690
-
Caro #88 A fekete lyukakról annyit:
Ott van az Einstein-Rosen híd elmélete.(féreglyuk)
Ha ez tényleg így van, és léteznek a fehér lyukak is, akkor a fekete lyukból semmi nem jöhet ki, hanem legfeljebb a túloldalán, de eléggé dematerializálódva.
Az nem bizonyítás, hogy a galaxis sík, akkor szivárog, mert a Naprendszernek is van egy keringési síkja.
Tehát piciben ugyanaz létrejön, pedig a Naprendszerben nem a Napból kijövő anyag hozza létre a bolygókat, hanem fordítva, a sűrüsödő köd középen a legerősebb, és kívül pedig más helyeken is besűrüsödik.
Vagy ott a kettős csillag rendszer: semmi nem mondja, hogy a két csillagnak egy síkban kell forognia, mégis egy síkba esnek a bolygókkal. -
Caro #87 BiroAndrast fogom idézni: :)
http://www.sg.hu/cikkek/38857
"A tér tágulásának sebességére nincs elvi korlát. Ezért működhet elvileg a warp-drive is." -
kukacos #86 Tulajdonképpen ilyenkor roppant szórakoztatóak ezek a fórumok :) Azért az nem mindennap fordul elő, hogy a témához még csak halványan sem konyító önjelölt gépészek tudományos elméleteket farigcsálnak fekete lyukakról, mi több, igazolva látják az elméletüket, a többiek meg kontráznak hozzá :) Öregem, legalább helyesen írni megtanulnál. Ezer helyen bele lehetne kötni az elméleteidbe - kezdve mondjuk azzal, hogy a spirálkarok nem anyagáramok, hanem sűrűsödési hullámok, a csillagok sugártól függően különböző sebességgel mozognak bennük - de ez bizonyos mértékű hülyeség felett már én is elfáradok, és marad a szarkazmus. Pedig roppant türelmes szoktam lenni itt. Nem baj. Igazad van. Te már akkor megmondtad, amit senki a világon rajtad kívül (persze ez sem igaz). Egyébként amit javaslok először, hogy tudóspályád első lépéseként a szerénységgel kezd, és próbáld meg elolvasni és MEGÉRTENI, mit csináltak mások ebben a témában. Minden rendes tudós ezzel kezdi, és nem azért, mert fafejű vaskalaposok, azokra épp az ellenkezője a jellemző. Ja és persze küldd be az elméletedet egy szaklaphoz, meglátjuk, őket is lenyűgözi-e a zsenialitásod (legyen nekik is egy jó napjuk). Komolyan, kötelezővé tennék egy kutató szakot mindenkinek, legalább legyen valami képe arról, mi is az a tudomány és hogy kell csinálni.
-
#85 Ugylátom bailonak agymenése van kár hogy csupa hüjeséget hord össze -
#84 Még Einstein is visszavonta a saját relativitás elméletét és "Élete legnagyobb baklövésének" nevezte. Szóval néha még a legokosabbak is tévedhetnek néha
És tudod mi a legviccesebb: Einstein azt hitte, hogy a Lambda egy tévedés. Mostanság derül ki, hogy tévedett, az a Lambda az tökéletes az, aminek lennie kell (azaz elsőre volt jó az elképzelése, tévedett, hogy tévedett :)))) -
#83 Hát, ennek a hozzászólásodnak nem sok értelmét látom, nyugodtan töröltetheted :)) -
#82 Amennyire én tudom, évtizedek óta sejtik ezt a csillagászok. Persze bizonyítani nem olyan könnyű egy feketelyuk létezését, lehet, hogy ez csak nemrég siekrült.
Amennyire meg én tudom a csillagászok ledöbbentek, amikor egy galaxis középpontjánál elhaladó csillag sebességét vizsgálták, hogy a középpont felé gyorsabbak a csillagok (azaz lennie kell ott valaminek, ami körül forognak, különbel elszöknének). Erre elsőre az volt a tézis, hogy az egy spéci galaxis. Na ekkor jött aztán hogy elkezdték a többi galaxist is szépen megnézni, és mit ad isten, hát nem ott volt az összes közepén a SBH :)))
Mitől szivárog? Van fogalmad róla, hogy mennyi energia kell ehhez? És akkor még nem is beszéltünk a végtelen téridő görbületről.
Sztem begyepesedett gondolkodás, hogy a fekete lyuk egy zsákutca, és onnan semmi ki (a Föld meg lapos)
És ha belegondolsz, hogy mennyi energia kell ahhoz, hogy szivárogjon, akkor gondolj bele abba, hogy mennyi energia az a galaxisnyi anyag. No ez már elég sok energia neked?
Meg aztán ez azt jelentené, hogy a galaxisok magjától kifelé haladva egyre öregebb csillagokat találnánk. Márpedig tudtommal ilyen összefüggés nincs.
Erről már írtam, olvasd el :)
És még hosszan lehetne sorolni az ellnevetéseket, mert nagyjából az egész asztrofizikát fejtetőre állítja az elképzelésed.
Persze Einstein elképzelése semmit se állított a feje tetejére :) Erre talán csak az lenne a válaszom, hogy ÉS ??? :p
Vagy éppen belehullik az anyag, nem?
A behulló anyag ugyan mitől írna le sprirált?? miért nem egyenesen beleesik ???
Vagy mert forognak, és a centrifugális erő kilapítja őket?
És vajon mitől forognak a galaxisok ? Ne mond már, hogy "a központi gravitáció keltette ár-apály hatására", mert menten elkap a röhögőgörcs. Buta példa: képzelj el egy felhőt (pl egy gömb), a közepe összesűrűsödik és el kezd forogni, mi fog akkor történni a felhővel? Szépen behullik az egész a fekete lyukba (merthogy ezt pl fekete lyukaknál elég szépen meg tudták már figyelni, nem alakultak ki körülötte bolygók/csillagok)
Miért ne lennének azok? Az ősrobbanáskor nagyjából egyenletes anyageloszlás jött létre, tehát épp hogy az ettől való eltérés igényel magyarázatot.
Ha egyenletes lenne az univerzum anyageloszlása, akkor pl nem lennének bolygók, hanem csak felhők. Éppen az a lényeg, hogy csomópontosodott az anyag az univerzumban -
Déta #81 Te BiroAndris! Hidd el, hogy nekünk elég egyszer is elolvasni egy hozzászólást, nem kell Neked is még becopy-znod, hogy aztén feltegyél egy párszavas kérdést... Köszönjük megértésed!
Amúgy Babylon! Szerintem te nagyon értelmes lény vagy, ritkán látni ilyet itt a fórumokon, bevallom csak érted olvastam végig az egészet.
A többiek meg már ne legyenek ennyire szkeptikusak! Még Einstein is visszavonta a saját relativitás elméletét és "Élete legnagyobb baklövésének" nevezte. Szóval néha még a legokosabbak is tévedhetnek néha. Reméljük mi SG-ek minél Kevesebbet. :) -
#80 4) ha meg lehetne mérni egy a galaxis középpontjában lévő fekete lyuk forgási sebességét (és irányát), sztem az tökéletes bizonyítékként szolgálna egy egyszerű modellhez: forgó lufiból víz elszökik :)) -
#79 "Az ősrobbanás kezdeti fluktuáció tették lehetővé azt hogy ne egy egyenletes gázköd legyen a világegyetemből ... ezt a háttérsugázzás eloszlás változásában is kimutatták. Akkor azt is ki lehetne mutatni ha az általad említettnél nagyobb (only SBH) variáció lépett volna fel. Szerintem. "
Egyetértek, a SBH feltétele, hogy csomósodás lépjen fel, tehát nem egyenletes eloszlás (habár megfelelő sűrűségnél, vagy megfelelően nagy időt nézve akár)
"Ezzekkel a tényekkel arra akarok rávilágítani hogy ha lenne ilyen elmélet akkor már rengeteg ténnyel alá lehetne támasztani ... de erről még nem hallottam. De cáfolj rám!"
most hallassz :)) Az, hogy mások még nem találták ki nem indok arra, hogy nem is lehet igaz :) -
UnnameD #78 Igen, azt elírtam. De maga a tér is tágul nem? Az viszont már fénysebességgel megy. -
BiroAndras #77 "Ha nő a fénysebesség, nő a tágulás sebessége, mivel az is mindíg épp fénysebességgel megy (ha persze nincs elég anyag, hogy megfékezze a tágulást)"
Nem fénysebességgel tágul. -
BiroAndras #76 "Nem tudom, ez már jóval az én tudásszintem felett van."
Tehát nem értessz hozzá, de azért csak beleszólsz...
"Viszont vannak elfogadott tézisek, amik alapján logikus modellekket lehet felépíteni (több kevesebb sikerrel megközelítve a valóságot)."
Pontosan. Ezeket veszed semmibe most fel éppen.
"Én felépítettem magamnak egy ilyen modellt, amit eddig elfogadhatónak találtam."
Ha nem haragszol, én jobban bízom a fizikusok modelljeiben. Főleg, hogy a tiédet még nem is ismerjük, cask 1-2 következményét.
"Gépész lennék (volt áramlástan, egyebek...), az SBH jelenléte valahogy első ránézésre jött, és teljesen ledöbbentem a talált tudományos magyarázatoktól"
A csillagászatban a relativitás elmélet és a kvantum fizika dominál. Amíg ezeket nem ismered, addíg kár megszólalnod. -
BiroAndras #75 "Mennyi, 8-9 éve leírtam, hogy minden galaxis középpontjában egy Supermassziv fekete lyuk -Supermassive Black Hole- van (csak fórumba, nem publikáltam).
Talán, 3-4 éve rájöttek, hogy jéééé tényleg ott van (addig teljesen elképzelhetetlennek tartották a csillagászok)."
Amennyire én tudom, évtizedek óta sejtik ezt a csillagászok. Persze bizonyítani nem olyan könnyű egy feketelyuk létezését, lehet, hogy ez csak nemrég siekrült.
"5-6 éve megmondtom, hogy a galaxisok ezekből a fekete lyukakból keletkeztek (hány év kell még, hogy erre is rájöjjenek ??)
Hogy? A fekete lyuk elér egy kritikus tömeget (befolyásoló tényező a forgási sebessége), amit követően anyag kezd el szivárogni belőle."
Mitől szivárog? Van fogalmad róla, hogy mennyi energia kell ehhez? És akkor még nem is beszéltünk a végtelen téridő görbületről.
Meg aztán ez azt jelentené, hogy a galaxisok magjától kifelé haladva egyre öregebb csillagokat találnánk. Márpedig tudtommal ilyen összefüggés nincs.
És még hosszan lehetne sorolni az ellnevetéseket, mert nagyjából az egész asztrofizikát fejtetőre állítja az elképzelésed.
"A legszebbek talán a 3 karú lassan forgók, ott látszik a legjobban, hogy hol van az a 3 pont a fekete lyukon, ahol elkezdett szivárogni az anyag"
Vagy éppen belehullik az anyag, nem?
"Miért is síkok a galaxisok? Mert a forgástengelyére merőlegesen az egyenlítőknél "eregeti" az anyagot"
Vagy mert forognak, és a centrifugális erő kilapítja őket?
"Miért olyan rendezettek a galaxisok?"
Miért ne lennének azok? Az ősrobbanáskor nagyjából egyenletes anyageloszlás jött létre, tehát épp hogy az ettől való eltérés igényel magyarázatot. -
plamex #74 Akkor összefoglalom mi az ami bizonyítaná az elméletedet:
1. Kifelé tartó csillagok.
2. Csillagélettartam eloszlás ... (karok végén nagyobb fémtartalmú csillagok .. feketelyukak)
3. háttérsugárzás-eloszlás mértékében fellépő fluktuációk mértéke.
Aki tud még szóljon.
-
plamex #73 " No szóval ott van ez a sűrű nagy anyagtartalmú leves. A csomósodás akár csak 2 anyagrész egymáshoz közelebb kerülésével is elkezdődhetett, ekkor már a gravitáció hosszú idő alatt szépen nagyra növelte .... amíg SBH nem lett belőle. Abból meg egy galaxis magja "
Az ősrobbanás kezdeti fluktuáció tették lehetővé azt hogy ne egy egyenletes gázköd legyen a világegyetemből ... ezt a háttérsugázzás eloszlás változásában is kimutatták. Akkor azt is ki lehetne mutatni ha az általad említettnél nagyobb (only SBH) variáció lépett volna fel. Szerintem.
Ezzekkel a tényekkel arra akarok rávilágítani hogy ha lenne ilyen elmélet akkor már rengeteg ténnyel alá lehetne támasztani ... de erről még nem hallottam.
De cáfolj rám! -
#72 Huh, érdekes gondolat. Egy pillanatra a túlfújt kipukkasztott szappanbuborék jutott eszembe róla. Az univerzum tágulásával még csak érintőlegesen foglalkoztam -
#71 "Ha az az állítás igaz hogy ez az SBH szolgáltatja a galaxis anyagát akkor mindenképpen igaznak kell lenni STATISZTIKUSAN annak hogy a karok végén gyakoribbak az öreg csillagok , feketelyukak "
Feltételezve, hogy a kilökődés azonos sebességű marad, ami persze megintcsak nem igaz :)
Amikor több anyagot lő ki, akkor az nagyobb nappá, vagy akár kapásból kis fekete lyukká álhat össze, tehát már a kilökődés után is lehetséges sztem fekete lyukat találni
"STATISZTIKUSAN több csillag tart kifelé"
de itt viszont már számít a szökési sebesség (kívül vagyunk az eseményhorizontton), tehát itt egy érdekes kérdés, hogy elég nagy-e a csillagok sebessége, hogy elszökjenek a SBH-tól, vagy csak orbitra fognak állni? Az én tippem, hogy lassulva tovább szöknek
"ha a nagy elmék nem tudják megtippelni akkor te honnan tudod"
Nem tudom, ez már jóval az én tudásszintem felett van. Viszont vannak elfogadott tézisek, amik alapján logikus modellekket lehet felépíteni (több kevesebb sikerrel megközelítve a valóságot). Én felépítettem magamnak egy ilyen modellt, amit eddig elfogadhatónak találtam.
"Azért mert a SBH jelenlétére vonatkozóan malacod volt ? :))"
Gépész lennék (volt áramlástan, egyebek...), az SBH jelenléte valahogy első ránézésre jött, és teljesen ledöbbentem a talált tudományos magyarázatoktól
-
UnnameD #70 Aha. Tehát ezért is gyorsulva tágulhat az univerzum. Ha nő a fénysebesség, nő a tágulás sebessége, mivel az is mindíg épp fénysebességgel megy (ha persze nincs elég anyag, hogy megfékezze a tágulást) -
plamex #69 "Az összes csillag így keletkezne szerinted ?
Egy jelentéktelen része keletkezhetett a SBH körüli ködökből is, de sztem elhanyagolható
Mert akkor a karok széle felé feketelyukyak a közepén közepes élettartalmú , közepe felé fiatal csillagoknak kellene lennie... Megfigyeltek már ilyen eloszlást
Ez sok mindentől függ, többek között az éppen kilökött anyag összetételétől. Lehet, hogy elősször csak gázokat lökött ki, azoknak tovább tartott összeállni csillaggá"
Ha az az állítás igaz hogy ez az SBH szolgáltatja a galaxis anyagát akkor mindenképpen igaznak kell lenni STATISZTIKUSAN annak hogy a karok végén gyakoribbak az öreg csillagok , feketelyukak ...
Ha ez bizonyított szerintem az elméleted is bizonyított ...
De ha az eloszlás egyenletes ... sajnos azt kell mondanom hogy csak egy fikció.
Másrészt azt is meg kellene figyelnünk hogy "kifelé" tartanak egyes csillagok ... (mint egy fellőt műhold)
szerintem ezt se nehéz bizonyítani. és STATISZTIKUSAN több csillag tart kifelé.
"ami igaz is lenne, ha ott érvényesek lennének a fizika ezen szabályai. pl: v=s/t sem lehet igaz, mivel ott az idő és a tér oly módon deformálódik, amit a legnagyobb koponyák sem tudnak még megtippelni sem"
ha a nagy elmék nem tudják megtippelni akkor te honnan tudod ? Azért mert a SBH jelenlétére vonatkozóan malacod volt ? :)) -
#68 OK, feldobom nekik az elméletemet, csak előbb csinálok hozzá 1-2 animációt :)
Akkor talán érthetőbb lesz :) -
#67 Ha jól emlékszem a fény sebessége a Lambdától függ (milliárdnál nagyobb nagyságrendű években nézve). Ez a lambda meg elképzelhető úgy, mint a levesben a nem víz (buta hasonlat, de jobb nem jutott eszembe). Valahol mintha olvastam volna, hogy bizonygatják, hogy régebben sokkal nagyobb volt a lambda, és kisebb a fényseb (sűrű levesben lassabb a fény, tényleg buta hasonlat, de nem tudok jobbat)
A lambda csökkenés okai lehetnek
Az unverzum tágul (ettől persze a benne lévő energia a lambda nem csökkenhet),
a fényseb gyorsul (ez egy következmény, nem az ok),
az univerzumban az összeállt anyagmennyiség nő (na ez okozhatja a lambda csökkenését, ahogy az energia átalakul anyaggá),
hogy ez hova vezet?
-
UnnameD #66 hoppsz az előző az más link.. itt a jó jó link -
UnnameD #65 "és kicsi a fénysebesség(jól emlékszem, a lambda csökkenésével nőtt a fénysebesség?" ömm... lehet nem olvastam eléggé utána, de a fény a térben, azon belül vákumban nem nagyon változtatja a sebességét. De te mindjárt elmondod nekem :) -
#64 hogy hogy alakultak ki az ősrobbanás után az általad említett szuperlyukak
Már vártam ezt a kérdést. Képzeld el a mai univerzumot, mint egy erősen felhígított levest. És most képzeld el az ősrobbanás utáni univerzumot, mint egy nagyon sűrű levest. Akárhogy kavarod, mindenképpen csomódosni fog.
Ugyanez történhetett az ősrobbanás után is. Akkortájt még nagy volt a Lambda, és kicsi a fénysebesség(jól emlékszem, a lambda csökkenésével nőtt a fénysebesség?). No szóval ott van ez a sűrű nagy anyagtartalmú leves. A csomósodás akár csak 2 anyagrész egymáshoz közelebb kerülésével is elkezdődhetett, ekkor már a gravitáció hosszú idő alatt szépen nagyra növelte .... amíg SBH nem lett belőle. Abból meg egy galaxis magja (ami a galaxis anyagának kb 99.9999999999999999999%-át tartalmazza)
És milyen időközönként löken ki annyi anyagot ami csillagok képződősét eredményezi ?
Az anyag kilökődése folyamatos
Mennyi időbe telne és milyen sebességgel kellene kilöknie anyagot hogy pl a kar szélére elérjen egy csillag?
Gondolkozz 4 dimenzióban Mcfly :) A karok szélén lévő anyag az elősször kilőtt anyagok, amik lassan szöknek el a SBH-tól
Az összes csillag így keletkezne szerinted ?
Egy jelentéktelen része keletkezhetett a SBH körüli ködökből is, de sztem elhanyagolható
Mert akkor a karok széle felé feketelyukyak a közepén közepes élettartalmú , közepe felé fiatal csillagoknak kellene lennie... Megfigyeltek már ilyen eloszlást
Ez sok mindentől függ, többek között az éppen kilökött anyag összetételétől. Lehet, hogy elősször csak gázokat lökött ki, azoknak tovább tartott összeállni csillaggá
a feketelyukak felrobbanása mellett érvelt
Sztem ez nem explozió, hanem, implozió, azaz összeroppanás (áá ez se jó, mivel nem hirtelen, és egyensúlyi állapot)
feketelyukak gravitációs tere olyan erős, hogy a szökési sebesség csak fény sebessége felett lenne
ami igaz is lenne, ha ott érvényesek lennének a fizika ezen szabályai. pl: v=s/t sem lehet igaz, mivel ott az idő és a tér oly módon deformálódik, amit a legnagyobb koponyák sem tudnak még megtippelni sem
de ha ettől elvonatkoztatunk, pl az idő felgyorsul, vagy a térgörbület miatt az út értéke nem valósan kicsi (tehát relatív a közelébe se ér a fényseb-nek), akkor talán Einstein bácsi sem kötne belénk :)
SBH eseményhorizontja tömegével arányos kb Naprendszer méretű
Akkora nem lehet, mert akkor éppen mi is az eseményhorizontján belül lennénk :)
-
UnnameD #63 link
Itt elég sok minden van -
Szalma #62 (Az eseményhorizonton belüli "robbanás" szükségszerűen csakis befelé történhet. Kérlek, számolj egy kicsit! Számomra a "kilógás" az egyedüli elképzelhető mód, hogy a fekete lyuk "anyaga" végigérjen a végtelen hosszúságban felcsavart téridőn... Bár már ez is erősen hajánál fogva előrángatott megoldás, mert SENKINEK nincs biztos tudása arról, hogy mi a szösz van az EH-n belül.
Tehát igazad van.)
Szeretettel:
Szalma -
plamex #61 "Valahol olvastam, hogy próbálnak csinálni um. lombikbébi univerzumot, ahol manipulálni lehet kis mértékben a természeti törvényeket..
"
ilyet hol olvastál ... érdekele ... :)
Sőt ... szeretnék én is csinálni egy lombikunivese-t :)
Igen ez az antrópikus el ... nem én találtam ki. -
UnnameD #60 "Pl.: gondoltad volna hogy a világegyetemben ha egy fizikai állandó más lett volna (Pl proton tömege nagyobb lenne vagy a gravitáció lenne erősebb kölcsönhatás ),
akkor az élet ki sem alakulhatott volna ? "igen, nagyjából ez az antropikus elv :) csak olyan világok létezhetnek, amit a bennük 'élő' dolgok megfigyelhetnek. Az 'élő' azért van idézőjelben, mert az ég világon senki meg nem mondja, hogy egy más természeti törvényű világban mit lehet élőnek nevezni Valahol olvastam, hogy próbálnak csinálni um. lombikbébi univerzumot, ahol manipulálni lehet kis mértékben a természeti törvényeket.. -
#59 Nem kell kilógnia. Éppen az a lényeg, hogy belső robbanás (áá tágulás talán a jó szó) okozhatja azt a lökéshullámot, ami hatására anyag lökődik ki az SBH-ból
Miért is nem állja meg a helyét a csillagászok által a mai napig szajkózott "a SBH ár-apály hatásai miatt alakultak ki a karok" elmélet? Mert teljesen lehetetlen pl pont a kis karszámú lassú forgásúaknál. Csak a vak nem látja, hogy az a kifelé áramlás miatt olyan :)) -
plamex #58 Hát igen ... az bizonyíték lenne ha ez az eloszlás megfigyelhető lenne .
Az bizonyít aki állít ...
Nézz utánna az adatoknak ... Hajrá ! :)
Jó munkát ! -
plamex #57 neharagudj hogy megkérdezem de mi az elképzelésed hogy hogy alakultak ki az ősrobbanás után az általad említett szuperlyukak ?
És milyen időközönként löken ki annyi anyagot ami csillagok képződősét eredményezi ?
Figyeltek már meg ilyen méretű kilőkődést ?
Mennyi időbe telne és milyen sebességgel kellene kilöknie anyagot hogy pl a kar szélére elérjen egy csillag?
Az összes csillag így keletkezne szerinted ? Mert akkor a karok széle felé feketelyukyak a közepén közepes élettartalmú , közepe felé fiatal csillagoknak kellene lennie... Megfigyeltek már ilyen eloszlást ? EZT könnyű lenne szerintem statisztikusan ellenőrizni !!!!!
Ilyen vitám már volt lola munkatársal ... ott ő a feketelyukak felrobbanása mellett érvelt.
Én azt hoztam fel érvként hogy a feketelyukak gravitációs tere olyan erős, hogy a szökési sebesség csak fény sebessége felett lenne lehetséges ami ugye a tömegnövekedés miatt nem valósul meg ugyenis a robbanás energiája fény sebesség-hez hartásnál egyre inkább a tömegnövekedésre fordítódik.
Ezt részecskegyorsítók kisérleteire hagyatkozva állítottam ahol a részecskéket fény sebesség közelébe gyorsítják de minnél több energiát közölnek a részecskékkel nem a gyorsításra megy
el hanem a tömegnövekedésre...
Olyan mintha pofonvágnál egy részecskét akkor ha nagyon nagy erővel ütöd meg akkor nehezebb lessz . és minnél nagyobb pofont adsz annál nehezebb lesz de nem megy gyorsabban. :)
Ha jól tudom egy ilyen SBH eseményhorizontja tömegével arányos kb Naprendszer méretű.
Ettől függetlenül lehetséges hogy eseményhorizonton belül osszcilláljon a feketelyuk .
-
Szalma #56 (Egy extra méretű/nagyon gyorsan forgó fekete lyuk anyagkorongja/gyűrűje ESETLEG kilóghat az elvi szingularitás eseményhorizontja mögül, lehetővé téve az új "preanyag" szabadulását.
De eléggé valószínűtlen... Nem számoltam utána, de lehet, hogy nem létezik ilyen konfiguráció.
A kékségre még egy "magyarázat": a lyuk által felcsavart térben, fénysebességhez mérhető sebességgel mozgó napok fénye, ha a lyuk közeledik hozzánk (márpedig az Androméda igen) a "vöröseltolódás" miatt látható számunkra kéknek.)
Szeretettel:
Szalma -
zpe #55 Végülis egy csillag körül is van forró ritka gázfelhő! Fene se tudja! -
#54 Ahhoz, hogy tényleg egy tudományos lapban lehozzam szükségem lenne egy konzulensre (annakidelyén még a korridoron volt 1-2 prof akivel meg lehetett a dolgokat beszélni, de ritkán voltak online -és 1-2 igen vaskalapos volt, pl akár hogy magyaráztam nem akarta elfogadni, hogy SBH van a galaxis közepén- derégvót :))
Egyébként elég egyszerű elmagyarázni, azért se merem publikálni mert olyan triviálisnak tűnik :) -
#53 fizikai anyag kilőkődésre.
Helye az egyenlítő mentén (szimmetrikusan)
Kilökődési helyek száma változó >=3 (de talán láttam már képet egy 2-esről is?)
-
plamex #52 a mondás is így tartja hogy: sz*rból nem lehet várat építeni :)) -
HUmanEmber41st #51 mrzed001 és kukacos urak!
Amikor elfogynak az érvek, mindig nekiáll valaki személyeskedni.
Ezért is fejlődik olyan nehezen a tudomány.
Aki valamire rájön és nincs ereje a vaskalapos tekintélyekkel szemben vitázni, bármennyre is igaza van, nem ismerik el.
Nem az számít, mit mond, hanem az, h ki mondja. -
plamex #50 ha hasonlatot akarnék akkor olyan pl építeni akarok egy teljesen automatuzált renaultgyárat ... de csak szaharahomok áll rendelkezésemre ... :) -
dez #49 Ha nem csak mint ötletet, tippet közlöd, hanem mint jól megalapozott, felépített teóriát, talán lesznek is páran a kutatók közül is, akik odafigyelnek. (Mondjuk ehhez valamilyen tudományos lapban kell közölni. De mégegyszer: nem csak mint tippet.)