A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zetorg
1.9 tdialap 90 ló a leg jobb motor világon
Ats coupfelnive
Érintő kijlzős 4' lejátszóval
Meg tekinthető Pakon

IMYke2.0.0.0
Hát ezt az irományt nem lehet a telefonra fogni :)

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

csaron is!
morcosqtya
lehet toroazni
:DDD

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Így értelmezve igazad van, de ez nem volt kikötés.
szomferi
jó, de akkor sem elterjed országszerte, ezen van a hangsúly

AsRock Z77M|Intel Core i7-3770|Thermalright Macho 120|KINGSTON 8GB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT|EVGA GeForce GTX 760 SC w/ EVGA ACX Cooling|ThermalTake TR2 470W|CoolerMaster RC 690|Samsung 840 120GB

IMYke2.0.0.0
Azé' me' te még nem hallottad pölö a "grábla" szót, attól azt még használják.
S így van sok más szóval.

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

szomferi
na jó, de az megint más, mint ha azt mondom, hogy vasárnap megyünk ebédre (és gondolom a dailymagyar is így értette, nem úgy, ahogy te használtad az előbb)

AsRock Z77M|Intel Core i7-3770|Thermalright Macho 120|KINGSTON 8GB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT|EVGA GeForce GTX 760 SC w/ EVGA ACX Cooling|ThermalTake TR2 470W|CoolerMaster RC 690|Samsung 840 120GB

Borsodban hallottam már, pl: "...azon a vasárnapon történt..."
IMYke2.0.0.0
Örülök neki, de azt remélem, nem kell magyaráznom, hogy nem a nyelvtankönyvek szerint beszélik az emberek a nyelvet...

//Sőt, ha már itt tartunk:itt is próbálkoztak a megfejtéssel

chhaya
Én is Dunántúl, de nem szoktam így hallani. :)

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

Dzsini
Budapest, olvasztótégely - nagyon ritkán hallom, fel is tűnik, mert nekem is szokatlan.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

szomferi
Tiszántúl, kisváros, nyoma sincs :D

IMYke2.0.0.0
Én bizony igen - Dunántúlon élek.

szomferi
de nem nagyon hallottam még élő ember szájából azt, hogy vasárnapON

IMYke2.0.0.0
Minden vasárnap kimegyek a parkba.
Minden vasárnapon kimegyek a parkba.

Mindkettő helyes.

(vasárnap = vásárnap régen)

chhaya

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

morcosqtya
KéZpénz meg foGhagyma...

morcosqtya
Jaaa... értem.

Dzsini
Iphone nem ér 150-et, így a maradékot kéZpénzzel kell kipótolni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
A "+potolas" mi lehet?
Fogsorpótlás vagy mi?

morcosqtya
:D
Hát már kihasználta, nem kell már...

pxxl
Kihasználtság miatt eladó? o.O fuck logic

All hail the double x!

Csak, hogy legyen valami friss tartalom:

Dzsini
Sokkal többet ért meg belőle, mintha mondjuk angolul lenne, és ő tényleg egy szót se értene.

Szerintem ha valaki elolvas egy mondatot is nem értelmezni akarja, hanem már kattint is tovább. Ez elég rossz reklám így.

★★★★★

IMYke2.0.0.0
Eljön majd az idő - talán nem is olyan sokára (még megélhetjük) - mikor már olyan fejlett lesz a Translate Google, hogy maximum diszgráfiásnak fogjuk érezni a gépi fordítást bemásolót... mert annyira pontos lesz.
Addig meg, maradnak az efféle értéktelen mechanikus fordítások, amiknek a megértéséhez kell egy kis értelem is.

Dzsini
Az automata fordítás már csak ilyen.

★★★★★

IMYke2.0.0.0
Akkor csak simán: "a "cikk" is túloz,"

A korábban általam leírtakhoz akkor is kötném az ebet.

Dzsini
A legelső és a legutolsó soron kívül a teljes hozzászólás idézet a cikkből - még a benne levő idézőjelek is, amik a cikkbeli kérdezőtől vannak.

IMYke2.0.0.0
Sajnálom, ha a saját írásodra nem ismersz rá .

Én miben túloztam? Nem is mondtam semmit. Idéztem egy cikkből. Komolyan, olvasni is tudjunk már, ne csak írni.
Dzsini
Szerintem itt mindenki tudja, hogy én nagyon megengedő vagyok nyelvhasználat terén (többek szerint túlságosan is) - inkább csak figyelem, mint érdekesség azt, hogy kinek milyen reakciói vannak. Az idézett cikk ez a bekezdése is ilyen megengedő nézetet mutat.

Néha pedig egy kicsit provokálok is - de ezt próbálom csak olyanokkal szemben tenni, akikről tudni vélem, hogy nem sértődnek meg rajta, mert tudják, hogy nincs bennem rossz szándék, és játék az egész. Aztán néha kifogjuk egymás rossz napját, és akkor van egy kis mosolyszünet :)

morcosqtya
Úgy értem az "oszt"-nak itt a jelentésértéke nem ugyanaz a két esetben. Hiába létezik "oszt" szó.

morcosqtya
Igen, ebbe nem is kötök bele, ez nem egy cv vagy szakmai jelentés csak egy fórum, de onnantól kezdve, hogy valaki a szabados nyelvhasználatát "megvédeni próbálja" nyelvtudományi érvekkel (mindeközben hibás) az már okkal ad helyet vitának és onnantól véres szájjal esik egymásnak mindkét oldal.

Ha én itt azt írom neked, hogy "oszt Dzsini hogy vagy?" és Te belekötsz az "oszt"-ba majd én elismerem, hogy csak hülyülök minden ok.
Ha elkezdek indokokat keresni, hogy ez az oszt szó a matematikai műveletet (osztás) leíró szóból fakad és a hivatalos magyar nyelvben igenis használatos ez a szótő (oszt) akkor olyanon polemizálok ami már csúsztatás és egyszerűen nem igaz. Ha elismerném, hogy argo vagy szleng és csak hülyéskedtem mindkét oldal nyugton maradna...

IMYke2.0.0.0
A "cikk" is túloz, de te még inkább: "Szerintem nem kellene ennyire szigorúan venni, főleg nem egy internetes felületen, ahol egészen másféle írásbeliséget képviselünk, mint mondjuk egy hivatalos levél, vagy nyilvános e-mailek esetében. "

Dzsini, remélem ráérzel: ismered a "mutasd meg... és megmondom..."-cuccokat...

Dzsini
Szerintem nem. Mindenki írjon úgy, ahogy az adott környezet elvárja, és amilyen képet akar magáról mutatni abban a környezetben.

Ha tudom, hogy egy környezetben minden apró hibám komoly hátrányt jelenthet (pl. szakmai szöveg, szakdolgozat, jelentkezés munkahelyre), akkor sokkal jobban odafigyelek, mintha egy valós idejű chaten egy közeli jó barátommal beszélgetek, akivel már szinte saját nyelvváltozatunk alakult ki.

Itt a fórumon is topicja és fórumozója válogatja, hogy az ottani közösség mennyire "várja el" az akadémiai helyesírást. A cikknek ez a része arra próbál utalni szerintem, hogy sokszor túl magasak az elvárások például a fórumokon, ami alapvetően egy nagyon kötetlen, szabad (szabados) környezet lenne. Ráadásképpen sokszor "érvként" van felhozva a másik helyes- vagy helytelen írásmódja. Pedig nem attól lesz valakinek igaza, hogy minden ajánlást betart.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.12.05. 12:25:35

Ez van a cikkben szerinted?
IMYke2.0.0.0
Szóval, röviden: mindenki szabadon írjon helytelenül, hibásan, magyartalanul, mert miért ne? <#wow3>

Ide illő cikk

,,Mi a helyzet olyankor, amikor a „népakarat” és a helyesírási szótárak szerkesztői nincsenek egy véleményen?

Erre nehéz válaszolni, mert tényleg a nyelvhasználók döntik el, hogy mit szeretnének használni, szóban legalábbis mindenképpen – de a helyesírásnak Magyarországon olyan nagy a presztízse, hogy azt csak úgy nem merik az emberek megváltoztatni, vagy legalábbis nagyon nyomós okra van szükségük hozzá. A szépirodalomban találkozunk nagyon sokszor azzal, hogy nem követik az akadémiai helyesírást, de ennek stilisztikai okai vannak, mert valamit ezzel ki akarnak fejezni. Internetes fórumok vitáin sokszor lehet látni azt, hogy érvek híján valaki elkezdi a másik helyesírását ostorozni.

Nem lehet, hogy ez egy olyan érvelési stratégia lesz, hogy „lám-lám, te nem tudsz helyesen írni, tehát a te érveid rosszak, mivel annyira primitív vagy, hogy még a helyesírás sem megy”?

Pontosan erről van szó, ez tulajdonképpen egyfajta műveltségi cenzus. Szerintem nem kellene ennyire szigorúan venni, főleg nem egy internetes felületen, ahol egészen másféle írásbeliséget képviselünk, mint mondjuk egy hivatalos levél, vagy nyilvános e-mailek esetében. Főleg azért, mert nem is tartozik a tárgyhoz, hogy a másik hogyan ír, hiszen ez nem lehet érv amellett, vagy az ellen, amiről beszélünk."

Szóval a kivitelez/ ki lehet vitelezni témához, pont ide illik.
morcosqtya
Buszmegállóban hallottam :
- hádde apád írt a fészbukára..

:)
fészbuka

Dzsini
"Elképzelhető azonban, hogy a szakmai nyelvhasználatban mégis elválik, vagy akár a lazább, beszélt nyelvben." - amíg érti a hallgató/olvasó, hogy miről van szó, addig oda válik, ahova csak akar :)

morcosqtya
Remélem elolvassák..
Köszi.

Dzsini
Pont a múlt héten volt a rádióban egy beszélgetés erről, hogy az "igekötőnek tűnik de mégsem az mégis elválasztjuk" mostanában milyen gyakran tapasztalható :)
link
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.12.03. 13:16:30

morcosqtya
Ki lett vitelezve - van-e ilyen kifejezés vagy sem? Helyes-e a használata vagy sem? (előzményekkel!!)

Én belefáradtam, hogy válasszal flémbe keveredjek, Dzsini neked meg van tekintélyed, forrást linkelsz meg nem vagy érzékeny a hülyeségre, toleránsan tudod kezelni.
:-)

morcosqtya
De a basusgitár se gyenge kifejezés. :)

bakkerman
törtem a fejem,hogy milyen az az "árbasus" gitár,amikor rájöttem hogy villámár - basszusgitár akart lenni...<#idiota>

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!