A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pxxl
kirakó 😄

All hail the double x!

Dynamic
Miért mondanám puzzlénak, amikor nem magyar szó, és tudtommal nincs is honosított változata?
pxxl
muszáj, mert minket is jellemez, ha ilyet kiengedünk.

All hail the double x!

Rage47
és ezt ki kell javítanotok?
Dzsini
Az speciel úgy pont jó is lehet, ha úgy mondod ki ("puzzle" vagy "puccle") és magyar egyes számú fõnévként kezeled a puzzle szót (mint a fecske - fecskék). Ha idegen nyelvû szóként kezeled ("pázl"), akkor puzzle-k, az idegen szavak ragozásának szabálya szerint (néma hangra végzõdik, így kötõjeles).

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dynamic
😄
("puzzlék")
pxxl
word(ben kaptuk) 😄

All hail the double x!

Dynamic
Notepad powa!
Dzsini
Ránézésre még soha nem kellett ennyi szöveget gépelnie (mellé is ütött jópárszor, a billentyûzetet nézi, nem a monitort gépelés közben) - rábízhatta volna valakire, vagy átolvashatta volna.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

pxxl
jajjj :/

készül egy kis füzet, ahova azok a cégek küldhetnek kis bemutatkozót, akik jelen lesznek a kiállításon amit szervezünk...

íme az egyik 😊

Családi vállalkozásunkat Nagyapám alapította és már több mint 50 éve folyamatosasn üzemel. Ma Capital Trade Kft, néven amit édesapám, György János alapítot 1989-ben..Jelenleg Budapest, XIII. kerület Rozsnyai u.9.szám alatt mûködünk.
2000 m2-en sokféle baba és gyermekjáték melett saját kászitésû papír játákok találhatok nagy választékban. Nagyon büszkék vagyunk,arra hogy immár III. generácioként foglalkozhatunk a papír termékek készitésével.
Eleinte papirborittékok készültek a nagyszüleim irányitása alatt, majd édesapám kis papirtombitákat és csákokat kászitett, ezt tovább fejlesztette és Magyarországon elsõként Puzzle játékok gyártásába kezdett.
Jövõbeli terveinkben szerepel saját tervezésû társasjátékok, saját grafikájú puzzlék, kártyák és egyéb papírjátékok gyártása.
György Judit, cégtulajdonos
Capital-Trade Kft. - Játék és ajándék kis- és nagykereskedés
1139 Budapest Rozsnyai utca 9
Tel: (1) 340 8533, fax (1) 340 8534
www.capital-trade.hu
Nyitva: H-P 8-16,00

a cég nevét, linket direkt hagyom, hogy tudjátok kirõl van szó 😄

All hail the double x!

morcosqtya

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Dzsini

Tud valaki arról valami linket, hogy ilyen sorszámos dolgokat, hogyan is kéne leírni ? Mert én mindig keverem 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

chhaya
Az elsõ bekezdést sem tudtam végigolvasni, mert fáj. 😞

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

IMYke2.0.0.0
Féltéglával ütnék a kezeire minden helyesírási hiba, direkt rossz írás és hanyag szókezelés után!
Jövõ generációja, basszus!

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

pxxl

All hail the double x!

pxxl
omg

All hail the double x!

Rage47
morcosqtya
Mindig ezzel a PQ-el jössz.. 😊
Nekem az fapados és nem okoz élvezetet.. Nem tudok fejleszteni..

Dzsini
pedig majdnem ajánlottam még néhányat 😄

(Progress Questet nem, mert ott elvétve van magyar)

morcosqtya
Hát nem ez alapján választottam a játékot.. 😊

Dzsini
az volt a gondolat, hogy te választottál olyan játékot, amelynek a rajongótáborában rengeteg a mai általános iskolás, akik között a szabályzat szerinti írás nem létszükséglet, így ne csodálkozz rajta, ha hasonlókba futsz bele (~ te sz*pni jársz oda) 😊

nincs velük semmi gondom amúgy, de nem érzek bennük semmi különlegest - bár kétségtelen, a zöngés-zöngétlen hangpár felcserélése még nem szerepelt itt mostanában, pedig lendületbõl megy bármilyen embernek 😊 (alkalmanként nekem is sikerül ha elég fáradt vagyok, bár javítom visszaolvasáskor)

morcosqtya
Ha jól értelmezem akkor ez szarkazmus, miszerint direkt ezeket keresem és teszem be ide.
Nos nem, ebbe is teljesen véletlenül, játék közben futottam bele, és így még nem láttam, hogy "titoGzatos"...

De ha zavar akkor természetesen ezután mellõzöm ezeknek a screenshotoknak a beszúrását...

Dzsini
Hogy is van az a vicc a medvével és a vadásszal, akinek mindig csütörtököt mond a puskája? 😊

morcosqtya
Aha...

IMYke2.0.0.0
Veretes véleményem azokról, akik stílusszerûen használják a felsoroltakat: nem kötelezõ Magyarországon lakni, húzzon innen a picsába és tanuljon meg angolul, éljen a sok pakisztáni, indiai, román között Angliában és megtanulja értékelni a magyar nyelvet!

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

IMYke2.0.0.0
Számomra minden, amit elfogadhatónak soroltál fel, szintúgy elfogadhatatlan, mint a W és X használata a magyar v és sz helyett.

morcosqtya
Ez a Wagyok, Wagy, Welem, Walaki és a Xeret, Xoktam, Xar, stb. szóhasználat érthetetlen számomra.
Nyilván nem ésszerû betûspórolás a célja hanem a "menõség", "rajság" érzete, egyéniség, badass-ség, móka s kacagás a köbön...

Ennek ellenére egyáltalán nem humoros viszont egyenesen gyermeteg, stílustalan és zavaró. Fõként egy szakmai (technikai) topicban nem odavaló, komolytalan (sajnos létezõ jelenség itt az sg-n).

Ha pedig önmagában kellene értékelnem még annyira se egyedi vagy kifejezõ mint a LOL-ozás teljes mondatba ágyazva, a "zsír" "vazze" a !!!!!4444NÉGY-ezés és társai... azoknak legalább van stílusértékük, céljuk, elviselhetõbbek, ez viszont erõltetett.

SMGBAS
Mennyi idõt spórol az ember, ha így ír? -.-"

NEMROBI: robi te tucc repulni ??? 😄

ROBI: Néha sikerül,ha jó csajok vannak körülöttem 😛D

NEMROBI: es sok csaj wolt koruloted ? 😄
eccer majd elotem is repkedhec 😊 mit szoolsz ? 😛
.
.
.
NEMROBI: akkor nem wagyok ezek szerint annyira jo 😄 ha csak a jo csjok elot tucc perkedni 😄

ROBI: nem azt mondtam...csak már soxor mondtál hasonlókat és hát.... 😛D

NEMROBI: de aszt meg nem kertem h repkegy nekem 😄

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

Dzsini
"... egy-két elírástól eltekintve minden bizonnyal megjelenítik azt a hang- és szósort, mely neki írás közben a fülébe csengett. (...) A szerzõ írásszokása eltér az akadémiai helyesírástól."

lásd #1304

most találtam egy nb2-es csapat volt weboldalán:

Kedves ....-fáj az igazság hogy focizni sem tudtok inkább menyetek aludni eggyet
SMGBAS
Na ezt most találtam, szerintem jópofa (torrent trackeren):

Helyesírási játék
Szabály:
A cél, a kijavított helyes szöveget elküldeni a helyesiras
nevû felhasználónak privát üzenetben.
A játékban a vezetõség kivételével mindenki részt vehet.
Egy játékos a játékban csak egyszer küldheti be a teljes megfejtést.
Tehát érdemes jól meggondolni, hogy mit küldesz be.

Az elsõ 10 helyes "megfejtõ" 1000 bónuszpontban részesül.

Határidõ:
2011-05-15

Íme az elsõ feladvány:

"A másik nem kevésbé híres mondánk lehel és Bul-
csú tragédiájáról szól. A képes Krónika szerzõje ezt
a történetet is lejegyezte melynek kõzéppontjában
nem is annyira lehel mint inkább az õ híres kürt-
je áll.
A história a 955ös augsburgi csata-
vesztés idején tõrtént."

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

SMGBAS
yx mitöl fél?😮
xy az inekciótól..
yx az szép 😄
xx de am énis félek
xy rollad beszéltük

Mikór vagy itthon...?????

Assztán most már lassan beiktathatnánk egy...

pxxl
fojtón <#wilting>

All hail the double x!

Rage47
<#eljen><#nevetes1>
SMGBAS
De azért a szándék meg volt benne, mert tudja, hogy az n/m-el néha nem stimmel valami 😄

igazi IQ-harcos barszás
pxxl
<#falbav>

All hail the double x!

SMGBAS
"Szonbaton itt a Mûvelõdési ház elött ki lessz vetítve a BL Döntõ :d.....remélem mindenki fog jönni aki meg akarja tudni hogy ki lessz a nyertes...(én már tudom BARCAAAAAAAAAA) 😊 😄"

Ez is facebook

totya24
"Szerintem nagy on jó vok eddig csak 1 2-em van"
(facebook poszt, mobilweb használatával)

Nekem is okostelefonom van, de szerintem nem ok arra, hogy ne tudjak helyesen leírni egy-egy szót. Bár itt nem csak arról van szó😊

Blues, Peace and Jimi Hendrix...

Állatok a közösségi médiában
IMYke2.0.0.0
Igen, ezt én is egy ismerõsömnél szóvá tettem:

Személyiségi jogok miatt vezetékneveket töröltem.

pxxl

All hail the double x!

"valólyában" (még leírni is fájt... 😄)

morcosqtya
Bakkantok.
Kutya vagyok, megtehetem. 😊

IMYke2.0.0.0
Jó példa lehet az Attila vs. Atilla ... hisz mindkettõ helyes 😊

Dzsini
Jaja, ugyanerrõl van szó 😊

pxxl
csak eszembe jutott a bakkancs esete mikor megláttam 😄

All hail the double x!

Dzsini
Nagyon sokan úgy mondják ki, a magyar beszédnek "kedves" az egy hosszú egy rövid hangzó váltogatása, így ha sok rövid van egymás mellett, akkor vagy a magánhangzó hosszabbodik meg (*szaalag, bár inkább o-ó ö-õ téren észrevehetõ, innen a neve is: "ormány-nyúlás", hiszen azt is órmány-nak mondják sokan), vagy a mássalhangzó (*szallag). Az, hogy a helyesírás nem követte le a beszédnek ezt az ismert szabályosságát, és akik így írják, azok jelenleg nem helyesen teszik, az maximum oda nem figyelés eredménye.
(hasonlóképpen lehet példákat találni a sok hosszú hangzóban a rövidülésre is, most nem keresgélek)

Lásd lejjebb az 1304-ben található olvasnivalót (is).

pxxl
szallag <#rolleyes>

All hail the double x!