Civilization IV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mizujs?
Ha jól figyeltem egyidejüleg max. 4 db hittérítõd lehet.
Más:
(aki utálja a májerkodást és a számolgatást az most ne figyeljen ide😊)
,tehát az egységek fenntartásáról pontosítva a #1705-öst:
- minden egység aranyba kerül, csakhogy az egész olyan mint a magyar adórendszer, azaz van jóváírás meg plussz terhelés meg két külön fizetési jogcim
- a nehézségi foktól (D), a városok összesített szintjétõl (N) függ a szabad unitok száma 0.24*N+D (pl. három város mondjuk 5,3,1 (N=9) szinten a gama elején noble (D=12) fokozaton eredményez 14 szabad egységet, ha nem léped túl ezt a számot akkor nem fizet a birodalom belföldi(!!) fenntartást miattuk, ha túlléped akkor csak a szabad mennyiséget meghaladó részre fizetsz belföldi fenntartást, a többit jóváírják
- ha a unitok egy része a kult. határon kivül lófrál akkor az 5. ilyen egységtõl kezdve külföldi(!!) fenntartást kell fizetni értük fél aranyat egységenként természetesen a belföldi költségen felül plusszban, az elsõ négy "kiküldetésben lévõ" egységre nincs "napidij"
- ha a választott religiós civik pacifizmus akkor a katonai (csak a katonai) unitok után ha a számuk meghaladja a 0.12*N+2-õt (független a nehézségi szinttõl, az elõzõ példa szerint 3 db a "pacifikusan türt") kell még plussz egy aranyat fizetni (ez a luxusadó😊))
- a belföldi fenntartásra+a "pacifikusan nem türt" unitok büntijére összesen még kapsz egy "jóváírást" (a külföldi fenntartás 100%-ban esedékes mindig) már magára a pénzmennyiségre nehézségi foktól föggóen (ez deity-ben 0%, noble-ban 50%, tehát 10%-kal változik)
- a vazallus jogi civik további szabad egység lehetõséget generál 0.1*N+5 mennyiségüt a pl.-nál maradva ez 6 db. lenne
- természetesen a unitok költsége mindig >=0, tehát negativ érték nincs😊
- ezt az egészet a pénzügyi (F2) táblán lehet megnézni egy "mouse over" ablakban
(májerkodás vége!)
\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)
Eléggé elborultan kellene játszani a Civ4-et hogy ez a unit költség meg free unit dolgok egyáltalán jelentõsen számítsanak, úgyhogy csak szimplán ezért pl. a vazallus jogrendet (ami ugye igencsak drága) nem érdemes fenntartani (aki nem háborúzik az ne is essen át rajta inkább várjon meg vmi fejlettebb szisztémát). Mindösszesen arról szól (már ha jól értem😊 hogy ha a gamer
1. pacifista egyén ne tartson fennt nagy sereget mert a katonai egységek csak ebben a civikben kérnek zsoldot (ezek szerint a többiben meg lopnak?😊)),
2. settlerbõl+workerbõl+misszionariusból egyidejüleg ne tartson fennt túl sokat és ezeket is (gondolom fõlegesen a workert) tartsa a kultúrális határán belül (pangea és kontinens olcsóbb mint az archipelago),
3. a unit költségek, illetve az ezzel való takarékosság elsõdlegesen populáció (az összes város együttes szintje) és nehézségi szint (deity-n 0 a megtakarítás settleren meg 80%) függvénye.
Valaki írta, hogy békekötéskör egy csomó dolgot lehet kérni az ellentõl. Az mûködik szerinted (mivel nem kapsz ellenséges tech-et városfoglalásánl), hogy egy város megszerzése után békét kötsz, kizsarolsz belõle vmit, utána persze folytatod a háborút, így minden békekötéskor le tudsz nyúlni tõle vmit?
Szerintem egyszerübb lesz, ha eljösz hozzám kikölcsönözni, mivel nincs szkennerem.
Bár most még biztos olvasom egy hétig. 😊
Totális stratégia: http://totalwar.hu/
A tengeralattjáróim 80%-os visszavonhatóságáról meg csak annyit, hogy edig csak egyszer keveredtek vesztes csatába (szegényke véletlenül pont beleszaladt egy battleshipbe, amit a fog of war miatt nem láttam), és úgy elsüllyedt, mint a nyeletlen fejsze.
A fönt írtakból is látható, hogy éppen nagy háborúban vagyok. Birodalmam már teljes szélességben átéri a térképet. Szerintem 10 körön belül nyerek. Vagy megválasztom magam a világ urának az ENSZben, vagy begyûjtöm a domination victoryhoz hiányzó 2%-nyi földterületet, rögtön miután a frissen foglalt városok abbahagyják a lázadást. De addig még kiirtok legalább egy népet. Õk lesznek a harmadikak. Nem nagyon bírják a tempót. Még a defensive pact sem segít rajtuk. Aktuális stratégiám szerint mindig a legerõsebb ellenfelemnek kell buknia. Már az ókori elsõ háborúmban is a legerõsebbet támadtam. Csakhát mikor elfoglalok egy várost, a szomszéd városok kulturális nyomása miatt nem marad nekik terület, megvan a veszélye a visszaállásnak is. Ezért aztán folyamatosan nyomulok elõre.
Egy akármilyen várost be tudok venni egy kör alatt. Kell hozzá 5 artillery, egy közelben lévõ bombázó támaszpont 5-10 stealt bomberrel, 5 modern armor és 1-2 gyalogos. Mindig viszek magammal valamilyen level2 medic egységet is. Felállítom a csapatot a város mellett egy jól védhetõ pontra, nehogy ki akarjanak támadni a városból. Az 5 artillery, ha egyszerre üt, egy +100%-os város defense bónuszt is azonnal leszed nullára. Jönnek a bombázók, és folyamatosan támadják a városban lévõ egységeket, amíg mindegyik visszaesik 50%-ra. Ezt már a korábbi körökben is el lehet kezdeni, mert néha 10-nél is több egység védekezik, és ha van légvédelem, akkor számolni kell 1-2 elkapott bombázóval körönként, miközben nem dobta le a bombát. Aztán jönnek a modern armorok. Mindegyik kétszer üt, és mivel rendszerint city raidernek+collateral damage fejlesztem õket, ezért nem probléma nekik a gyõzelem, sokszor sérülés nélkül ütik ki az ellen tankját is. 5 armor ki tud ütni 10 katonát, ennél több ritkán véd egy várost. Város elfoglalva, 1-2 gyalogos bevonul védekezni, hadsereg vonul tovább a következõ városhoz, amit közben elkezdek zaklatni bombázókkal. Az esetlegesen sérült tankoknak van idejük meggyógyulni, mert az artillery lassan ér a következõ városhoz. Mindezt 1-2 bombázó árán, egyéb veszteség nélkül. És ez így megy addig, míg van városa az ellennek.
Az atomrakéták pedig békésen pihennek, amíg tényleg szükség nem lesz rájuk...
Egy darab DVD és egy darab 208 oldalas magyar nyelvû kézikönyv.
A korábban ide is belinkelt angol kézikönyv fordítása.
Sajnos a TechTREE lemaradt, így keresnem kell egy A3-as nyomtatót 😊
Viszont a könyv nagyon jó. Nagyon sok hasznos dolgot megtudtam belõle.
Mizujs?
Kodlovag, Lysandus és dr.Kotász! nagyon köszönom a válaszokat és infókat, így már képben van a harc. Errõl a "free units"-ról meg a katonaság fenntartásáról ha lenne valami infótok. A jelenlegi gamámban (szokásos dipl.-kult. macerámtól eltérõen) óriási háborút provokáltam és szvsz. ilyen esetben célszerû a vazallus jogrendszerben nyomigálni a köröket (a helybõl 3. szintü katona nagyon príma dolog😊), na ennek a jogrendszernek sajátossága az "X" mennyiségü free unit de fogalmam sincs hogyan müxik ez.
combat odds (ha te támadsz) vs. nyerés valószínûsége
1.8 99%+
1.58-1.79 95%-98%
1.39-1.57 87%-90%
1.25-1.38 75%-80%
1.01-1.25 62%-75%
1.0 50%
0.80-0.99 25%-38%
0.73-0.79 20%-25%
0.64-0.72 10%-13%
0.56-0.63 2%-5%
<0.56 <1%
na majd hétvégén megyek a madaras tescoba....
"Lokalizáltság: magyar kézikönyv "
:-) na erre kíváncsivagyok......de ha a 10 oldalas "kézikönyv" 6 oldalon keresztûl taglalja az epilepszia veszélyt meg hogy hogyan tegyük a cd-t a cd olvasóba......brrrr nem is folytatom
a mohának mindig a déli oldala fás
Tulajdonképpen még azzal nem vagyok tisztában, hogy a first strikeot hogy számolják bele az oddsba. Mert ha ez azt jelenti, hogy elõször biztosan õ üt, akkor nagyon durva a dolog, mert Level4 first strike már azt jelenti, hogy 6-szor üthet elsõnek. Egy battleshipre felrakni ilyet már azt jelentené, hogy kvázi elpusztíthatatlan. Vagy mint amikor egy tengeralattjárót 80% eséllyel vonhatok vissza egy vesztes csatából.
Azt mindenki tudja, hogy a HMS, illetve a németeknél az SMS, a hadihajókat jelölte. Azt kevésbé, hogy miért vezették be ezt a jelzést. A régi szép idõkben, amikor még vidám kalózok fosztogatták az óvatlan utazókat, érthetõen nagy volt az igény olyan hajókra, amelyek hatásosan meg tudták védeni a rakományt. Mivel a legjobban egy hadihajó volt felszerelve fegyverekkel, és nem volt mindig háború, ezért egyes kapitányok elkezdtek "fusizni", tehát feketén szállítottak az állami tulajdonban lévõ hajójukkal. Ez aztán kiverte a biztosítékot a szállító céheknél, és el is érték, hogy a HMS hajókkal tilos volt magánfuvart végeztetni. Egyébként 10 tonna/ágyú volt az ideális fegyverzet abban az idõben (egy 200 tonnás hajón 20), de a kereskedõ hajók általában nem érték el ezt az arány, alulfegyverzettek voltak. Persze a tulajok már akkor is spóroltak.
The Imperial German Navy used "SMS" (Seine Majestäts Schiff);
az elso szo nem tiszta.
a jatek mar megvan (mellesleg szerintem korrekt egy ara van), viszont patchcsel egyutt sem fut a benti gepemen. na mindegy ugyis otthon jatszok 😊
Mizujs?
A harci rendszer az "kivonós" vagy "sanszos", ugyanis nem tudom eldönteni? Tehát ha pl. A-nak van 3 ereje és támad minden bónusz nélkül és B meg védekezik 2 erõvel és erre van +25%-a, összesen így 2.5 védekezése akkor a
-"kivonósban" A simán nyer és kap 2 vagy 2.5 sebzést, de a 0.5-1 erejére rápihen és újra tuti B-t pedig mély réeszvéttel hantolják???
-"sanszosban" A-nak van 3/5.5->55%-nyi B-nek van 2.5/5.5->45%-nyi esélye "D100" és ha kisebb mint 56 akkor A nyert, ha meg nagyobb akkor B frag, a sebzés meg vmi nyakatekekalkulác???
Más: pl. a vazallusi jogrendnél az hogy kapsz x mennyiségü "free unit"-ot az egész pontosan mit jelent (milyen unit, hova és mimódon elosztva)? Tényleg az egységek soha nem kérnek semmi fenntartást?
Más: kipróbáltam azt a "Realism" cimü modot amirõl tegnap nyefegtem és nem rossz annyi van hogy roppant támogatja a "fejlett egységeket", tehát még véletlen sem fordulhat elõ pl. hogy egy longbowman kicsinál egy tankot (vagy akár csak számottevõen megsebezhetné), tehát a progressz-agressz gamereknek tetszhet fõlegesen.
Végre itthon is megjelent eme remek játék.
Aki még nem rendelte meg onlány, az most megveheti!
Info:
http://www.galaxisnet.hu/termek.php?id=8042
OFF:
Minek a rövidítése hogy SMS?
ON
Az ellenségeiknek valóban nagyon szar volt a sorsa de odahaza azért alakítottak rendesen, szuperfejlett postarendszer, teljes vallási tolerancia plusz egyenjogúság a nõknek, tanítóknak gyógyítóknak és mûvészeknek adómentesség stb érdekes világban élnénk ha a birodalom nem hullik szét olyan hamar 😊
"Csodát" tényleg nem építettek viszont õk terjesztették el pl az abakuszt és az iránytût egész ázsiában szóval a "barbár" legfeljebb a harci stílusukat jellemzi.
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
A mongoloké volt minden idõk legnagyobb birodalma és elég erõs nyomokat hagytak egy csomó nép történelmében 😊
Ezek a városok már nem Mo. területén vannak a modot pedig egy horvát srác készítette stb sztem jobb így, legalább van mod 😊
Feltettem megint, de sokkal többre mész Sulla mintajáték-leírásából. Kb másfél órás olvasmány, de szinte minden részletre kiterjed<#finom>#finom>
Angol manual
Walkthrough
Kossuthal szerintem nincs gond, de Árpád helyett lehetne Hunyadi Mátyás.
A települések közül nagyon hiányolom a történelmi városainkat. Kolzsvár, Pozsony, Kassa, Nagyvárad, Szabadka kicsit fontosabb szerepet töltöttek be a magyar a magyar történelemben-kultúrában mint mondjuk Kazincbarczika. Igaz ott született Lipcsei Péter <#worship>#worship>Ezt a részt már módosítottam is.
Az Árpás-sávos lobogó szerintem tökéletes. Igaz nem tudom miért fehér színnel kezdõdik - vagy ha azt a csonka csíkot nem számoljuk akkor miért 7 sávból áll?
Én is meglepõdtem hogy a spceciális egység egy hajó, de az igaz, hogy az 1.vh-ban arányaiban a Monarchiáé volt a legeredményesebb flotta. Azért valamilyen lovas egység mégis jobban illene hozzánk. Esetleg kurucz.
Várom a válaszokat!
Biztos nem tudnak lobogót csinálni 😊
a mohának mindig a déli oldala fás
Az egri várnál szeritem komolyabb a Komáromi vár.. Sõt még a Budai is. De az egri vár valóban várakozáson felül teljesített amihez bizonnyára a kezelõ személyzet kitartása is szügségeltetett.
A mongolok mit csináltak azon kivül hogy behozták a pestist meg a kolerát ?