Civilization IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sipocz
Helló Népek!
Mizujs?
1.OK! barbár szokás és idegen az én (?a mi?) felfogásunktól, de: ha olyan városod van ahol a kaja rettentõ plusszban van jelen, de termelés csekélyke (pl. ókori folyómenti civilizációk az öntésföldeken) akkor egy-egy fontos katonai egység, városi impro vagy éppen csoda érdekében a város népet (szószerint) beleölöd a termelésbe. Szvsz. a fórumozó kollegákat és minden jóérzésü embert ettõl az áldozattól való viszolygás riaszt el a bevezetéstõl.
2 A 2. vallást érdemes terjeszteni szerte a saját birodalmadban és olyan más birodalomban amely hajlandó ezt államvallásként bevezetni. A legfrankóbb viszont minden esetben a Te saját államvallásod terjesztését forszírozni. A 2. vallás shrine-jébe "beledolgozni" egy great prophet-át csak annak széles elterjedése esetén indokolt szvsz. A 2...3....4... vallások "jósága" igazán a kult.gyõzelemre való törekvés és a free religion civik bevezetése esetén domborodik 1000-vel.

\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)

1. A Slavery bevezetésének milyen elõnyei s hátrányai vannak? Mert bevezettem, de nem vettem észre semmit. Azt meg olvastam hogy a forumozok többsége nem vezeti be, mert nem éri meg, de miért?
2. Ha megalalpítom a második vallásomat akkor azt is ugyanugy érdemes terjesztenem abban a városokban is ahol az elsõ vallásom már elterjedt, az is plusz bevételt jelent, plusz pont s jobban nõ a barátság? S az is jó ha mindkétkét saját vallásom jelen van a saját városaimban?
1. A Slavery bevezetésének milyen elõnyei s hátrányai vannak? Mert bevezettem, de nem vettem észre semmit. Azt meg olvastam hogy a forumozok többsége nem vezeti be, mert nem éri meg, de miért?
2. Ha megalalpítom a második vallásomat akkor azt is ugyanugy érdemes terjesztenem abban a városokban is ahol az elsõ vallásom már elterjedt, az is plusz bevételt jelent, plusz pont s jobban nõ a barátság? S az is jó ha mindkétkét saját vallásom jelen van a saját városaimban?
Hogy érted azt, hogy dual-on nyomjuk-e?
próbáljátok ki a gyors játékmenetet,úgy tovább juttok mire kilép,és az idõ is szint repül
dualon nyomjátok egyébként?

nincs,igen,igen,monotheismust érdemes 1.nek megalapítani,mert az organized religion 1 hasznos civic+így mellette még zsidót is felveheted

Egyébként a vallások között van különbség? Vagy mindegy melyiket alapítom meg, mindegyik ugyanolyan elõnyökkel jár?
Mivel a párommal együtt játszunk, így nincs mese hot seat-tel kell hogy nyomjuk, de ez a fagyás eléggé elszomorító. Hátha adnak majd ki egy patch-t ami megoldja a problémát
mért nincs amugy philosophy + industry speckós hõs?én tutkó azzal lennék😄

a hot seat egyik havernál is kikilépdelt,de az õ gépe sem volt gyakran frissítve,de nekem nem nagyon jött be aza hot seat,elég vontatott a játékmenet

Lehet, hogy a Hot Seat móddal lenne a gond? Te gondolom single-ben kened
Falabu
Nemhiszem hogy a kártya a probléma, nekem is ilyen karim van és gond nélkül fut!

––––•(-•Nem bánom, ha az emberek a szájukra vesznek, de kezdjék a seggemmel!•-)•––––

Tegnap nekem is Hot Seat modban külön kilépett<#shakehead>
Pedig nem is ATI kártyám van, hanem 6600gt-m, legújabb driver van fent, patch fentvan. S ráadásul 1600 körül jártunk még csak<#shakehead>
szomorú vagyok, reménykedtem hogy megúszom, véletlenül 5letek? Vagy ennyi, mert igy nem igazán lehet játszani
Másik bug: két csodát sem bírtam eddig megépíteni, ugyanis nem bírta megnyitni a hozzá szüksége file-t, s ki is irta a képernyõre hogy a file nem olvasható- abbamaradt az épitési pár körrel a vége elõtt, s el is tünt a városba az ikonja hogy esetleg meg is lehetne épiteni. Az ellenfél sem épitette meg. Viszont cserébe kaptam pár száz aranyat. Csinált már nektek ilyet?
Helo

Azért próbáld ki van kihívás gyors nyerésbe is. Nekem már több álmatlan éjszakám ráment hogy végignyomjam pl.: Monarchon és Princen de alig kaptam pontot. 16K körül már örültem. Szerintem akkor is szar a pontrendszer és még javítani fognak rajta. 100K pontot elérni az most számomra a kihívás utána esetleg HUGE map Emperor vagy immortal végig nyom, de elsöször 100K.
Atomreaktor
jól összejöttek a városaid, rohadj meg. asszem ezt a quick módot hanyagolnunk kell...

madras pont nem látszik az 14es szintû,s bár nem sok értelme van a hagia sophiának quick gameben(3mat lép a worker+van olyan civic ami +50%modernizálás,meg quicken 1bõl épül minden😄),de azért mért is ne,adja az ingeniurt legalább

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

map:hub,standard;speed quick(elég buta,de elsõre nem is ment rosszul),no barbár,no tech csere
és az ellen feladta 😄
ha érdekel valakit hasonló multijáték az jellezze kérem priviben,(3:0,kicsit 1hangú már a játék vki elkenhetné már a számat😉(én vagyok mellesleg,Darth-Anyan a sithmuskétás)

dr Kotász
Sajnos csak annyit tudok mondani, hogy frissíts drivert. Nekem nVidia van, azzal nem lépett ki egyszer sem.
Lacee
tudom hogy hülye kérdés, de a nehézségi szinttel változik az AI ügyessége is, vagy csak elõnyöket kap?

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Morfi
köszi
esetleg a kilépés okát nem tudod?

dr Kotász
normal 430
epic 650
Morfi
De ha jobb a gazdaságod akkor simán legyûröd az ellent, bár én türelmes vagyok így ráérek a háborúban is 😊
Nálam még single playerben is kilép a peccsel 😞 de miért?
Ati 9600 pro lehet az oka?

hot seat avagy a heisser stuhl játékmód,télleg jó,csak elég vontatott,multiba nem is érzed amig az ellenfél lépeget,de itt 1óra amig eljutottunk 0áig,meg kis is lépet párszor😞,bár ahol játszottam ott nem volt peccs,de nekem ez eddig annyira nem jött be

sztem mindegyik sebesség 2050ig megy,csak az nem mind1 hogy hány kör alatt jutsz el odáig.
mivel mindenkinek nagy serege van,ezért sztem a hosszú háborúnak nem sok az értelme esetleg ha eltudsz néhány várost csípni,vagy pár huszár1séggel gyorsan felégetni a gazdaságot ezzel kicsit hazavágod az ellent a kõkorba,de vasút után még várost is elég nehéz foglalni,mert én gyorsan összedobom a fele seregem a kiszemelt városba,több frontos villámháborús támadás,pedig igen ritka,és nehezen kivitelezhetõ

Morfi
multiban a hot seat nagyon komoly. Lakótársakkal szoktunk nyomni amíg a gép bírja normálon. ÉS ha külön szigeten vagyunk úgy nem nehéz a játék, de ha pagaenán vagy min az kész mészárszék lesz.

Morfi
a normál 2050-ig megy mint pl a 3dikrészben amíg át nem állította ott az ember max 1000 körre. Én szeretem a hosszú játékmenetet, mikorra mindnekinek nagy serege van akkor jön ki az hogy kinek milyen jó gazadsága van 😊

de multiban a quick gameben nem hibázhatsz mert már minimális az esályed arra hogy behozzad a lemaradást

Epic: It takes a longer number of turns to construct, research,
and improve.
Normal: It takes an average number of turns to construct,
research, and improve. (We recommend this for your first several
games.)
Quick: It takes fewer turns to construct, research, and
improve.
a main nem irja mennyi is pontosan,de sztem valaki már irta,ha nagyon kiváncsi vagy olvass vissza pár 1000hozzászólást😄,vagy számold meg a gameban,amugy gondolom ott tuti irja valahol csak én vagyok láma

hu most hirtelen nem jut eszembe pontosan,de a játszható idõ epic 600kör fele,normal 450 talán,a fast meg qrva fast,és az egységek mozgstávja pedig állandó=oldja meg vki ezt az 1enletet

Morfi
nekem elég a normál is, azzal is eltudok szórakozni. Amúgy tényleg, miben különbözik a sebességmódok?

fast speeden nyomta már valaki?egyáltalán nem mind1 mit csinálsz😄,workerek gyártása erõsen ajálott,mert azok nem tûnnek gyorsabbnak,egységekrõl ne is beszéljünk,ha így valaki betámad,2kör után 5új egységem lesz,szóval nem teljesen vágom,hogy ez hogy lett így élethûen megoldva😄

Morfi
nem kell ahoz emperor szint hogy 10 civilizáció karöltve megalázzon 😊) Már Noble utánn is kezdenek olykor-olykor szemtelenkedni a kis csúnyák.

Hát,ha nincs benne kihivás azért csak probáld meg emperoron 10 másik civilizácioval szemben egy huge mapon.Aztán miután szarrá vertek egymással karöltve az AI játékosok,majd visszatérünk erre a kihivás dologra.Ne haragudj,nem akarlak megbántani de ez igy van.<#awink>
Na végre elindult nagyon jó lett a game szerintem, bár én még uj vok a civilization játékokba

Atomreaktor
bocs, nem akartam kiszélesíteni a képernyõt...😊 (Eh itt az idõ a vip sms elküldésére...)

Atomreaktor
😊)
Ezt így kellett volna(nagy levegõ): "Ezajátékegynagyonegyszerûrészekbõlösszerekódóésezenrészeknagyszámosságavalamintilleszkedésilehetõségeimiattroppantbonyolultstratégiaszimulációamelybenjelenvilágunkeszköztárávaléstörténelmévelalapozvahozhatszlétreelképzeltcivilizációkatéstesztelhetedpolitikusikatonaiközgazdaságiismereteidéselgondolásaidhelyességétvontatotttöbb10órásjátékmenetekben
(kifúj)

😊

oneal1
öjj ha!😄

köszi!!

!Forza Ferrari!

Sipocz
Ez a játék egy nagyon egyszerû részekbõl összerekódó és ezen részek nagy számossága valamint illeszkedési lehetõségei miatt roppant bonyolult stratégia szimuláció amelyben jelen világunk eszköztárával és történelmével alapozva hozhatsz létre elképzelt civilizációkat és tesztelheted politikusi-katonai-közgazdasági ismereteid és elgondolásaid helyességét vontatott, több 10-órás játékmenetekben.

Sipocz
Nem is próbáltam barbi városokat megtéríteni, mindig elkap az erõszak heve és a mostani gamámban nem is voltak csak kószák az ezt megellõzõben viszont valóban volt 3 olyan városom ami barbi volt korábban, de ezeket fegyverrel vettem be (itt a legdúrvább jelenség London 6-os szintü barbár városként (hiába az agressziv barbárok gamabeállítás ilyen váratlan dolgokat is eredményezhet, Böske elvesztette Londont😊)) elfoglalása lett volna, de kilõtte a kultúrális gyõzelem😞().
Való igaz, hogy erõsség csak egy van viszont rengeteg minden módosítja a támadó és a védõ lehetõségeit domborzat, improvement, skill(ek), egészségi állapot. Mindig vizsgáld meg az esélyeket és mindig van 1% sansz bármire.

oneal1
hali!
a héten végre meglesz a játék!!
kéne egy kis infó meg help így elõre!😊
Az eddigi részkkel még nem játszottam sajna...valahogy kimaradt😊

szval szeretném tudni hogy mire számíthatok úgy kb!!

köszi!

!Forza Ferrari!

Koszi a hasznos, reszletes segítségedet- ez utóbbit jó, hogy irtad nem jutott volna eszembe (habár igy egyértelmû) hogy a háború után annyi az importnak.
Még régebben feltettél egy kérdést, melyre nem érkezett akkor válasz:
". A barbár(fekete) városokat meg lehet-é téríteni misszionáriussal, ha igen hogyan és mire vigyázzak?"
Erre közben találtál választ, érdekelne.
Nekem még ami a furcsa a járékban, hogy minden egységnek ugyanannyi a védekezése és támadása is. Régebben ugy ez nem igy volt, hanem ugy hogy pl.: egy katapult 6-os erõvel tudott támadni, mig 1-es erõvel védekezni. S szerintem ez utóbbi az elképzelhetõbb
+nincs közeli szép városkép sajnos😞
Sipocz
Kiegészítés:
1.-hez Viszont amikor van 2. vagy mégtöbb forrásod akkor aktívan próbáld a kereskedelemben hasznosítani (pl. ilyen a great musical, great hit, great movie jellemzõen). A legjobban a csere fizetõdik ki, ez tapasztalataim szerint leghamarabb a nem stratégiai cikkeknél megy (luxus, mg.termékek), a strategiai cikkekhez elégé jó viszony szükséges. Sajnos az AI pénzbeni cserénél nagyon leértékeli a Te forrásaidat és csúcsra értékeli a sajátjait, meg soha nincs szabad pénze/kör. A jó kereskedés önmagában is +1....+4 ponttal nyomhatja fel a hozzáállást nációnként. Figyelj oda hogy az esetleges háború vagy egyéb konfliktus miatt vagy éppen felmondásra megszünõ importjaid nem-é okoznak a nagyvárosokban luxus (happy) kiesést vagy eg.ügyi problémákat, valamint a nyomulások közepette nem-é támad importkiváltó szabad erõforrásod (mert ilyenkor a felbontható szerzõdéseket fel is kell bontani), vagy esetleg területvesztéskor nem kerül-é idegenkézbe egyedüli forrásod.

Sipocz
1. Így van, ha jót akarsz akkor minden esetben csak a 2. és utána következõ forrásokat adod el akár cserére akár lóvéra. Figyelj! a gama nem figyelmeztet erre. És soha ne végy hasznosíthatatlan erõforrást (pl. festéket a szinház elõtt, füstölõt katedrálisok nélkül, lovat ha nem kell mounted unit.....)
2. Nincs közös terület, birodalmon belül fix a leosztás, az ellenféllel szemben meg a kultúrális erõk egyensúlya szabja a határt. Határmenti városoknál nagyon ügyelj a kultúrális dominanciára a legjobb azzal kezdeni a nyomakodást hogy egy mûvész GP-ödetl felkérsz arra hogy itt alkossa meg a "nagy mûvét"😊.
3. Sajnos nincs mód direkt erdõsítésre, a véletlen erdõ és erõforrásbõvülés mint a fehér holló és nem biztos hogy a megfelelõ helyen. Remélem lesz egy mod majd amelyik mondjuk a biológia tájékán erdõsítést, a genetika tájékán meg mondjuk egyszeri terraformálást ad (mondjuk a köv.lánc szerint tundra és sivatag->sikság->mezõföld->zöld domb; a zöld domb erdõvel fürészmalommal és vasuttal szinte a legnagyobb termelési lehetõség különleges forrás nélkül) Ez a vágyam leginkább a Call to Power-hez hasonlítana.

Kodlovag
Egy dual mapot megnyerni egy agresszív néppel nem ügy, mivel katonai-stratégiai szempontból a gép nem egy agytröszt. Ez egy kivégzés. Tényleg ne sértõdj meg, de hol itt a kihívás? Hol itt a játékélmény? Ez a játék ennél több.

Atomreaktor
magától nõnek új erdõk, ilyenkor ki is írja, hogy "erdõ nõtt" XY város közelében...😊 azért viszonylag ritkán nõ új erdõ, úgyhogy tényleg nem kell eszetlenül vagdosni😊

Köszi szépen Sipocz más:
1.) a frorumon olvastam errõl még valamit: ha erõforrást cserélek egy másik néppel, s mondjuk legyen az bronz, akkor nem is jön be több bronz a városomba (azaz nem tudok axeman-eket gyártani), mivel csak egy bányám van. De ha kettõ bronz bányám lenne akkor a másikból jön be, ugye?
2.) a közelembe alapult meg most egy kis amcsi városka. Ha a kultúrahatáraink össze fognak nõni, s még mindkettõnknek fog fejlõdni a területe akkor mi lesz? Lesz közös terület?
Mintha azt olvatam volna korábban, hogy ily módon a kultúrhatár növelésével még akár meg is szerezhetem magamnak a várost? Ez igy van?
3.) miután kivágod az erdõket, utánna a késöbbiekben (ha pl már tudok fürészüzemet épiteni) nem lehet visszavonni, azaz ujratelepiteni az erdõt valahogy?
Ha esetleg valakit érdekelne itt lehet bõvebben olvasni arról, hogy hogyan lehet jó sok pontot szerezni HIgh score

Nekem is sikerült 1.09 patch-el:
72678 score Prince/dual map winning conques BC 575.
72240 score Emperor/dual map winning conques AD 400.

Szerintem nincs értelme jelenelg tovább jétszani a játékkal mind 1-2 órát , mert anyni idõ altt kis térképen lehet conquest-el nyerni és sok pontot csinálni.

Én így nem látok kihívást az órákig (napokig) tartó játékban. Szerintem kéne valami új patch amiben a pont attól is függene : Hogy mekkora térképrn és hány elenség ellen gyõztél miylen gyõzelemmel?

Vélemények?
Sipocz
Rosszul írtam: nem az univ.suffr. hanem a free speech ad civikként +pénzt!!

Sipocz
Ja még annyi: ha lehet nem vágatok ki erdõket, a dzsungeldzsuvát viszont mániákusan és nem csak az 5*5-ön belül hanem szerte a birodalomban, van ugyan civik amelyik ad happy-t a dzsuvára, de ez engem nem érdekel, az erdõk viszont szvsz. cool, egy erdõ a folyómentén fürészüzemmel és vasuttal szerelve(!!!) ez minden vezér álma kell legyen😊).

Sipocz
1.A cottage-on termelni kell ahhoz hogy hozzon bármit is, a cottage-on való mûvelésnek viszont van egy olyan elõnye hogy maga az impro fejlõdik hamlet, village majd town lesz belõle, van olyan kutatás (papir) ami ehhez ad +, aztán olyan civik amig még ad +, aztán ha a vezéred financiális akkor a 2. után meg hozzáad 1-et. Ha jól emlékszem 9 pénz/town a csúcs, financiális vezérrel univ.suffrage-ben papirkával folyó melletti town (cool).
2. A hittérítõ a vallás terjesztésének eszköze, a próféta GP aki más dolgokra jó! A hittérítõ bárhol képes terjeszteni a hitet ahoova épségben eljut, az hogy sikerül-e avagy sem már külön vizsgálódás és szerencse kérdése.