stb, amik robbanhatnak, kigyulladhatnak... Kertészkedésben max ha elrontasz valamit akkor kidöglenek a petúniáid. Pálinkafőzésnél meg eltűnik a konyha fele:D Ráadásul ha meg is úsztad rumli nélkül még akkor is lehet mérgező az a cucc. Szóval egy gyárban ahol megfelelő biztonsági intézkedések mellet főzik a pálinkát ott nem kell félni esetleges toxikus anyagoktól. (legalábbis nem ekkora mértékben:D). Szóval egy minőségi pálinkát a nyugodtabb szívvel iszok meg mégha drágább is volt mint egy kétes eredetű házit. Ráadásul nem is mindig a legdrágább pálinkák a legfinomabbak, úgyhogy azért annyira nem is kell megroggyanni az anyagiak alatt. -
#174 pálinka főzés egy hobbi - persze most nem azokra gondolok akik ebből élnek - de a nagy átlag csak otthon főz magának (pl. van aki kertészkedik van aki páleszt főz) :D
-
#173 Erre látod így konkrétan nem is gondoltam... hogy ez már egy külön szakma. így meg már pláne az a véleményem hogy jobb ezt a szakikra bízni. Ráadásul mire ezt az ember mind megtanulja, meg beszerzi hozzá a szükséges felszerelést az azért nem kis idő hogy a pénzről ne is beszéljünk. -
sompalinka #172 Azt hiszem helyben vagyunk, jönnek a költői kérdések. Én azt gondolom, hogy lehetne otthon jót főzni, és talán relatíve olcsón is, ha kissé elmélyednénk a cefrézés, az erjesztés elméletében, a lepárlástechnika rejtelmeiben, mert ezek nélkül nem fog menni! Kell a jó technika, a jó technológia, és akkor nyugodtan lehet próbálkozni! Ebben az esetben nem lesz robbanás, nem lesz metanol, nem lesz hidrogén-cianid, etilkarbamát, nem lesznek toxikus alkotók! Ennyi, és nem több, de nem is kevesebb, mert ne feledjük, egy SZAKMÁRÓL beszélünk! -
#171 Ez butaság hogy nem éri meg otthon főzni... Max nem lesz olyan jó, meg nem azért főzzük otthon mert olcsóbb.. hanem mert jobb, finomabb és mégis saját :)
A pálinka koktél pedig jól hangzik bár amit te említesz Vinkypale az sima ágyaspálinkának hangzik... Körtepálesz körtével... Nem nagy dolog, inkább valami egyéb sziruppal meg gyümölccsel, pl. valami trópusi gyümölccsel ;) -
Vinkypale #170 Igen ilyen házi pálinkafőző robbanásokról sokat lehet hallani, de sose próbálkoztam vele csak nagyapámtól halottam, hogyan is kellene ilyennek nekilátni. Na ha neki mondanám, hogy igya gyümölcslével és jéggel biztos lekeverne egyet, hogy észhez térjek. Egyébként is azt mondja, hogy nem iszik vizet, mert a mosógép is attól ment tönkre :)
Pálinkát koktélban még sosem próbáltam, de nem lehet olyan rossz pl körtepálinka körtelével. -
#169 Áhh biztos hogy nem éri meg otthon pálinkát főzni! Ha még az összes veszélytől el is tudnánk tekinteni, akkor is ottmarad a szag és most nem a jó kis pálinka szagra gondolok hanem a cefrére... mellesleg biztos nem olcsó egy ilyen lepárló berendezést összerakni, akkor már sokkal jobb és egyszerűbb elmenni a boltba és megvenni, ott mindenki megtalálja milyet szeretne. A választék mind árban mind minőségben hatalmas! És amúgy is pálinkából az ember nyáron nem iszik meg sokat, azt is inkább megkeveri egy kis gyümölcslével meg jéggel legalábbis én mostanában így iszom a nedűt. :p :D -
#168 Én egy kicsit félek az otthoni pálinkafőzéstől. Sok helyen írták hogy azért van veszélye rendesen a dolognak. A tűztől, a robbanáson át, egész a mérgezésig is terjedhet a hibák listája... Én szerintem inkább a bolti dolgoknál maradok, azok valamennyire biztonságosabbak (talán:D). -
LaciMaci #167 60 kg meggy cefréből kb. hány liter pálinka lesz?
Egyébként idén mennyiért lehet eladni egy liter meggy, szilva illetve körte pálinkát?
A cefrében tulajdonképpen csak a tiszta gyümölcs van, semmi adalék(cukor...stb) -
MTomasz #166 Sziasztok,kérnélek benneteket ha vki tudja a szlovéniában pálinkafőzőt készítő ember elérhetőségét, küldjétek el légyszíves, köszönöm
üdv tamás
szép napot -
Masu #165 Tisztelt Szakértők!
Először is gratulálok az oldalhoz!
Rendkivűl sok hasznos tanáccsal láttak el engem.
Nemrég kezdett el foglalkoztatni engem a pálinkafőzés.
Két kérdésem lenne:
1. Retarder egy a pálinkafőzéshez elengedhetetlen listát tett közkincsé.
Honnan és mennyiért tudom beszerezni ezeket a berendezéseket és eszközöket?
2.Nagyanyám régen kiváló szeszes italokat, likőröket, és pálinkákat készített. Sajnos ezek a receptek elkallódtak.
Egy pár titkos receptet esetleg betudnának küldeni?
Válaszukat előre is köszönöm!
További szép napot! -
Unreal1942 #164 De kóstolót adni szabad -
stain #163 Remélem az új törvény kicsit felpörgeti majd a pálinka-különlegességek piacát, és lenyomja egy kicsit az árakat is. Bár asszem eladni nem lesz szabad a házi főzést. -
Jimmyke #162 Na, most hogy nyugodt lelkiismerettel főzhetünk otthon, ideje keresni egy egy-két literes főzőkészüléket. :D -
sompalinka #161 Tégy retarder javaslata szerint, palack, korrekt módon lezárva, fénytől védetten. Így biztosan szép emlék lesz, amikor az unokák előveszik! -
retarder #160 Öszinte részvétem...
A hordó nem jó erre. Üvegekben, dugóval, a dugót többször meleg gyertyaviaszba mártva lezárni és sötét helyen tárolni.
R. -
Ekrazit #159 Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Édesapám a közelmúltban hunyt el,és az utolsó főzet pálinkájából szeretnék eltenni az unokáinak. Miben érdemes? Üvegben? Mivel zárjam le? Kis méretű fahordót hol lehet venni? Fény érheti, vagy inkább sötét helyen legyen?
Előre is köszönöm.