2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#2254 Persze, de ettől még szerintem borzalmas. Ugyanilyen borzalmasnak találom a lájkot is. :D -
#2253 Persze elvileg en bloc, hasonló szerepben van a cech is, ahelyett is látni "fizeti a cehhet" formát is.
Mivel olyan szó, amit nagyon ritkán írnak le (nem nagyon tartozik az irodalmi nyelvbe), így nem közismert az eredeti, idegen szó írásmódja. Ha már jövevényszónak vesszük, akkor viszont az "ámblokk" forma (vagy valamelyik) még helyesnek is tekinthető. Ahogy beszéltünk már róla, nincs élesen meghatározott határvonal a jövevényszó és az idegen szó között. -
#2252 Egyre több helyen látom: "ánblok, ánblokk, ámblokk". Szerintem valami borzalmas -
#2251 Múlt év végén (előző oldal a topicban) beszélgettünk a mentő - mentős szóhasználatról (#2159 - #2164). A most nyílt topic:
Mentők - Mentők,mentőautók,esetkocsik
és az első hozzászólás:
"Sziasztok.Arra gondoltam,hogy megérdemelnek egy topikot a mentősök,akik nap mint nap emberéleteket mentenek meg."
Látszik itt is, hogy a köznyelvben jelenleg keveredés van. -
gulyasandras #2250 Egy (Nádasdy Ádám által megtévesztett) újságíró véleménye...
Az emberek többsége már felfogta, hogy a történészek szava nem szentírás, de a nyelvészek véleményét még mindig kritika nélkül fogadják el. (Pedig a társadalomtudományok nem erről szólnak.)
Aki nem ismerné N. elképzeléseit: Ugy lehett mindenetet móndani megg irni ahotty jollesik mer a línyeg az az hógy megécsük egymástat a szabálok nem llyók sémmire csak hátráltattyák az embertet.
Ezért is jó, hogy felmondtak neki. (Most csak nagyon röviden foglaltam össze a munkásságát.)
A szintén kirúgott Kálmán véleménye:
„Nem tudom, annak mik a pontos kritériumai, de gondolom, azok egyike a minősített oktatók száma. Na de könyörgöm, ki minősíti őket? Egymást minősítik. Én most csak a bölcsészkarról beszélek, de itt azok minősítenek, akik hasonlóképpen lettek minősítve. Csak a saját szakmámról beszélhetek magabiztosan, mert azt ismerem. Tehát azok a nyelvészek, akik nagydoktorok lettek, tisztelet a kevés kivételnek, hát hogy is mondjam... Szinte szégyen ebbe a társaságba bekerülni.”
Ezt mondogatja lassan húsz éve. Eredmény nélkül. (Egyébként Kálmán is rendszeresen megerőszakolja a magyar nyelvet. Körülbelül minden ötödik percben. Oké, hogy a helyesíráshoz szinte semmi közük a nyelvészeknek, de legalább ne ártson.)
Aztán csodálkoznak, hogy csak egy maroknyi természettudós tud világszínvonalú eredményeket felmutatni...
Érdemes átfutni. Erősen kapaszkodj olvasás közben!
De mindaddig, amíg egy matematikai jegyzet szebben használja a magyar nyelvet ezeknél a „fércműveknél” (MHSz., OH., az egyszerűsített kiadványokat nem is említem), addig sok jóban nem reménykedhetünk.
Témához: az egyszerűsítést ellenzem, inkább azt kellene elérni, hogy az általános iskolát elvégzők ismerjék (és használják) a szabályzatokat. -
#2249 Abban igaza lehetett (ha arról beszélt), hogy ma már a beszélt nyelvben gyakorlatilag nincs különbség az ly és a j között (egy-két, már többször kitárgyalt tájnyelvi változattól eltekintve), és ha az MTA Nytud hajlandó lenne egy ilyen lépésre, akár meg is szűnhetne - csupán esztétikai szerepe van már csak, és az írást tanulók "szivatása".
De nem fog megszűnni, jól látszik, hogy milyen lassan és milyen félve mozdulnak bármilyen változás irányába, ezzel szemben pedig olyan társadalmi és történelmi ellenállás van, hogy nem merik megtenni. -
karajjj #2248 Egy nyelvész professzorral beszélgettek, aki erről is szót ejtett. -
#2247 Van link a helyesírási ajánlás változásaira a topicban, nem túl sok hozzászólással ezelőtt. Az ly gyomlálása pedig maximum pletyka, nincs benne szó ilyesmiről. -
#2246 Elmennek szépen a búsba.
A végén tényleg képregénnyel oktatnak - de már általános iskolától :( -
karajjj #2245 A héten, ahogy az autópályán voltunk, hallottam egy beszélgetés részletet a rádióban arról, hogy változtatni akarnak a nyelvtani szabályokon, egyszerűsíteni akarják a nyelvet, taníthatóbbá tenni és sokmindenbe bele fognak nyúlni, pl a ly betűs szavaknál, bár nem teljesen értettem. -
#2244 Megyek az internetten csettelni. -
#2243 Nem tartom valószínűnek, hogy a Facebook olyan sokáig előtérben marad, hogy pár generáció felnőtt legyen közben (elég hozzá egy fordulat a divatvonulatokban, ahogy a myspace is szinte nyomtalanul eltűnt, ennek se kell majd több).
A chat.hu legalább egy évtized előnyben van a csetelés jövevényszóvá alakításában :) -
#2242 Alig várom a "lájk" szavunkat... -
egyikpetra #2241 Köszönöm a hozzászólást. Akkor itt, a specializált olvasók magas száma miatt maradok a "cset" formánál. -
egyikpetra #2240 köszönöm szépen!
Eme borús, esős napon igazi napfény ez az életemben:-) -
#2239 Ha már megemlítetted - jelenleg még chat, a kiejtés szerinti átírás akkor válik elfogadottá, amikor a többség ismeri a szó értelmét és aktívan használja - a dizájn már jövevényszó, a chat még idegen szó. A mostani fiatal generáció számára viszont közismert, tehát ez az elhatárolás voltaképpen önkényes, és felületfüggő is lehet.
Itt a fórumon valószínűleg minden olvasó tudja, hogy miről van szó, tehát a cset változat kellene, hogy szerepeljen (hiszen magyarul ragozzuk, magyar főnévként használjuk), de egy országos napilapban, aminek az olvasói nem ennyire specializáltak, ott még chatként kellene írni. De nem kell hozzá sok idő, hogy a cset legyen mindenhol elfogadott.
még egy rövid írás a témáról -
#2238 Isten hozott :) -
egyikpetra #2237 Sziasztok,
új vagyok ezen a fórumon. Be kell valljam, le vagyok nyűgözve attól, hogy van egy ilyen értelmes téma is (nem, nem vagyok tanár). Úgy vagyok kicsit, mint az egyszeri gyerek, aki beszabadult a cukorka boltba. Különös tekintettel arra, hogy annyi blog olvasáson, és csetes (chates?) élményen túl kezdtem azt hinni, hogy a pocsék helyesírás csak engem hangol le. -
#2236 Még egy csavar... -
#2235 érdemes ezt elolvasni mellé -
#2234 Pécsi sokkoló élmény: fehér krétás kiírás egy étterem fekete palatábláján:
<étel nevek>, majd utolsó sor:
macminden más
Nem túlzok. Tényleg így volt! Kár, hogy ma nem vittem fényképezőt magammal! -
#2233 naon sokan használlyák roszúl salynos! -
#2232 NAON SOK AN! -
#2231 S hányan, de Úristen hányan fordítanak neki hátat, és hányan, jaj Istenem hányan kezelik, használják trehányan! -
#2230 -
#2229 A szabály kitalálók biztos a 'túlkompenzáló' Arcoskodó Könyves generáció szokásait tartják szem előtt... -
#2228 +1
Ennyi erő-vel írjunk mindent kötőjel-lel :D -
#2227 Nem értem én sem, hogy mire jó ez. Így elég hülyén néz ki, meg zavaró is szerintem. Ez a kötőjelezés amúgy is néha borzasztó. :D -
#2226 Egyetértek. -
#2225 Nekem a rövidítés (értsd 2 n, tehát a harmadik eltűnik) sokkal értelmesebb, mint magyar szavakat (neveket) kötőjellel irogatni. -
#2224 A kettősbetű utáni hasonlult toldalék sokakat megzavar :) 3 n egymás után hülyén néz ki, ha meg egybeírod, akkor hiányzik belőle valami... nekem is fura, de tulajdonképpen elfogadható, racionális megoldás. -
#2223 A keresztneves viszont szerintem hülyeség. Mariann-nal, nem tudom ki fogja így írni, szerintem nem sokan :D -
#2222 A legtöbb változás követi az elterjedt szokásokat (főleg a nagybetűs intézménynevek), és inkább megengedőbb lesz, mint korlátozó.
Évtizedek óta ezt kellett volna csinálni, nem bent ülni az elefántcsonttoronyban, és nem tudomást venni arról, hogy egy használt nyelv változik. -
kamionosjoe #2221 szabályváltozások -
#2220 Hadja/hagyja lehetett a kiindulási alap. Viszont az agya/aggya változat nem került elő, szerintem ennek lehet örülni. -
#2219 Hiperkorrekció :) tudja, hogy vannak másképp írt szavaink, így ahol nem kellene, ott is másképp ír.
Így működik mostanában a "minden igekötő el válik" mozgalom is, biztos-ami-biztos alapon mindent elválasztunk, azt biztosan nem húzza alá a króm/fájerfoksz. -
#2218 -
#2217 -
#2216 Ilyet is ritkán lát az ember:
-
#2215 Hát, nekem koromból adódóan előbb volt meg az orosz, mint a görög ábécé, de tényleg segít egy kicsit...