2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • Dzsini
    Nádasdy prof.: "Az ikesség rég megszűnt tartalmas lenni. A nyelv pedig - hol gyorsan, hol lassan - kiküszöböli az üres kategóriákat. Hogy akkor miért marad meg maga az -ik? Nem tudjuk. Nem mindenre van válasz."
  • pxxl
    Reggel felkelek és megeszem a reggelit, este ha hazamegyek eszek vacsorát.

szerintem kell különbséget tenni a két ragozás között.
  • Dzsini
    Hejj, az ikes igék örök vita tárgyai (alanyai) lesznek - külön ragozzuk-e az ikes igéket alanyi és tárgyas esetben vagy ugyanúgy, mint a "normális" igéket, vagy csak egy alakkal, az pedig a -k vagy a -m végződésű?

Van-e külön "eszek valamit" és "eszem azt"?
  • karajjj
    Általános harmadikban van szerintem, de tényleg borzalmas, hogy a többség nem tudja helyesen használni. Másik érdekes dolog még, hogy a nem szót mindig külön írjuk mindentől, de ezzel általában kevesen törődnek, a harmadik pedig a muszály... Én ezekre vagyok allergiás.
  • Dzsini
    Mostanában én is egyre többet látom, hogy sokan amit lehet, külön írnak, legyen akár igekötős ige, összetett szó, vagy bármi, amit szét lehet darabolni valamennyire értelmes részekre.
    Nem (csak) az oktatással van baj - az elválós-nem elválós szabályrendszer elég bonyolult, és ahhoz, hogy valaki rá tudjon érezni, és ösztönösen használni, ahhoz az kellene, hogy sokat olvasson, lehetőleg irodalmi szöveget. Különírva pedig biztosan nem húzza alá a fájerfoksz, és amit nem húz alá, az helyes :D

(azért a "ha nem" a hanem helyett elég kemény volt)
  • [HUN]FaTaL
    Az eszek egész konkrétan helyetelen és a hogy nem feltétlen szükséges.
  • pxxl
    :) hát igen elég zavaró :S

én a minap láttam a Mcdonalds hirdetését:

Szeretem tudni mit eszem.

:\ Szeretem tudni, HOGY mit eszeK...nem mind1
    persze a reklám szakmában megengedett 1-2 ferdítés, hiba esztétikai szempontból, vagy egy rím miatt, de akkor is :D
  • Rage47

Hol rontják el az oktatásban? Miért nem lehet megtanulni az igekötők használatát? Általános talán 2. osztályában tanulja az ember.... Rengeteg ember nem képes egybeírni, kicsit felmegy a pumpa ilyenkor mindig. Pár példa:

"Egy női fotót tett ki és ki írta hogy férfi."
    "Elnézést a késésért,de sok új dolog történt és hulla fáradt voltam.Tegnap meg érkeztem éppen egészségesen Angliába :)
    Nem hánytam a repülőn ha nem aludtam egy órát :) De utána egy órát meg lestem ki felé az Ablakon nagyon szép volt a ki látás :)
    Láttam a tengert ahogy csillogott ,voltak hajók meg vitorlások is :)
    Szó szerint a felhők közt jártam :) "
  • Peter1
    én is beraktam a kedvencek közé
  • morcosqtya
    nm.
  • Motoroj
    Ennek a kedvencek közt a helye. Kösz az ajánlást, qtya!
  • morcosqtya
    Félig meddig azért ide is illik:

Tücsök és bogár (tribute to Peterdi Pál) rovatunkból..

A fiatalabbaknak egy kis retrospektív..

• karajjj
    már lassan köbüki szint
  • morcosqtya

• karajjj
  • Dzsini
    ide :) szuper hely.
  • morcosqtya
    Micsoda helyekre jársz Te! :)
  • Dzsini
    Lehet, hogy nem tudja, hogy ugyanarra való - vagy úgy gondolja, hogy mivel a billentyűzeten nagybetűvel van írva, ezért azt is fogja írni...
    Walesben egy múzeumban láttam ilyet:
  • morcosqtya
    Igaz, valóban a legkisebb billentyű.. :)
    No meg egyiket sem?
  • Dzsini
    csak nem találja a shiftet a billentyűzeten :)
  • morcosqtya
    Ő meg mílíomos...

• morcosqtya
    Amikor az XD értelme nem világos, de használja...

• karajjj
    Megint találtam egy gyöngyszemet:

bal hácso sárvédo ive rohad. a kocsin sport kipufogo vann elég mély hangu. az ára nem alku képes akor inkáb leműszakisztatom. belseje nincs anyon gyilkolva. tetelyen pici lakfelpatogás van. de nem veszélyes. 1.2nrg motoros. napfénytetős. az ára fix.
  • Dzsini
    A robogón robogósok utaznak, az autóban autósok.
    A mentőben mentők utaznak, vagy mentősök? Az előzőek alapján mentősök (ez el is terjedt), de akkor a tűzoltóban tűzoltósok a rendőr(autó)ban rendőrösök?

Ezért ne keress logikát a nyelvhasználatban :)
  • karajjj
    6 választható, felsorolt négyet, kettőre pedig odaírta, hogy még sok más? :D
  • matyi0323
    utolsó sor mi? :O
    5x olvastam el, de nem fogtam fel :(
  • mumpic
    NYERÖ
  • morcosqtya
    Nyerő igazgató.. :)

• karajjj
    jogos, úgy lehet jobb lenne
  • IMYke2.0.0.0
    Én az ilyesmit így szoktam jelölni: "csön'be"
  • Dzsini
    Semmi gond vele, hangulatfestő ereje van :)
  • karajjj
    azt szó szerint idéztem, sajnálom de így mesélte Nádas György
  • Dzsini
    Mint a te aláírásodban a "csönbe" :)
  • karajjj
    banner? :D
  • karajjj
    igen, utána észrevettem, de attól még ugyanúgy fájdalmas
  • Dzsini
    Következő hozzászólásban javította.
  • karajjj
    katt
  • mumpic
    :)
  • Dzsini
    Persze, viccnek aranyos - ismerem is, tényleg jó :)

De ide, egy nyelvészkedős topicba azért belinkeltem a wikit a témában, az érdeklődőbbeknek.
  • morcosqtya
    Gondolom csak az alapszabályt ismeri, és abból fakad a vicc.

"In standard written English, when two negatives are used in one sentence, the negatives are understood to cancel one another and produce a weakened affirmative."

"Standard English lacks negative concord, but it was normal in Old English and Middle English, and some modern dialects do have it (e.g. African American Vernacular English and Cockney), although its usage in English is often stigmatized."

Azért a Pink Floyd rock-operája mégiscsak egy dalszöveg (amik a nyelv szempontjából a rendhagyó (vagy az ínyencségek) kategórájába esnek, csakúgy mint a legtöbb költemény/vers stb a szerző alkotói szabadsága kapcsán - más kérdés, hogy a nyelvre nem elhanyagolható hatást gyakorolhat egy-egy költő munkássága).
    Bár nem vagyok nyelvész, nem a szakterületem, javíts ki ha tévedek!

Hozzáteszem, a fentieket pl nekünk középiskolai angolban sem tanították.. pedig leérettségiztünk.. :-/
    (Ez már sajnos az iskolánkat/tanárt minősíti...)

Az oktatás szükségszerűen már csak ilyen: minden témában lehet(kell) körvonalazni sematizálni kezdéskor, majd később az egyszerűsítés végett beégetett tabukat fel kell dönteni, és kitérni a tudomány területének részleteire amik addig összezavarták volna a nebulót (és nem is fért volna bele a tantervbe a végtelen részletezés). Példa:

kisiskolai környezettan:
    Állatok és növények országa. Gombák országa.
    elemi biosz:
    rendszertani besorolások fogalma, alapkategóriák átfutása nagy vonalakban, 5 ország elmélet
    középiskola:
    rendszertani besorolások további részletezése, esetleg kettős nevezéktan (Linné), 5 ország elmélet / 3 domén elmélet (tantervtől függően)
    felsőoktatás:
    filogenetikus rendszertan, taxonómia, binominális nomenklatúra

Nyilván nem lehetséges alsóban az utóbbiakkal kezdeni... :)

Nos a lenti viccet is ennek tükrében értékeljük.. és mulassunk rajt. :)