2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • Dynamic
    Én is gyakran hallom a "valag" szót, szóval nekem egyáltalán nem furcsa. Az indexet olvasva meg már amúgy sem akadok fönn az ilyenen, mert onnan óránként lehetne szállítani az ehhez hasonló igénytelen, szlenges mondatokat.
  • Loál János #1813
    Mennyivel szalonképesebb lenne a rahedli szó. :-)
  • pxxl
    Na ja ez igaz. :D
  • Dzsini
    Az egy dolog, de egy újságíró nem ad ki a kezéből ilyesmit (de ha ő igen, akkor a szerkesztő visszadobja - sajnos az online újságírásnál ez nem szokás).
  • pxxl
    felénk (veszprém megye) is használják a valag szót a "sok" fokozásaként :D
  • karajjj
  • morcosqtya
  • mumpic
    picsába, mindig elfelejtem névelőt
  • pxxl

• Motoroj
    Úgy értem hogy fiataloknál divat az egyedi, szokatlan, fonematikus, kifordított, eltorzított írásmód, főleg olyan közegekben, amilyen a Facebook is. Persze ez nem zárja ki hogy tudatlanság is szerepet játszik benne.
    Például ott a NEMÓRIA szó (így, N-nel), unokatestvérem is néhány évesen így mondta, aztán viccből mi is így mondogattuk egymás között. Nyilván a diplomamunkámban már én sem így írtam le.

(Igen.)
  • chhaya #1804
    Szándékosan hülye vagy hogy? :D

Techno?
  • Motoroj
    Lehet akár szándékos is.

Amúgy szerintetek a tacno mit jelent?
  • chhaya #1802
    De nem keres rá, mert azt hiszi, hogy tudja. Ez a baj. :D
  • [HUN]FaTaL
    A memória szerintem magyar szó, a memóriakártyát pedig egyben írjuk. De ilyen hülyeséget egyébként sem írok egy hírdetésbe, mert, ha nem tudom, hogy kell írni, akkor rákeresek. Ha ő is így tett volna, akkor mindjárt kiderült volna, hogy az, hogy "HECETH", az egy tömény baromság.
  • Motoroj
    Attól még hogy rosszul írta le, lehet hogy kiválóan beszél angolul. :)
  • chhaya #1799
    Az ilyen szavak bizony nagy kihívást jelentenek az angolul nem beszélőknek. :)
  • pxxl
    heceth xDDDD
  • [HUN]FaTaL

• Motoroj
    Szépség.
  • pxxl
  • Motoroj
    mind1gy
  • IMYke2.0.0.0
    Én az 'OMFG'-ra gondoltam a "magyarosan"-t :)))))
  • Motoroj
    Mondjuk abban még látok is valami magyarosat, hogy elhagy magánhangzókat, ez a rovásnál is szokás volt. :)
  • IMYke2.0.0.0
    Jó magyarosan: OMFG.
  • Dzsini
    Ez olyan privi.hu xínvonalú nagyontrendynakarokírni szöveg - ráadásul annak se jó.
  • morcosqtya
    Nehéz neki a magyar.. tanuljon más nyelvet!
  • Motoroj
    Kedves Bettina...
  • [HUN]FaTaL
  • pxxl

• Dzsini
    Tipikus Ford Trazi szöveg.
  • pxxl
    hát ezaz :D
  • karajjj
    na most akkor döncsed mán el, hogy hülyt vagy hüjt!
  • pxxl

(fake?)
  • Dzsini
    Kötőszó, és már nagyon rég összeforrt, akkor a "ha" még inkább "akkor" értelmű volt :)

És ha már megemlítetted, a "hibát vétek" pedig egy másik kedvenc vesszőparipa, amin el lehet lovagolni egy ideig, sokak szerint ha elvétsz egy hibát, akkor nem hibázol :)
    Viszont itt eredményhatározóról van szó, mint amikor verset írsz, ott is az írás eredménye lesz a vers, nem a tárgya az írásnak, ahogy itt is a vétkezés eredménye a hiba, nem a tárgya. Emellett a vét és az elvét szavak sem jelentik pontosan ugyanazt.
  • [HUN]FaTaL
    Tudom, hogy nem igekötős ige, összetett szó, ha minden igaz bár a konkrét nyelvtantudásom azért kopik, de szerencsére a helyesírásommal nincs baj. Persze hibákat azért vétek, de a nagytöbbsége inkább félregépelés.
  • Dzsini
    #1778: A hanem az nem igekötős ige, annak a szétválasztását csak az indokolja, hogy lát benne két szót. :)

#1777: nem szabályosodik a nyelv, nem is egyszerűsödik, hiszen akkor nem alakulna ki jelen esetben az egyféle (ikes) esetből kétféle (alanyi és tárgyas) eset - ilyen irányokat nem nagyon lehet leírni, csak azt, hogy változik. Ha a nyelv idővel egyszerűsödne, az azt jelentené, hogy régen bonyolultabb volt? Ha ez állandó folyamat, akkor mondjuk 500 évvel ezelőtt egy mostaninál sokkal összetettebb nyelvet beszéltünk? Egyik sem igaz - változik, alakul, de ennek nem lehet semmilyen irányát meghatározni, sem összetettségben, sem minőségben (tehát nem "romlik" vagy "javul" a nyelv).
    Az pedig, hogy kinek melyik tetszik az végképp szubjektív, lásd pl. #1776, és a topicbeli beszélgetés egy jelentős része :)

A számítógépes feldolgozás könnyűsége pedig szerintem nem fogja befolyásolni egyik nyelv működését sem, a napi használatban lényegtelen, hogy az én beszélgetésemet egy számítógép fel tudja-e dolgozni. És ha mondjuk egy szövegértelmező programmal szeretném megértetni magam, legfeljebb átkapcsolok turista-módba, és lassan, tagoltan, szótövekkel beszélek :) (de csak a programnak, a barátnőmnek nem fogok úgy udvarolni, hogy "Te szép, én boldog.")
  • [HUN]FaTaL
    Remélem, hogy az igekötőket soha nem fogjuk külön írni, mert rendkívül idiótán néz ki. Meg van, amikor egész mást jelent, lásd: ha nem, hanem.
  • Motoroj
    Lehet hogy előbb-utóbb oda fog (itt most nem odafog) fejlődni a dolog, hogy szabály szerint is külön kell majd írni, bár ebben a szabályozott világban nehéz elképzelni.
    Szerintem általános tendencia, hogy az összetételek szétdarabolódnak, a kivételek, rendhagyó esetek eltűnnek, szabályosodik a nyelv. Valószínűleg annak is köze van a dologhoz, hogy sokan egyik kultúrából kerülnek a másikba, és nehezebben veszik az ilyen jellegű akadályokat, és ennek megfelelően alakítják a nyelvet. Ráadásul a számítógépes világban is egyszerűbb lecsupaszított nyelvekkel bánni, ahol különálló, kevés alakú szavak vannak, mint egy inkorporáló nyelvvel, amiben a mondat elemeit elég nehéz megtalálni.
  • pxxl
    nekem magyarosabban hangzik az eszek valamit, mint az eszem valamit. úgy ahogy a fatal által használt (természetesen helyesen) avval, evvel is kicsit bántja a szemem. de hát ez van :)
  • Dzsini
    Szerinted igen, a jelenlegi hivatalos nyelvtan szerint viszont az ikes igéknek egyféle (-m) ragozása van, tehát "megeszem a reggelit" és "eszem vacsorát" az iskolában helyesnek tartott változat, az ikes igéknél nincs megkülönböztetve, hogy van-e tárgya az igének.

Az élő nyelvhasználatban pedig attól függ, hogy ki mennyire szakított az iskolában belevert dogmákkal, és számára melyik igék csúsztak át a wikis oldalon olvasható első kategóriából a másodikba.