A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#1778: A hanem az nem igekötős ige, annak a szétválasztását csak az indokolja, hogy lát benne két szót. :)
#1777: nem szabályosodik a nyelv, nem is egyszerűsödik, hiszen akkor nem alakulna ki jelen esetben az egyféle (ikes) esetből kétféle (alanyi és tárgyas) eset - ilyen irányokat nem nagyon lehet leírni, csak azt, hogy változik. Ha a nyelv idővel egyszerűsödne, az azt jelentené, hogy régen bonyolultabb volt? Ha ez állandó folyamat, akkor mondjuk 500 évvel ezelőtt egy mostaninál sokkal összetettebb nyelvet beszéltünk? Egyik sem igaz - változik, alakul, de ennek nem lehet semmilyen irányát meghatározni, sem összetettségben, sem minőségben (tehát nem "romlik" vagy "javul" a nyelv).
Az pedig, hogy kinek melyik tetszik az végképp szubjektív, lásd pl. #1776, és a topicbeli beszélgetés egy jelentős része :)
A számítógépes feldolgozás könnyűsége pedig szerintem nem fogja befolyásolni egyik nyelv működését sem, a napi használatban lényegtelen, hogy az én beszélgetésemet egy számítógép fel tudja-e dolgozni. És ha mondjuk egy szövegértelmező programmal szeretném megértetni magam, legfeljebb átkapcsolok turista-módba, és lassan, tagoltan, szótövekkel beszélek :) (de csak a programnak, a barátnőmnek nem fogok úgy udvarolni, hogy "Te szép, én boldog.")