A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
A helyesírási szótárral amúgy nem sokra mész, mert már a megjelenés pillanatában elavult :) legtöbbször a józan ész, és az határozza meg a köznyelvi "helyes írást", hogy mi terjed el. A magassarkú egybeírását - ahogy a linken is írják nem sok minden indokolja, mégis annyian használják már egybeírva, hogy elfér a tűsarkú mellett, hiába nem határoz meg konkrétan egy bizonyos cipőfajtát.
Szerintem ez a leglényegesebb mondatrész: "még nem igazi összetétel ugyan, de tagjai már alig tekinthetők egymáshoz képest önálló szavaknak. Ilyenkor ki-ki hajlamos a nyelvérzékére, illetőleg saját írásgyakorlatára hagyatkozni" - ha neked úgy kényelmes, hogy egybeírd, mert különírva zavar, akkor hajrá, mindenki érteni fogja, és néhány helyesírási szótárral ébredő és fekvő személyen kívül senki nem fog megróni érte.
A "lapossarkú" és "törpesarkú" sem határoz meg konkrét cipőfajtát a link alapján, de szerintem ugyanúgy mehetnek egybeírva is (bár én nagyon nyitott vagyok mindenféle nyelvi szabadsággal szemben).
(érdekes, hogy a Hunspell szerint a "magassarkú" és a "törpesarkú" rendben van, a "lapossarkú" viszont nem tetszik a szótárának)