Gothic 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Varázslatokat a szentélyeknél tudsz tanulni asszem és nem emberektõl. A

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Amúgy örülök, hogy ezek szóba jöttek, mert pont azon filóztam, hogy valami más is kellene a tüzlabda mellé. Az ilyen jégesõ meg meteor varázslatok mennyire használhatók? Mondjuk még eddig nem is találkoztam senkivel, aki ilyet tudott volna tanítani, gondolom majd Nordmarban lehet, nem?
Molnibalage
AB-ben toltam a mágust. Pár spellt kipróbáltam. Hibáa volt magasabb szintû használhatatlan vagy nehezebb volt, mint az alappal. Az egyik durvább fagyasztó varázslat az ami talán valamire jó.

Viszont hiába jó, ha teljesen felesleges...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Korántsem játszhatatlan varázsló köpenyben a játék, sõt igazából varázslónak nem is nagyon számít a páncél... A rövid kétkezes fegyverek már más kérdés, azokkal sokkal nehezebb boldogulni számos szituációban, de megint csak nem lehetetlen. Hardon, új ai-val sem.

Amúgy a többi spellt kipróbáltad alternative balancinggal is? Az hogy bizonyos spellek nem körülötted hatnak hanem target körül igen jelentõs változás.

De a régi verziók sem voltak teljesen használhatatlanok, csak majdnem 😊

Molnibalage
Az RPG-nél a döntések mióta kizárólag hatékonysági elvûek?

Nálam többnyire az. Hiába cool a kinézete a fejszéknek és az egyéb rövid kétkezes fegyverknek, szarra sem jók.

Lehet, hogy szép a varázsló köpeny, csak játszhatatlan vele a játék. Talán, ha ki dolgozták volna kedves fejlesztõk a játékot, akkor rá lennél kényszerítve arra, hogy ne kényszerülj ilyen lépésekre.

Pl. az NWN rendszerében ott az arcase spell failure. Semmi sem gátolná hasonló rendszer bevezetését...

Ne érts félre, az állítást magát nem vitatom, de ha a játékos megköti a saját kezét, szerepjátékosabban játssza (ahogy te sem csalogatod az ellenséget egyesével, nem menekülsz egyfolytában), akkor érdekesebbé lehet tenni a játékot. Hogy ez a G3-nál folyamatosan szükséges is, az persze ettõl még komoly hiba.

A többi varázslat idézése problémás. Lassú, stb. kipróbáltam õket és azután jelentettem ki, hogy más nem kell.

A "mindenki egy lövés legyen, mert a középkorban úgy volt!" hozzáállás elsõre akár még szimpatikus is lehet számomra, de reálisan gondolva nem igazán elvárható egy efféle játéktól.

Puha ellenfelekkel és nehezízett célzással igen. Egy botíjjal viszont nem fogsz te átlõni semmit...

Risenben sem íjászkodtam.

Lentebb már bemutattam egy modellt, amivel lehetne a harcot modellezni Gtohic környezetben is.

No offesne, de a fejlesztõk elkényelmesedtek és szart sem csinálnak. 10 éve ugyanat a gagyi szar rendszert adják el. Csak a sztori viszi el a szériát nálam.

Az NWN motorjával sokkal jobb játék csinálható. Sok munka kell hozzá, de a Tortured Hearts nyomába sem ér egyetlen más RPG sem, amivel eddig toltam. Valami eszméletlen.

Az RPG-nél a döntések mióta kizárólag hatékonysági elvûek? Kicsit általánosabb lesz a hozzászólásom, mert több korábban elhangzottra is most reagálok. Szerintem ez fura megközelítés, ezért nem is tetszik, amit a mágusról is írsz, hogy csak két varázslatot kell használni. Ne érts félre, az állítást magát nem vitatom, de ha a játékos megköti a saját kezét, szerepjátékosabban játssza (ahogy te sem csalogatod az ellenséget egyesével, nem menekülsz egyfolytában), akkor érdekesebbé lehet tenni a játékot. Hogy ez a G3-nál folyamatosan szükséges is, az persze ettõl még komoly hiba.

Az íjászatról is hasonló a véleményem, én nem is tudom, hogy miként lehetne egy Gothic-típusú RPG-ben jól megoldani, játékélmény és realitás szempontjából is. A "mindenki egy lövés legyen, mert a középkorban úgy volt!" hozzáállás elsõre akár még szimpatikus is lehet számomra, de reálisan gondolva nem igazán elvárható egy efféle játéktól. A Risenben szerencsére már eléggé jól mûködik az íjászat, vállalható kompromisszumokkal. Pontosabban mûködne, ha nem lenne bugos.
Hát ez igaz, csak még nem volt rá pénzem... amíg nem volt mana regenem, addig vettem az árusoktól mindig mana italokat, és azok qrva drágák ám... szal alig van pénzem. De lehet az lesz majd késõbb.
Molnibalage
Nem értem, hogy miért nem viselsz lovagi páncélt. Semmiféle megkütés nincs, a lovagi vértben is lehet varázsolni...

Kár! Pedig az az Adanos köpenye brutálisan jó, fõleg, hogy megtanultam a köpenyek javítását, és így minden védelmi érték megduplázódott. Ami az eddigi hashisin könnyûpáncélhoz képest nagyon komoly védelmet biztosít. Na mindegy, biztos lesz még valahol valami jóféle köpeny, ami az enyém maradhat.
Molnibalage
El fognak veszni attól függõen, hogy melyik utat választd. Asszem. Az egyikben befejezésben tuti.

Igen ott volt, de miután megbeszéltem vele, hogy nem bántom, majd visszamentem a Mora Sul-ba, és jelentettem ezt a küldetést adónak (nem jut eszembe a neve), utána Yussuf már nem volt ott.
De mindegy, közben rájöttem, hogy tárgytalan, mert nem az õ kulcsa hiányzott, õ már ideadta nekem. <#vigyor> Egy másik hiányzott, de mostmár az is megvan, és bejutottam a templomba.
Amúgy ezeket az Adanos ereklyéit megtarthatom majd, vagy el fognak "veszni" valamelyik küldetés során? Mert a mágus karakternek mind a köpeny, mind a korona nagyon szuper, amiket az itteni 2 templomban lehet megtalálni, azokkal tényleg brutális lett a védelem.
Molnibalage
Egy út jön le a nagy vársoból Kb. kövessed a vonalát. Arra lesz egy sátortábor és egy lovag. Ott találod majd.

Jófej voltam a Yussuffal, és nem nyírtam ki, hanem békén hagytam. Viszont most már nem találom sehol, és nála van még egy kulcs a Mora Sul-i templomhoz! Na most mi a lótüdõt csináljak? Hova tûnik ilyenkor a Yussuf?
Molnibalage
Igen. Reboottal meg fõleg.

Zsolek123
De ha kilépek, és vissza akkor az megoldja a problémát egy darabig, ha jól értem.

jó sok barátság köttetett, szivemben mindig lesz hely nektek sg.hu

Molnibalage
Nem. Ha gyenge a gép, akkor valóban elõjöhet ez. Én anno egy fostalicska gépet toltam végig elõször. Volt olyan, hogy 6 óra játék után a sivatagból Nordmarba való teleportáláskor 5 percet tölött.

Egy 3 évvel ezelõtti középkat gépen is simán illene futnai a játéknak max felbontás táján lassulás nélkül.

Zsolek123
Ha sokat játszok a egyhuzamban, akkor nekiáll idõnként szaggatni a játék. Nálam van a gond?

Molnibalage
Nincs.

Molnibalage
Nem igazán. Nagyon cuki kis falu, és iszonyatosan jó panoráma van a közeli dombról, de igen lényegtelen kis porfészek...

Zsolek123
köszi

Megharapott vagy megmart valami olyan állat, ami meg tud betegíteni. Igyál egy betegség gyógyítására való italt, és akkor megjavul.
Zsolek123
Elkezdtem a Gothic 3-at egész jól haladok, csak azt nem értem hogy valamiért beszürkült az állóképesség sávom, és baromi lassan töltõdik vissza. Ez mitõl van?

Ha már magyar csinálta, van benne magyar nyelv is? 😊
<#eplus2><#boxer><#worship> De ott senkinek nincs késõbb semmilyen szerepe? Más küldetésekkel kapcsolatban?
Molnibalage
EGyébként a legegyszerûbb, hogy legyaksz mindenkit és tied a kulcs...

Molnibalage
A helyi fõnök kér meg arra, hogy csinálj valamit. Behazdudod asszem, hogy kinyírtad a közeli sámánt és viszel nenki füvet. Ennyi.

Nem, valahogy sose. De már nem is emlékszem, hogy mi volt ott a küldi, mit kell csinálni, hogy bejussak.
Molnibalage
Sose? Pedig pitiáner küldetés.

OFF
Sõt, az egész Gothic és minden RPG az. Most játszok a NWN1-hez készült Tortured Hearts modullal. Valami brutálisan nehéz, de az élmény is egészen más. Valahogy úgy kellen kinézni minden RPG-nek, ahogy annak...

Ja, egy magyar csinálta.

ON

Húha. Na ezt nem tudtam... méghozzá asszem azért, mert még sose jutottam be a Lago-ban fogvatartott rabhoz! 😄
Na akkor irány Lago, és megpróbálom valahogy! Köszi.
(Viszont hogy ez a Guy nevû csóka hol a túróban lehet... :S )
Molnibalage
Saturas nem a templomban van, hanem a közelében. Viszont emlékeim szerint õt elõbb ki kellene szabadíani Lago-ból.

Hol találok olyan mestert, aki mana regent tanítana nekem? Gothic3.hu-n néztem, ott ezek vannak:
-Guy - Bakaresh templom
-Karrypto - Vengard
-Saturas - Mora sul templom

Na most Vengardban még nem jártam. Bakaresh templomba bejutottam, de ilyen nevû fickót sehol nem találok. A Mora Sul templom pedig az, amelyiknek a kinyitásához az 5 kulcs kell? Mert akkor abba se jártam még. Pedig nagyon kéne, mert vészesen fogytán van a mana poti készletem...
Az õsi mágia fontos hogy mekorát sebzel varázslásal.7-es szinten már megtanulható a gyorstanulás.Utána 250-ig tanitanak neked 5-LP-ért.de csalhatsz is,hogy 249 után még tanulsz 5-Lp ért és akkor 254-ig is megtanulhatod ólcson.Utána már csak a könnyvek és egyebek lesznek fontosak.A mágikus botok nagyon hatásosak sámánok ellen,mindent kivédenek.

Mert úgy döntöttem, hogy ma meló után csak elkezdek egy varázsló karit, és újra kezdem teljesen, mert rájöttem, hogy az elõzõ karinán nem is volt nekem bekapcsolva az AB, az újat már azzal akarom tolni.
De mivel az elején ugye a kevés õsi tudás, kevés mana stb. miatt tuti nehezebb lesz, mint harcossal, ezért gondolkodtam azon, hogy a botharc az jól jöhet, viszont az erõre nem nagyon akarnék gyúrni. Ha botharcnál is az õsi tudás számítana, akkor az úgy jó lenne (meg túl könnyû), de amúgy nem tartom valószínûnek.
Molnibalage
Jó kérdés. Soha nem harcoltam vele.

Ha botharcot tanulok, akkor a sebzésnél az õsi tudás számít, vagy ilyenkor is az erõ, mint a kardoknál?
Meg ugye a másik probléma, hogy unalmassá válik az egész. Megint újrakezdeni egy karakterrel, és ugyanazokat a quest-eket csinálgatni... <#rolleyes>
Habár... <#vigyor> Ha mondjuk olyan karaktert csinálnék, amivel az orkok oldalára állok. Azt még úgysem próbáltam. Az orkoknak teszek mindig jót, és a lázadókat szopatom. Ebbõl lesz valami hátrány a késõbbiekben? <#confused>
Én skippeltem az elején a hp traininget, amíg a mana tart úgysem üt meg semmi, manaregen meg minél elõbb megvan annál jobb. Igaz így jobb hanyagolni a közelharcot ami pedig a mana utánpótlás miatt nem olcsó 😊

Na majd meglátom, hogy belekezdjek-e egy ilyenbe, egyelõre folytatom a mostani karaktert, és esetleg késõbb megpróbálok egy mágust. <#wink>
Molnibalage
Az elsõ pár szinten csak HP-ra tolják. Ugyanis itt nem kapsz HP-t, mint G1/G2-ben. Az elején a plusz erõn nem számít, hogy 100 vagy 120, de az, hogy 200 helyett lesz 300-340 HP-d, az igen. Nem fogy úgy a potion és képes vagy erõsebb ellenfeleket is leverni. Így tudsz majd olcsón sok XP-t aratni.

Hát... az a baj, hogy nem nagyon tudom, hogy hogy kéne elkezdeni az elején. Ugye mindenféle dolgot lehet tanulni már az elején Vörösdokkban, de varázslatokat is? Nem nagyon emlékszem, mert ezekkel sose foglalkoztam... <#vigyor>
Molnibalage
Igen, ott is harcolgatni kell jó sokáig...

Én már nem is emlékszem, hogy hogyan született meg a karakterem, de 600 mana + regen +200 felett õsi tudásnál csak katt-katt-katt a játék. Röhej.

Molnibalage, visszaolvasgattam, és írtad több helyen is, hogy varázslóval viszont hatékonyabban lehet távolról támadni, mint íjásszal. De ha varázsló karaktert akar valaki, az hogy kezdjen neki? Az elején jó darabig csak közelharc? Erõre való TP pakolgatás nélkül? Vagy hogy? Mert most ez is felmerült bennem, mágust még sose csináltam!
Hát igen, nem Rambo-t játszottak, az tény. <#smile>
Csak hát ez meg nem háborús stratégiai játék, hanem rpg, magányos hõsként kell átnyilazni magunkat az ellenfeleken.

Mindenesetre én adok neki egy esélyt, ezzel a két kardos közelharccal kiegészítve. Aztán ha nagyon macerás lesz, akkor visszatérek a kétkezes fegyveres karakteremhez, még annak is megvan a mentése. <#wink>
Molnibalage
A háborúkban az íjászok többnyire nem pontcélra lõttek, területtüzet adtak...

Jaja szerintem is csak több türelem kell hozzá, mint közelharcos kari esetén. És hát arról nem is beszélve, hogy vannak az éles nyilak is, a tüzes nyilak, a robbanó nyilak stb.
De ez is reális valamilyen szinten, hogy egy árva íjász nem szedett le 50 kardos katonát a középkorban csak úgy... tehát inkább ez, mint a Titan Quest, ahol a scatter shottal lehet aprítani. <#vigyor>

Ezért is volt minden háborúban sok íjász, nem pedig magányos hõsök voltak, mint Legolas. <#smile>
Igaz ez is, de arra gondoltam, hogy egy páncélos lovagot pl. anno nyilazhattak, de csak lepattantak róla a nyílvesszõk. Ha arcon lõtték, esetleg akkor volt halálos egybõl.
Molnibalage
Miért lenne reális? A valóságban, ha valakit eltalált egy nyílvesszõ és húsig ment, akkor nemigen pattogott tovább.

Haslövés esetén meg a csata utáni halálos ítélet volt, mert a delikvens gyak. 100%-ban meghalt hasártya gyulladásban...

Molnibalage
Ott, ahol 50-es orkhorda jön, kerekítési hiba a 4-5 db ork is...

Általában elmondható hogy fõleg az rpg játékok elején jól jön az íjászat, mert úgy tud sebezni, hogy téged a közelharcos nem tud megcsapni, neked meg az elején páncélod szinte nincs.
Lehet hogy egy páncélos orkot nehezen szed le az íj, de állatok ellen már jobb, és ha a fele erejét leveszi, már az is nagy segítség. Folyamatos hátrálással és türelemmel pedig szépen aprítható az ellen.