2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • Dzsini
    Azért a "cd-n is rajta maradjon" rész elgondolkodtató, hogy vajon mit gondol a technológiáról :)
  • IMYke2.0.0.0
    A fránya kis írásjelek nélkül mennyire katyvasz tud lenni
    Hogy a rossz helyesírást ne is említsem :)
  • pxxl
    nem igazán értem, hogy mit is akar mondani...:D

• szomferi
    1-ső
  • karajjj
    Sziasztok valakinek nincsen suzuki swifthez 2db hatcso ajohoz eletromos ablak elado.?1999ev
  • szomferi
    ez azért annyira nem durva azokhoz képest, amik fel-feltűnnek itt :D

FB-os hirdetésben olvastam: Menji?
    Utoljára szerkesztette: szomferi, 2014.08.21. 12:11:20
  • IMYke2.0.0.0
  • pxxl
  • szomferi
    :DD

• morcosqtya
    Szoktál csinnagászatni? :)
  • karajjj
    rég voltam már erre

• gulyasandras
    e-MANUAL (Samsung UE46F6500*)

Már az első oldalon elakadtam. Manual. Csak így. Ezeknek így is jó. Lányom talált két teljesen értelmetlen mondatot a manuÁlban, plusz a felhasználói KÉZIKÖNYV tartalmaz még néhány érdekességet (háromféleképp stb.), de összességében tűrhetőt produkáltak. Szerinte.

*Egész jó (még a hangzása is: Gilmour, AC/DC), csak nem néhány hónappal költözésünk (Bonn) előtt kellett volna megvenni. Idina Menzel hangjától eddig is szenvedtem, de most ...
  • gulyasandras
    Irány a szabadba! (madarasteszkó, reklámolyság)

Hetek óta zavar. Mert így összekombinálni a legelterjedtebb formákat:

1. Irány a szabad! Irány a vár! Irány Dánia!
    2. Ki a szabadba! Be a várba! Dániába! (A ki és a be hozzátevése/hozzátétele is jelentésmódosulással jár.)

Kihagyni vétek! (Avon, katalógus)

A hagyományos szórend megfordítása mindenkinél (megkérdeztem vagy kéttucatnyi ismerősömet) kiverte a biztosítékot. Amikor egy ennyire meggyökeresedett szófordulatot próbálnak új formában beleverni az ember fejébe, nem szoktak túl nagy sikerrel járni. Az Avon pedig örülhet, mert emiatt többször is átlapoztuk a katalógust. Ha pedig már átlapoztuk = ezt is meg kellene venni, az is kellene. A fene vinné el! ;)
  • Dzsini
    "kommentárjait" vagy "hozzászólásait"

amúgy ha ragaszkodsz a "komment" szótőhöz, ami még nem igazán honosodott meg, akkor nézd meg többesszám és tárgyrag nélkül: "kommente" vagy "kommentje"?
  • Anonymusx
    kommenteit vagy kommentjeit?
    Melyik a helyes?
  • szomferi
    köszi!

amúgy Perthben, itt a válasz:

Bizonyos többjegyű idegen betűkhöz a toldalék közvetlenül kapcsolódik:

ae: curriculum vitaeje

ee: Tennesseeben

ii: Hawaiin

oo: Waterlooban

ou: Cotonouban

th: Perthben
  • Dzsini
    amúgy #2371 és 72, nem volt olyan rég.
  • Dzsini
    a változások
  • szomferi
    én is pontosan itt néztem, mert elbizonytalanodtam magamban J1GG4 miatt, de akkor csak kötőjeles lesz ez
  • IMYke2.0.0.0
    Ebben a topikban volt valamikor idézve is. Sajnos, forrást most nem tudok fejből.
  • szomferi
    erről a változásról tudsz mutatni valamit?
  • chhaya #2393
    217. Bizonyos esetekben kötőjellel kapcsoljuk a toldalékokat az idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez.

a) Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékot mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez: guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Iaºi-nál, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig, Peugeot-t, Rousseau-val, Voltaire-é; stb. – De hagyományosan: Anjouk.

A -val, -vel és a -vá, -vé rag v-je ilyenkor is az utolsóként kiejtett mássalhangzóhoz hasonul: guillotine-nal; Iaºi-sal, Molière-rel; stb.
  • IMYke2.0.0.0
    Én is így tudom, és így is írom őket. Azaz: kötőjellel.
    Bár, valami "okos" emberke állítólag módosított ezeken "odafenn".
  • szomferi
    srácok, Josh-sal, Perth-ben, Flash-sel, vagy kötőjel nélkül? én úgy tudom, hogy kötőjeles, mert a 'h' néma betű... nemde?
  • morcosqtya
    Első átfutásra nekem se ugrott be a fullcap, azt hittem 2000 forintért ad a parfümről egy full képet. :)
  • Dzsini
    Azért a "fulkep" megértéséhez kellett egy kis keresgélés, hogy egyértelmű legyen, nem ismertem ezt az elnevezést.
    A többi nem túl izgalmas, főleg mióta tele van a net az érintőképernyős telefonokból gépelt automata javításokkal.
  • pxxl
  • szomferi
    ez jobb :D

• pxxl
    link
  • szomferi
    na, jól kezdtem... aki elég egy vessző még ment volna :D
  • szomferi
    még csak most találtam a topikra, de ezt tudom ajánlani mindenkinek aki szeretne egy jóízűt nevetni/elszörnyülködni a tudatlanságon
  • Rage47
    deviszont
  • Motoroj
    Ha nem *-oztad volna meg, nem tűnt volna fel semmi. :)
  • IMYke2.0.0.0
    Vigyázz... Amerikában sem mondják egyformán.
  • gulyasandras
    (A új kinézet továbbra is borzasztó.)

Bőing - Danóbiusz rádió - hírolvasó (férfi) - délben

Néha akaratomon kívül is hallgatnom kell ezt a valamit (ez nem rádió). Ma is ez történt.

Szóval az ipse* által elkövetett nyelvsértések száma blokkonként legalább öt-hat. A manuszt* egyszer már valaki kielemezte (naná, hogy most hiába túrtam fel netet): pösti lehet, esetleg romániai magyar. Érdekes módon ez a két csoport beszél a „legrégiesebben”, valamiért nem kívánnak haladni a korral. Ezzel nem értek egyet, mert a Danóbiuszon is akad egy „fővárosi” nő, aki tökéletesen beszél magyarul. Hofi is sokszor elmélkedett már ezen a problémán, de előbbre azóta sem jutottunk. (Pöszeség, régies stílus stb.)

Aszongya a fószer*, hogy bőing. Legalább nem szorít. Az is valami. Most komolyan, valaki szójjon má néki, hogy miként köll kiejteni asztat a szótat, hogy BÓING. Hát így: BÓING.

NYELVI FÜRDŐ. Mondják a nyelvészek. Merítkezzünk meg benne, élvezzük sat. Érdekes, hogy amikor a stradon valaki beleszarik a medencébe, akkor a népek nem nagyon akarnak merítkezni. Ellenkezőleg.

Bóing.

Bóing.

Bóing.

*Gyerekkoromban még általánosan használt szavak. Ma már rácsodálkoznak az emberre használatuk közben.
  • chhaya #2379
    Magyar Nyelvstratégiai Intézet
  • Mutans Zombi
    Köszi az infót.
  • Dzsini
    Ez szerintem főleg stilisztikai kérdés, mint a nagy plakátokon a "-30%-os leárazás" - ami, ha matematikailag értelmezzük, áremelést jelentene, mégis mindenki érti, hogy miről van szó.

Írd úgy, ahogy neked tetszik, én mínusz jel nélkül írnám, hiszen matematikailag a tartozás összege pozitív, és leírod, hogy A tartozik B-nek.
  • Mutans Zombi
    Jó napot kívánok!

Amennyiben levélben tartozásról írok, hogy pl. xy cégnek mennyi tartozása van yz irányába, abban az esetben a tartozás számmal kiírt összegét természetes számként, vagy mínuszként kell feltüntetni, vaaaagy teljesen mindegy, mert a szövegkörnyezet elvileg adja, hogy ki tartozik kinek és a szám mutatja mennyivel?

Pl.:
    Degenerált Zrt.-nek tartozása a(z) RRM Kft. irányába: 401.203 Ft
    vagy mivel tartozásról van szó ezért:
    Degenerált Zrt.-nek tartozása a(z) RRM Kft. irányába: -401.203 Ft

Vagy ez inkább már könyvelési kérdés, és nem hejes-sírási?
  • [HUN]FaTaL
    facepalm