2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • szomferi
    na, húsvétra egy igazi gyöngyszem :D

• szomferi

• Papa01 #2453
    Én mondjuk sajnálom... szegény próbálkozik megélni...nem lehet egyszerű az élete.
  • Motoroj
    szelemi
  • morcosqtya
    bébi szisztersz
  • szomferi
  • szomferi
    uh...
  • szomferi
    találtam egy roppant jó gifet, kifejezi minden érzésemet :D

• szomferi
    pedig megnéztem volna, de legalább megvan a hirdetés szövege :D
  • pxxl
    "konpjuter ellado"

Törölt hirdetés.
    :C
  • szomferi
    ömlesztve:

konpjuter ellado
    "ujszerü 10 éve hasz nálatban lévö konpjuteremet licitre bocsátanám ha kel vaakinek szojon hozá a komentekben a géphez tecik e nem tecikti döncsétek el kel nem szoj enyi a történetek lényege"

Szeméj auto egyterŰ

"meg anyi se meg dob hoza az ember meg 12 ot azt 4x2,6ghz 2 gbvidi 4dbran ddr3 25ögbhdd sata3 ez 50 es garanciasan adjak szal ez vann nem mindenki huje"

• karajjj
  • Dzsini
    Ez egy ilyen topic :) Valaki ír valamit, én hozzáfűzök egy kommentárt, és máris azt hiszik, hogy csak azért írom, mert neki ellent akarok mondani vagy valami ilyesmi...
    Senki nem mondta, hogy ne gyűlölj valamit, és akár ne fejezd ki a gyűlöletedet nyíltan, akár itt a topicban. Azért vagyunk itt, hogy megismerjük a nyelvhasználatot, és érdekességeket, furcsaságokat mutassunk egymásnak. Nem azért, hogy elítéljünk bárkit azért, mert neki valami tetszik, vagy nem tetszik.
  • IMYke2.0.0.0
    Elhiszem, hogy úgy érzed, hogy meg kell magyarázni, ill. védeni - én akkor is rohadtul gyűlölöm ezeket "meggyökeresedett" rövidítéseket, szavakat írásban, és élőszóban egyaránt.
  • Dzsini
    Ezt nem nagyon lehet tudni, főleg írásban nem - szóban már egy fokkal több metakommunikációd van a szó mellett, és ha ismered a nyilatkozót, akkor rá lehet jönni, hogy miért is használja.

A fiatalok egy körének köznyelvébe belekerült már az internetes szleng élőszó változata, sok helyen hallani - nekem is furcsa, de én nem az a generáció vagyok. Az én nyelvhasználatom is furcsa számukra, és a szüleim számára is. Ez egy ilyen sport.
  • IMYke2.0.0.0
    Én amúgy is ütném - a "lol" inkább sértő, semmit kifejező.
  • szomferi
    ha tényleg hangosan nevet rajta (párszor belefér azért), akkor oké, de ha csak kötőszóként használja, azt én is ütném :D
  • Dzsini
    Lehet, hogy a használó számára van stílusbeli, értékbeli különbség a "nyilatkozta" és a "lenyilatkozta" között, és ezt próbálja kifejezni vele.
    Az is lehet, hogy egyszerűen a mostanában egyre jobban terjedő szokás része, hogy mindenhova igekötők kerüljenek :)
    Igazából az átlag ember számára érthető a szó, egyértelmű a jelentése (ha a fent említett többlet értéket nem is ismeri az, aki találkozik vele), tehát szerintem nincs vele gond.

A Nemzeti Szövegtár nyilvános részében (kb. 200 millió szóból álló korpusz, kb. 10 évvel ezelőtti frissességű) a nyilatkozta 370-szer gyakrabban szerepel, mint a lenyilatkozta (és ragozott formái).
  • IMYke2.0.0.0
    Ütném a lol-ozók fejét én is.
  • szomferi
    mit szóltok ahhoz, hogy lenyilatkozta? MTA szerint helyes, szerintem is, de mindig van olyan, aki okoskodik, hogy mi ez a trendi szó (amikor ő meg a lol-t szórja)
  • Dzsini
    A tippem az, hogy sima fordítói hiba, valahol messze megcsinálták a szövegeket, aztán mire látta valaki itthon, már kész volt.

elemzés
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2014.10.13. 10:05:39
  • Dzsini
    Matekos szemmel nézve - főleg írásban - egyértelműen a számokkal leírt érték / maximum forma a logikusabb (sima osztás).

Kimondva viszont a tízből kilenc fogorvos ezt ajánlja vagy ötből négy pont szerintem kellemesebb, mint a kilenc fogorvos tízből ezt ajánlja, vagy négy pont az ötből, mert az első változatnál rögtön megtudod a maximumot és utána az értéket azonnal el tudod helyezni, míg a másodiknál utólag kell visszaszámolni, hogy a maximum ismeretében mennyit is jelent az érték (olyat meg nem mondunk, hogy "kilenc tized fogorvos" vagy "négy ötöd pont" - ami az írásban használt változat igazából helyes kiejtése lenne :) )

De eléggé biztos vagyok benne, hogy valóban nincs rá szabály, hiszen mindkettő könnyen értelmezhető, főleg leírva. Vagy lehet százalékokat mondani, és akkor nincs lehetőség se a félreértelmezésre.
  • IMYke2.0.0.0
    Én is "9 tized"-nek használom - pl. filmpontozás --- Jack Reacher
  • Motoroj
    9/10 az matematikailag is 90%, azaz kilenc tized. Ránézésre is kellemesebb így a szemnek (bár ez emberfüggő lehet).

Az tény hogy szabályt nem láttam még rá, hogy így lenne a helyes.
  • karajjj
    Én is így szoktam használni.
  • Dzsini
    10 pontból 9 - ebben az irányban leírva is teljesen jó.
  • Motoroj
    A 10/9 az ugyebár olyan bő 110% körül van? Tényleg jó filmnek kell lennie.
  • szomferi
    :DDD

ma találtam: 27% lékos
  • Rage47
    nem bírtam olvasni
  • IMYke2.0.0.0
    Úristeeeeeeeeeeeeennnnnnnn....
  • szomferi
    olvasgattam PH-n az erre szakosodott topikot, vannak gyöngyszemek rendesen :D

Apszulutt tökéletes darab.
    107 kg.-ram vagyok
    ki ráj
    mágiára vele
    át basza

Utoljára szerkesztette: szomferi, 2014.09.27. 00:21:44
  • szomferi
    Hagyj kérdezzem már meg

egyre több ilyen hagyos dolgot látok...
  • pxxl
    "Nagyon jó film köszi érte.10/9 akinek meg tetszik ne néze,és legyetek hálásak a fel töltönek érte"

Több sebből vérzik, és még logikátlan is. :D
  • morcosqtya
    Azt hiszem nincs megelégedve a pályával.
  • szomferi
  • karajjj
    Lehet, hogy igazad van. Reggelente szoktam indulás előtt a félhetes híradót nézni és lassan minden halálos balesetről így beszélnek... Azt még megértem, ha Győrfi használ ilyen kifejezéseket, de hogy már folyamatosan ez megy, azt kicsit túlzásnak érzem.
  • Dzsini
    Ez szerintem tipikus példája annak, amikor a szaknyelv (orvosi, esetleg jogi) átszivárog, vagy bizonyos területeken túlhasználnak kifejezéseket. Szabad(na) halálost mondani, de a szövegíró vagy egyszerűen másolta a hivatalos szövegből (ahol viszont elvárt nyelvhasználat részeként szerepel), vagy nagyon megtetszett neki, és fel se tűnik neki, hogy nem hangzik túl jól harmincadszorra (ha ugyanarról a híradóról van szó) :)

Olyan, mint a tényállás megállapítása.
  • karajjj
    Hetek óta hallgatom, hogy a híradóban folyamatosan emlegetik, hogy "élettel összeegyeztethetetlen sérülés", értem én, hogy van ilyen szakkifejezés, de eddig ezt úgy mondták, hogy halálos sérülés. Már nem szabad ilyet mondani a TV-ben?
  • IMYke2.0.0.0
    Jó magyarul: hólidzsízuszkrájsztinhájhevön...
  • kamionosjoe
    [Rombolino] ez buzis paja nem lehet konyebet adni vagy mi kis kurvakar a kicsi nalta eszt a pajat le kell bannolni

Azért ez már nekem is sok. Elvileg magyar nyelv.