A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pxxl
Értem én...és Te?

All hail the double x!

Ez a dokumentumfilmbemutató típusú változtatás azért lep meg, mert nehezítheti a megértést egyes esetekben.
Dzsini
A KRESZ is változik, csak azért büntetnek, ha nem követed 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Agy Halott
A "dokumentumfilmbemutató", a "taj-számot" es a "Mariann-nal" szavakat elrontottam.
Durva, hogy igy valtozik...
morcosqtya
A klasszikus vinyáz / kúnya: 😊

És egy kis más:

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Motoroj
Az 5.1 is milyen precízen be van állítva.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

Dzsini
Ha ez így volt (persze ez csak feltételezés), az már az õ döntése, hogy mihez adja a nevét.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

IMYke2.0.0.0
50000 Ft-ért vinném a tévét és az 5.1-et is.
Félõ, hogy az írásképe nincs egyenes arányban a meggyõzhetõségével és az eladói intelligenciájával - a gyakorlatias embereket nem vered át, miközben, ha a kezébe adsz egy okostelefont, egy tévé távirányítót, vagy leülteted a PC elé, akkor el van veszve.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

[HUN]FaTaL
Azt azért érzem, hogy sem tartalmilag sem formailag nem felel meg a feladni kívánt szöveg egy normális hirdetésnek. Ennélfogva inkább fel sem adom, vagy megkérek valakit.

http://goo.gl/gd6Zi5

Dzsini
40+ évesen, ha általános 8. osztály óta nem kellett háromnál több mondatot elolvasnod vagy leírnod, nem lenne sokkal jobb állapotban a helyesírásod, szövegalkotásod, fõleg nem egy idegen számítógép elé ülve, ahol még az is idegesít, hogy egyesével keresed meg a betûket. Nézd meg a képet, sehol egy könyvespolc.

Az már más kérdés, hogy esetleg megkérhetett volna valakit, hogy segítsen neki.

[HUN]FaTaL
Szerintem ezek már direkt troll hirdetések.

pxxl
😄

All hail the double x!

Dzsini
Ilyesmit ide ne, itt a mai (helyes)írással, beszéddel foglalkozzunk, ne nyelvtörténeti elméletekkel.

pxxl
IMYke2.0.0.0
Én meg így szoktam: 'lájkolom'.
Mert így legalább lejön az intelligensebb olvasónak, hogy nem hétköznapi szóról van szó, hanem ahogy a valóságban is kitenném a két kezecskémmel a levegõbe a macskakörmöket, így is jelzem, hogy milyen jelentéssel írom.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

chhaya
Nekem a likeol vagy a likol jobban fáj, ezért lájkolok inkább én is. :/

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

chhaya
Ha ez megnyugtat, én ebbõl a topikból tanultam meg az en bloc írásmódját, mindig ámblokknak hittem, sosem láttam korábban leírva. 😄 (És hozzá kell tennem, hogy magyar szakon diplomáztam, szóval... Mit vársz a nyelv iránt nem különösebben érdeklõdõ emberektõl?)

Motoroj
Az annyiból más, hogy annak jobban ismerik a jelentését. Ám a blokkal meg csak úgy dobálóznak. 😊

IMYke2.0.0.0
<#eljen><#eljen>

[HUN]FaTaL
Persze, de ettõl még szerintem borzalmas. Ugyanilyen borzalmasnak találom a lájkot is. 😄

Dzsini
Persze elvileg en bloc, hasonló szerepben van a cech is, ahelyett is látni "fizeti a cehhet" formát is.
Mivel olyan szó, amit nagyon ritkán írnak le (nem nagyon tartozik az irodalmi nyelvbe), így nem közismert az eredeti, idegen szó írásmódja. Ha már jövevényszónak vesszük, akkor viszont az "ámblokk" forma (vagy valamelyik) még helyesnek is tekinthetõ. Ahogy beszéltünk már róla, nincs élesen meghatározott határvonal a jövevényszó és az idegen szó között.

[HUN]FaTaL
Egyre több helyen látom: "ánblok, ánblokk, ámblokk". Szerintem valami borzalmas <#rinya>

Dzsini
Múlt év végén (elõzõ oldal a topicban) beszélgettünk a mentõ - mentõs szóhasználatról (#2159 - #2164). A most nyílt topic:

Mentõk - Mentõk,mentõautók,esetkocsik

és az elsõ hozzászólás:
"Sziasztok.Arra gondoltam,hogy megérdemelnek egy topikot a mentõsök,akik nap mint nap emberéleteket mentenek meg."

Látszik itt is, hogy a köznyelvben jelenleg keveredés van.

Egy (Nádasdy Ádám által megtévesztett) újságíró véleménye...

Az emberek többsége már felfogta, hogy a történészek szava nem szentírás, de a nyelvészek véleményét még mindig kritika nélkül fogadják el. (Pedig a társadalomtudományok nem errõl szólnak.)

Aki nem ismerné N. elképzeléseit: Ugy lehett mindenetet móndani megg irni ahotty jollesik mer a línyeg az az hógy megécsük egymástat a szabálok nem llyók sémmire csak hátráltattyák az embertet.

Ezért is jó, hogy felmondtak neki. (Most csak nagyon röviden foglaltam össze a munkásságát.)

A szintén kirúgott Kálmán véleménye:

„Nem tudom, annak mik a pontos kritériumai, de gondolom, azok egyike a minõsített oktatók száma. Na de könyörgöm, ki minõsíti õket? Egymást minõsítik. Én most csak a bölcsészkarról beszélek, de itt azok minõsítenek, akik hasonlóképpen lettek minõsítve. Csak a saját szakmámról beszélhetek magabiztosan, mert azt ismerem. Tehát azok a nyelvészek, akik nagydoktorok lettek, tisztelet a kevés kivételnek, hát hogy is mondjam... Szinte szégyen ebbe a társaságba bekerülni.”

Ezt mondogatja lassan húsz éve. Eredmény nélkül. (Egyébként Kálmán is rendszeresen megerõszakolja a magyar nyelvet. Körülbelül minden ötödik percben. Oké, hogy a helyesíráshoz szinte semmi közük a nyelvészeknek, de legalább ne ártson.)

Aztán csodálkoznak, hogy csak egy maroknyi természettudós tud világszínvonalú eredményeket felmutatni...

Érdemes átfutni. Erõsen kapaszkodj olvasás közben!

De mindaddig, amíg egy matematikai jegyzet szebben használja a magyar nyelvet ezeknél a „fércmûveknél” (MHSz., OH., az egyszerûsített kiadványokat nem is említem), addig sok jóban nem reménykedhetünk.

Témához: az egyszerûsítést ellenzem, inkább azt kellene elérni, hogy az általános iskolát elvégzõk ismerjék (és használják) a szabályzatokat.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Dzsini
Abban igaza lehetett (ha arról beszélt), hogy ma már a beszélt nyelvben gyakorlatilag nincs különbség az ly és a j között (egy-két, már többször kitárgyalt tájnyelvi változattól eltekintve), és ha az MTA Nytud hajlandó lenne egy ilyen lépésre, akár meg is szûnhetne - csupán esztétikai szerepe van már csak, és az írást tanulók "szivatása".
De nem fog megszûnni, jól látszik, hogy milyen lassan és milyen félve mozdulnak bármilyen változás irányába, ezzel szemben pedig olyan társadalmi és történelmi ellenállás van, hogy nem merik megtenni.

Egy nyelvész professzorral beszélgettek, aki errõl is szót ejtett.
Dzsini
Van link a helyesírási ajánlás változásaira a topicban, nem túl sok hozzászólással ezelõtt. Az ly gyomlálása pedig maximum pletyka, nincs benne szó ilyesmirõl.

IMYke2.0.0.0
Elmennek szépen a búsba.
A végén tényleg képregénnyel oktatnak - de már általános iskolától 😞

A héten, ahogy az autópályán voltunk, hallottam egy beszélgetés részletet a rádióban arról, hogy változtatni akarnak a nyelvtani szabályokon, egyszerûsíteni akarják a nyelvet, taníthatóbbá tenni és sokmindenbe bele fognak nyúlni, pl a ly betûs szavaknál, bár nem teljesen értettem.
Motoroj
Megyek az internetten csettelni.

Dzsini
Nem tartom valószínûnek, hogy a Facebook olyan sokáig elõtérben marad, hogy pár generáció felnõtt legyen közben (elég hozzá egy fordulat a divatvonulatokban, ahogy a myspace is szinte nyomtalanul eltûnt, ennek se kell majd több).
A chat.hu legalább egy évtized elõnyben van a csetelés jövevényszóvá alakításában 😊

[HUN]FaTaL
Alig várom a "lájk" szavunkat...

Köszönöm a hozzászólást. Akkor itt, a specializált olvasók magas száma miatt maradok a "cset" formánál.

A szerelem nem vak, hanem teljesen hülye.

köszönöm szépen!
Eme borús, esõs napon igazi napfény ez az életemben:-)

Dzsini
Ha már megemlítetted - jelenleg még chat, a kiejtés szerinti átírás akkor válik elfogadottá, amikor a többség ismeri a szó értelmét és aktívan használja - a dizájn már jövevényszó, a chat még idegen szó. A mostani fiatal generáció számára viszont közismert, tehát ez az elhatárolás voltaképpen önkényes, és felületfüggõ is lehet.
Itt a fórumon valószínûleg minden olvasó tudja, hogy mirõl van szó, tehát a cset változat kellene, hogy szerepeljen (hiszen magyarul ragozzuk, magyar fõnévként használjuk), de egy országos napilapban, aminek az olvasói nem ennyire specializáltak, ott még chatként kellene írni. De nem kell hozzá sok idõ, hogy a cset legyen mindenhol elfogadott.
még egy rövid írás a témáról

IMYke2.0.0.0
Isten hozott 😊

Sziasztok,
új vagyok ezen a fórumon. Be kell valljam, le vagyok nyûgözve attól, hogy van egy ilyen értelmes téma is (nem, nem vagyok tanár). Úgy vagyok kicsit, mint az egyszeri gyerek, aki beszabadult a cukorka boltba. Különös tekintettel arra, hogy annyi blog olvasáson, és csetes (chates?) élményen túl kezdtem azt hinni, hogy a pocsék helyesírás csak engem hangol le.

chhaya

Dzsini

IMYke2.0.0.0
Pécsi sokkoló élmény: fehér krétás kiírás egy étterem fekete palatábláján:

<étel nevek>, majd utolsó sor:
macminden más

Nem túlzok. Tényleg így volt! Kár, hogy ma nem vittem fényképezõt magammal!

[HUN]FaTaL
naon sokan használlyák roszúl salynos!

Loál János
NAON SOK AN!

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

IMYke2.0.0.0
S hányan, de Úristen hányan fordítanak neki hátat, és hányan, jaj Istenem hányan kezelik, használják trehányan!

pxxl

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
A szabály kitalálók biztos a 'túlkompenzáló' Arcoskodó Könyves generáció szokásait tartják szem elõtt... <#bdead>

[HUN]FaTaL
+1

Ennyi erõ-vel írjunk mindent kötõjel-lel 😄

pxxl
Nem értem én sem, hogy mire jó ez. Így elég hülyén néz ki, meg zavaró is szerintem. Ez a kötõjelezés amúgy is néha borzasztó. 😄

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
Egyetértek.

[HUN]FaTaL
Nekem a rövidítés (értsd 2 n, tehát a harmadik eltûnik) sokkal értelmesebb, mint magyar szavakat (neveket) kötõjellel irogatni.