A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[HUN]FaTaL
Ennyi erõvel a hírcsárdát is linkelhetted volna, mert ez is ugyanolyan oldal, legalábbis elnézve a gombokat, meg az oldal designját.

http://goo.gl/gd6Zi5

Dzsini
És mennyien adják tovább, hogy gyûljön az oldalukon a klikkelgetés 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Jujj... szóval már ilyen kamuhírgenerátorok is vannak?
IMYke2.0.0.0
Pécsett járva, a mai termés (plasztikai sebészet kirakatán, hatalmas, üvegre ragazstott betûkkel): "Mell-lifting"

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

"nem tudom, hogy kell leírni, de fonetikusan megteszem : a napi 2 üveg csoni-vokert megveszik itt a kisboltban"

Nekem ezzel semmi gondom (bezzeg a haveromnak, de most nem másolom be a tirádáját). Kicsit furcsa ezt hallani/olvasni, de legalább õ nem iszik ebben az országban.

Hasonló esetek:

1. Csoki volt a Dállász fõszereplõje is (vagy még pontosabban: a KALAPOS!, aki mindig iszik.)

2. Németországból egy új üdítõre jöttem haza: ZUP! Mindenki zuppot ivott. (Ha 7 UP-ot kértem: ilyen nálunk nincs, nem is hallottunk róla.)

Összegezve: jusson mindenki csoni-vokerhez, Csokihoz, zuphoz. Egészségü(n)kre!

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Loál János
Ezért raktam idézõjelbe, hogy rossz.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Dynamic
Elfeledni, megfelejtkezni, belefelejtkezni... Nincs jelentõsége melyiket használod. Vannak szavak, amelyek idegenül hangzanak, mert nem használod, de nem jelenti azt, hogy akkor már helytelenek is. A feledkezés talán régiesebb(?), de szerintem alapvetõen tökmindegy.
De majd Dzsini úgyis kigúglizza😛
Loál János
Elfelejteni valamit
Megfeledkezni valaimrõl
Belefeledkezni valamibe

Számomra az elfeledkezni teljesen "rossz", szerintem még életemben nem mondtam ki ezt a szót.

[HUN]FaTaL
Én meg inkább a "felejtés"-t (elfelejtettem stb.).

IMYke2.0.0.0
valami = valaki

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

IMYke2.0.0.0
Én a "feledés" szótövet használom. Régiesebbnek, irodalmibbnak tartom - s ezen az sem változtat, ha most valami (talán Dzsini) elõáll azzal, hogy ez nincs is így.

"Rohannak a publikálással, nincs lektorálás."

Á, ez csak a mítosz. (Egyébként ezért a téves felfogásért Zsadon az egyik legnagyobb felelõs.) Csomó mindent kell folyamatosan ellenõrizni (pl. az MTI "hírei" tartalmilag elég érdekesek: kimaradnak dolgok, félrefordítás, átírás), ezt is megtehetnék, idejük bõven van.

Nem tudnak magyarul. Ennyi. Lehetne ezt ragozni hosszan is, de ez a veleje.

Hozzászólásokban még "elnézem"*, de aki újságokban (blogokban stb.) publikál, abban legyen már annyi szakmai tisztesség, hogy eleve szépen és szabatosan fogalmaz/ír.

Ezért is (a másik a forrásnyelv gyakran csak minimális ismerete) gyenge a mai mûfordítói gárda (pedig nagy szükség lenne friss fordításokra, hiszen csak 20-25 évet bír ki egy fordítás): a célnyelvet, a magyart nem egyáltalán ismerik, így nem is tudnak olyan minõségû végtermékkel elõállni, ami megközelítené a régi (igaz, sokszor hibás) fordítást. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy például Örkény** milyen alázattal közeledett a nyelvhez. Pedig megtehette volna, hogy fittyet hány az egészre. Esterházy (aki Ö. sarujáig sem ér fel) persze ****** az egészre.

Volt olyan, hogy a hírgyárban (MTI) évekig "dolgoztak" efféle emberek: ü-û, i-í, ly-j állandó keverése. (Azóta csak rosszabbodott a helyzet: aztat, asztat, águsztus, mámma; nem is folytatom, mert lefordulok a székrõl.)

De egy mai példa: "Mégse lesz közalkalmazotti béremelés?"

Mégse, mégse... az az átkozott m mindig lemarad náluk (nol.hu). (Szerencsére a jösztök és bocsájt esetében lassan csak belátta a Népszabó munkaközössége, hogy a népesség 96%-a nem így beszél, nem ezt a formát használja, így aztán lassan leszoktak róla. Mármint az a két ember, akik "ebben nõttek fel"; aha, csak az senkit nem hoz lázba, hogy honnan jössz...)

*Én sem írok szépen, a helyesírásom is csapnivaló, ennek ellenére szorgalmasan forgatom a "bibliákat".

**"A grammatikai és stilisztikai önmûvelésre - mintegy a bölcsészeti stúdiumok pótlására - az Örkény-kéziratok az egész életmû során bõséges adalékot tartalmaznak. A Kosztolányi szerkesztette Pesti Hírlap Nyelvõrét szinte bibliaként kéznél tartotta. Póra Ferenc kézikönyvét pedig nemcsak állandóan használta, hanem saját használatra állandóan bõvítette, széljegyzetekben továbbírta. A hagyatékban található példányból, amelyet a margókon és a sorközökben sûrûn telejegyzetelt mikrofilológiai elemzéssel kikutatható lenne, mely olvasmányaiból bõvítette, színesítette a kissé már avítt Póra-szótár szinonimáit és nyelvi fordulatait. Elvétve maga is jelzi a forrást, például a választás szócikkhez így: "Szemen szedett = java (A. J.)". A legtöbb beírás népnyelvi változat vagy fordulat, igen sok származhat - Arany János és Petõfi mellett - Móricz, Krúdy, Kosztolányi, Illyés és a népi írók mûveibõl. A merészebb, színesebb szóláshasonlatokat és népnyelvi fordulatokat kiírta ugyan, jelentésüket is igyekezett tisztázni, pontosítani, de ezeknek a stilisztikai súlyát, használati értékét nem érezte biztosan, így nemigen merte használni saját munkáiban. Az eredendõ nyelvi szegénységet az is jelzi, hogy szükségesnek tartotta, hogy kiírjon meglehetõsen közismert szinonimákat is (pl. a szülni szócikkhez: "a szuka lefial, a tehén ellik, leborjaz, a kanca: lecsikózik"). Kérdõjelesen feljegyzett használhatatlan alakokat is (pl. szemben-hez: "õ volt az átellenese az asztalnál", az említ-hez: "rovásra szed"; tétlenség-hez: "alvás közben = altában " stb.)."

Egy kérdés a végére.

Elfeledkezett róla vagy elfelejtkezett róla?

Nekem a feledés (noha ez a változat a leginkább elterjedt) már régies, más jelentésárnyalattal felruházott szó, a felejtkezés (kedvenc irodalmáraim - Somlyó és társai - nagyon szeretik használni) pedig annyira hülyén hangzik. Így hol ezt használom, hol azt. Vélemény? Esetleg kellene egy új szó, egy új kifejezés? 😊)))

Átolvasás után: minek írok ilyen marhaságokat? Érdekel ez egyáltalán valakit?

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Loál János
"Nagyon dögös vagy!
Tetszenek a tattoo I'd!"

[HUN]FaTaL
Sok helyen javítják, ha szólnak (pl. PH lapcsalád), van ahol teljesen leszarják és napokig vagy akár véglegesen úgy marad (pl. itt az SG-n). Valóban szomorú.

Dzsini
Rohannak a publikálással, nincs lektorálás.

Inkább az a szomorú, hogy senki nem teszi szóvá / nem javítják abban a pillanatban, amikor valaki észreveszi.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[HUN]FaTaL
Köszi.

Szomorú, hogy egy híroldal sincs, ahol odafigyelnek rendesen a cikkekre. Az indexen és az origón majdnem minden cikkben hiba van.

IMYke2.0.0.0

[HUN]FaTaL
Pfff. Rohadt idegesítõ.

Ez melyik oldal egyébként?

Dzsini
Azért az egyelõre-egyenlõre olyan szintû, hogy azt még a másodperces publikálási szükség se nagyon indokol... javítsák maximum 1 napon belül, addigra valakinek csak feltûnik.

(te is szólhatsz nekik, meg szokták köszönni az ilyesmit)

IMYke2.0.0.0
Azt hittem, a védelmére kelsz az újságírónak 😊

Dzsini
Egy muszály nincs benne valahol? 😊

Ha holnapra is ugyanígy marad, akkor gratulálok a szerkesztõségnek és az olvasóknak is - õk se javítják és az olvasók se szólnak miatta.

IMYke2.0.0.0
Nem csak fórumozók rontják (tudják rosszul), hanem újságírók is.
Dzsini nem kell...!

offocska:

Egyre többször fordul elõ bizonyos "infós" oldalak "cikkeiben" a lentebb (a lejjebb helyett). Nem is a köznyelvi változat hiánya zavaró ebben az esetben, hanem az, hogy (figyelembe véve más jellegzetes stílushasználatot is) az illetõ legalább 3-4 nevet használ.

Az alregek is eléggé idegesítik az embert (plusz szánakozás is vegyül bele), de ezt sosem értettem, hogy miért nem lehet felvállalni, hogy több helyre is ír valaki. Ha a tulajdonosi kör ugyanaz (és ezt a tényt nem szeretnék reklámozni), akkor talán elfogadható (mert az a legjobb, ha a nagyközönség nem is tud róla, hogy a legádázabb versenytársunk is a mi istállónkba tartozik), de legalább némi változtatással kellene írni, hogy ne lehessen felismerni egybõl az illetõt.

(Blogoknál dettó: az ember egybõl rájön az újságírók kilétére, mert senki sem hajlandó arra, hogy legalább egy picit módosítson a stílusán.)

Motoroj
telefonommal:
- nyitom a garázs ajtót
- ébredek
- trackelem a biciklizésemet
- mérem, logolom a vércukromat, vérnyomásomat
- navigáció autóban
- zene autóban
- telefonálok, viber, videótelefon
- utalok és jóváhagyom a kifizetéseket Smartbankon
- fotózok, videózok
- rezsihez óraállásokat rögzítek
- e-mailezek 4 privát és 1 céges accot
- sms, imessage, facebook messenger
- Autenticator battle.net-re
- to do listát vezetek
- naptár

ritkán:
- tv, iptv setbox remote
- játék
- netezek
- fordítok, rövidebb sentenceket <#bdead>
- jegyzetelek
- videókat nézek

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

pxxl
<#nevetes1>

All hail the double x!

Ilyet még nem láttam:

http://www.sg.hu/cikkek/97808/latvanyos_kiegeszitot_kaphatnak_a_sportkozvetitesek

"a 'majd 15"

Úttörõkre mindig szükség van. 😊

Dzsini
Te pedig elõítéletes vagy, ismeretleneket látatlanban elítélsz olyasmiért, amit nem tudsz, nem tudhatsz. Nem elõször 😊

Mindketten megtaláltuk a szerepünket, ügyesek vagyunk, továbbléphetünk.

IMYke2.0.0.0
Fogadatlan ügyvédkedsz már megint. Nem elõször.
Hidd el, az esetek túlnyomó többségében azt sem tudják az ilyenek (vagy ha igen, szarnak rá), hogy helytelenül írnak - mert a suliba farkat verni, vagy melegedni, esti randit megbeszélni jártak.

Dzsini
Heves érzelmi reakciót vált ki emberekbõl - így mûködik a trollkodás.

Egy ügyes troll pedig általában intelligens, mert pontosan tudja, hogy milyen viselkedéssel és nyelvhasználattal lehet heves reakciókat kiváltani emberekbõl.

IMYke2.0.0.0
Elég komoly intelligencia-hiányossága van az olyanoknak, akik azt hiszik, a direkt helytelenül írás - legyen az fórum, hirdetés vagy KOMPLETT honlap stb. - az manapság menõ.
Nem menõ. Inkább s.z.á.n.a.l.m.a.s.

[HUN]FaTaL
Jesszus, ez már klinikai eset...

Dzsini
De azt ugye te is tudod, hogy az IQ mérés elvileg kultúra- és nyelvfüggetlen, tehát lehet valakinek rettenetes a helyesírása (sõt, extrém esetben lehet írástudatlan is), és lehet hozzá átlag feletti az intelligenciahányadosa?

Plusz senkit nem akadályozna meg abban, hogy trollkodásból folytassa ugyanezt, ahogy az elmúlt év során rengeteg példánál láttuk.

IMYke2.0.0.0
Nem vagyok elitista, de legalább rend s béke lenne. Az esély megmaradna, hogy "felzárkózhatnak" - ha rendesen kikupálódnak a suliban .

Dzsini
olyan kevesen maradnátok...

IMYke2.0.0.0
<#falbav><#falbav><#falbav>
IQ-hoz kötném az internetezési lehetõséget.

pxxl

All hail the double x!

A tisztánlátás miatt/végett

Örök vita, de a miatt lassan teljesen átveszi az uralmat. Mivel szinonima (is), szerintem nyugodtan használható a végett helyett. (Rossz példa: odább-odébb*, a "helyes" változatot már csak maroknyi ember használja. Haláluk után pedig...)

De nem ezt akartam megosztani.

Egy nagy kiadóhoz ugrottam ma be, na, lényeg a lényeg: vita alakult ki egy cím körül, mire azt hoztam fel, hogy már Horváth János is az összes versei helyett az összes verse címet javasolta (ill. összes mûvei helyett összes mûve), a "hagyomány" miatt nem lett ebbõl semmi sem, de nem is ez a lényeg.

Egyikük (!) sem tudta ki az a Horváth János, bár valakinek felrémlett Horvát János neve, de ennyi. Az ütõ megállt bennem, igaz, amikor külön kurzust kell szervezni, hogy egy kicsit megismerjék a leendõ irodalmárok pl. Ignotus munkásságát, akkor talán mindegy is, hogy ki volt Horváth János (mellesleg 800 000 Ft ment el életmûve** kiadására).

*Mit dob ki a keresõ? Remek példa arra, hogy ami fontos, nos, az véletlenül sem kerül fel a világhálóra. A többség (oké, mindenki) által lesajnált Gézukát, aki megint csak próbálja terjeszteni a baromságait. Engem is többször próbált meggyõzni, hogy például az áblák milyen szép. Sikertelenül, maradtam az ablaknál. Belebolondult a magyar nyelv "gazdagságába", ill. abba, hogy az általa kreált szavakat rajta kívül senki sem használja.

**A Márai-programhoz hasonlóan ezek a könyvek sem zavarnak sok vizet, eddig raktárakban porosodtak, most könyvtárakban. (A visszajelzések alapján a Márai-program akkora, de akkora bukás. Pedig egész tûrhetõ az összeállított lista, de mit csináljunk, ha nem érdekelnek senkit sem ezek a könyvek.)

Evvan.

Dzsini
-Úgy tetszik ez a szám.
-Úgy-e?

😊

pxxl
<#szomoru1>

All hail the double x!

[HUN]FaTaL
Szerintem az elsõ sor cím akar lenni.

pxxl
Sok-sok írásjel hiányzik, szóköz, pont (május 10.)...

All hail the double x!

IMYke2.0.0.0
Bizony, mindenképp sántít valahol. <#nyes>

Dzsini
Igen, oda kellene egy írásjel, és igen, a címsort én a mondat elejeként értelmeztem. Arra írtam, hogy megfelelõ hangsúlyozással értelmes mondat így is - bár mindenképp van vele valamilyen gond - vagy az állítmány, vagy a nagybetû, és az írásjel mindenképp, mert sehol nem fejezõdik be semmilyen mondat a szöveg elsõ felében.

IMYke2.0.0.0
Ja, hogy te a "Mentõk" kijelentést is beleszámoltad.
Akkor viszont, a "Mentõk" - egy szóból álló mondatként - mondatvégi írásjel hiátusban szenved.
Címként ugyanis nem kell, mondatként már igen.
Ahogy az ÉRTED után már mindenképp kell mondatvégi írásjel (., !, ?)

Dzsini
az a harmadik sor 😊

IMYke2.0.0.0
Mi???
az a nap 24 órájában?

Dzsini
Úgy is jó - az az egyszerûbb megoldás, de úgy is, ahogy én mondtam, hiányos mondatként:
(Õk) Mentõk az év 365 napján..., érted.
Tehát nincs olyan nap vagy óra, amikor egy mentõ hivatású ember nem mentõként létezik.

pxxl
Inkább egy állítmány kellene, érted dolgoznak, vannak, mittomén. így sánta a mondat szerintem.

All hail the double x!

Dzsini
A második sor elejére kell egy kisbetûs 'az', és máris rendben van a mondat, csak jól kell hangsúlyozni.