2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#1894 Ő meg "fedesztetne"..
"válalja"
-
#1893 Csemegézzetek!
-
karajjj #1892 ha törölné, vagy átírná
-
karajjj #1891 na ez aztán a hirdetés :D -
#1890 Csécs. :) -
karajjj #1889 :DDDDDDDD -
#1888 Nehéz idegen szavak, harminchetedik fejezet. -
#1887 #1886: jogos, sorry - ott is van a linkben.
#1884: ha köznevesül, akkor kiejtés szerinti írásmódja lesz, ahogy a zsilettpengének is (és a többi felsoroltnak). Nem igazán fog, hiszen a közösségi háló, mint magyar köznév elég rövid és közismert, nem fogják a "közösségi háló" kifejezést "fészbúk" köznévvel helyettesíteni - "Az iWiW egy magyar fészbúk, a G+ pedig a Google fészbúkja."
A zsilett például a "eldobható biztonsági borotvapenge" kifejezést helyettesíti, ami az (egyik) első, és legelterjedtebb volt évtizedeken át, így tudott köznévvé válni (nálunk), ahogy a többi példa is a második linken. Ezek közül egyik sem igaz a Facebookra, így nem lesz belőle fészbúk.
...viszont már hallottam olyat, hogy "guglizd meg a Yahoon" - amitől a Google jogászai is egy cseppet kiborultak, és próbáltak egy ideig széllel szembe ... hadakozni, hiába (ahogy a fotosoppolás sem kötelezően az Adobe cég egy bizonyos termékével történik). -
#1886 Az Aspirin tudtommal nem „y”-os. -
#1885 Helyes is, de attól az még korábban márkanév volt (Frigidaire). -
#1884 Igen tudom, de ugyanígy lehetne fészbúk is, ami szerintem baromi hülyén nézne ki. :D Persze nem én határozom meg a nyelvet. -
#1883 Ezek köznevesült tulajdonnevek, már kisbetűvel írod őket, elvesztették a márkanévhez tartozó jellegüket - ilyen például a modern "guglizik" - mint internetes keresőt használ (angolul "to google") kifejezés is.
De ott van az aszpirin is, mint fejfájás-csillapító, ami a Bayer cég Aspyrin nevű termékéből köznevesült, de ilyen a kerozin, a heroin, a linóleum, a termosz és még ezer másik mindenféle nyelveken. -
#1882 Na én pl. eddig azt hittem, hogy a fridzsider is helyes...
-
#1881 "Stilfűrészt" is láttam már írva, meg "fridzsider", ezek is terméknevek. :D
De akkor maradj az első háromnál. :) -
#1880 Hát az első három kivételével ezek terméknevek, nem nagyon kéne másképp írni őket. :D -
#1879 Aztán akkor ne lepődj majd meg a "veb", "ímél", "vifi", "fészbúk", "gémél", "tvitter", "fájörfox", "ekszplórer", "vindóz", "offisz" és hasonló szavakon se :D -
#1878 Miért azt, hogy szokták írni?
Az ámblokkal már többször találkoztam, de a cechet eszembe nem jutna másképp írni. -
#1877 Hát tény, hogy némelyik idegen szó elég furcsán hat ejtés szerint leírva (ízlés dolga persze, hogy kinek melyik), de annak nem sok értelme van, hogy egyes szavaknál elfogadjuk a "magyarosítást", másoknál meg a szemünket forgatjuk. Szerintem. -
#1876 Idegen szó, nem egyértelmű az írásmódja, és igazából - ahogy a "fájl", a "bájt", vagy akár a "televízió" írásmódja is kiejtéskövető lett amikor bekerült a köznyelvbe, így logikusan az "ámblokk" is működhet így.
Kérdés, hogy ki mennyire konzervatív vagy engedékeny a saját nyelvhasználatával szemben. -
#1875 De ez elég gyakori írásmód, legalábbis eddig én csak így láttam... hivatalos szövegektől eltekintve persze -
#1874 Az már mindegy, de ebben a topicban oktatás is folyik :) -
#1873 Szerintem nem csak leírni nem tudta. -
#1872 Ha valaki nem tudná: en bloc. Hasonlóan nem köztudott egyébként a cech (úgy, mint "állja a cechet") írásmódja sem. -
#1871 Aszondja ámblokk
link -
#1870 A zöld szmájlitól fetrengek :))) -
#1869 Szövegértési problémák is vannak. :)
Anyuka kitöltötte a 3 éves fia nevében(odaírta):
Hányan érkeztek a családból?
Szülővel, nagyszülővel
ez volt a kérdés? -
#1868 #1863 -
#1867 -
#1866 -
#1865 regisztrációs lapok feldolgozásánál (hurrá...) akad pár gyöngyszem :)
pl:
de volt olyan is (sok) hogy a "Hányan érkeztek a családból?" részhez 3-man van írva :D -
#1864 "agyad neki" :) -
#1863 Egek... -
#1862 Te-jó-szagú-Atya-Úristen! -
#1861 :\ -
#1860 fb-ra linkelte egy "svéd" ismerős...csak olvassátok :DDD
-
#1859 És még csak a beígért csokimat sem kaptam meg érte. :( -
#1858 Szakdolgozatot (és fontosabb írást) ezért is szokták elküldeni "barátnak és ellenségnek", mert aki nem tudja, hogy mit kellene ott olvasni, az sokkal könnyebben, gyorsabban észreveszi az ilyesmiket. Aki írja, az tudja, hogy miről szól a szöveg, és felületesen olvas, nem akad bele az egyébként feltűnő hibákba (főleg úgy, hogy tizenhétszer átfogalmazta és oda-vissza másolta azt a bekezdést).
Ezért is piszok nehéz (és drága) a korrektori munka, és ezért spórolják meg nagyon sok helyen. -
#1857 Nehogy azt hidd, nem csak a sietség lehet az oka... Barátnőm anno elküldte a szakdogáját nekem, hogy nézzem át helyesírási-nyelvtani szempontból, mielőtt leadja, és ő pl. tele volt ilyenekkel. Sokan képtelenek alany-állítmányt egyeztetni, vagy akár egy összetett mondatot összehozni. Diplomával. :) -
#1856 Legutoljára #1785-ben volt belinkelve, de előtte is már néhányszor. -
#1855 "ford trazi" stílus?
Ez most mit takar?