Civilization IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sipocz
Ja! megmég az "elvérzés"-rõl (májerkodás): nemtom mi módon adjátok meg a promóciókat a katonáitoknak, de én az elsõ promócióban a katona alapjellegét szoktam megerõsíteni a másodikban általában a medic-et kapják (még a hajók is!). Egy-egy elhúzódó csatározásban bizony nagy hasznát szoktam venni, persze "hosszúság az erõ felett" dologgal nincs mit tenni és egy-egy egység 2-nél több csapást egy körben már biztosan képtelen túlélni😞.

\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)

Kodlovag
Nekem már volt úgy, hogy pont a háború elõtti körben mentettem (elõte meg vagy 20 körig nem), tehát volt lehetõségem visszatölteni még béke állapotba. És bármit próbáltam csinálni, nem tudtam elkerülni, hogy a következõ körben háború legyen. Pedig még cseréltem is vele, még a vallását is felvettem, hogy rendesen plusszos legyen a diplomácia, de a következõ körben akkor is megtámadott. Egyszerûen ha túl gyengének lát, és már mindent elõkészített, (beleértve a katonáit a határod közelében,) megtámad és kész. Nem tudod elkerülni.

Ha az államforma rabszolgaság, akkor gyorsan befejezhetsz 1-2 katonát némi népességáldozat árán, mégsem javasolnám ezt. Én pont az ilyen esetekre mindig tartogatok egy 2-3 fõs tartalék hadsereget, amit oda vezényelhetek, ahol hirtelen kell. Ezek rendszerint támadó jellegû egységek (legjobb, ha lovasok, vagy ami az ellen támadói ellen a leghatékonyabb), mivel legjobb védekezés a támadás, nem várom meg, hogy elkezdje ostromolni a városomat. Megütöm a támadóerõt, és a túlélõimet visszavonom abba a városba, amit az AI vélhetõen ostromolni fog. Ott gyorsan felgyógyulnak, egyben extra védelmet jelentenek. Közben az AI sérült egységei nem fognak meggyógyulni, ennyivel is kisebb az ütõereje.
Ha nincs ilyen tartalék haderõd, akkor a csatatértõl távoli városaidból, amiket garantáltan nem érhet támadás, vonj ki egységeket. Még akkor is, ha nem marad ott védekezni senki. Villámgyorsan kezdd el pótolni õket, és lehet számítani néhány lázadozó boldogtalan emberre is, amíg a város védtelen. Persze ha van elég happy face a városban, akkor nem probléma.
Ha még így sem sikerül megvédeni magad, tölts vissza egy jóval korábbi állást, és gyúrd egy kicsit a haderõt. Így még akár a háborút is elkerülheted.

Sipocz
Tapasztalataim szerin a MakedónSanyi egy agresszív f@xfej és nem sok egyezkedni való van vele ha éppen egyike az AI vezéreknek😞(. Ha egy határozott irányban száll partra akkor seregátcsoportosítás kell. Nemtom a civikjeidet, de ez pl. monarchiában rázós is lehet, mert a háború hallatán a város népességének kb. fele vörösre vált, de ugyanezt még fokozhatja a "szólásszabadság" is. Ha tudsz dumálni a Sanyival akkor probizd meg leszerelni, de ha már a serege hajózik feléd akkor így is úgy is partraszáll mert neki már ez egy megkezdett mûvelet, ha meg már ott van egy valag katona ez a büdös használni is fogja😞. Nem tudsz esetleg legyártani egy-két hadihajót és egy kamikaze imádság közepette nekinyomni az inváziós flottájának?

NEXUS6
A mostani gámém nekem is elég érdekesen alakul. Egyrészt az elején 1 kontinensen egyedül voltam néhány jókedvû, ámde meglehetõsen erõszakos barbár társaságában, akik mellesleg 3 várossal is megajándékoztak. Habár úgy tûnt ez egy veszett helyzet, még is sikerült 12-13 várost is alapítani. Mire kapcsolatba kerültem másokkal, addigra viszont eléggé lemaradtam a tudományban, de meglepetten tapasztaltam, hogy ez alatt az AI-k csak 5-6 várost építettek!!!!
Szal jó pár száz év alatt simán behoztam õket, mert népességben és területben is ûber vagyok.
Amúgy nálam szabad vallásgyakorlás van és úgy tûnik, hogy a városomban elterjedt vallások más más pozitív dolgot hoznak, aranyat egészséget stb.
Lehetséges ez vagy elnéztem valamit?

Ám az Alexander gyerök aki meglehetõsen hátul szerepel a rangsorban egyszercsak betámdott. Az elsõ tömeges csapását mint Neo Szmisszügynököt, fél kézzel hárítottam, viszont csak nem akart a harcikedve lohadni, szal a gránátosaim sajna elvéreztek, a városom meg elveszni láccik.
Most újrabetõlt, és megy a sakkkozás!

Valakinek van valami ötlete, hogy lehet egy város védelmét pár kör alatt felgyúrni, vagy töltsek be inkább háború elötti állást és egyezkeggyek Sanyival?

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Sipocz
A finacial azt jelenti pontosan, hogy minden olyan cellára ami legalább 2 db aranyat termel hozzáad még egy aranyat. Tehát egy prosztó sikságra ami 1-1-1 termelésü nem képes rárakni semmit, de ahogyan mondtad ezen van egy cottage akkor az már összesen 1-1-3 lesz (kaja-kalapács-pénz). Most láttam meg hogy Kodlovag már válaszolt a mozgásra, bocsi😊!

Tényleg, a globális felmelegedés benne van ebben a Civben is? Meg az atombombának van valami kedvezõtlen utóhatása?

Sipocz
A mozgásról ahogyan megfigyeltem:
-adva van ez egység mozgásmennyisége ezt én mozgáskapacitásnak tekintem
-ahogyan lépeget a térképen az ipse úgy csökken a kapacitásból a még szabad lehetõség
-a terepnek meg vannak adottságai emelyek megkövetelik a mozgásmennyiség rááldozását
-a terepen lévõ útnak/vasutnak meg az a tulajdonsága hogy lemódosítja a terep átlal megkövetelt mozgásmennyiséget
Tehát pl. mén a worker bányát csinálni a városból ki a 3. cellán lévõ helyre amit mondjuk a qrva ellen lepillage-olt és út vezet a dombig, van neki 2 lépése, az elsõ két cella felemészt 0.7 lépést és így maradt neki 1.3, aztán felmász a dombra és a bányához már csak a köv. körben tud hozzákezdeni mivel az ucsó lépés lenyulta a maradék mozgáslehetõségeit is.

industry én sem tok ám angolul de az azt jelenti hogy:ipar
jelen esetben 50%kal gyorsabban építed a csodát,és a kovács épület is bónuszt kap
financial az azt jelenti hogy:pénzügyi
itt cottageaidra +1 pénzt kapsz és a bank épület kapja a bónuszt

Kodlovag
Csak eggyel többet tud lépni. De amikor pl belépsz vele egy erdõbe vagy hegyre, a három lépésébõl csak 2 megy el, és még abban a körben elkezdhet dolgozni. Tehát mégis csak nyertél egy kört.

Magic Boy
Nekem kérte,ha jólemlékszem,de lehet,hogy nem!<#nemtudom><#ravasz1>

A GYŐZTESEK MINDIG ÚJ CÉLOKAT KERESNEK, A VESZTESEK KIFOGÁSOKAT.

Bakker. Most vettem meg, és nincs sehol, sem a dobozban sem a kézikönyv hátulján.

Magic Boy
Kell!

Egy igen vagy egy nem is megteszi... (#1766)<#help>

hidd el nekem,én élvezem csak nyerni kell,és nem is sietek annyira mert mindig leállok csodát építeni a városok helyett,de én azt szeretem,ha mindenkitõl vezetek vagy 100pontra,mert akkor hú de okosnak tartom magam😄
csak azért kérdezgetlek,mert olyan hasznos infokat szoktál ide irogatni,én meg nem szeretek mindenre magamtól rájönni 😄

Sipocz
Min. 6-8 város ki kell hogy elégítse az általános nyerési feltételeket. Természetesen a végtelen számu csúcsra fejlesztett város lehet csak az ideális és erre kell törekedni. Viszont a város fejletségének elején a birodalomra szorul, magas a fenntartás nagy a távolság és ez pénz-pénz-pénz (Machiavelli😊). Ha egyszerre sok a fejletlen város akkor bizony "elúszik" a birodalom. Mielõtt egy settlert elkezdel nézzél be egy friss telepedésedbe és figyeld meg a város nettó hozamát, so mennyi a pénz amit termel, mennyi azt itt fix. katonák és workerek költsége és mennyi fenntartást igényel a távolság és a kormányzás (bal felsõ sarok) mert kb. ennyi járulékos pénzbe fog kerülni az új telepedés (ráadásul az anyavárost teljesen lefogja a settler készítése).

Magic Boy
Melyik rövidítés mit jelent(Magyarul)?

customcontinensen be tudod állítani 1nép/sziget,itt 1 darabig nem nagyon támadnak
én a kis kinait(ind/fin)csak ajánlani tudom,de sztem ind mindenképpen legyen a speckói között,esetlég még ghnadi,bár aar még nem jöttem rá hogy a gyorsabb worker az gyorsabban is épít vagy csak,1el többet tud lépni?

Magic Boy
Egyetértünk,de ez Sid Meiers minden játékára elmondható!

Sipocz
Atomanty! a jegyzéseid azt mutatják hogy sietsz, de nagyon. Lassíts és élvezd ki a játék minden lehetõségét. Nem érdemes a nehézségi szintet magasra nyomni, a noble is elég jó hiszen az ennél magasabb fokozatok szoktak sietségre motiválni. A Civ4 egy kiváló játék, JÁTÉK! (bocs, nem kiabálás csak megérdemli) és naccerû idõtöltés, nem akadály amit le kell küzdeni. (egyáltalán nem akarok kioktató mûmájer lenni, csak tanács! (nem csak Neked))

Magic Boy
Azért kérdem,mert új játékot akarok kezdeni?
Ja és ehez a stílushoz milyen beállításokat(térkép,stb..)javasoltok?

Magic Boy
Szerintetek melyik a legjobb nép az én stíalusomhoz(Minnél tovább béke,eröltetett fejlõdés,sok város,alig katonaság)?

nekem is kezdi a szívembe lopni magát,amuyg most nincs tech csere bekapcsolva,vagyis éppenhogy kivan,ezért lettem ilyen megszállott tudós
az ainak mindig sokkal több városa van érdemes e tekintetben követni?vagy elég 10-11 város nem szeretem túlzsúfolni a szigetem
jah és városba miket szoktál telepíteni,mert én nem nagyon nyúltam még ahhoz,persze ha kis szigeten van a város akkor mérnököt neki,de e téren milyen tapasztalataid vannak?

Sipocz
A "kiskinai nagypapi" a legkedvesebb vezérem ugyanis a boosterei éppen kiegészítik ez én "agyaskakas" stílusomat😊)!

Sipocz
Korrekt! szvsz. ne azt nézd hogy hogyan épül fel a "technológiai fa" és mi lenne a "korszerû" kutatás, hanem tedd fel így a kérdést (szinte minden Civ4-béli döntés elõtt) "Az elérhetõ dolgok közül melyik az amelyik a birodalom, a város javára szolgál vagy a számomra tetszõ (a következõ lépést megalapozó)?" (csak ezért felmenni a hegyre mert ott van????? éz nem nekem való!)
A pénzrõl, meg az upgrade-ról szvsz.: nem érdemes rohanni a kutatással elõre 1000-rel, az hogy mindig 80+%-on álljon a fejlesztés, város is kell, meg unit is kell meg tartalék lóvé is kell. Ha az AI-t vagy a másik human playert 2-3 körrel megellõzöd úgy hogy képtelen vagy vele szemben a civilizációdat megvédeni nem tuti. Ráadásul minnél jobban eltávolodsz az ellenfelek tudásszintjétõl annál hamarabb megjelenik a féltékenység és a rosszkedv (lásd ha az arab ember anyagi-szellemi jóléte legalább a közelébe lenne az észak-amerikaiénak nem létezne az Al-Kaida, és ebben biztos vagyok!; nomeg az "ürháborus" fejlesztések (ala R.R.) hogyan képesek megállítani a terrortámadásokat?) Én mindig adok tudást ingyen a nagyon lemaradt AI-nek (persze olyanokat amilyenek a "na még ezt sem tudod vaaz" kategóriába tartoznak és/vagy igazán nagy katonai elõnyt nem okoznak). Nagyon fontos még kiélezett helyzetekben is vmiféle kooperáció, ha megvan egy "menõ" tudásod (pl.feudalizmus, fémöntészet) akkor egy baráti AI bármikor adja érte a monarchiát.

templomot csak akkor tud építenni ha elterjedt már ott a vallás

nem ott hanem,a te városodban kell lennie a szent templomnak nem?

Ez fura mert amikor megkapom az üzenetet hogy a vallásom elterjedt egy idegen városban azonnal látom a környékét, akkor még biztosan nincsen ott templom <#fejvakaras>

akkor a financiális speckó is sokat segít,mert most Csinsihuangtival vagyok és eddig nagyon teccik,fejlesztésben sztem eléggé vezetek(összes vallásból 2õt nem én csináltam),csak a hülye városokban maradok le mindég😞(a csodák elveszik az eszemet)
amugy városból mennyi a jó?
mert én pl a kutatást nem szívesen viszem le 80 alá,inkább mindig -2 körönkénti veszteség körül viszem a birodalmam

Magic Boy
Közben megoldódott!
Csak azt nemértem,hogy mi volt a baj!

Sipocz
A fejlesztés csak részeben irány kérdése hiszen a gyorsaság az "anyegin" múlik. Verseny van ezekben a dolgokban és mindig az a kérdés ki tud többet áldozni rá. Ha teljesen azonosak a kezdések és a pénzek akkor szvsz. sorsolás a vége.

Sipocz
Pontosítok: a paphoz templom kell, ha egy városodban elterjed egy idegen nép vallása de Te nem építed fel ennek a hitnek templomát nincs "radar", igaz sem a templomból származó kult. sem a "happyface".

jah ez igaz de sajna kicsi a sziget és nincs bor 😞,akkor ugye nem lesz nagy kár belõle ha kihagytam?majd késöbb mikor már csak 1 kör lesz
vagy érdemes elfelejteni néhány techet(mert én pl:vadászat,nyilas,lovászat,hát nemszoktam õket erõltetni)
nyilas minek az elején ügyesen elkerülöm a háborút,muskétás után meg már nem nayg haszna van
az elején sok egységet szoktatok építeni?mert én pl semmit,sosincs pénz az upgrédre😞

nincs,csak más a dizájn,általábana monotheizmus sztem jó mert azt mindenképpen érdemes kifejleszteni az organized religion miatt,és ha 1. vagy akkor még zsidó is lehet belõled 😄

Sipocz
A dolog úgy igaz hogy minden kutatásnak van több eredménye, pl. monarchia->örökletes uralkodás+borászat. Attól hogy belépsz az öröklõdõ uralkodás cimü civikbe még bort (luxus+egészség) nem fogsz tudni gyártani és azok a tudások sem válnak elérhetõvé amelyek elõfeltétele a monarchia nevü technológia ismerete.

nah meg mindig elfelejtem,a fõ kérdésemet
ugye ha ez körökre osztott stratégia akkor kié az elsõ kör?
mert pl mi multiban játszunk akkor alapból az elsõ két tech mystik és a polyteizmus,de melyikünké lesz?most direkt buddhista lettem szerencsére a gép beelõzte a politheizmussal😄,de pl volt már olyan hogy õ a host(még nem jöttem rá hogy ez befolyásolja e ezt)de uabban a körben fejlesztettük ki a buddhizmust,és én kaptam meg szent városát+államvallást,ezt mi dönti el?ezért már így utólag nem merem megkockáztatni hogy egyszerre uazt fejlesszük mert mivan ha csak szerencsém volt😄

Magic Boy
Nincs semmi specialitás(Speciális egység,speciális épület,másabb fejlõdési mód,stb.)?

Egy vallást ki lehet valahogy írtani a városaimból?
Például a buddhizmust nem én alapítom de elterjed egy csomó városomba és utána hiába alapítom meg a kereszténységet és vezetem be a teokráciát az idegen vallások stopja csak az új városaimra érvényes én meg nem akarom hogy az ellennek radar-papjai legyenek nálam <#help>

A hittérítõ nem funkcionál inquizitorkéntis? (még nem próbáltam)

Sipocz
No azért ez nem annyira rossz dolog kivált ha Te vagy az a human player akinek a vallása szétterjedt az egész világon mert akkor Te láthatod az ellenfeles csapategységek mozgását.
Más:
Honosított technológia agresszív AI ellen! Csaliváros😊) fõlegesen akkor ha az enyém a magasabb techológia (szinte mindig😊.
-város a birodalom szélén, kicsi legyen õrizet nélkül
-jelentõs haderõ a város mellett ami 1 körön belül eléri a városkát
-AI beszop (õrizetlen város!) és próbál rabolni
-seregem beáll útjába, AI tehetetlenségi dolgai miatt belerohan és csúfos vereséget szenved
-szintezõdött csapattestet hátravon és kicseréli új szinitezendõ csapattesttel
-ismétli a dolgot amig meg nem unja, illetve amig a csaliváros el nem éri azt a szintet amikor már fontos az állandó védelem a falakon belül (kivált monarchiában!) 😊)))!

semmi
mind1ik vallásnak uolyan tulajdonságokkal bír(amugy ezt már irtam)
azaz elõny ha soknak van nálad a szent városa és el vannak terjedve a városkáidban,mert így szép ki summához lehet jutni

Magic Boy
Én hittérítõket szoktam gyártani!

de pontosan hogy terjed a vallás(más kontinenseken)?mert én megépítem a szent temlpomotazt gyártok vmi kezdetleges hajós egységet és ha azzal mászkálok az ellenség területén,akkor azt veszem észre hogy ha nincs még vallása akkor amerre járok ott kiviráguik a (most éppen) dicsõ buddhizmus 😄,de néha elég csak vkivel megismerkednem ha nincs vallása,akár a legtávolibb városában is el fog terjedni.
de nekem eza hajós módszer beválik,így kell tejeszteni a mocskos hitelenek között az 1 igaz hitet.
amugy ha piramist megépítem akkor már felesleg kifejleszteni a monarchy-t nem?mer az azér pár körig el szokott tartani

Magic Boy
Letuudná valaki írni röviden(szar az Angol-om),hogy melyik vallásnak mik az elõnyei?

Kodlovag
Az államvallásod legyen minden városodban elterjesztve, hogy megkaphasd az érte járó bónuszokat. Valamint a te és egy másik nép államvallásának azonossága/különbözõsége alapvetõen befolyásolja a köztetek lévõ diplomáciai viszonyt. Államvallást úgy válassz, hogy megegyezzen az(ok)éval, aki(ke)t a barátodnak akarsz.
A saját magad által kifejlesztett vallások saját holy cityvel továbbra is hozni fogják a pénzt, ha az államvallásod minden városodban jelen van, továbbra is megkapsz minden bónuszt, ami érte jár, függetlenül attól, hogy a holy city nem a tiéd. Így tehát praktikusan semmi extra haszna nincs annak, hogy a saját magad által kifejlesztett vallás legyen az államvallásod.
Szóval szerintem nem kell leragadni ott, hogy ezt a vallást én fejlesztettem, ez lesz az államvallásom, tehát másnak is legyen ez az államvallása. Egyszerûen csak terjeszd el, és a pénzt akkor is hozni fogja, ha nem államvallás.

jah én is csak a 3. államformát szoktam neki egybõl benyomni +3 arany+3 tudás az 5 legjobb városban vagy vmi ilyesmi,ezt is tulzásnak találod?
multiba azért máshogy mennek a dolgok😄
általános válaszjógot mikor célszerû bevezetni?

Érdeklõdnék, hogy akinek (a szó komoly értelmében) eredetiben van meg, kell-e neki valamilyen CD-kulcs a játék telepítéséhez vagy indításához. Köszönöm a választ elõre is.

Magic Boy
Nem warez-os verzio(hacsak a CD-kép nemszámít annak(de az is eredetiröl lett csinálva)!
Légyszives segítsetek!

Magic Boy
Ja értem!

Magic Boy
"Persze ha multiban nyomjátok a másik humanplayer számára az idegen földön meghonosított sajátfõzésü vallás nagy elõny mert minden templom papja olyan mint egy kihelyezett radarállomás😊."

<#ravasz1>

Sipocz
Itten lejebb dr.Kotásszal meg atmoantyval értekeztünk a korai csodák elõnyeirõl.

Sipocz
Nagyon cool a tao (és szvsz. aranyos dolog is), ne változtasd hanem minden városodban és még az ellenfeleid között is terjeszd! Fõlegesen ha sajátfejlesztés! Ha a szentvárosa nem Nálad van akkor sem kell változtatni, ha single-ben nyomod akkor az AI csak azt nem tudja rólad hogy milyen a szemed szine vagy a kedvenc sörmárkád. Persze ha multiban nyomjátok a másik humanplayer számára az idegen földön meghonosított sajátfõzésü vallás nagy elõny mert minden templom papja olyan mint egy kihelyezett radarállomás😊.