20113
  • Magic Boy
    Az előbb kimaradt:
    Védekezni, hogyan kell?
  • Magic Boy
    Mindenki azt írja, hogy a villám milyen király.
    Hogy kell használni, hogy tényleg sebezzen?
    Mert nekem még egy farkasban se okoz komoly kárt, akkor se, ha lenyomva tartom és úgy lövöm el.

Van a Gothic 3-hoz valami olyan program, amivel két karakter között lehet tárgyakat cserélni?
  • rosti
    GYorsmentés mielött elolvasod és visszatöltés ugy mint a ládáknál.
  • Magic Boy
    Valaki próbálta már a felszabadítást, hogy az összes Lázadót (A 3 tábort és az Okaraiakat is) rászabadítja Monterara?

Ha igen mi lett az eredménye?

Van értelme világtérképeket venni (bővül, ha veszel hozzá?) vagy elég egy belőle?
  • sanyiiiii
    A nem szabad erős túlzás,az tény hogy sokkal erősebb leszel a végén, de 250-300 AKval már simán be lehet fejezni a játékot.
  • Magic Boy
    És honnan lehet tudni, hogy mit fog adni a könyvespolc?
  • Magic Boy
    Csak a készletét tudom megnézni és arra megkérni, hogy tanítson.
  • rosti
    Lentebb irtam ha mágus akarsz lenni nem szabad 250 ősi tudás alatt elolvasni a polcokat csak ha alkimiát add.Tanulni kell a mágusoktol 6 szinten már megtanulható a gyorstanulás.
  • Magic Boy
    Tőlem Thorek (a kovács Montherban) nem kéri az érceket.
    Hogy leget rávenni, hogy kérje?
  • Magic Boy
    Arra gondoltam, hogy jelenleg Borús fokban vagyok és azon a környéken hol van még ősi tudást adó bármi?
  • sanyiiiii
    Nordmar van északon, délen Varant a sivatag.
  • Magic Boy
    Azt tudom, de az északon van és mivel én délen vagyok odáig még el is kéne jutni.
  • grebber
    Sivatagban elég sokat lehet találni!
  • Magic Boy
    Hol találok ősi tudás fejlesztő dolgokat? (könyv, kő, stb...)

Csak azért, mert már 13-as szintű vagyok és csak 15-ös az ősi tudásom.
    5-öt az alapvárosban kaptam könyvből, 5-öt Borús fokban szintén könyvből (a fő ork könyvéből), míg 5öt egy a kereskedőtől vett kő miatt kaptam.

Hagytam ki valamit?
    Ill. hol van még?
  • Magic Boy
    Hol lehet tolvajkulcsot venni/szerezni?

Folyton kifogyok belőle a ládáknál!
  • totya4
    Zongorázd végig a menüket :)
  • nigthden
    Lehet en vagyok a bamba, de nem tudom hol kell a feliratot bekapcsolni. Segitsetek!:)
  • W B
    MI az alternatív intelligencia és alternatív harcmodor ki-be kapcsolható bármikor. A balanc cuc pedig nem, mivel a fejlődésre is kihat.
  • totya4
    Még el kell döntened azt is hogy az alternate balance opciót használod-e, mert ezt a játék kezdésekor el kell dönteni, az MI talán menet közben is változtatható.
  • Magic Boy
    Köszönöm a gyors válaszokat.
    Az 1.74-es javítást fölraktam és a jövőhéten majd újrakezdem vele a játékot.
    Még csak 6-os voltam úgyis és így nem vész el sok idő.
    Na meg így már tapasztaltabban fogok tudni játszani vele.
  • W B
    -Patchek előttem szólónál elmagyarázva.
    -Zárak feltörését tolvajoknál lehet. Borús Fokban az egyik nevesített rabszolga tolvaj, ő tanít. (előbb arany kelyheket kell neki lopni)
    -Ha csapattárs, ergó kék színű a neve, akkor rendesen megkapod az XP-t.
    - Sebastian... est e nézd meg, ha alszik akkor el tudod olvasni.
  • totya4
    Helló, pach nincs a játékhoz. Patch van :) Szépen magyarul javítás vagy javítófolt :-) A CP-k elég összetettek, újra kell kezdeni a játékot, nincs mese.

patch
  • Magic Boy
    Köszönöm.

Még pár kérdés:
    Melyik az utolsó pach?
    A pachek hatnak a mentett játékra is?
    A bonyolultabb zárak kinyitását kitől ill. hol lehet megtanulni?
    Ha magammal viszem a lázadó gyereket akkor nem kapok kevesebb XP-t?
    A lázadók alkimistájának (azt hiszem Sebastian) el lehet valahogyan olvasni a könyvét?
  • W B
    Itt elvben minden le van írva,
  • Magic Boy
    Sziasztok!

Ha varázshasználóz akarok képezni a karakteremből akkor mit tegyek?
    Milyen varázshasználóvá lehet válni?
  • W B
    hohó, napi fris képek, szövegek stb... adventi kalendárium Ez kezd egyre jobban kinézni.
  • rosti
    A ládát azért nem nyithatod ki ,mert a terület már nem tartozik a játékhoz.Az már a sivatag ami le van korlátozva.
  • W B
    Lusta vagyok kora reggel fordítani...
  • spidersoft
    Gothic 3 végigvíve, a Mora Sul melletti templomba beleugráltam (egyik sarkán felér a homok a tetejéig), mivel nem lett meg a kulcs... a kulcsos gyerek nem volt ott, ahol lennie kellett volna, illetőleg nem találtam sehol.

Mókás volt, mikor kiirtottam Ishtart: az utolsó levágott embert követően nem szélnek eredt a város megmaradt lakossága, hanem elpárolgott. Velük együtt párologtak el a levágott testek, és azok a fegyverek is, amit elejtettek -- így teljesen hulla és fegyvermentes lett a város... Más városoknál szimplán csak elszaladt mindenki... úgyhogy load :P

Ishtart úgy csináltam egyébként, hogy beszaladtam, kicsábítottam a nép jó részét, és akinek neve volt azt levágtam, a többit ottfelejtettem a sivatagban és hoztam a következő garnitúra embert. Mikor minden neves karaktert lekaszáltam és kifosztottam (egy-két küldetés sikeres XP jött emiatt), akkor vissza a széthagyott csapatokért és adtam az ívet a köznépnek, folyamatosan felszedegetve a fegyvereiket, kifosztva a hullákat... így csak néhány karakter cuccát buktam el, akik köddé váltak a végén.

Most a FSG EE van terítéken, 42-es szinten, tegnap épp Lee előtt álltam, és ma egy másik érdekes bugba futottam: bedöglött a tegnap esti quicksave-em. Betöltöm és ott állok Inog vagymelyik mellett a játék legelején, hogy mennyit aludtam...

Úgy két és fél órával előbbről van egy mentésem, és nagyjából tudom, hogy mit jártam azóta be, de jobb lett volna, ha megmarad a save... el nem tudom képzelni, mi tehette tönkre.

Másik.

Elérhetetlen ládákat ki lehet valahogy nyitni? A telekinézis varázslat nem fogja őket, csak a köztük heverő rozsdás csatabárdot. Varant északi partján van két láda, amit úgy 10m-es távolságban körbe lehet sétálni, konkrétan rájuk fáj a fogam. Ugye pont ott van a pálya széle, és nem érem el őket... Kicsit tovább baktatva nagyjából Borús-fokkal szemben, a berendezetlen varanti parton beszélget három lovag, no az is érdekes :)

Tehát két kérdésem lenne:
    1.) elkerülhető-e, hogy bebugoljon a save,
    2.) a nem elérhető ládák nyithatóak-e valahogy?

Előre is köszönöm :)
  • Molnibalage
    1.74 biztosan van, azt szedtem le ~1,5 éve.
  • W B
    és mik a számjeleik?
  • Molnibalage
    Alap és CP patch. Ennyi.
  • W B
    Újra neki akarok lendülni az alapjátéknak. Melyen patcheket kell felrakni és milyen sorrendben? (eredeti magyar van) És igen a CP patchek is érdekelnének.
  • Molnibalage
    Az NWN II két kiegje, a Baldur's Gate I-II és egy NWN mod vár rám, a Tortured Hearts II. (Az NWN alapjátékot sem vittem végig soha, az utolsó fejezetnél mindig ellszált a HD-m, de a sztorit ismerem nagyjából.)

Ergo nem fogom beérni egy összekalapált bughalommal. A történetét a végigjátszásban elolvstam, elég volt. Semmi különös.
  • WagnerUr
    Én is pont azért javasoltam hogy mágussal, történetre koncentrálva kell játszani, mert mint szerepjáték és akció játék közel sincs olyan szinten mint a G1-3. Pusztán a történet megismerése miatt érdemes végigfutni rajta és azért mágussal mert a küldetések miatt elkerülhetetlen harcot le lehet rendezni néhány fireballal, a nem "kötelező" harcot meg hanyagolhatjuk.

Molnibalage:

Azt javaslom hogy ha nem éred be az alap Gothic sorozatnál gyengébb játékkal akkor hanyagold inkább, ha pedig érdekel a történet és van rá kb. 15 órád akkor adj neki egy esélyt. Én nem bántam meg a kétszeri végigjátszást sem, pedig nincs sok szabad időm.
  • Molnibalage
    Amit írtál továbbra is inkább elriaszt.
  • Szuni
    Én pont közelharcossal játszottam végig, és éppen azért nem volt kínszenvedés - ami hátrány is - hogy kis odafigyeléssel istent lehet csinálni a karakterünkből, mivel csak a gatyát nem lehet épp lelopni az npc-kről.. minden más gyakorlatilag elvihető.. ettől függetlenül, és attól, hogy szó nincs a Gothic-féle szabadságról, azaz bizonyos emberek nem is beszélnek bizonyos dolgokról, amíg bizonyos feltételek nem teljesülnek, hiába szeretnél mást is csinálni mint amit a főszál diktál (az rpg halála ez konkrétan), de érdemes végigjátszani. de sztem csakis fanoknak, mert ez sztem nem egy játék, hanem egy nem is tudom minek nevezzem. rendezői kommentár, ami pár órára leköti még a rajongókat - újat nem nagyon ad, amit igen, annak sincs semmi köze a játékhoz, csak épp Gothic 3 színe és szaga van.
    Én évente előveszem mindegyik részt a három kiegjéig bezárólag, és újrajátszom, ha már pénzt adtam érte :) de egyértelműen ez a kieg a leggyengébb darab. negyedik résztől felfelé már nem számolok, mert az már nem Gothic, és sztem a Risen sem passszol márt a sorozatba, de ez már más történet.
  • Molnibalage
    Nem hiszem el, hogy ennyire nehéz megtalálni. Az út, ahogy megy ki Mora Sul-ból az kb. mutatja az irányt. Több rom és a lovag sátortábora is a környéken van. Ott van az egyik helyen.

A kulcsok helye is rajta van.
  • spidersoft
    Úgy egy órás kujtorgás alatt nem sikerült Yussufba belefutnom, pedig módszeresen "északra, kicsit keletre, délre"-jellegű módszerrel pásztáztam -- ha valaki tudja, hogy merre lehet elbújva, akkor megírhatná ;) Legutoljára Cruz mellett láttam üldögélni, akkor mondta, hogy útra kél, de azt nem, hogy merre indul...

Beleúntam a sivatagba, a nyugatra fekvő romokat és Ishtart (meg pár erdei ork tábort) leszámítva már nagyjából mindent bejártam Varantban, most északon próbálok szerencsét. :)

(még egy érdekesség: ugyanazt a sírt többször ki lehet ásni, ha teleportálok... amit megjegyeztem, hogy itt már jártam, azt nem ásom ki újra, de a sivatag elég repetitív dolog :D)
  • WagnerUr
    A hosszú hétvége alatt végigjátszottam a Forsaken Gods EE verzióját először egy harcos, majd egy mágus karakterrel. Néhány megjegyzés, észrevétel annak akinek még visszavan:

- Mint nagy Gothic rajongó halogattam az FG-t a negatív kritikák miatt, de így utólag azt gondolom hogy mindenképpen érdemes neki egy esélyt adni a Risen 2 megjelenéséig

- Mivel már mindenki számára ismert a terep (főleg akik többször is végignyomták a G3-at) nem érdemes elkalandozni és tápolni, főleg mivel közelharcos karakterrel kínszenvedés lesz és monoton. Tehát érdemes a questekre koncentrálni és szépen haladni a történettel a városokban.

- Lényegesen több xp jár a küldetésekért. 42-es szinten fejeztem be a játékot csak questekre koncentrálva és 50-esen a teljes mapot leírtva (kivéve a városok lakóit természetesen).

- Még mindig kifosztható az összes ház minimális odafigyeléssel (hol van már a G2-es gazdag negyed szigora...). A kezdő helyszínnel szemben lévő üres(!) kovácsműhelyben pl. tizenakárhányezres fegyvert emelhetünk le az állványról. Már csak ezért sem érdemes kalandozni, mert nincs az alap G sorozathoz hasonlóan okosan, átgondoltan elosztva a ládák tartalma, így nem kell megdolgozni a pénzért. Első végigjátszásra a harcos karakteremmel nem adtam el a nevesített fegyvereket, így viszont nagyságrendileg pont elég volt az összeszedett pénz a legjobb páncélra+egyéb szükséges kiadásokra.

- Questbuggal nem találkoztam, viszont pár képesség nem tanulható, mert az egyik trainer egyszerűen nem tanít, ezért paladin, endurance of the wolf, heat resistance és acrobatics képességekre ne építsen senki karaktert.

- Sok olyan küldetés van hogy valakit el kell kísérni A-ból B-be, ami alatt sérthetetlen a delikvens, így lezúzható bármilyen ellenfél. Harc közben az inventoryba belépve sebezhetetlenek leszünk, illetve addig türelmesen vár az ellenfél amíg be nem zárjuk, így szépen megvacsorázhatunk sülthúsból, leöblítve egy kis manna potival, majd a fair play szellemében újult erővel vethetjük magunkat a harcba. Erősen hangulatgyilkos mindkét jelenség.
    - A megszokottnál valóban lineárisabb a történet, ezért is mondom hogy érdemes haladni a főszállal és mellette az éppen aktuális város mellékküldetéseit csinálgatni. A szokásos frakcióválasztás kimerül egy viszonylag rövid elágazásban a történet 2/3-ánál, ami után visszatér a egyetlen szálra, függetlenül attól hogy milyen irányba vittük korábban. Ezért érdemes csinálni egy fix mentést egy bizonyos ponton, majd végigjátszás után megnézni a további 2-3 választást és következményeit.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Amikor Osch megkérdezi Trelisben hogy kit támogatunk emberek vagy orkok, akkor ne válaszoljunk egyből, hanem mentsünk először.

- A legzavaróbb egyébként hogy ritka sz*rul optimalizált a játék, bár nem valami friss a gépem (P4 3 Ghz, 2 GB ram, Radeon 4650), a G3 és a Risen azért szépen futott, ez pedig szaggat elég sokat. Egy jobb gépen nem tudom mennyire jelentkezik ez a probléma, de nem árt számítani rá.

A fentiek ellenére azért elég élvezetes a játék, bár a pozitívumokat nem boncolgattam, mégiscsak Gothic alapra épül a játék, tehát minden igyekezet ellenére nem sikerült teljesen tönkretennie a fejlesztő gárdának, bár ez gondolom főleg a fan communitynek köszönhető.

Tehát egy végigjátszás mindenképpen van benne, javasoltan mágus karakterrel, a questekre koncentrálva.