20113
  • Molnibalage
    Most esik le. Ismerem. Kipróbálásra felraktam. Se időm, se kedvem nem volt hozzá.
  • Zóanagyvarázsló
    A jagalaxy.com "How Does It Work" szekcióját érdemes lehet nézegetni. De legfőképp magát a játékot ajánlom. Nem hibátlan, de nagyon összetett TBS, sok poénnal, még több RPG-elemmel, és mégis egész könnyen fogyasztható, ha nem afféle XXI. századi instant élményre vágyik az ember.
  • Molnibalage
    Nem ismerem.
  • Zóanagyvarázsló
    Ezt annak idején olvastam, tetszett is. Tizenéve mis is dolgoztunk ki ilyen képleteket, és Turbo Pascalban secperc alatt le is modelleztük különböző fantasy karakterek harcát, szóval ismerős a téma :) (Nyilván egy 3D-grafikás játék más téma, most nem azt akartam mondani, hogy programozónak születtem, mert azóta már közöm sincs az IT-témához, de egyetértek azzal, hogy kevés erőfeszítéssel ki lehet találni jó rendszert, és a gyakorlatban is jól kivitelezhetőek lehetnek.

Amúgy nekem inkább az íjászat a kérdéses ebből a szempontból, és a közelharcnál is inkább az a nehéz része, hogy mindez irányítható legyen, illetve a látvány visszaadja a történteket. A Jagged Allaince 2-t ismered? Nem fantasy, ráadásul körökre osztott is, inkább TBS RPG-elemekkel, de valami rohadt jó kis összetett rendszere van. Játék közben nagyon frankón működik, akit nem érdekel annyira, nem muszáj beleártania magát, de érdemes utánaolvasni a háttérben folyó számításoknak. Vagy éppen elsőre kitapasztalni, hogy mi mire jó, és utána.
  • Molnibalage
    Hír.
  • Molnibalage
    #18906 és még utána.

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1084214197&index=4
  • Zóanagyvarázsló
    Szerintem csak mértékkel lehet egy több évtizedes alapokról építkező pszeudo turn-based rendszert egy teljesen real-time akció-RPG-éével összehasonlítani. Mellesleg a páncélos korlátozás magyarázata ott éppen szembemegy a realitással, hiszen valójában közel sem korlátozzák ezek annyira finom mozdulatokat, mint azt sugallja. Éppen, hogy ott is a realitást áldozták fel ezzel a balance érdekében. Amúgy ha mágussal úgysem tud megközelíteni senki, akkor nem kell feltétlen a legerősebb páncél, hiszen fölösleges. Az meg már külön mellényúlás, hogy a ruházat indetitást biztosító, frakciófüggő jellegét kinyírták, ez az előző részekben és a Risenben többnyire jól működött.

Viszont hiába jó, ha teljesen felesleges..

Tehát mégsem problémás, csak szerinted fölösleges. A G3-at mondjuk abbahagytam, de a többivel (ugye azokat is szokta kritika érni), mind sokat játszottam mágussal is, és sok varázsaltot tudtam kihasználni.

Lentebb már bemutattam egy modellt, amivel lehetne a harcot modellezni Gtohic környezetben is.

Pontosan melyik hozzászólás ez? Első nekifutásra nem találtam. Pedig talán olvastam is korábban :)

No offesne, de a fejlesztők elkényelmesedtek és szart sem csinálnak. 10 éve ugyanat a gagyi szar rendszert adják el. Csak a sztori viszi el a szériát nálam.

Ebben sok igazság van, de éppen a G3-ban váltottak túl sokat - ha mondjuk a harcrendszer alapvető problémái ezzel csak még inkább a felszínre is kerültek. A Risen esetében valóban ott van az n+1. Gothic érzete, de ezzel együtt is lekötött, vannak benne jó ötletek, és talán az eddigi legkiforrottabb, csak éppen nem túl innovatív, a biztosra mentek. Ezt nem bánom, mert jól szórakoztam vele, és bízom benne, hogy az új IP stabil alapokra helyezése után egy merészebb folytatás következik. Meglátjuk, a lőpor és a vudu jó kiindulópont lehet a változáshoz, de persze arra is, hogy csak a köntös legyen más. Csodát nem várok, jó szórakozást igen. Nálam amúgy a sztori csak hellyel-közzel viszi el a szériát (azért persze mindig érdekel, hogy hogy folytatják), inkább a világ (fél)sandbox mivolta miatt élvezem, hiszen más értelemben ad lehetőséget a szerepjátszásra, mint az NWN.

Sok munka kell hozzá, de a Tortured Hearts nyomába sem ér egyetlen más RPG sem, amivel eddig toltam. Valami eszméletlen.

Én is csak jót hallottam róla, egyszer az alkotója részletezte az elveit, és betette róla valahová a linket, akkor nagyon kíváncsi lettem rá. Mintha lenne folytatása is, nem?

Egyébként ne érts félre, nem védem és a Gothic-Risen széria félbéna rendszerét, vannak vele problémák, de óvatosabban közelíteném meg a kérdést.
  • bega82
    :) Ja, akkor sorry. Mindegy, majd csak találok valahol. Most, hogy megvan a manaregen, azért tényleg könnyebb, és így 300 körüli ősi tudással valóban elég jól lehet aprítani.
  • Molnibalage
    Nem, az egészen másért volt. Az a templomi oltár nem egy közönséges oltár...
  • bega82
    Is-is, én úgy tapasztaltam. Csak az ilyen "komolyabb" varázslatokat még eddig nem láttam sehol.
    Illetve a bakareshi templomban volt egy olyan oltár, ami valami olyasmit mondott a ráklikkelésnél, hogy "You are not ready yet", de akkor még nem volt meg a 250 ősi tudás, szerintem ezért volt... szal oda visszanézek majd, lehet, hogy ott tudok tanulni az eddigiektől eltérő mágiákat.
  • Molnibalage
    Varázslatokat a szentélyeknél tudsz tanulni asszem és nem emberektől. A
  • bega82
    Amúgy örülök, hogy ezek szóba jöttek, mert pont azon filóztam, hogy valami más is kellene a tüzlabda mellé. Az ilyen jégeső meg meteor varázslatok mennyire használhatók? Mondjuk még eddig nem is találkoztam senkivel, aki ilyet tudott volna tanítani, gondolom majd Nordmarban lehet, nem?
  • Molnibalage
    AB-ben toltam a mágust. Pár spellt kipróbáltam. Hibáa volt magasabb szintű használhatatlan vagy nehezebb volt, mint az alappal. Az egyik durvább fagyasztó varázslat az ami talán valamire jó.

Viszont hiába jó, ha teljesen felesleges...
  • sanyiiiii
    Korántsem játszhatatlan varázsló köpenyben a játék, sőt igazából varázslónak nem is nagyon számít a páncél... A rövid kétkezes fegyverek már más kérdés, azokkal sokkal nehezebb boldogulni számos szituációban, de megint csak nem lehetetlen. Hardon, új ai-val sem.

Amúgy a többi spellt kipróbáltad alternative balancinggal is? Az hogy bizonyos spellek nem körülötted hatnak hanem target körül igen jelentős változás.

De a régi verziók sem voltak teljesen használhatatlanok, csak majdnem :)
  • Molnibalage
    Az RPG-nél a döntések mióta kizárólag hatékonysági elvűek?

Nálam többnyire az. Hiába cool a kinézete a fejszéknek és az egyéb rövid kétkezes fegyverknek, szarra sem jók.

Lehet, hogy szép a varázsló köpeny, csak játszhatatlan vele a játék. Talán, ha ki dolgozták volna kedves fejlesztők a játékot, akkor rá lennél kényszerítve arra, hogy ne kényszerülj ilyen lépésekre.

Pl. az NWN rendszerében ott az arcase spell failure. Semmi sem gátolná hasonló rendszer bevezetését...

Ne érts félre, az állítást magát nem vitatom, de ha a játékos megköti a saját kezét, szerepjátékosabban játssza (ahogy te sem csalogatod az ellenséget egyesével, nem menekülsz egyfolytában), akkor érdekesebbé lehet tenni a játékot. Hogy ez a G3-nál folyamatosan szükséges is, az persze ettől még komoly hiba.

A többi varázslat idézése problémás. Lassú, stb. kipróbáltam őket és azután jelentettem ki, hogy más nem kell.

A "mindenki egy lövés legyen, mert a középkorban úgy volt!" hozzáállás elsőre akár még szimpatikus is lehet számomra, de reálisan gondolva nem igazán elvárható egy efféle játéktól.

Puha ellenfelekkel és nehezízett célzással igen. Egy botíjjal viszont nem fogsz te átlőni semmit...

Risenben sem íjászkodtam.

Lentebb már bemutattam egy modellt, amivel lehetne a harcot modellezni Gtohic környezetben is.

No offesne, de a fejlesztők elkényelmesedtek és szart sem csinálnak. 10 éve ugyanat a gagyi szar rendszert adják el. Csak a sztori viszi el a szériát nálam.

Az NWN motorjával sokkal jobb játék csinálható. Sok munka kell hozzá, de a Tortured Hearts nyomába sem ér egyetlen más RPG sem, amivel eddig toltam. Valami eszméletlen.
  • Zóanagyvarázsló
    Az RPG-nél a döntések mióta kizárólag hatékonysági elvűek? Kicsit általánosabb lesz a hozzászólásom, mert több korábban elhangzottra is most reagálok. Szerintem ez fura megközelítés, ezért nem is tetszik, amit a mágusról is írsz, hogy csak két varázslatot kell használni. Ne érts félre, az állítást magát nem vitatom, de ha a játékos megköti a saját kezét, szerepjátékosabban játssza (ahogy te sem csalogatod az ellenséget egyesével, nem menekülsz egyfolytában), akkor érdekesebbé lehet tenni a játékot. Hogy ez a G3-nál folyamatosan szükséges is, az persze ettől még komoly hiba.

Az íjászatról is hasonló a véleményem, én nem is tudom, hogy miként lehetne egy Gothic-típusú RPG-ben jól megoldani, játékélmény és realitás szempontjából is. A "mindenki egy lövés legyen, mert a középkorban úgy volt!" hozzáállás elsőre akár még szimpatikus is lehet számomra, de reálisan gondolva nem igazán elvárható egy efféle játéktól. A Risenben szerencsére már eléggé jól működik az íjászat, vállalható kompromisszumokkal. Pontosabban működne, ha nem lenne bugos.
  • bega82
    Hát ez igaz, csak még nem volt rá pénzem... amíg nem volt mana regenem, addig vettem az árusoktól mindig mana italokat, és azok qrva drágák ám... szal alig van pénzem. De lehet az lesz majd később.
  • Molnibalage
    Nem értem, hogy miért nem viselsz lovagi páncélt. Semmiféle megkütés nincs, a lovagi vértben is lehet varázsolni...
  • bega82
    Kár! Pedig az az Adanos köpenye brutálisan jó, főleg, hogy megtanultam a köpenyek javítását, és így minden védelmi érték megduplázódott. Ami az eddigi hashisin könnyűpáncélhoz képest nagyon komoly védelmet biztosít. Na mindegy, biztos lesz még valahol valami jóféle köpeny, ami az enyém maradhat.
  • Molnibalage
    El fognak veszni attól függően, hogy melyik utat választd. Asszem. Az egyikben befejezésben tuti.
  • bega82
    Igen ott volt, de miután megbeszéltem vele, hogy nem bántom, majd visszamentem a Mora Sul-ba, és jelentettem ezt a küldetést adónak (nem jut eszembe a neve), utána Yussuf már nem volt ott.
    De mindegy, közben rájöttem, hogy tárgytalan, mert nem az ő kulcsa hiányzott, ő már ideadta nekem. Egy másik hiányzott, de mostmár az is megvan, és bejutottam a templomba.
    Amúgy ezeket az Adanos ereklyéit megtarthatom majd, vagy el fognak "veszni" valamelyik küldetés során? Mert a mágus karakternek mind a köpeny, mind a korona nagyon szuper, amiket az itteni 2 templomban lehet megtalálni, azokkal tényleg brutális lett a védelem.
  • Molnibalage
    Egy út jön le a nagy vársoból Kb. kövessed a vonalát. Arra lesz egy sátortábor és egy lovag. Ott találod majd.
  • bega82
    Jófej voltam a Yussuffal, és nem nyírtam ki, hanem békén hagytam. Viszont most már nem találom sehol, és nála van még egy kulcs a Mora Sul-i templomhoz! Na most mi a lótüdőt csináljak? Hova tűnik ilyenkor a Yussuf?
  • Molnibalage
    Igen. Reboottal meg főleg.
  • Zsolek123
    De ha kilépek, és vissza akkor az megoldja a problémát egy darabig, ha jól értem.
  • Molnibalage
    Nem. Ha gyenge a gép, akkor valóban előjöhet ez. Én anno egy fostalicska gépet toltam végig először. Volt olyan, hogy 6 óra játék után a sivatagból Nordmarba való teleportáláskor 5 percet tölött.

Egy 3 évvel ezelőtti középkat gépen is simán illene futnai a játéknak max felbontás táján lassulás nélkül.
  • Zsolek123
    Ha sokat játszok a egyhuzamban, akkor nekiáll időnként szaggatni a játék. Nálam van a gond?
  • Molnibalage
    Nincs.
  • Molnibalage
    Nem igazán. Nagyon cuki kis falu, és iszonyatosan jó panoráma van a közeli dombról, de igen lényegtelen kis porfészek...
  • Zsolek123
    köszi
  • bega82
    Megharapott vagy megmart valami olyan állat, ami meg tud betegíteni. Igyál egy betegség gyógyítására való italt, és akkor megjavul.
  • Zsolek123
    Elkezdtem a Gothic 3-at egész jól haladok, csak azt nem értem hogy valamiért beszürkült az állóképesség sávom, és baromi lassan töltődik vissza. Ez mitől van?
  • totya4
    Ha már magyar csinálta, van benne magyar nyelv is? :)
  • bega82
    De ott senkinek nincs később semmilyen szerepe? Más küldetésekkel kapcsolatban?
  • Molnibalage
    EGyébként a legegyszerűbb, hogy legyaksz mindenkit és tied a kulcs...
  • Molnibalage
    A helyi főnök kér meg arra, hogy csinálj valamit. Behazdudod asszem, hogy kinyírtad a közeli sámánt és viszel nenki füvet. Ennyi.
  • bega82
    Nem, valahogy sose. De már nem is emlékszem, hogy mi volt ott a küldi, mit kell csinálni, hogy bejussak.
  • Molnibalage
    Sose? Pedig pitiáner küldetés.

OFF
    Sőt, az egész Gothic és minden RPG az. Most játszok a NWN1-hez készült Tortured Hearts modullal. Valami brutálisan nehéz, de az élmény is egészen más. Valahogy úgy kellen kinézni minden RPG-nek, ahogy annak...

Ja, egy magyar csinálta.

ON
  • bega82
    Húha. Na ezt nem tudtam... méghozzá asszem azért, mert még sose jutottam be a Lago-ban fogvatartott rabhoz! :D
    Na akkor irány Lago, és megpróbálom valahogy! Köszi.
    (Viszont hogy ez a Guy nevű csóka hol a túróban lehet... :S )
  • Molnibalage
    Saturas nem a templomban van, hanem a közelében. Viszont emlékeim szerint őt előbb ki kellene szabadíani Lago-ból.