2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • pxxl
    több sebből vérzik ez a mondatféle :(
  • [HUN]FaTaL

I don't want to live on this planet anymore.
  • karajjj
  • IMYke2.0.0.0
    Akkor tuti értelmeset szóltam hozzá, így nincs miért visszanéznem
  • Dzsini
    egy egész oldal, és még hozzá is szóltál :)
  • IMYke2.0.0.0
    Biztos... nálam nem működnek ezek a hozzászólásra ugró linkek. Vissza meg már nem lapozok.
  • Dzsini
    #2221 és utána :)
  • IMYke2.0.0.0
    Új helyesírási szabályok

"Kötőjelek

A többszörösen összetett szavakat akkor is írhatjuk kötőjel nélkül, ha hat szótagnál hosszabbak. DE! Továbbra sem írhatjuk azonban kötőjellel azokat az összetett szavakat, amelyek hat szótagnál hosszabbak, azonban csak két összetételi tagból állnak: alumíniummegmunkálás. Azokat az összetett szavakat sem lehet kötőjellel írnunk, amelyek több tagból állnak, rövidek, szerkezeti egyértelműsítésük indokolná a kötőjel használatát, és az olvasás segítése szempontjából mégis célszerű lenne kötőjelet használni: pácsó, faszék.

Eddig a kettős betűre végződő vezetéknevekhez kötőjellel kellett kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot: Wittmann-nál, de a magyar keresztneveknél a három betű közül az egyik kiesett: Mariannál. Mostantól viszont a magyar keresztnevek esetében is a kötőjeles megoldás alkalmazandó: Mariann-nál. Ez a tulajdonneveket is érinti: Sakk-kal, Páll-lal, Kiss-sel.

Korábban a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha az utolsó betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag: CIB bank. Az új szabály értelmében viszont a kötőjeles írás lesz a helyes: CIB-bank."

"Kisbetű, nagybetű

Eddig az intézménytípusra utaló elnevezéseket kisbetűvel kellett írnunk, még akkor is, ha egy bizonyos intézményre utaltak: minisztérium, vállalat. Ezentúl azonban belső használatra a nagybetűvel írt változat is elfogadható. Persze belső használatú dokumentumban eddig is bárki azt csinált, amit akart...

Ám ennél izgalmasabb a mozikkal, vendéglátóipari egységekkel, rendezvényekkel és az intézmények azonos rendeltetésű kisebb egységeinek típusaival kapcsolatos módosítások. Ezentúl írhatjuk nagybetűvel is őket: Pénzügyi Osztály, Odeon Mozi, Holló Söröző, Debreceni Virágkarnevál."

"Toldalékolás

A h-ra végződő szavak helyesírása sosem volt egyszerű, ezért most változtattak is rajtuk. Eddig csak a dühvel alakot fogadták el helyesen, mivel ha kiejtjük ezt a szót, nem mondjuk a h betűt. Mostantól viszont a dühhel alak is elfogadható lesz.

A -gat képzős igék helyesírásán is módosítottak: az eddigi bólingat, kacsingat, tekinget mellett nem minősül hibásnak a bólintgat, kacsintgat, tekintget sem.

Változtattak egyes számnevek toldalékolásán is. Az elsején korábban számmal csupán 1-jén alakban volt írható, ezentúl elfogadható lesz az 1-én is; az elsej(e)i pedig az eddigi 1-j(e)i mellett 1-(e)i alakban is írható lesz.

Talán az egyik legérdekesebb változás a -szerű elemek helyesírása lesz. Ezentúl összetételi utótagként kell írni: ésszerű helyett észszerű lesz a helyes.

Idegen szavak mellékjelei

Eddig, a nyomdatechnikai okokra hivatkozva, el lehetett hagyni az idegen szavakról a mellékjeleket: Jyvaskyla, Lódz. Ma már azonban semmi sem indokolja ezek elhagyását, ezért mellékjelek semmilyen okból kifolyólag nem lesznek elhagyhatók: Jyväskylä, £ód¼, Jiøí."

"Rövidítések és egyebek

Tudtátok, hogy a 9.15 típusú írásmód volt eddig a helyes? Mostantól azonban a 9:15 is elfogadható lesz, ha időpontot akarunk jelezni.

Ami pedig a rövidítéseket illeti: ezentúl használhatjuk a római katolikust r. k.-ként vagy róm. kat.-ként is; az oldalt o.-ként és old.-ként is; a lásdot pedig l.-ként és ld.-ként is, de lsd.-ként továbbra sem! És végre kiderül, hogy helyes boldog új évet kívánni ismerőseinknek: BÚÉK lesz az egyedül elfogadható, a b.ú.é.k. pedig örökre száműzve lett a helyesírási szótárból. (Majd szilveszterkor még egyszer szólunk nektek!)"
  • [HUN]FaTaL
    "A Csárdáról szerintem még nem hitték, hogy valódi híreket ad"

Ó, dehogynem. Egy rakás hír (akár a facebookon, akár a weben) tele volt olyan kommentekkel, hogy biztos kamu, meg ez hogy lehetséges :D
  • Dzsini
    A Csárdáról szerintem még nem hitték, hogy valódi híreket ad, ez viszont már nem először üti meg a "küldjük körbe mindenkinek és háborodjunk fel rajta" szintet...
  • [HUN]FaTaL
    Ennyi erővel a hírcsárdát is linkelhetted volna, mert ez is ugyanolyan oldal, legalábbis elnézve a gombokat, meg az oldal designját.
  • Dzsini
    És mennyien adják tovább, hogy gyűljön az oldalukon a klikkelgetés :)
  • fonak
    Jujj... szóval már ilyen kamuhírgenerátorok is vannak?
  • karajjj
    Van olyan, aki ezt elhiszi... -.-
  • IMYke2.0.0.0
    Pécsett járva, a mai termés (plasztikai sebészet kirakatán, hatalmas, üvegre ragazstott betűkkel): "Mell-lifting"
  • gulyasandras
    "nem tudom, hogy kell leírni, de fonetikusan megteszem : a napi 2 üveg csoni-vokert megveszik itt a kisboltban"

Nekem ezzel semmi gondom (bezzeg a haveromnak, de most nem másolom be a tirádáját). Kicsit furcsa ezt hallani/olvasni, de legalább ő nem iszik ebben az országban.

Hasonló esetek:

1. Csoki volt a Dállász főszereplője is (vagy még pontosabban: a KALAPOS!, aki mindig iszik.)

2. Németországból egy új üdítőre jöttem haza: ZUP! Mindenki zuppot ivott. (Ha 7 UP-ot kértem: ilyen nálunk nincs, nem is hallottunk róla.)

Összegezve: jusson mindenki csoni-vokerhez, Csokihoz, zuphoz. Egészségü(n)kre!
  • Loál János #2318
    Ezért raktam idézőjelbe, hogy rossz.
  • Dynamic
    Elfeledni, megfelejtkezni, belefelejtkezni... Nincs jelentősége melyiket használod. Vannak szavak, amelyek idegenül hangzanak, mert nem használod, de nem jelenti azt, hogy akkor már helytelenek is. A feledkezés talán régiesebb(?), de szerintem alapvetően tökmindegy.
    De majd Dzsini úgyis kigúglizza:P
  • Loál János #2316
    Elfelejteni valamit
    Megfeledkezni valaimről
    Belefeledkezni valamibe

Számomra az elfeledkezni teljesen "rossz", szerintem még életemben nem mondtam ki ezt a szót.
  • [HUN]FaTaL
    Én meg inkább a "felejtés"-t (elfelejtettem stb.).
  • IMYke2.0.0.0
    valami = valaki
  • IMYke2.0.0.0
    Én a "feledés" szótövet használom. Régiesebbnek, irodalmibbnak tartom - s ezen az sem változtat, ha most valami (talán Dzsini) előáll azzal, hogy ez nincs is így.
  • gulyasandras
    "Rohannak a publikálással, nincs lektorálás."

Á, ez csak a mítosz. (Egyébként ezért a téves felfogásért Zsadon az egyik legnagyobb felelős.) Csomó mindent kell folyamatosan ellenőrizni (pl. az MTI "hírei" tartalmilag elég érdekesek: kimaradnak dolgok, félrefordítás, átírás), ezt is megtehetnék, idejük bőven van.

Nem tudnak magyarul. Ennyi. Lehetne ezt ragozni hosszan is, de ez a veleje.

Hozzászólásokban még "elnézem"*, de aki újságokban (blogokban stb.) publikál, abban legyen már annyi szakmai tisztesség, hogy eleve szépen és szabatosan fogalmaz/ír.

Ezért is (a másik a forrásnyelv gyakran csak minimális ismerete) gyenge a mai műfordítói gárda (pedig nagy szükség lenne friss fordításokra, hiszen csak 20-25 évet bír ki egy fordítás): a célnyelvet, a magyart nem egyáltalán ismerik, így nem is tudnak olyan minőségű végtermékkel előállni, ami megközelítené a régi (igaz, sokszor hibás) fordítást. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy például Örkény** milyen alázattal közeledett a nyelvhez. Pedig megtehette volna, hogy fittyet hány az egészre. Esterházy (aki Ö. sarujáig sem ér fel) persze ****** az egészre.

Volt olyan, hogy a hírgyárban (MTI) évekig "dolgoztak" efféle emberek: ü-ű, i-í, ly-j állandó keverése. (Azóta csak rosszabbodott a helyzet: aztat, asztat, águsztus, mámma; nem is folytatom, mert lefordulok a székről.)

De egy mai példa: "Mégse lesz közalkalmazotti béremelés?"

Mégse, mégse... az az átkozott m mindig lemarad náluk (nol.hu). (Szerencsére a jösztök és bocsájt esetében lassan csak belátta a Népszabó munkaközössége, hogy a népesség 96%-a nem így beszél, nem ezt a formát használja, így aztán lassan leszoktak róla. Mármint az a két ember, akik "ebben nőttek fel"; aha, csak az senkit nem hoz lázba, hogy honnan jössz...)

*Én sem írok szépen, a helyesírásom is csapnivaló, ennek ellenére szorgalmasan forgatom a "bibliákat".

**"A grammatikai és stilisztikai önművelésre - mintegy a bölcsészeti stúdiumok pótlására - az Örkény-kéziratok az egész életmű során bőséges adalékot tartalmaznak. A Kosztolányi szerkesztette Pesti Hírlap Nyelvőrét szinte bibliaként kéznél tartotta. Póra Ferenc kézikönyvét pedig nemcsak állandóan használta, hanem saját használatra állandóan bővítette, széljegyzetekben továbbírta. A hagyatékban található példányból, amelyet a margókon és a sorközökben sűrűn telejegyzetelt mikrofilológiai elemzéssel kikutatható lenne, mely olvasmányaiból bővítette, színesítette a kissé már avítt Póra-szótár szinonimáit és nyelvi fordulatait. Elvétve maga is jelzi a forrást, például a választás szócikkhez így: "Szemen szedett = java (A. J.)". A legtöbb beírás népnyelvi változat vagy fordulat, igen sok származhat - Arany János és Petőfi mellett - Móricz, Krúdy, Kosztolányi, Illyés és a népi írók műveiből. A merészebb, színesebb szóláshasonlatokat és népnyelvi fordulatokat kiírta ugyan, jelentésüket is igyekezett tisztázni, pontosítani, de ezeknek a stilisztikai súlyát, használati értékét nem érezte biztosan, így nemigen merte használni saját munkáiban. Az eredendő nyelvi szegénységet az is jelzi, hogy szükségesnek tartotta, hogy kiírjon meglehetősen közismert szinonimákat is (pl. a szülni szócikkhez: "a szuka lefial, a tehén ellik, leborjaz, a kanca: lecsikózik"). Kérdőjelesen feljegyzett használhatatlan alakokat is (pl. szemben-hez: "ő volt az átellenese az asztalnál", az említ-hez: "rovásra szed"; tétlenség-hez: "alvás közben = altában [?]" stb.)."

Egy kérdés a végére.

Elfeledkezett róla vagy elfelejtkezett róla?

Nekem a feledés (noha ez a változat a leginkább elterjedt) már régies, más jelentésárnyalattal felruházott szó, a felejtkezés (kedvenc irodalmáraim - Somlyó és társai - nagyon szeretik használni) pedig annyira hülyén hangzik. Így hol ezt használom, hol azt. Vélemény? Esetleg kellene egy új szó, egy új kifejezés? :))))

Átolvasás után: minek írok ilyen marhaságokat? Érdekel ez egyáltalán valakit?
  • Loál János #2311
    "Nagyon dögös vagy!
    Tetszenek a tattoo I'd!"
  • [HUN]FaTaL
    Sok helyen javítják, ha szólnak (pl. PH lapcsalád), van ahol teljesen leszarják és napokig vagy akár véglegesen úgy marad (pl. itt az SG-n). Valóban szomorú.
  • Dzsini
    Rohannak a publikálással, nincs lektorálás.

Inkább az a szomorú, hogy senki nem teszi szóvá / nem javítják abban a pillanatban, amikor valaki észreveszi.
  • [HUN]FaTaL
    Köszi.

Szomorú, hogy egy híroldal sincs, ahol odafigyelnek rendesen a cikkekre. Az indexen és az origón majdnem minden cikkben hiba van.
  • IMYke2.0.0.0
    Ez az oldal.
  • [HUN]FaTaL
    Pfff. Rohadt idegesítő.

Ez melyik oldal egyébként?
  • Dzsini
    Azért az egyelőre-egyenlőre olyan szintű, hogy azt még a másodperces publikálási szükség se nagyon indokol... javítsák maximum 1 napon belül, addigra valakinek csak feltűnik.

(te is szólhatsz nekik, meg szokták köszönni az ilyesmit)
  • IMYke2.0.0.0
    Azt hittem, a védelmére kelsz az újságírónak :)
  • Dzsini
    Egy muszály nincs benne valahol? :)

Ha holnapra is ugyanígy marad, akkor gratulálok a szerkesztőségnek és az olvasóknak is - ők se javítják és az olvasók se szólnak miatta.
  • IMYke2.0.0.0
    Nem csak fórumozók rontják (tudják rosszul), hanem újságírók is.
    Dzsini nem kell...!

• gulyasandras
    offocska:

Egyre többször fordul elő bizonyos "infós" oldalak "cikkeiben" a lentebb (a lejjebb helyett). Nem is a köznyelvi változat hiánya zavaró ebben az esetben, hanem az, hogy (figyelembe véve más jellegzetes stílushasználatot is) az illető legalább 3-4 nevet használ.

Az alregek is eléggé idegesítik az embert (plusz szánakozás is vegyül bele), de ezt sosem értettem, hogy miért nem lehet felvállalni, hogy több helyre is ír valaki. Ha a tulajdonosi kör ugyanaz (és ezt a tényt nem szeretnék reklámozni), akkor talán elfogadható (mert az a legjobb, ha a nagyközönség nem is tud róla, hogy a legádázabb versenytársunk is a mi istállónkba tartozik), de legalább némi változtatással kellene írni, hogy ne lehessen felismerni egyből az illetőt.

(Blogoknál dettó: az ember egyből rájön az újságírók kilétére, mert senki sem hajlandó arra, hogy legalább egy picit módosítson a stílusán.)
  • Motoroj
    telefonommal:
    - nyitom a garázs ajtót
    - ébredek
    - trackelem a biciklizésemet
    - mérem, logolom a vércukromat, vérnyomásomat
    - navigáció autóban
    - zene autóban
    - telefonálok, viber, videótelefon
    - utalok és jóváhagyom a kifizetéseket Smartbankon
    - fotózok, videózok
    - rezsihez óraállásokat rögzítek
    - e-mailezek 4 privát és 1 céges accot
    - sms, imessage, facebook messenger
    - Autenticator battle.net-re
    - to do listát vezetek
    - naptár

ritkán:
    - tv, iptv setbox remote
    - játék
    - netezek
    - fordítok, rövidebb sentenceket
    - jegyzetelek
    - videókat nézek
  • pxxl

• gulyasandras
    Ilyet még nem láttam:

http://www.sg.hu/cikkek/97808/latvanyos_kiegeszitot_kaphatnak_a_sportkozvetitesek

"a 'majd 15"

Úttörőkre mindig szükség van. :)
  • Dzsini
    Te pedig előítéletes vagy, ismeretleneket látatlanban elítélsz olyasmiért, amit nem tudsz, nem tudhatsz. Nem először :)

Mindketten megtaláltuk a szerepünket, ügyesek vagyunk, továbbléphetünk.
  • IMYke2.0.0.0
    Fogadatlan ügyvédkedsz már megint. Nem először.
    Hidd el, az esetek túlnyomó többségében azt sem tudják az ilyenek (vagy ha igen, szarnak rá), hogy helytelenül írnak - mert a suliba farkat verni, vagy melegedni, esti randit megbeszélni jártak.
  • Dzsini
    Heves érzelmi reakciót vált ki emberekből - így működik a trollkodás.

Egy ügyes troll pedig általában intelligens, mert pontosan tudja, hogy milyen viselkedéssel és nyelvhasználattal lehet heves reakciókat kiváltani emberekből.