A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

morcosqtya
Ismerõsöm így ment be a szolgáltatóhoz: "Én a legbutább okostelefont kérem!". 😊
Adtak neki.

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

IMYke2.0.0.0
Akár axiómát is fel lehetne állítani: akinek 'okostelefonja' van, annak nem kell feltétlenül okosnak lennie.
<#vigyor5><#whatever>

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

morcosqtya
"és utána világ vagy nem." 😊

Metafizikai magaslatokba tör..

[HUN]FaTaL
Jesszus isten<#wilting><#wilting>

http://goo.gl/gd6Zi5

morcosqtya
Párcsitarcsi nem jött be? 😊

[HUN]FaTaL
Én az iccsi alatt megtett uccsin röhögtem fel 😄

Loál János
Már azt hittem, hogy egy mindent unalmassá csizett írás lesz ez, de a galin felröhögtem. :-D

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

IMYke2.0.0.0
<#falbav><#rinya>

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

[HUN]FaTaL
Neten találtam még annó 😄

Ha végleg cukik leszünk...

-Irodalom:
Petcsi Sanyi híres magyar kölcsi, Kiskörcsin szülcsizett 1823-ban. Híres verijei a Reszket a bokcsi, a Nemcsi dal, a Szepti végén és az Anycsi tyúkcsija.

-Fizika:
A sebcsi (jelcsije: v) egy vektis mennyiség, amely a mozgi nagyságát és ircsijét adja meg. Meghatározása: az egységnyi iccsi alatt megtett uccsi. A vekti mértéke uccsi per iccsi. Az SI mértékegysirendsziben méccsi per szekcsi. A sebcsit úgy számíthatjuk ki, ha az iccsit elosztizzuk az uccsival.

-Csillagászat:
A Fölcsi a Napcsirendszerrel együtt a Tejcsiuccsirendszer nevû gali része. A Tejcsiuccsi lényegében egy ezüstös sáv, amely az egész éjszakai égcsin áthúzódik, és fõleg olyankor figyizhetõ jól meg, amikor tiszta a levi és kicsi a párcsitarcsi. A Tejcsiuccsirendszerben négymilcsi csili található. Galink csak pari része a vilcsiegyinek, amely nyolcmilcsi galiból áll."

IMYke2.0.0.0
Ó, Te jó szagú Atya Úristen!

aztakurva
morcosqtya
Nem, kösz, kerülöm a témát, nekem elég volt anno az "ÖRI BARI KARI KÖRI"-ról megtudnom, hogy micsoda.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

(Örök barátság karkötõ)

Bodri=Bodrog.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Dzsini
Egyszer mondd neki, hogy Bodri, hátha azt is dekódolja 😊

(késõbb ízlés szerint további véletlenszerû becézésnek tûnõ szavakat is kitalálhatsz, hátha tudja az eredeti változatokat)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
Munkatársnõket hallgatva érdekes új kifejezéseket ismer meg az ember:

KOZMI
KÖRMI
FODRI

megfejtések:

kozmetikus
mûkörmös
fodrász

IMYke2.0.0.0
Így van - elírás, csak a fémplakátot készítõ munkatársat senki sem kontrollálta 😞

IMYke2.0.0.0
Esetleg egy a török megszállás idejérõl honosodott kifejezés, a dzsámi közelében... 😊

Elõször azt hittem, hogy a látásommal van gond. Szerencsére, nálam volt az Olympus gép, mert készíteni szándékoztam magamnak néhány képet a belvárosban, még a jó, esõ elõtti idõjárásban.

Rage47
szép kis elírás, bár nem szándékos, csak jó nagy figyelmetlenség, mivel egymás mellett van a 2 billentyû
[HUN]FaTaL
Mi az az udbar? Egy bár amirõl még nem hallottam?😄

IMYke2.0.0.0
Ma készítettem, Pécsett, a Nagy Jenõ utcában :

Nos, mi a kakukktojás?

Dzsini
"... az adblock bétát disabledeltem erre az oldalra ..." (forrás)

A maga nemében zseniális, és pontosan mutatja, hogy akár ragozott idegen szavak milyen módon kerülnek be a nyelvbe ragozatlan alakként, és kapnak magyar ragozást, immár magyar szóként - persze, ez már nem fog, hiszen az angol már jóval közismertebb nyelv, és van normális fordítása is a letiltásnak, de a módszer ugyanaz, mint az elmúlt 1000+ év során.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

jhetedikj
2004-ben még nem volt ilyen jó az emberek helyesírása.<#vigyor>

anno 1987

hogymi? 😄
morcosqtya
Vállal.. de mit?

Én nem "csinálom meg" a (nõi) karakteremet... 😊

Dzsini
Az -e kérdõszócska folyamatos "elõrecsúszása" sok éve folyik: Mignont-e eszel? - Nádasdy Ádám (2004)

Nekem is nagyon furcsa egyébként.

pxxl
amúgy ez a "-e" dolgot nagyon sokan rosszul használják :\

All hail the double x!

pxxl

All hail the double x!

pxxl
<#wilting>

All hail the double x!

Dzsini
Nálunk nincs olyan, rendszeresen megjelenõ szótár, mint pl. a Merriam-Webster az angolban, ahol évrõl évre próbálják követni a nyelv változását. Ezért nincs olyan sem, hogy egy szó informális vagy "hivatalosan létezik" - persze nyelvészeti folyóiratok figyelik az új szavakat, de ott sem követik, hogy egy megjelenés után elterjed-e vagy sem. Szövegtár (korpusz) készült, de az sem naprakész természetesen.

(egy szöveg lektorálásánál érdekes feladat lehet egy-egy ritka kifejezésnél eldönteni, hogy mehet-e vagy sem, érthetõ lesz-e vagy sem - figyelembe véve a jellemzõ olvasókat, az általuk ismert szókészletet)

morcosqtya
Finomítás: nyilván ha a jövõ héten 120 majd a hónapban 1500, decembertõl meg 300000 ember használja már következetesen a kitalált szót akkor egy idõ után valódi szónak számít (lenti példára kicsi valószínûséggel).
Nem ismerem ennek a menetét, de amíg be nem jegyzik (?) gondolom informálisan marad szó. Majd úgy jár mint a "cédé". Belekerül a szótárba.

morcosqtya
Persze, nekem ennyi elég volt, elfogadom (pláne a Karinthy idézettel), hogy létezik a szó.
Az, hogy eredetileg kételkedtem a hsz hitelességében az már másik kérdés.. 😊

Másikra: attól, hogy egy ember elkezd valami handabandát mondogatni amit soha senki nem hallott azelõtt, még nem lesz szó..
Ha holnaptól elkezdem mindenhol használni a "Tesco-ban éhgyomorral sárga szatyorral gyalogosan vásárlás" fogalmára a "gloumpprogazisakolok" szót, valószínûleg hülyének néznek de minimum megkérdezik (és nem értik) hogy mi a sz** ez..
😊

Ma délben pl. piszkosul irritált egy "Apa ezt szagUld meg!" mondat a boltban.
(pedig ez csak egy torzult vagy népies forma, nem handabanda)

Dzsini
Az már ízlés kérdése, hogy kinek tetszik vagy nem egy - ma már bõven régiesnek tûnõ - szó...

De érthetõ, nem túl széles körben, de használt (rákeresve ragozott formáira nem csak irodalmi szövegben lehet megtalálni) szó. Igaz, nem egy bankolni, amit felkapott egy cég 😊

morcosqtya
Ennek ellenére nem csak nekem nem volt kézenfekvõ mivel a "best of"-ban is igen sokaknak szemet szúrt... (nem én kötöttem bele)
De vannak idióta szavak amik kreált mesterséges hülyeségek.

Dzsini
minden szó létezik, amit használnak - itt pedig érthetõ is, hogy mit akar jelenteni, még annak is, aki elõször találkozik vele 😊

morcosqtya
:-)
Ugyanezt a példát (idézetet) hozta a kolléga..
Ezek szerint létezik.

Dzsini
Én sokszor hallottam, szobrászoktól is, hogy "megszoborta", leginkább szerintem a rajzolni mintájára (aminek az eredménye a rajz) készült - nagyon furcsa volt nekem is, de létezik.

Elõfordul pl. Karinthynál is (bár ez még nem lenne indok arra, hogy értelmes szó 😄 ):
Plutó e torzót márványból szoborta
Ó torzók torza, bõrzõ Dunakorzó
Ó korzók korza, õrzõ dunnaorzó
Mint ferde torta és megint retorta.

morcosqtya

morcosqtya
Igen. Az elsõ szûrõn átment a hiba. A másodikon is.
A harmadik szûrõ én vagyok (jelen esetben) viszont nem fogom felhívni õket mert egyrészt nem jószándékúnak hanem kötekedésnek veszik az emberek az ilyesmit másrészt meg 10 pontból kb. 0-ra értékelem a szakmai munkájukat (étel kinézete, tartalma, íze, nemkívánatos testszõrzet a feltéten, a pizza mérete nem a feltüntetett hanem kisebb, stb.)...

[HUN]FaTaL
Ha hibásan gépelsz, de vakon, akkor legalább rögtön látod a hibát, egyébként, ha a billentyûzetet bámulod és utólag nem olvasod át, akkor nem.

Dzsini
Itt inkább az a gond, hogy a cégnél senki nem szólt neki, hogy javítsa ki az elgépelést - az megtörténik mindenkivel, ráadásul ha át kell olvasni a saját szöveged, akkor úgyis azt olvasod, aminek ott kell(ene) lennie.

morcosqtya
Ha határozottan (hiba nélkül) tud vakon gépelni akkor igen, egyébként meg ha kicsit is úgy érzi, hogy nem, nézzen rá utána mert egy céget (és önmagát) járatja le ezzel...
(nyilván egy ilyen kis cégnél ez nem vérre megy, de nagyobbakat komolytalan színben tüntetheti fel..)

[HUN]FaTaL
Mondjuk, aki informatikával foglalkozik, annak szerintem eleve meg kéne tanulni gépelni és nem a billentyûzetet bámulni gépelés közben.

morcosqtya
Az ilyen webmestereket nem értem.
Annyira nehéz lenne a gépelésnél a monitorra nézni? (vagy a kész oldalt átnézni)

gz8
<#wilting>

Cserébe egy hsz. pár hírrel arrébbrõl:

"A New York Times-nal. :-) Kaszalni meg a kerdeses iskola beszallitoja tudott idaig. Most rajottek, hogy esetleg tanulasra kellene hasznalni az eszkozoket es akkor tanulnanak is valamit a gyerekek. A tanarokat mindenesetre nem sikerult az internet-tel es a google-lel kivaltani..."

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

pxxl

All hail the double x!

Piloss
aztafasz 😄DDDD

Life is too short to remove USB safely Samsung Galaxy S S4 LTE-A (i9506) (CM12 nightly)

IMYke2.0.0.0
Te jó szagú Atya Úristen!

morcosqtya
Gyanús, hogy László egy lvl 21-es troll...

Dzsini
Csak Ildikónak sikerült nagyjából problémamentes szöveget gyártania 😊