2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • Dynamic
    Úgy látszik a "xeretlek Évy" ideje lejárt, most a "w" a trendy.
  • IMYke2.0.0.0
    Aztakurveegeeeet:

• Dzsini
    A szótár támpont, ha hivatalos levelet írsz, vagy olyan szinten igényes vagy önmagaddal szemben is, hogy pl. chaten, SMS-ben is nagy kezdőbetűvel, írásjelekkel írsz, használhatod, senki nem fog lenézni miatta, legfeljebb furcsán néznek rád, hogy estélyiben mész diszkóba, vagy késsel-villával eszed a hamburgert (szándékos túlzások) :)

Egyébként soha nem volt más, mint illemtankönyv annak ellenére, hogy néhány furcsa mentalitású magyartanár másképp adta elő a dolgot általános iskolában, és próbálta elhitetni a diákokkal, hogy törvénykönyv, és büntetés jár a megszegéséért. A nyelvet (úgy általában bármelyiket) pedig nem kell félteni, az elmúlt pár tízezer évben köszöni szépen jól működött eddig is, és jól fog működni ez után is folyamatosan változásban - bőven van benne önszabályzás, a változásokat ha elfogadja egy széles közösség (vagy ráerőlteti a közösségre egy nagy hatalmú vezetőség - így franciásodott el pl. az angol a középkorban), akkor megjelennek, ha nem, akkor vagy egy szűk körben megmaradnak (tolvajnyelv), vagy eltűnnek.

Az írás ilyen szempontból kicsit nehezebb, mert több korlát van körülötte, mint a beszélt nyelvnél, de hasonlóan működik. Nem kevésbé kaotikus most sem, mint volt pl. 100 vagy 500 éve, csak neked van rálátásod néhány település ezer embere helyett ezer település millió emberére, akik hol így, hol úgy használják a nyelvet, akár írásban is. Kívülről nézve egyébként a magyar nyelv különösen egységes képet mutat, nincsenek olyan különbségek nyelven belül, mint pl. az északi német és az osztrák vagy svájci német között, vagy a londoni brit és a skóciai brit (vagy az amerikai, ausztrál - ha ezeket még egy nyelvnek vesszük) között. Nálunk a legkomolyabb különbség mondjuk egy budapesti értelmiségi és egy székely falusi ember nyelve között van, de még ők is egész jól meg tudják érteni egymást egy kicsit odafigyelve (a moldvai csángókat nem veszem bele a dologba, jelenleg tudományosan nem eldöntött, hogy ők még egy a magyar nyelv nagyon távoli dialektusát vagy egy külön csángó nyelvet beszélő népcsoportnak számítanak-e, ami a magyar rokona - a nyelvészet még mindig nem tud pontos határt húzni a dialektus és a nyelv között, én hallgattam már több felvételt északi csángók beszélőktől, és egy-egy néven kívül nem sokat értettem, a déli csángót ezzel szemben egész jól, ott pár románból átvett főnéven kívül semmi furcsa nincs).
  • chhaya #1651
    Csak hát ez az, ha már a szótár sem igazi támpont, hanem csak illemtankönyv, akkor előbb-utóbb az önjelölt nyelvtantanároktól teljesen kaotikus lesz a nyelv. Mondjuk mintha nem lenne már most is az... :)
  • Dzsini
    Nem tartasz ugyanott - a szabályok alapján látható, hogy semmi nem indokolja az egybeírást (nem elválaszthatatlan kapcsolat, szemben a "tű sarkú"-val), mégis sokan megteszik, mert nekik úgy tűnik jónak.

Az pedig már eldönthetetlen kérdés, hogy a szabályzat mennyire idomuljon a közízléshez. Az iskolákban természetesen fordítva próbálják meg, ráerőltetnek a diákokra egy elavult szabályrendszert, minden körülmények között. Pedig a helyesírási szabályzatot inkább illemtankönyvként lenne érdemes kezelni, ha olyan helyre írsz, ahol elvárják a "helyes írást", akkor követed (jelen esetben két szóban írod, ha hivatalos levélről, szakdolgozatról van szó), egyébként pedig úgy használod írásban is a nyelvet, ahogy neked kényelmes, tetszik, és ahogy az adott környezetben elfogadott (nem ugyanúgy öltözöl egy állásinterjúra, és sörözésre a haverokkal). Pont ezért emeltem ki azt, hogy ki-ki a saját nyelvérzékére hagyatkozik, mert nem hivatalos közösségben úgy írsz (és úgy beszélsz), ahogy az a környezet elvárja.
    Persze ez a nehezebb feladat, hogy megtaláld, megismerd azt a szabadságot (szabadosságot), amit a szabályzattól eltérve megengedhetsz magadnak úgy, hogy még ne állítsanak pellengérre / ne ugorjanak neked az önjelölt nyelvtannácik.

Apropó nyelvi illemtudás: ez részben természetesen jön - családon belül használod (a lentiek alapján) a "tudi", "futi" szavakat, iskolai, munkakörnyezetben valószínűleg nem, mert jobban odafigyelsz a "nyelvi illemre". Egy egyetemi szaktársam egy Szeged melletti kis településről származott, gyönyörű ö-ző nyelvjárást használt - kb. másodévtől, mert amíg nem ismert meg néhányunkat közelről, és nem lett fesztelen a környezetünkben, addig automatikusan visszaváltott az akadémiai jellegű kiejtésre, mert idegenek előtt másképp viselkedünk (akkor bukott le először, mikor hallottuk telefonálni édesanyjával, és közölte vele, hogy "megyök haza").
  • chhaya #1649
    Akkor eszerint ugyanott tartok igazából, ahol a kérdésem előtt voltam. :D
    De tényleg az egybe- és különírás a legmacerásabb rész a nyelvtanban, nekem szinte mindig ezzel van bajom. :/
  • Dzsini
    A helyesírási szótárral amúgy nem sokra mész, mert már a megjelenés pillanatában elavult :) legtöbbször a józan ész, és az határozza meg a köznyelvi "helyes írást", hogy mi terjed el. A magassarkú egybeírását - ahogy a linken is írják nem sok minden indokolja, mégis annyian használják már egybeírva, hogy elfér a tűsarkú mellett, hiába nem határoz meg konkrétan egy bizonyos cipőfajtát.

Szerintem ez a leglényegesebb mondatrész: "még nem igazi összetétel ugyan, de tagjai már alig tekinthetők egymáshoz képest önálló szavaknak. Ilyenkor ki-ki hajlamos a nyelvérzékére, illetőleg saját írásgyakorlatára hagyatkozni" - ha neked úgy kényelmes, hogy egybeírd, mert különírva zavar, akkor hajrá, mindenki érteni fogja, és néhány helyesírási szótárral ébredő és fekvő személyen kívül senki nem fog megróni érte.

A "lapossarkú" és "törpesarkú" sem határoz meg konkrét cipőfajtát a link alapján, de szerintem ugyanúgy mehetnek egybeírva is (bár én nagyon nyitott vagyok mindenféle nyelvi szabadsággal szemben).

(érdekes, hogy a Hunspell szerint a "magassarkú" és a "törpesarkú" rendben van, a "lapossarkú" viszont nem tetszik a szótárának)
  • chhaya #1647
    És akkor a törpesarkú magasságra vonatkozik és külön írandó, vagy cipőfajtára és mehet egybe? :)
  • Dzsini
    http://www.e-nyelv.hu/2007-06-10/magassarku-magas-sarku/
  • chhaya #1645
    Help me pls. Magas sarkú vagy magassarkú cipő az, amiben képtelen vagyok járni?
    Annyi hülyeséget olvasok neten, hogy már tök alap dolgokban is elbizonytalanodom, pedig régen semmi gondom nem volt az ilyenekkel.
    Asszem át fogom olvasni ától cettig a helyesírási szótáramat. :[
  • Dzsini
    Köszönöm!
  • chhaya #1643
    Eszembejutott, a "tudi" is előfordul néha "tudja" vagy "tudod" helyett.
  • morcosqtya
    Én megnyugodtam, divatos vagyok.

• morcosqtya
    agya nekem
  • chhaya #1640
    Nem rémlik most, de ha hallok valamit, akkor beírom.
    Pécs mellett lakunk kis faluban, felmenők svábok voltak. :)
  • IMYke2.0.0.0
  • Rage47
  • Loál János #1637
    Volt melóhelyemen az informatikai igazgató folyamatosan valami földet emlegetett a bájtok előtagjaként (terra vs. tera).
  • totya24
    Idéznék egy kedves ismerősömtől.. Informatikában jártas, általam nagyra becsült ember, mégis fennakadtam ezen kijelentésén:
    "görgi le"
  • Dzsini
    Másik igével is használjátok esetleg? Tájegységet/népcsoportot/származást mondasz hozzá?
  • chhaya #1634
    Nálunk családon belül használatos a futi.
    De eddig bele sem gondoltam, hogy logikus lenne így, azt hittem, hogy csak szimpla becézés. :D
  • Dzsini
    Ezen a futin amúgy elgondolkodtam - teljesen logikus ragozás lenne, de a nyelvtan köszöni szépen, ritkán kér a logikából :)

ezek "helyesek":
    néz - nézi (tévét)
    üt - üti (Józsit)
    vet - veti (zabot)
    -----
    ezek pedig "helytelenek":
    fut - futi (1500 métert, vagy ahogy lent, valamire)
    nyit - nyiti (ajtót)
    csuk - csuki (szintén ajtót)

(vagy megfordítható, és a "nézje", "ütje", "vetje" a furcsa, és a futja, nyitja, csukja van rendben)

Simán belefér, hogy bizonyos tájakon (népcsoportoknál? nem tudom) elfogadott, akár gyakran használt ragozási változat attól függetlenül, hogy egy véletlen folytán (Kazinczy pont ezt a nyelvváltozatot beszélte, ez tetszett neki) nem tartozik az akadémiai nyelvtan szerint elfogadott változathoz. És ezért nem tartozik bele a nákolás, a suksükölés, a lenti viccből a "nyissa", a régi reklámból a "tisztíccsa"(kiejtés szerint) - pedig azon kívül, hogy mára stigmatizálták az iskolában, semmi gond velük.
  • morcosqtya
    Ami eredetileg hajó volt csak kiradírozta..
  • [HUN]FaTaL
    A hajó alatt az autó szerintem durvább, mint a botosjeti. :DDD
  • Dzsini
    Valaki talán az egyik topicban (vagy másik fórumon) összehozta azt a megoldást, hogy egyetlen j/ly nem volt benne (többek között pásztor, madár, flóta, kéz és kördiagram szerepeltetésével)

Mondjuk a botosjeti mindenképp díjat érdemel :)
  • morcosqtya
    Nem sikerült elkapni a feladat lényegét az autónál és a kandallónál... :)
    De legalább megtudtuk milyen a "botosjeti"..

• IMYke2.0.0.0
  • Dzsini
    Mint a viccben:

Kisfiú apukával ül a buszon, valaki szeretne leszállni, az ajtó nem nyílik.
    -Apu, a sofőr bácsi miért nem nyiti ki az ajtót?
    Apu lekever neki egyet:
    -Hányszor mondtam már, hogy nem nyiti, hanem nyissa!
  • [HUN]FaTaL

Jesszusom.
  • IMYke2.0.0.0
    A topikban kiderült:

"Nem ismered ezt, hogy nem futi(futja) rá ?"
  • [HUN]FaTaL
    Szerintem tuti akart lenni.
  • IMYke2.0.0.0
    Frissiben beszúrom:

• [HUN]FaTaL
    A fülemet meg hasogassa
  • karajjj
    tudom, hogy miről beszélsz, időnként benézek a landwircsaft szumilátor, vagy a kamionos témákba, mindig találok pár IQ-light csodabogarat :D
  • Dzsini
    Az SG nagyobbik része pedig örül neki, hogy legalább egy topicban elvannak egymással, nem kóborolnak mindenfelé :) (van még néhány ilyen pontja a fórumnak, többé-kevésbé viccesek)
  • karajjj
    csak beleolvastam a topikba kíváncsiságból, de nem lepett meg a színvonal hiánya :D
  • karajjj
    mutassa
  • Dzsini
    Utyan már, ety szönkézs - szönkétlen cserén nehoty már fennagadjung :)
  • karajjj
    ragd be
  • IMYke2.0.0.0
    Gyöngyszemek az SG.hu-s chatről: